29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Hra na energetické letadlo

Část lidí dostala faktury s šestinásobným zvýšením služeb za plyn a elektřinu a neví, zda se má stěhovat pod most. Zbytek společnosti podobné dopisy obdrží v nejbližších měsících. A co na to říká vedení našeho státu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 8.11.2021 14:23

Prosím Vás, Vy víte jak to mají ve Francii dnes? Oni si udrželi nezávislý vnirřní trh?

M. Těhanová 8.11.2021 8:57

Tak ono by stačilo, kdyby se cena tvořila na základě nějaké skutečné hodnoty daného zboží a ne v nějakém letadle, kterým celá ta pokřivená burza je.

Dalším problémem jsou ty průtokové ohřívače - nákup/prodej, kde se cena zvedá jen o marži toho překupníka. Pravda, ono se tomu říká "služby" a většinou ti, kdo něco vytváří, z konečné ceny mají nejmíň.

Tohle všechno přece nemá nic společného s významem slova TRH.

V. Novák 8.11.2021 9:52

Ale má! Přesně tohle je trh. Nic lepšího než burzu ještě nikdo pro určení cen en gros nevymyslel. Jedině snad SPK...

Když jsme chtěli kapitalismus, tak ho máme - se vším všudy.

V. Petr 8.11.2021 14:25

Věcně usměrňované ceny elektřiny měli v USA celá desetiletí. Pak přišli zelení a s nimi blackouty...

M. Těhanová 9.11.2021 7:50

Není! To, co jde z burzy jsou burzovní peníze, vytvořené finančními spekulacemi.

Kapitalismus je v pořádku, ona se jenom ta burza poněkud zvrhla, nemá to moc společného se skutečnými hodnotami. A bude hůř, podívejte se, co dělají s emisními povolenkami. Tyhle věci mám na mysli.

J. Sedlář 8.11.2021 0:40

Božínku. Máte to celé blbě. Stád se nemá do ničeho 5r4t (kabelky, Vrbětice). EUr0sajuz tuplem (NGD, povolenky). Možná by bylo dobré si uvědomit, že jediná pomoc se nachází na konci vlastní paže a v rámci rodiny. Ano bude to bolet a není jisté jestli přežijeme.

Co jisté je, že společnost, která nic nevyrábí, nemá vývoj a trpí nadměrnou spotřebou zdrojů, jež nemá musí dříve nebo později narazit. Čím více oddálíte náraz, tím více bude bolet.

Z. Koutecký 8.11.2021 2:38

Inu, koncem paže a v rámci rodiny jsme světlo i teplo řešili v dobách mého dětství, kdy v naší vsi nebyla ani elektřina ani plyn. Svítilo se petrolejkami, jejichž čištění byla dost nepříjemná práce, voda se nosila od pumpy, topilo se jen v kuchyni dřevem, v zimě jsme měli v posteli jednu péřovou duchnu pod sebou a druhou na sobě. Kdo byl nastydlý spal v kuchyni na peci. V Praze už jsme pak ovšem elektřinu měli a kamna v každé cimře. Topilo se uhlím, briketami, koksem. Jenže tehdy měl každý barák beztrestně kouřící komíny.

Jak ten dnešní ekologický návrat do dob svého dětství zvládnu v paneláku silou své paže však netuším, ale vyvést rouru od kamen oknem mi asi stát nepovolí. Odeberu se nejspíš do krematoria, tam bude alespoň teplo. Jedině mě těší, že budeme mít konečně ministerstvo digitalizace, poháněné větrem a sluncem a po ucpaných dálnicích se budou moci auta prohánět až 150 km rychlostí, jak slibuje nová vláda.

V. Kolman 8.11.2021 0:31

Možná by bylo dobré, v době dálkového elektronického odečítání stavu elektroměru se vrátit ke starému (dobrému) NEZÁLOHOVÉMU! způsobu placení, jaký jsem znal za svého mládí. Tehdy přišel každý měsíc výběrči, inkasoval přislušnou částku - za spotřebovanou elektřinu za MINULÝ!! MĚSÍC!! ŽÁDNÉ ZÁLOHY!!

J. David 8.11.2021 6:05

Zálohy jsou kouzelná investice, čerpám prebendy s úročením na trhu, vracím bezúročný zbytek v odečtu provozních nákladů, či portfolio převedu do dalšího období. Prachy dělají prachy, v rukou šikulů. To se nám to hoduje, když nám to lidi platějí. Kdysi jsem agenta BE málem srazil ze schodů, byl vlezlej, jako štěnice. Lidi zblbli, a pro pár kaček naletěli na vějičku. Dnes bědují, dobře jim tak. Když ptáčka lapají, pěkně mu zívají, blb naletí na čižbu "slevu budu mít zadarmo". Holt realita je jiná, nyní roní krokodýlí slzy, svéprávnost v rozhodování je a byla na každém z nich.

T. Kohout 8.11.2021 6:48

To je teda pravda, akorát: když máte podvedených sto, je to jejich problém. Když jich máte milion, je to "náš" problém. Je to hodně blbé, ale je to tak. Ale kolikrát jsme toto zažili ("letadlo"), třeba u bank. Zisky byly jejich, ztráty "naše". Zjednodušeně a ve velkym.

P. Zídek 8.11.2021 6:50

Pán si jaksi nevšimnul, že snížením konkurence zbývající monopolisti snadno navýší ceny a svéprávnost v rozhodování bude víte kde....

A. Stárek 8.11.2021 6:53

Co by se tím vyřešilo? Maximálně byste tím posunul platbu o měsíc. A nevěděl byste, kolik budete za stejnou spotřebu platit příště.

V. Kolman 8.11.2021 7:34

Ano, tak to pane Stárku skutečně bylo. A lidem to vyhovovalo!

Žádná kolonka "obnovitelná zelená energie", žádná kolonka "distribuce", žádné poplatky za hodnotu jističe.

Pouze cca 2,5cm široká a cca 30cm dlouhá nudlička s JEDNODUCHÝM VYÚČTOVÁNÍM!!!!!!

Sazeb za proud nebylo tolik jako dnes, v podstatě (detaily si nepamatuji - opravte mě) pamatuji jen DENNÍ a NOČNÍ SAZBU.

Patrně to všem vyhovovalo, snad kromě neplatičů, kterým ovšem mohli bez velkých cavyků "ustřihnout dráty".

Poznámka k větě: "A nevěděl byste, kolik budete za stejnou spotřebu platit příště." Tak to nevím ani při zálohové platbě, Ale!! Při prvním náznaku zdražení mohu začít, třeba i drasticky šetřit a tím ovlivnit platbu za příští měsíc!!

V. Novák 8.11.2021 10:06

Až na kolonku "obnovitelná zelená energie" tam bylo všechno - ovšem schováno v celkové ceně. I tehdy jste platil za přenos nebo distribuci, i za to, že máte natažený dráty a můžete cvak! a rozsvítit.

V. Kolman 8.11.2021 12:04

To je jasné, že ty stožáry VVN, transformátory, kabely.... nebyly zadarmo. Ale vyúčtování nebylo zálohové a bylo snadno srozumitelné i stařence z Kotěhůlek. A za "ampéráž" proudového jističe se také neplatilo - většinou byly šroubovací tavné pojistky. Dávno - dávno již tomu:-)

V. Petr 8.11.2021 14:33

Pane Novák, bylo to ale jinak. Pokud jste měl minimální spotřebu, třeba na chalupě, neplatil jste žádné velké trvalé platby. Existovaly jen dva typy trvalých plateb, necelé 3 Kčs měsíčně a 30 Kčs měsíčně (na dnešní ceny by to bylo 10x tolik). Tak to bylo od éry A. Novotného až do počátečních let nového režimu.