3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mirek Pražák 6.9.2009 19:25

Potlesk !!!

S tím se nedá než SOUHLASIT !!!

Josef K. 6.9.2009 16:53

Autor je patrně angličtinář,

mohl by mi vysvětli význam coming-out?  Možná je zná lépe než britské či US En výkladové slovníky.

sokol 6.9.2009 12:04

velmi správně-dík

velmi správné a přesné posouzení situace. díkR^

josef krouman 6.9.2009 10:43

veřejný zájem

stejně mlžno jako u pojmu veřejnoprávní ...

prostě 3.14čovina

josef krouman 6.9.2009 10:42

veřejný

josef krouman 6.9.2009 10:41

a co to je ten veřejný zájem?

nějaká definice by nebyla?

Ludva 6.9.2009 17:38

Re: a co to je ten veřejný zájem?

Já bych to viděl, že je ve veřejném zájmu ponechat současnou vládu a podpořit Janotovu úspornou variantu rozpočtu. Možná, že referendum by to potvrdilo. Referendum je totiž asi to jediné, co může prokázat veřejný zájem. Proto se mu politici brání.

Gardnes 6.9.2009 10:19

Zástupný problém

Zcela zbytečný je spor ohledně veřejného zájmu, pokud problém spočívá v nejednotném výkladu právnickými celebritami. Z toho se dá vymanit přijetím senátního "čistého" návrhu zákona. Horší by bylo, kdyby nebyla tato možnost. Zůstaly by jen spory právníků a pak by ÚS při svém rozhodnutí měl bedlivě zvážit, na které straně je více veřejného zájmu. Všechna moc pramení z vůle lidu.

fox 5.9.2009 21:29

Jak je to s tím ´veřejným zájmem´ ...

Naprosto přesné!!!

Petr 5.9.2009 20:39

NAPROSTO SOUHLASIM

lip bych to napsat nedokazal!

šakal 5.9.2009 18:24

....Koukám, tady to jede jak na Kladně v "Kongu"!...

...A dav se tak těší...tolik se těší... Těší se a s úlevou oddechuje:

"Konečně, že už ta demokracie zdechla. Teď ještě dodělat tu její směšnou, postedokratickou náhražku, která se stále ještě svíjí na zemi. Tu, kterou se ještě někteří zoufalci pokoušejí pozdvihnout zpět k demokracii. Ale kdepak, kolem dějin zpátky neotočíš - cesta ke korporativnímu světostátu je otevřená. Prozatím jen v měřítku Evropském, ale naše myšlenky zaplanou za čas rudě celým světem! A i my, z mladé české republiky se hrdě hlásíme k této pokrokové tradici Nové Evropy! 

A dav podporovaný hecováním novinářů vříská nadšením a těší se na ten obnovený fašismus, pod vedením nových společenských elit:

"Kampak na nás s volbami a s všelikou tou parlamentní žvanírnou! Chceme vládu odborníků, vítáme péči úředníků, dbáme slov moudrých právníků a technických expertů, věříme příslibům Nové Evropy! Ti všichni jsou pojistkou našeho blahobytu a neúplatného dohledu nad naším společným zájmem. Tedy - do žumpy se všemi těmi politikáři! Chceme stát, kde každý jako jeden muž zapadne do soukolí nového společenského řádu, a kde každý přispěje ke zdaru celku podle svých schopností a dle toho, kam ho povolá jeho pracovní svaz, jeho obec, jeho župa či dokonce hlas evropský!

Všichni se radují, jak na tu děvku jménem "politika" konečně...konečně vyzráli! A na potvrzení své morální nadřazenosti kopou do zdechliny parlamentní demokracie. To by bylo, aby se s pomocí lůzy ta vzpoura elit konečně nepodařila! ;-P . . .  ;-D  . . .  :-/

vasekpav 5.9.2009 20:08

Re: ....Koukám, tady to jede jak na Kladně v "Kongu"!...

Pane Čermáku R^>-

šakal 6.9.2009 18:03

...eh...co to...???...!!!...

...8-o

Já nejsem Vašek, já jsem medvěd...totiž, chci říct: NEJSEM ŽÁDNEJ ČERMÁK...! 

To snad z toho mýho příspěvku musí bejt jasný, ne? Šlaka!... ;-€

Karek 6.9.2009 10:29

Re: ....Koukám, tady to jede jak na Kladně v "Kongu"!...

Smutné, ale nevyhnutelné. R^R^R^

Náhodný kolemjdoucí 5.9.2009 14:43

Naprostý souhlas

Vzhledem k tomu, že z voleb vzejde horší vláda než současná, ještě horší parlament než ten současný a bodou vyhozeny další  miliony za přípravu voleb 9 mesíců před řádným termínem (tedy cca 20% navýšení proti termínu řádnému) je zřejmě že rozhodně nejde o veřejný zájem. Naopak vzhledem k tomu že o těchto 20% dostanou strany větší příspěvek za volební hlas a každá očekává od nich větší zastoupení v Parlamentu, je jasná že předčasné volby jsou jen a jen v zájmu politických stran. ;-€

Ludva 5.9.2009 16:45

Re: Naprostý souhlas

S tím souhlasím, ale jak přimět politické strany, aby dělaly, co tato vláda prosazuje ? Jedině, že by celá vláda vytvořila novou stranu - třeba "Úřednická občanská strana" a vyhrála s ní volby.:-D

Ivan Nový 5.9.2009 14:01

ČR potřebuje státní bankrot,

ti je veřejný zájem.

PH 1/09 5.9.2009 18:03

Re: ČR potřebuje státní bankrot, krize má i sociální rozměr

Krize má etický a sociální rozměr, připomínají zvláště církevní hodnostáři, mezi kterými se najde řada Marxových příznivců. Canterburský arcibiskup Rowan Williams například zpochybňuje základy dnešního kapitalismu. V rámci systému jde všem pouze o dosažení co největšího materiálního blahobytu. Zdroje ovšem nejsou pro všechny a tak se čím dál větší část populace se dostává do potíží. Williamsovi to připomíná třicátá léta v Německu, kdy značná část lidí dala přednost jistotě národního socialismu před nejistou existencí v krizí zasaženém tržním prostředí.

Předseda rady Evangelické církve v Německu Wolfgang Huber si v deníku Berliner Zeitung stěžoval, že peníze dnes nahrazují Boha. Výslovně kritizoval předsedu představenstva Deutsche Bank Josefa Ackermanna, který před počátkem krize údajně sliboval svým klientům roční výnosy cenných papírů ve výši 25 procent. „Tím vzbuzoval stále větší očekávání, která nemohla být naplněna,“ upozornil biskup na jednu z příčin krize.

Nejdůkladnější práci si dal s oživením Marxe jeho jmenovec, katolický mnichovský arcibiskup Reinhard Marx, který dokonce napsal knihu s povědomým názvem „Kapitál“. K myšlenkám svého slavného předchůdce se hlásí úvahou, že společnost není pouze souborem jednotlivců, kteří soutěží o ekonomický prospěch, ale zároveň má sociální rozměr.

Dušan Streit 5.9.2009 13:57

Veřejný zájem = společenská objednávka

A to je děsivé. S článkem spouhlasím. Mě zklamala role prezidenta v této záležitosti:

http://streit.blog.idnes.cz/c/100065/Aby-se-Vam-to-pane-prezidente-nevymstilo.html

Klička 5.9.2009 13:31

Pojma a jejich definice

Je velmi mnoho pojmů zhusta u nás používaných, které nejsou nikde definovány a to je vždy ke škodě věci.Zkusíme tedy vyjít z logiky věci. Veřejný zájem je zájmem veřejnosti, tedy občanů té které země. Věci, které existují: Máme legální vládu? Ano. Máme legálně zvolený parlament? Ano. Máme legálně zvoleného prezidenta? Máme. Máme legálně jmenovaný Ústavní sou a soudce? Také máme. Veškeré ústavní instituce tedy pracují (jak které), ovšem fungují. Ústavní krize, kterou se někteří ohánějí tedy neexistuje a nehrozí. Konání předčasných voleb v říjnu, listopadu nebo vůbec v letošním roce tedy není zájmem veřejným, ale zájmem politických stran, ev. prezidenta republiky. Zájmem veřejným může být jedině to, aby ústavní instituce pracovaly. Ty však pracují. Ovšem ne pod diktátem politických stran a to jedině představitelům stran velice vadí. Vláda pana Fišera klidně může sestavit státní rozpočet a nechat si jej schválit v parlamentu. Může vládnout až do konce volebního období a to bez předčasných voleb. Pokud se jí bude dařit, občané jen poznají, že vláda a moc politických stran v demokratické společnosti není nezbytná. Nejen že není nezbytná, dokonce není ani žádoucí.

FKus 5.9.2009 14:44

Re: Pojma a jejich definice

Myslím, že to tak je. Máte pravdu. Fischerova vláda je samozřejmě vládou politickou s podporou parlamentu. Myslím, že politici mají strach, že Fischer by mohl být premiérem až do řádných voleb.

kot. 5.9.2009 17:45

Re: Pojma a jejich definice

Pokut ústavní zákon není nejvyšším  zákonem v naším společnosti/ / včetně zákonu o přdčasných volbách /   Je tento stát obrovský podvod,který je horší než komunistická totalita.

Klička 5.9.2009 18:12

Re: Pojma a jejich definice

Ústavní zákon není Ústava. Může sice Ústavu měnit či doplňovat, je součástí ústavního pořádku, ale stále není Ústavou. Pouze a jedině ta je nejvyšším zákonem státu.Jakýkoliv ústavní zákon nesmí být s textem Ústavy v rozporu (ten, který ji doplňuje) a to je náš případ.Diskutovaný zákon totiž Ústavu nemění, poněvadž všechny články Ústavy zůstávají v platnosti. Obrovský podvod na občany této země je ve skutečnosti tento zákon o předčasných volbách, očividný a neskrývaný podvod politických stran a pana prezidenta.

Sumo 5.9.2009 13:13

Pro vidoucího je to úsměvné...

Pane Čermáku, problém byl v tom, že ODS měla nižší preference, tak Jidáš Melčák než půjde do politického pekla a všeobecného opovržení /mimo historika /, musel znovu nastrčit držku. Kalivoda kalil vodu a Topolánek kvičel jak čínské prase co je v  televizi. Za jediným cílem, posunout volby a lít kýble špíny na ČSSD .US dělá jenom svoji práci. Pro vidoucího je to všechno úsměvné. 8-o

Henry 5.9.2009 11:44

příspěvek naprosto přesně vystihuje podstatu podlosti a obojetnosti současné politické elity.

Jak někdo s plamenem v oku a chvějícím se hlasem řekne "veřejný zájem", musí být ihned fackován, a to tak dlouho, dokud nevystřízliví. A má-li takovou starost o veřejnost, nechť poté vykonává veřejnoprospěšné práce v obcích, ale nikdy, opravdu nikdy, nesmí dostat možnost podílet se na moci veřejné a rozhodovat.

 

Ája 5.9.2009 14:51

Re: příspěvek naprosto přesně vystihuje podstatu podlosti a obojetnosti současné politické elity.

Henry, vaše slova tesat do kamene ! V naší obci dostala jedna zastupitelka - lékařka,která má již několik let od obce pronajatou ordinaci za 1 Kč ročně- zálusk na lukrativní obecní pozemek, 200 let starý park v centru obce. A s plamenným pohledem a chvějícím se hlasem vysvětlila zastupitelstvu, jak si ti dědouškové a babičky zaslouží novou ordinaci a za velké podpory starosty obce (jehož rodina má v sousední obci prodejnu zeleniny) jí zastupitelstvo obce schválilo pronájem tohoto parku za 1 Kč ročně na výstavbu zdravotního střediska(ve kterém chce paní doktorka pronajímat další 3 ordinace) s lékárnou a s údajně přičleněným, zatím nedefinovaným obchodem. Přitom ve dvou sousedních obcích, obě cca 2 km na opačné strany, fungují velká zdravotnická zařízení včetně lékáren. A reakcí na dotaz, nebude-li lékárna prosperovat, byla arogantní odpověď, že takové blbé kecy nemusí poslouchat !  A toto vše jak jinak : ve veřeném zájmu ... 

kirast 5.9.2009 10:14

Já bych tedy rád věděl, jak si pan Čermák vůbec tu demokracii představuje,

když zpochybňuje důležitost vlády s politickou podporou. Jestliže je tedy úřednická vláda rovnocenná (nebo dokonce i lepší) než vláda vzešlá z voleb, na co tedy vůbec ten institut voleb máme? Proč utrácíme tolik peněz za nějaké "svobodné" volby, proč nějaký "bohem" vyvolený člověk nerozhodne sám, kdo bude vykonávat jednotlivé funkce ve státní správě? Třeba ing. Paroubek se už jednou vyjádřil, že má takové poslání! A bude tady vládnout třeba s Marťany, když tu přistanou! Na co vůbec potřebujeme demokracii a nějakou svobodu? Vždyť jsme tu měli od devětatřicátého padesát let diktatury a taky to šlo! Tak na co najednou nějaká "politická" podpora, že? Překvapuje mě, že člověk, který o sobě píše, že vyučuje na vysoké, napíše takovou větu.:-(

těchňik 5.9.2009 10:57

Re: Já bych tedy rád věděl, jak si pan Čermák vůbec tu demokracii představuje,

Zkuste ovšem vzít ne vědomí, že to byli právě ti politicky podporovaní, kteří si mezi sebou odhlasovali tu sebevraždu.

kirast 5.9.2009 17:13

Re: Já bych tedy rád věděl, jak si pan Čermák vůbec tu demokracii představuje,

Příliš situaci zjednodušujete. Jednak, kdo jiný by měl tu (podle vás) sebevraždu spáchat? A potom co lepšího v současné patové situaci (podporované právě špatně napsanou ústavou) byste doporučoval? Opravdu chcete, aby nám tedy vládli lidé pověření vyšší mocí prostřednictvím úřednických vlád? Líbily se vám předcházející diktatury, nejprve nacistická a pak komunistická? Nebo byste snad chtěl nějakou "osvícenou" monarchistickou rodinku na hradě? Já tedy ne! Já chci žít v demokracii. To sice není taky žádná sláva a často se v ní stávají opravdu škaredé věci. Ale pořád je to ze všech dosud známých neřádů nejméně špatný řád. A v demokracii je politická vláda podmínkou. Nic proti vládě pana Fišera. Ale ať využije svou popularitu a jde do voleb! Uvidíme, jestli si všichni myslí, že právě oni jsou to pravé ořechové. Ale až vyhrají volby, budou už legální a hlavně POLITICKÁ vláda.

Klička 5.9.2009 18:54

Re: Já bych tedy rád věděl, jak si pan Čermák vůbec tu demokracii představuje,

Vážený pane, legální vláda je taková, kterou jmenoval prezident republiky a která dostala důvěru v parlamentu. Nic více a nic méně. Vláda pana Fišera toto splňuje a je-li a nebo není politickou je zcela bezvýznamné a diskutovat o tom je zbytečné. Nikde totiž není psáno, že vláda politickou musí být. A to je dobře.Politických vlád jsme měli již několik, žádná však nestála za nic. Proč? Zkuste se zamyslet. Nebylo to náhodou proto, že to byly vlády politické? Já si myslím že ano. Totiž, kam šáhne politika a politické strany tam dlouho tráva neroste a je zcela jedno, o jaké politické strany se jedná.