29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Hra na energetické letadlo

Část lidí dostala faktury s šestinásobným zvýšením služeb za plyn a elektřinu a neví, zda se má stěhovat pod most. Zbytek společnosti podobné dopisy obdrží v nejbližších měsících. A co na to říká vedení našeho státu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 8.11.2021 10:56

Když ti pitomci zvolili pětikoalici, ať platí!

JENŽE, jak k tomu přijdou ti ostatní....

M. Valenta 8.11.2021 11:19

Nic hloupějšího už Vás fakt nenapadlo?

V. Petr 8.11.2021 11:31

Pekarová Adamová právě včera tvrdila, že příčinou zdražení energií není grýndýl. Pokud chceme mít levnou energii, musí politici jako ona skončit na lucernách!

M. Valenta 8.11.2021 12:02

Nová vláda ještě není a tudíž ani neúřaduje a tak nemohla mít žádný vliv na schválení či neschválení Greendealu jehož vliv na vysoké ceny energií je pouze částečný.

V. Petr 8.11.2021 13:43

Nová vláda sice ještě neexistuje, ale strany a zejména politici, kteří ji tvoří fungují už dlouho.

Proč pětikoalice, stejně jako Okamura, neslíbila, že v případě vítězství od grýndýlu odstoupí???

Grýndýl může za většinu zdražení energií, za zbytek může nepřátelská politika EU k Rusku! Např. omezování dodávek plynu z Ruska v rámci "diverzifikace" a to za stavu kdy vůbec NEEXISTUJE jiný dodavatel. Neuvěřitelné!

Celý grýndýl je ještě šílenějčí politika, než byly komunistické pětiletky. Eurokraté vůbec nemají náhradu za odstavované uhelné elektrárny a ani to konkrétně neřeší! Komunisté to měli alespoň na papíře...

V. Kučer 8.11.2021 17:40

Náhrada jsou plynové a plyn se dodává z Ruska, rozum zůstává stát. Jediná rozumná náhrada je atom, kdo to zablokoval je každému jasné.

V. Kuhaj 8.11.2021 10:41

Vzestup, konjunktura, recese (pokles), deprese. Tuto zákonitost hospodářského cyklu poprvé popsal Marx. My si ji nepřejeme, my ji nechceme, my jí popíráme i proklínáme, ale ona platí. Jestli jsme v recesivní fázi, i přes články sebekvalitnější, kam řadím i tento, se depresi nevyhneme. Tedy bude hůř. Ale možná je to jen Covid, co s ekonomikou zatřáslo. Přál bych si to. Zatracený Marx...

M. Pivoda 8.11.2021 10:37

Závěr článku: "... Na to by měla myslet moje vláda. Ta dnešní, ale hlavně ta zítřejší."

A to jsme do té složitosti rozhodování zatím nezapletli budoucí společenské dopady revoluční technologie zvané "umělá inteligence" (ve všech svých aplikačních vtěleních). O tomto tématu současná vláda ještě neví.

Možná, že o tom budoucím tématu, ví už politici strany "Piráti", jenže ti byli v posledních volbách jaksi demokraticky vykroužkováni mimo hru. Byli vykroužkováni současnými voliči, kteří o tom závažném budoucím tématu zatím také neví. A nejde přitom o nějaké vzdálené sci-fi.

V. Petr 8.11.2021 11:36

Ještě mi vysvětlete, jak umělá inteligence zajistí dostatek levného plynu.

M. Pivoda 8.11.2021 11:48

Vy v tom vašem bytě potřebujete teplo. O tom je článek.

M. Pivoda 8.11.2021 11:51

Cituji poslední odstavec autorky:

"Mít střechu nad hlavou a v ní teplo je základní lidskou potřebou. V pyramidě potřeb amerického psychologa Abrahama Harolda Maslowa jde o základnu ..."

F. Kusák 8.11.2021 10:18

Ty důvody, proč ukončila činnost firma BE jsou asi složitější. Tedy aby si někdo nemyslel, že dělám této firmě advokáta. Její chování považuji za vrchol neetičnosti. Ale pan Pisařík měl zcela jistě dobré informace o vývoji cen na burze, zejména s ohledem na politické eskapády EU s plynem ve vztahu k Rusku. A to, co mu po léta vycházelo, se najednou stalo nepředvídatelné svým vývojem. Navíc, ostatní velcí hráči mu šli po krku. A tak to zabalil. BE měla téměř milion odběrových míst (těch fyzických osob bylo samozřejmě mnohem víc) a byl to velmi silný hráč na naše poměry. To muselo hodně vadit RWE (dnes Innogy), majiteli rozhodujících plynovodů u nás a všech osmi našich zásobníků plynu. Je pochopitelné, že všichni odběratelé nenávidí teď Pisaříka. Třeba byl scénář takový, že BE měla jít do konkurzu, vedení firmy by pak převzal správce konkurzní podstaty a jelo by se dál, až do doby, než by si bývalé klienty rozebrala silná garnitura. Hnusné je, že se s lidmi hraje podivná hra, které normální člověk moc nerozumí, ale tvrdě na to doplácí.

E. Dvořák 8.11.2021 9:44

Jen šetřete!! Hodně! A uvědomte si, že z každé našetřené stokoruny vám stát sebere cca 6 korun,,,,

A TO SE VYPLATÍ

J. Krásenský 8.11.2021 10:08

Kdyby stát. Stát inflaci neřídí ani neurcuje. Korunky nám berou energetičtí baroni, a pak všichni, kdo spotřebovávají k produkci a dopravě zboží energii, musejí zvednout ceny z důvodů vyšších cen vstupů.

V. Petr 8.11.2021 10:58

Korunky nám bere BRUSEL se svým GRÝNDÝLEM!

P. Pepax 8.11.2021 9:29

Ceny energiií určuje jakási energetická burza v Německu a když v zemi jako Německo je energií nedostatek, tak tyto zdraži i v zemích, kde tento problém nemají, tak to má úžasnou logiku. Znamená to že když sousedovi shoří dům, tak si ho taky zapálím, to bychom jako měli chápat a přijmout. NE vláda musí tento problém řešit zcela rázně jinak tato vláda postrádá základní smysl pro občany. Když arabové zvedli cen ropy, tak s tím se nedalo téměř nic dělat, ale toto co se děje nyní je obyčejné sviňstvo.

V. Braun 8.11.2021 11:30

No představte si, že když je celkově nedostatek brambor tak zdraží i na té Vysočině, kde jich je pro tamní trh dost, ale ti darební zemědělci je místním levně nedají a raději je draze prodávají Pražákům a tím je zdraží i pro místní. No není to do nebe volající nespravedlnost?

V. Petr 8.11.2021 11:53

Stát může v krajním případě vývoz elektřiny zakázat. To by udělalo dokonce i komunistické Československo...

Protože dokonce ani soudruh Husák nenechal lidi mrznout. Je až neuvěřitelné, k jakým koncům nás Brusel přivedl, i na toho Husáka můžeme vzpomínat v dobrém...

P. Pepax 8.11.2021 12:09

Pokud vím tak v Česku není nedostatek brambor, plynu ani el. energie. Brambory nám ovšem nezdraží Vysočina, ale ceny energií, které zatím není v Česku nedostatek, dalo by se řící že brambory se pěstují v Bruselu.

V. Kučer 8.11.2021 17:52

Brambory se dají vypěstovat na zahrádce nebo v parku. Elektřinu si můžete vyrobit pomocí benzínového nebo naftového agregátu ale vyjde vás to pěkně draho.

V. Petr 8.11.2021 19:32

Takový malý přípodotek.

Pokud by stát nezdaňoval benzin spotřební daní, nevyjde Vás elektřina a agregátu dráže, než jsou ceny energií na příští rok. A u DPI to může být levnější i s tou daní...

Neuvěřitelné, kam až to soudruzi z Brusele přivedli!

J. Jurax 8.11.2021 21:22

No, Vaše analogie kulhá. Brambory nejsou strategická komodita, kdežto elektřina ano.

A kdyby byl bramborový hladomor, budou zemáky na příděl a pevné ceny a nebudou se smět vyvážet.

Mimoto nejde ani tak o nedostatek energie, ale o výši povolenek, jež nedovolí výrobcům energie vyrábět. za rozumnou cenu. Až budou emisní povolenky na brambory, tak je nikdo nebude pěstovat, protože nebude odbyt - budou dražší než lanýže a lidi budou žrát rejži a knedle.

J. Machotka 8.11.2021 9:22

Banky povinně musí zajistit vložené vklady, jinak na ně přijde regulátor. Pro komodity existuje možnost hedgingu, ale povinné to není. Možná by stálo za to zvážit, zda by do budoucna neměl být model obdobný jako u bank.

Kromě toho je třeba vyřešit ještě i aktuální situaci. Ani k tomu nejspíš nebudou existovat nástroje, ale jediné, co by stát udělat měl, je zabránit zneužití monopolní pozice předražením cen v režimu dodavatele poslední instance. Volitelně pak dočasně nastavit sociální pomoc, tj. najít nejméně špatnou variantu, protože dobré asi neexistují.

V. Novák 8.11.2021 9:48

DPI není monopolista, ale ten, kdo je povinen dodat elektřinu/plyn když jiní zklamou. Protože i on nakupuje na trhu (ano - ČEZ nemůže prodat svou elektřinu, musí s ní na trh, kde ji jiná divize ČEZu nakoupí), musí jeho ceny odpovídat tomu, za co nakoupil. A protože nikdo nevěděl, že BA přestane prodávat, DPI nenakoupili v předstihu elektřinu, kterou po nich ještě před měsícem nikdo nechtěl a musí nakupovat na burze, kde jsou momentálně ceny hodně vysoko (i když už byly i dvakrát výš).

J. Machotka 8.11.2021 10:14

Jinými slovy, je to ošetřeno (pravidlem "musí odpovídat tomu, za co nakoupil"). Pak je vše v pořádku.

Děkuji za informaci.

F. Kusák 8.11.2021 10:49

Ne, není to v pořádku. DPI sice nemají monopol, ale na českém trhu mají dominantní postavení. A protože jsou ceny a dodávky energií rozhodující pro chod společnosti, pak i trh s energiemi by měl být lépe chráněn proti extrémům. Když to mohou mít cestovky, proč to nemá trh s energiemi. Ten zákon je jednoznačně špatný.

Argumentace, že DPI nepočítali s navýšenými požadavky, je velmi nepřesný a zavádějící. Pokud Pisařík nakupoval za spotové ceny dlouhodobě a ve velkém, jak se to tvrdí, pak po ukončení činnosti musel vzniknout dost výrazný přebytek, takže z logiky věci by cena spíše měla klesnout, což se asi při momentální poptávce nestalo. Ovšem nechápu navýšení ceny v násobcích, to je prostě nesmysl. To by znamenalo zhroucení trhu. Také nevím, jak je burza s energiemi regulována a chráněna. U akcí tak rychlé navýšení není možné. Chtělo by to nějakého obchodníka, který se v této problematice vyzná.

V. Petr 8.11.2021 11:26

Proboha, CÍLEM Bruselu a jeho GRÝNDÝLU je zdražení cen energií!!!!! Viz jeho neochota zastropovat cenu "povolenek" na CO2 což je ad hoc stanovovaná DAŇ, která má lidi donutit aby dobrovolně mrzli jako Rumuni za Ceausesca!

Když naši eurohujeři odsouhlasili prodej elektřiny přes burzu v Lipsku, přenášejí se k nám NĚMECKÉ ceny elektřiny. A ty jsou dány "ambiciózními" plány na odstavování uhelných elektráren a zeleným "atomaussigem!"

A protože Němci jádro a uhlí nahrazují plynem, stoupá i cena plynu!

F. Kusák 8.11.2021 11:55

Že Němci jádro a uhlí nahrazují plynem, není v jejich případě nic nového, a dělají to systematicky, včetně budování NS 1 a 2, a historického napojení na JAMAL skoupení rozhodujících plynárenských produktovodů ve východní Evropě. Tedy alespoň tam, kde to šlo. Mimochodem, budují i terminál na stáčení LNG. Zato my nebudujeme nic, jen žvaníme a hádáme se. Když nemáte vlastní zdroje energie, stáváte se vazalem svého dodavatele. Zkuste prosím rozklíčovat, kdo že ta EU vlastně je a komu slouží.

V. Petr 8.11.2021 14:05

Např. politici pětikoalice a třeba i ODS v Senátu ZÁMĚRNĚ posilují naši závislost na Bruselu a torpédují snahy prezidenta Zemana o diverzifikaci zahraničního obchodu!

V. Kučer 8.11.2021 18:06

Přitom stačilo kdyby se dobudoval Temelín, peníze na to byli ale šly a stále jdou na OZE.