25.5.2024 | Svátek má Viola


Diskuse k článku

POLITIKA: Ištvanova bublina splaskla

Od samého začátku kauzy tvrdím, že udělení politických trafik, ač se to mnoha lidem včetně mě právem nelíbí, je činem nemorálním, nikoli však trestným. V civilizovaném světě neexistuje stát, který by trafikantství považoval za trestný čin.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 6.11.2013 8:16

pane Zemane

Špidla se vzdal svých funkcí po prohraných volbách do EU-parlamentu, pokud se nemýlím. Nevzdal se funkcí za příslib jiné funce, jako ti tři "trafikanti". Pokud jde o Tvrdíka, tak toho kašpara jsem vždy nesnášel, ale přesto si pamatuji, že jemu také nikdo neslíbil trafiku za to, že se vzdá nějakého mandátu.

Já osobně nepovažuji trafikanství za trestný čin. Morálku trafikanství hodnotit nehodlám. Pokud ale je trafika přidělena jako úplatek a nikoli jako odměna, pak to trestný čin je.

P. Zeman 6.11.2013 8:25

Re: pane Zemane

Máte pocit, že vámi zmiňovaná "odměna" nemůže být úplatkem a naopak? ;-)

V. Mlich 6.11.2013 10:06

Úplatek a odměna

Úplatek se dává předem za příslib zneužití pravomoci, odměna se vypláci až po zneužití pravomoci - je to vlastně podíl na zisku. Proč by jedno z toho mělo být trestné a druhé ne?

Ovšem u těch tří byla oměna záporná, doufám, že se tím bude soud zaobírat a přesně vyčíslí, o kolik ti poslanci přišli vzdáním se mandátu.

Trafikám se dá zabránit jedině tak, že stát se bude zabývat tím, co má, t.j. vytvářením zákonů, dohlížením nad jejich dodržováním a případně obranou proti ozbrojené invazi, ale neměl by mít žádná místa v dozorčích radách, podnikání by měl ponechat na soukromou sféru. Dokud budou trafiky, žádní Ištvanové nezabrání jejich politickému zneužití.

B. Brousková 6.11.2013 8:28

Re: pane Polanecký

A ta Nagyová byla dokonce tak drzá, že porušila pravomoci, které nikdy neměla! A podle čeho má poznát podřízený, že je nějaký rozkaz nezákonný? To je přeci jasné ! Musí se na to zeptat Ištvána! Ve zpravodajských službách, to tak chodí všude na světě!

M. Šejna 6.11.2013 8:36

Paní Brousková

nastudujte si Trestní zákoník. Konkrétně § 329 . Pak pochopíte, co to je zneužití pravomoci úřední osoby. Těch odstavců, co pasují na chování Nagyové, je v tom paragrafu hned několik.

A ani se na to nemusíte ptát Ištvana.

B. Brousková 6.11.2013 8:45

Re: Paní Brousková

A o tom , že nějaké Nagyová má právo úkolovat zpravodajské služby se tam také píše? A o tom, že pracovníci  zpravodajských služeb jsou před splněním rozkazů povinni informovat o tom Ištvána, tam je také nějaký paragraf?

M. Šejna 6.11.2013 8:53

Paní Brousková

už jste si ten paragraf přečetla?

B. Brousková 6.11.2013 9:00

Re: Paní Brousková

Aby mohl někdo zneužít pravomoc, musí tu pravomoc nejprve mít. Jestli věříte tomu, že Nagyová měla z titulu své funkce pravomoc vydávat rozkazy vojákům, tak vám asi není pomoci. Protože to je právě ten hlavní problém. A jestli jí nějaký lampasák poslechl ,je to  jen jeho problém.Musel přece vědět , že mu Nagyová nemůže nic nařizovat. A nic a nikdo snad  nebrání tomu, aby ho za to postihli. Pokud jde o zákonnost a nezákonnost nějakého rozkazu, podle čeho má podle vás, voják poznat, že je nějaký rozkaz nezákonný? Pokud se nemýlím, nešlo přece o to někoho zavraždit.Šlo o SLEDOVÁNÍ někoho !!!

M. Moravcová 6.11.2013 12:27

Re: pane Polanecký

za co považujete chování tří poslanců je úplně irelevantní. Kdybyste věděl, za co Vás považuju já a několik dalších diskutujících. A to o Vás nepíšou v novinách.

M. Moravcová 6.11.2013 12:29

Re: pane Polanecký

jak má důstojník rarozvědky vědět, že příkaz je  nebo není protizákonný, když to neví ani vrchní státní zástupce, a matlá se  v tom jak rukou v nočníku.

M. Moravcová 6.11.2013 12:36

Re: pane Polanecký

pane chytrý Šejno, vysvětlete mi, proč tedy (když neustále trvdíte, že je to trestný čin), proč není stíhán Tvrdík, Špidla a vlastně všichni členové všech dozorčích rad společností zcela nebo zčásti vlastněných státem. Vždycky to bylo za něco, ze známosti (protekce), vždy to bylo za jiný ústupek. Nebo se trestný čin vztahuje pouze na členy ODS? Proč Nejen Ištvan, ale všichni  státní zástupci už nemašírují republikou a nezatýkají ty zločince?

P. Maleček 6.11.2013 5:52

Genetická úchylka páně Polaneckého

Jak seš jednou agitátor ODS zůstaneš jím do smrti. Viz tenhle Polanecký. Bude pro ODS agitovat i kdyby už neexistovala. Takže v rámci své pravděpodobně genetické úchylky zapomene, spíš zoufale maskuje to, že celá jeho zde předkládaná konstrukce stojí na podivném stanovisku několika soudců od jejichž rozhodnutí se distancovala řada právních veličin a byť nepřímo i jejich šéfová.

A také "zapomene" uvést, že trafikáři podle těchto soudců sice chránila imunita (aspoň jsme se dozvěděli k čemu je), ale toho kdo uplácení zaštiťoval, tj. Nečase ne. I když tu imunitu měl taky.

A tak Polanecký frojdovsky nechtěně odhaluje to, o čem by měl jako agitátor ODS mlčet. A to, že ti kteří skutečně řídí a ovládají ODS mají nakoupenou část justice, která podle jejich přání ohýbá zákon. Takže Ištván dělal svou práci dobře. Dokud mu ji nezatrhli ODSkou zkorumpovaní soudci. A při tom definitivně zařízli Nečase, který se kmotrům ODS, byť nejspíš z důvodu hormonálního zmatení, vymkl kontrole.

V. Hajková 6.11.2013 6:21

Re: Genetická úchylka páně Polaneckého

http://neviditelnypes.lidovky.cz/p_absurdarium.aspx      UCHYLKU   MÁTE  VY   STREJDO!

Z. Rychlý 6.11.2013 7:20

Re: Genetická úchylka páně Polaneckého

Na úchylky se nechte vyšetřit psychiatrem vy pane Malečku. Ty otázky z článku jsou relevantní i kdybyste je vyslovil vy sám (tak daleko jste ješte ve vývoji člověka nedošel).

Dbejte, aby se vaše zastydlá nenávist k mrtvé ODS nestala dědičnou.

M. Frank 6.11.2013 7:32

Re: Genetická úchylka páně Polaneckého

Pokud je mi známo, tak ty distancované veličiny jsou tři, vesměs lidé, kteří "sestrojili" žalobu za velezradu Klause, tedy lidé veskrze političtí s komunistickou minulostí. 99% právníků nad tím obviněním kroutí hlavou, včetně právníků zahraničních. To že vy jste pane Malečku zastánce komunistických totalit vám nedává právo dělat soudy z ideologických hledisek. Jste trapný exponent minulého režimu, nic víc, ani nic míň. K tomu vám nahrávají vám podobní lidé, kteří zůstali v justici. Seznam členů KSČ mezi soudci a žalobci je veřejně dostupný a je zdrcující.

J. Slanina 6.11.2013 8:54

Re: Genetická úchylka páně Polaneckého

Specielně pro soudruha malečka:

http://data.idnes.cz/soubory/domaci/A110107_TAJ_SEZNAMSOUDC.PDF

T. Pansky 6.11.2013 1:21

Autor nerika pravdu. Nevim, co to znamena vyspely svet ...

Ale mohu rici, ze ziji mimo Ceskou republiku.  Ve state, ve kterem ziji, by byli odsouzeni akteri prijimajici trafiky - byli by odsouzeni za podvod.  V Cesku tomu tak neni, protoze v Cesku se za podvod leccos nepovazuje, co by jinde neproslo.  Ono se v Cechach hodne podvadi a nikomu to divne nepripada.  Treba ve skolach se podvadi naprosto bezne.  Ve zdejsich podminkach zaci nepodvadi.  Bylo by to pod jejich uroven.  To radeji propadnou.  Nevim, kde je definice vyspeleho sveta.  Mozna ta ceska definice potrebuje poopravit.  top0625top@live.com

P. Kraus 6.11.2013 2:03

Re: Autor nerika pravdu. Nevim, co to znamena vyspely svet ...

V čem spočívá ten podvod, kterého se měli ti "trafikanti" dopustit?

L. Krajicek 6.11.2013 3:04

Re: Autor nerika pravdu. Nevim, co to znamena vyspely svet ...

To právě vysvětluje t. Panský. U nás  se nemohli dopustit ničeho. Leda tak kdyby zařízli vlastní babičku.

P. Han 6.11.2013 8:14

Re: Autor nerika pravdu. Nevim, co to znamena vyspely svet ...

Nevysvětluje a vy také ne.

Z. Jaromír 6.11.2013 4:18

Re: Autor nerika pravdu. Nevim, co to znamena vyspely svet ...

Jasně, v čem podváděli? Nejdřív "rebelové", nakonec "trafikanti", se pustili do politického zápasu přes výšku daní a prohráli. Odškodné odpovídalo vkusu poražených, a pokud to někoho uráží, nechť si počká pár let, než si politické elity navyknou na lepší móresy.

M. Frank 6.11.2013 7:34

Re: Autor nerika pravdu. Nevim, co to znamena vyspely svet ...

Pošlete link, jistě je to na internetu. Jinak jste jen obyčejný lhář.

M. Šejna 6.11.2013 8:10

pane Franku

ti tři "trafikanti" nebudou souzeni nikoli proto, že se trestného činu nedopustili, ale proto, že v té době měli imunitu. Ta imunita byla jádrem sporu mezi nejvyšším soudem a Ištvanem. Trestné konání "trafikantů" nikdo nezpochybnil.

A můžete si to najít na internetu.

P. Zeman 6.11.2013 8:17

Re: pane Franku

Nějaký konkrétní odkaz na "nezpochybnitelnou trestnost" by nebyl? Najít na internetu můžu totiž najít i spoustu názorů, jaké sdílí pan Polenecký, i já - nemorální, ale bohužel běžné a zatím nikterak trestné :-P

M. Šejna 6.11.2013 8:50

pane Franku

Vy jste asi jediný, kdo nepochopil, o co v kauze "trafikantů" šlo. Nikdo nezpochybnil, že se jednalo o úplatek. No a úplatek je trestný čin. Od počátku se řeší, že poslanci měli imunitu a že tedy nemohou být trestně stíháni za svůj čin. 

Když ožralej Kavan naboural při řízení pod vlivem tři automobily, taky měl imunitu. Z vašeho pohledu se ale nejspíš trestného činu nedopustil.

P. Zeman 6.11.2013 8:13

Re: Autor nerika pravdu. Nevim, co to znamena vyspely svet ...

Proč jste, milý spravedlivý Tomasi, vaši geniální konstrukci neposlal tomu prokurátorovi? Vaše moudra by pak nepochybně "trafikanty" za katr dostaly a on by neuřízl ostudu za neschopnost jak trám :-D

M. Šejna 6.11.2013 8:20

pane Zemane

Onen prokurátor měl ohledně úplatku formou "trafik" jasno. Neřešilo se tedy, jestli je to trestný čin, nebo není. Řešilo se, zda byl čin uskutečněn pod imunitou. Vrchní soud rozhodl, že pod imunitou a že tedy "trafikanty" nelze soudit. 

Ostudou je ta imunita, nikoli konání toho "prokurátora".

P. Zeman 6.11.2013 8:28

Re: pane Zemane

Jak to je s imunitou si měl prokouš zjistit dříve, než se amatérsky a nejspíš podle zadání do případu vrhnul.

M. Moravcová 6.11.2013 12:25

Re: pane Zemane

velkou ostudou je konání státního zástupce, neb  stát ho platí za to, aby znal zákony a jednal podle zákonů.  Zatím koná na základě svých konstrukcí  a ne na základě toho, zda se opravdu něco stalo. A to je průůůůser.  Až Vás někdo udá,  že zneužíváte malé holčičky, protože jste s nimi jel několikrát ve výtahu, budete se divit a posuzovat jinak. protože média z Vás udělají to nejodpornější zvíře na světě.