29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Hra na energetické letadlo

Část lidí dostala faktury s šestinásobným zvýšením služeb za plyn a elektřinu a neví, zda se má stěhovat pod most. Zbytek společnosti podobné dopisy obdrží v nejbližších měsících. A co na to říká vedení našeho státu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Salajka 8.11.2021 20:32

Stát jsou oni .

M. Malovec 8.11.2021 13:18

Je mi sedmdesát a nejsem počítačově negramotný. Jak se však přihlásit online, když vás aplikace nepustí dál, než k technickým informacím a pokračovat nelze. Nedovoláte se a na e-mail ČEZ odpoví, že je mailů hodně a odpověď přijde za několik dnů. Když přijde, odpověď na dotaz chybí, ale nabádání ke spolupráci a k online objednávce ne. Je to jak u bl-bejch. A ten odchod za levnějším nebyla bl-bost, ale tržní chování v dobré víře, že ERU dává licence jen důvěryhodným.

V. Petr 8.11.2021 13:45

ERÚ nechtělo vzít na vědomí, že existuje Brusel a jeho grýndýl. Bez toho by k pádu BE nedošlo!

P. Beránek 8.11.2021 13:15

To co vidíme na trhu energií je první reálné varování kam vede politicky tlačená dekarbonizace bez odpovídajících technických možností. Bylo jen otázkou času, kdy to praskne.

Určitá šance na probuzení ze zeleného snu je právě ten náraz do peněženek lidí.

Úvahy o snižování DPH, zastropování záloh nebo nových dávkách jsou jenom krátkodobé úhybné manévry pštrosa s hlavou v písku.

V. Petr 8.11.2021 13:18

R^R^R^

P. Brich 8.11.2021 17:47

Oč nižší budou zálohy, o to vyšší bude doplatek. Ledaže by zálohy byly tak vysoké, že by se z toho výběrčí položili:-P

J. Jurax 8.11.2021 21:04

R^R^R^!!

V. Loula 8.11.2021 12:33

Já hlavně nechápu roli překupníků energií. Chápu, že musí být výrobce energií, musí být ditributor, ale nechápu, proč musí být překupník. Jakou přidanou hodnotu do procesu výroba - přenos energie přináší?

V. Petr 8.11.2021 13:20

Překupníky si vynutil Brusel, v rámci "diverzifikace" trhu s energiemi.

V rámci téže "politiky" omezuje dodávky plynu z Ruska bez ohledu na to, že jiné dodavatele NEMÁ!

J. Kubíček 8.11.2021 17:06

R^R^R^

J. Jurax 8.11.2021 21:12

No, jakou - svůj vejvar přece! Pro něho to přidaná hodnota je a spotřebitel ji, nemoha jinak, zaplatí.

To máte stejné jak se stravenkami - ty taky nepřinášejí nic navíc kromě zdražení produktu za ně koupeného, protože jejich náklady a zisk někdo cálovat musí. Z vůle blbých politiků parazitují na koncovém spotřebiteli, který je od firmy nuceně dostává.

A. Koukolík 8.11.2021 12:17

Ano. lidé se přestanou zajímat o všechno kolem. Jejich jediná starost bude nějak přežít. Ale to je přece hlavní plán mocných tohoto světa. Budou si moct dělat, co budou chtít a prosazovat svoje šílené plány. Obávám se, že nedomysleli to poslední. Lidskou bezmocnost. A ta pak přináší hněv, sociální nepokoje, demonstrace, násilí a posléze ozbrojené konflikty a války.

V. 3 8.11.2021 12:14

Trošku se peru s myšlenkou, zda brát ohled na lidi, kteří jsou nyní odkázáni na DPI. Upřímně, na straně jedné, je mi jich líto, ale to jim asi moc nepomůže. Na straně druhé, jejich rozhodnutí sjednat si dodávku energií u "překupníka", nikoliv u velkého distributora, bylo jejich svobodným rozhodnutím. Pevně věřím tomu, že jejich motivací bylo ušetřit, a ostatní, co si budeme povídat, tak trochu "přechytračit". Přijde mi komické, a nefér, abychom se my, co jsme zůstali "věrni" svým velkým dodavatelům, pořádali "sbírku" na jejich osobní přešlapy. Každý by měl nést, sám za sebe, tíhu svých rozhodnutí...

K ceně energií, respektive té elektrické, to je komodita regulovaná. Mimochodem, majoritním vlastníkem hlavního "výrobce", ČEZu je Stát. V zájmu státu je prosperita jeho občanů (energetická bezpečnost), nemýlím-li se. Možná lze namítnout, že základní cena energíí se odvíjí od burzy v Lipsku... Pro Stát, i ČEZ, je výhodné prodávat za vyšší ceny, to plně chápu... Na straně druhé, nechápu, proč "v Lipsku" neprodávají pouze přebytky, a pro vlastní spotřebu prodávali za ceny akceptovatelné pro občany, aby tak zachovali energetickou bezpečnost a spokojenost občanů; toto je pravá úloha státu a státních firem.

V. Petr 8.11.2021 13:22

Pokud jste nevolil Okamuru, pláčete na špatném hrobě. Pětikoalice chce prodávat přes burzu v Lipsku. Ve skutečnosti na ni sama v minulosti vstoupila.

M. Malovec 8.11.2021 13:23

No jistě, však taky si trestu s odpovědností za své chování užíváme. Odmítám však tržní chování nazývat vyčůraností a přechytračováním.

M. Malovec 8.11.2021 13:30

PS: Pokud jde o nás "bl-bé" netřeba vašich ohledů, pouze slušnosti těch velkých, jak vy říkáte. Je totiž nemravnost vybírat zálohu při znalosti spotřeby namísto svou tisícovek tisíců dvanáct. A nebýt konkurence těch malých, kdo ví, zda byste příspěvek na energii nepotřeboval i vy. Slyyším od vás "Jó za bolševika, to se žilo!"

V. Petr 8.11.2021 13:48

Bolševik by skutečně nenechal lidi mrznout. A nepleťte se, současné zdražení energií není náhoda, to je CÍL politiky Bruselu a těch idio *tů v Glasgow!

V. 3 8.11.2021 14:06

Tak tržně, říkáte, hmmm... Ápropos, je „tržní“ dotovat příspěvkem v „energetické nouzi“?

Ne všechny oblasti by se měly striktně řídit trhem, například energetická bezpečnost – soběstačnost, zdravotnictví, voda atd.

Stát by měl nyní, v zájmu svých občanů říci: „Milí ČEZi, na DPI budeš dodávat za výrobní náklady + přiměřená marže, neboť výrobní cena není od ledna 2021 3x vyšší“. Na druhé strany „páky“ však stojí možnost vydělat více na burze v Lipsku, podotýkám, že majoritním beneficientem ČEZu je Stát. Jak tohle skončí, budeme uzavírat sázky???

M. Malovec 8.11.2021 13:40

Kde máte jistotu, Vy chytrý, že se k Vám ten velký, třeba Innogy nezachová stejně grázlovsky jako ke mně. Rozhodně se ani omylem nestanu jejich klientem.

F. Kusák 8.11.2021 15:52

No, Vy tomu fakt nerozumíte. Jen mně není jasné, proč se divíte, že někdo chce mít energii levnější. To je jen Vaše představa, že ČEZ Prodej a.s. nemůže mít potíže. A také, že potíže má, jinak by nezvedal ceny o desítky procent. BE byl opravdu velký hráč s téměř milionem odběrových míst (nikoliv lidí, těch je určitě víc a pak komunální firmy, a třeba školy atd). Dokonce se propagovala výběrová řízení na úrovni obcí, aby byla cena dobrá. A za spotové ceny nenakupovala jen BE, ale i velcí hráči. No a do problémů s BE spadly i jiné firmy, např. Ampér Market nebo Energie CS, za kterou stála největší česká banka, tedy Česká spořitelna. Ten problém s DPI se nějak vyřeší, mnoho bývalých klientů bude mít sice potíže, ale snad to nějak ustojí. Jenže drahou energii a následně vše, co s tím souvisí, budeme mít všichni. Důvodem je vysoká politická hra s Ruskem, spekulace s povolenkami a naivní představy hloupých politiků a zelených fanatiků.

V. Petr 8.11.2021 17:06

Máte pravdu, příčinou všeho zla jsou ovšem zelení, jejich klon piráti a především Brusel a grýndýl!

P. Molík 8.11.2021 12:09

Hru mocných platíme my obyčejní lidé.

P. Molík 8.11.2021 11:53

Emisní povolenky jsou obdobou odpustků, které kritizoval Jan Hus. Současné kšeftování s emisními povolenkami a veškeré dění kolem nich je složitý vyděračský mechanismus - eurohujerský racketeering. Jde tedy o organizovaný zločin.

M. Pivoda 8.11.2021 12:00

V pozemském světě je možné obchodovat úplně se vším. I církev římskokatolická (ve které byl Jan Hus) je jen pozemskou organizací, ačkoliv si vytkla noblesnější cíl.

P. Pepax 8.11.2021 12:02

Souhlas.

F. Kusák 8.11.2021 12:02

Jen podotýkám, že kšeftování je nekalé obchodování za účelem nepřiměřeného zisku. A teď se podívejte, kdo všechno obchoduje s povolenkami, a kam mizí výnosy z těchto obchodů. Zisky z prodeje odpustků končily v kapsách katolické církve. To ještě nebylo tak zlé, ale zkuste si představit, že by se s odpustky kšeftovalo podobně jako s povolenkami. Vidíte, jak se civilizace vyvíjí.........

J. Ráž 8.11.2021 11:05

Tomu co je hlavní myšlenkou článku rozumím. Rovněž soucítím s těmi, kdo jsou na tom finančně tak špatně, že je nově vypočítané zálohy na energie mohou přivést do neřešitelných problémů. Ale jak jim nějakým racionálním a dlouhodobým řešením pomoci cestu nevidím. Posílat těm, koho se energetická krize dotkla nejvíc nějaké žebračenky, jak plánuje současná i budoucí vláda, je návrat do devatenáctého století a nemůže to být trvalé.

Je totiž celkem jisté, že poroste a možná i skokově, v Evropě počet lidí, kterým se díky celosvětové krizi podstatně zhorší životní úroveň, což zákonitě vyvolá sociální pnutí.

Jednoduchá cesta jak z toho průšvihu ven rozhodně nebude a zcela určitě to bude hodně bolet každého. Bez zásadní změny daňových systémů, které jednak budou muset přimět bokaté firmy i jednotlivce, aby do společné kasy přispěli víc, ale i zdaněním spotřeby (DPH) se to neobejde Kdo nám namlouvá, že se daně zvedat nebudou, vědomě lže!

V. Braun 8.11.2021 11:27

Ač nerad, kdo by měl rád zvýšení daní, tak vám musím dát za pravdu. Bez změny v daňovém systému se to neobejde.

V. Petr 8.11.2021 11:27

Co to ŽVANÍTE! Příčinou zdražení energíí není žádná "krize" ale uměle vymyšlený grýndýl!

J. Uzel 8.11.2021 12:19

R^