15.6.2024 | Svátek má Vít


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivan Nový 5.9.2009 14:01

ČR potřebuje státní bankrot,

ti je veřejný zájem.

Dušan Streit 5.9.2009 13:57

Veřejný zájem = společenská objednávka

A to je děsivé. S článkem spouhlasím. Mě zklamala role prezidenta v této záležitosti:

http://streit.blog.idnes.cz/c/100065/Aby-se-Vam-to-pane-prezidente-nevymstilo.html

Klička 5.9.2009 13:31

Pojma a jejich definice

Je velmi mnoho pojmů zhusta u nás používaných, které nejsou nikde definovány a to je vždy ke škodě věci.Zkusíme tedy vyjít z logiky věci. Veřejný zájem je zájmem veřejnosti, tedy občanů té které země. Věci, které existují: Máme legální vládu? Ano. Máme legálně zvolený parlament? Ano. Máme legálně zvoleného prezidenta? Máme. Máme legálně jmenovaný Ústavní sou a soudce? Také máme. Veškeré ústavní instituce tedy pracují (jak které), ovšem fungují. Ústavní krize, kterou se někteří ohánějí tedy neexistuje a nehrozí. Konání předčasných voleb v říjnu, listopadu nebo vůbec v letošním roce tedy není zájmem veřejným, ale zájmem politických stran, ev. prezidenta republiky. Zájmem veřejným může být jedině to, aby ústavní instituce pracovaly. Ty však pracují. Ovšem ne pod diktátem politických stran a to jedině představitelům stran velice vadí. Vláda pana Fišera klidně může sestavit státní rozpočet a nechat si jej schválit v parlamentu. Může vládnout až do konce volebního období a to bez předčasných voleb. Pokud se jí bude dařit, občané jen poznají, že vláda a moc politických stran v demokratické společnosti není nezbytná. Nejen že není nezbytná, dokonce není ani žádoucí.

Sumo 5.9.2009 13:13

Pro vidoucího je to úsměvné...

Pane Čermáku, problém byl v tom, že ODS měla nižší preference, tak Jidáš Melčák než půjde do politického pekla a všeobecného opovržení /mimo historika /, musel znovu nastrčit držku. Kalivoda kalil vodu a Topolánek kvičel jak čínské prase co je v  televizi. Za jediným cílem, posunout volby a lít kýble špíny na ČSSD .US dělá jenom svoji práci. Pro vidoucího je to všechno úsměvné. 8-o

Ludva 5.9.2009 12:45

Re: blábol mimo mísu

Tak ať všichni složí mandát jako jednotlivci a Melčák nechť si to doklepe sám.:-D

karel-smichov 5.9.2009 12:00

Re: Alibismus po česku.

Henry :Souhasím s vámi !!>-

Henry 5.9.2009 11:44

příspěvek naprosto přesně vystihuje podstatu podlosti a obojetnosti současné politické elity.

Jak někdo s plamenem v oku a chvějícím se hlasem řekne "veřejný zájem", musí být ihned fackován, a to tak dlouho, dokud nevystřízliví. A má-li takovou starost o veřejnost, nechť poté vykonává veřejnoprospěšné práce v obcích, ale nikdy, opravdu nikdy, nesmí dostat možnost podílet se na moci veřejné a rozhodovat.

 

Ludva 5.9.2009 11:36

Re: Jaká etická pravidla ?

Stalo se to dvakrát za více než deset let a nikdy se nevyužila ústavní cesta. Proč asi ? A že si budou sami kapři často vypouštět rybník ? To nemyslíte vážně.

Henry 5.9.2009 11:17

Re: Alibismus po česku.

Lvům ne. Hyenám!

Ostatně v mém veřejném zájmu je kompletně obměnit  politickou elitu, včetně ješitného Klause.

těchňik 5.9.2009 11:09

Re: blábol mimo mísu

Nějak tady všichni zapomínáte na voliče - ten dal volební hlas za určitých pravidel a má právo požadovat, aby tato pravidla byla respektována po celé volební období. Takže případné změny by měly platit až pro nové.

Justin Case 5.9.2009 11:06

Re: Jak je to s veřejným zájmem ...

Ale poslanci jsou také lid ne...?

těchňik 5.9.2009 11:04

Re: Lépe to snad napsat nejde.

Bohužel menšině - jako obvykle. :-/ Gauss se ošidit nedá.

těchňik 5.9.2009 11:01

Re: Jaká etická pravidla ?

To by se taky mohla sněmovna rozpouštět každé dva měsíce - stačí, aby si nějaké pupkaté eggo zase pořebovalo něco dokázat. :-/

těchňik 5.9.2009 10:57

Re: Já bych tedy rád věděl, jak si pan Čermák vůbec tu demokracii představuje,

Zkuste ovšem vzít ne vědomí, že to byli právě ti politicky podporovaní, kteří si mezi sebou odhlasovali tu sebevraždu.

V. Hoffman 5.9.2009 10:24

Re: blábol mimo mísu

Docent Melcak, nech uz su jeho pohnutky akekolvek, ma pravo dokoncit tento konkretny mandat za podmienok, za ktorych ho zacal.

V. Hoffman 5.9.2009 10:22

Re: blábol mimo mísu

Ale isteze poslanec nema POVINNOST posobit po celu dobu 4 rokoch. A isteze existuje viacero sposobov ako mandat skratit konkretnemu poslancovi alebo vsetkym poslancom /rozpustenim Snemovne podla spomenutych 3 moznosti/. A samozrejme Parlament moze zaviest x dalsich sposobov. ALE NESMIE TO UROBIT RECIPROCNE! Jednoducho v sucasnom volebnom obdobi plati sucasna uprava a novy sposob rozpustenia moze platit az od buduceho obdobia /nehovoriac o tom, ze rozporovany zakon sa ani nesnazi o nejaku obecnost/.

Nemozete menit pravidla pocas hry, na tom stoji cely princip pravnej istoty. 

ale ale 5.9.2009 10:19

Re: Jaká etická pravidla ?

no kdyby to neodporovalo ustave, asi se tim US nebude zabyvat, a odpali to hned, ze ano.

a ze 20 let tohle bylo vsem politikum jedno a s ustavou nci nedelali, kdyz je tak mizerna ...

kirast 5.9.2009 10:14

Já bych tedy rád věděl, jak si pan Čermák vůbec tu demokracii představuje,

když zpochybňuje důležitost vlády s politickou podporou. Jestliže je tedy úřednická vláda rovnocenná (nebo dokonce i lepší) než vláda vzešlá z voleb, na co tedy vůbec ten institut voleb máme? Proč utrácíme tolik peněz za nějaké "svobodné" volby, proč nějaký "bohem" vyvolený člověk nerozhodne sám, kdo bude vykonávat jednotlivé funkce ve státní správě? Třeba ing. Paroubek se už jednou vyjádřil, že má takové poslání! A bude tady vládnout třeba s Marťany, když tu přistanou! Na co vůbec potřebujeme demokracii a nějakou svobodu? Vždyť jsme tu měli od devětatřicátého padesát let diktatury a taky to šlo! Tak na co najednou nějaká "politická" podpora, že? Překvapuje mě, že člověk, který o sobě píše, že vyučuje na vysoké, napíše takovou větu.:-(

hloupý Honza 5.9.2009 10:11

Veřejný zájem,

dle mého soudu je,aby všichni diskutující v úterý v ČT1 u Moravce poděkovali a odešli do /třeba/ důchodu.Totéž by měl udělat tatíček na Hradě po své abdikaci.0ni si totiž pod pojmem veřejný zájem představují jen svoje prebendy a tatíček si mazlí svoje ego.

Enigma 5.9.2009 10:04

Alibismus po česku.

Pánové přestaňte z nás dělat blbce! Přestaňte vyhrožovat rozpočtem. Kdo z vás se dnes vážně zabývá rozpočtem? Jedině Janota. Ostatně jako vždycky. Kdo z vás se bude zabývat rozpočtem, by't budou volby v říjnu, nebo listopadu? Nikdo z politiků. To nastane handrkování s koalicemi a boj o klíč ke státní kase. Jak dlouho? Minule to trvalo 8 měsíců. Takže zase Janota, bude jediný, který to bude dělat na plný úvazek. Vytvořte už zítra komisi expertů a nejenom ekonomů, ale i lidí ze sociální sféry ať připraví profesionálně rozpočet na rok 2010 bez politických bonusů, které nás budou stát spoustu miliard. Konečně rozpočet bude schvalovat sněmovna a to jsou vaši lidé. Aspoň se ukáže, kdo jak hlasuje. Výjimečná doba si žádá výjimečné činy. Pane Sobotka, tak jako Topolánek i vy jste rychle předhodil Melčáka lvům. V kritických situacích se poznají charektery.

Apea 5.9.2009 9:52

Re: blábol mimo mísu

Ale nikoliv, v tomto je ústava zcela jasná. Jedná se o nejvýšše čtyřletní mandát. Může být kratší z mnoha důvodů, kromě tří způsobů jak rozpustit předčasně Sněmovnu (a tedy zkrátit mandát), jsou tu i ty nedramatické osobní - vzdání se mandátu či či ztráta způsobilosti k jeho výkonu.

Pokud se docent Melčák domnívá, že byl zkrácen ve svém právu "vykonávat mandát", mluví to samo za sebe.

JardaB 5.9.2009 9:14

Re: Jak je to s veřejným zájmem ...

Souhlas.Že by poslancům šlo o veřejný zájem?To si může myslet pouze jen člověk ducha mdlého.Poslanci sledují a to VŠICHNI,pouze svůj zájem.

Digiworker 5.9.2009 8:44

Jak je to s veřejným zájmem ...

Pane Čermáku, mluvíte mi z duše.

Digiworker

Ludva 5.9.2009 8:42

Jaká etická pravidla ?

Rozpustit sněmovnu po vzájemné dohodě poslanců je etické a nijak to ústavě neodporuje. Zváště když ústavní cesty k rozpuštění sněmovny jsou nesmyslné. Kde byla etika, když ÚS rozhodl, že zdravotní poplatky jsou v souladu s ústavní formulací o právu občanů na bezplatnou zdravotní péči na základě veřejného pojištění ? Asi občani neumí číst.

Hrad 5.9.2009 8:39

Re: Skvělý článek

Tak si nějaký napiš sám. Tosipočtešakdyžbudeščísthlasitěsluchováhalucinacetěnemine. 

Hrad 5.9.2009 8:36

Re: Co stále řešíte?

Něco důležitého ti uniklo. Tak to aspoň spáchni, ať vypadáš jako Evropan.

Bloud 5.9.2009 8:35

Lépe to snad napsat nejde.

Kolika voličům "ze sta" tahle realita dockvakne  a kdy to bude ?

V. Hoffman 5.9.2009 8:18

Re: blábol mimo mísu

Lenze sucastou ustavy je aj to ustanovenie o 4 rocnom mandate, na ktore sa Melcak odvolava. A to ten ad hoc zakon /aj ked prijaty ustavnou vacsinou/ nezmenil. Takze teraz mate v Ustave dve rozporne ustanovenia, pretoze politici neboli ochotny podla Ustavou stanoveneho postupu. Parlament ma zaiste pravo Ustavu upravovat, ale nie so splatnou platnostou /nemozete menit pravidla tykajuce sa trvania UZ PREBIEHAJUCEHO mandatu/ a nie sposobom zavadzajucim do Ustavy vnutorny rozpor. Od toho prave US je, aby politikou upozornil, ze norma v tejto forme je paskvil.

Cize, vychodisko je len jedno - Dodrzat Ustavou schvaleny postup pre rozpustenie Parlamentu a pre akekolvek BUDUCE obdobia si schvalit normu zavadzajucu novy, zjednoduseny postup. Ale nie reciprocne a ad hoc, kruci.:-( 

Kilimandžáro 5.9.2009 8:11

Re: Drzost

No teda, všechna čest voličům, kteří si dokázali zvolit takové vychcandíry, aby řídili tento stát! veite veite, pro takové jako jsi ty by lepších politiků byla škoda! Tobě, pokud je ti kolem osmdesáti, věřím, žes v sedmačtyřicátém volil komouše!;-D

magistr 5.9.2009 8:10

Trefné pane Čermáku!

Díky za výstižný článek. Jednota nové "národní fronty" (ODS, ČSSD a KSČ) v čele s Klausem na pražském Hradě symbolizovala zcela zřetelně ty dlouhodobě pravé zájmy politické "reprezentace".