14.6.2024 | Svátek má Roland


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mirek Šejna 12.1.2007 15:39

jerry

ale hlásím se k němu. Kde jste na to přišel, že se nehlásím? Vždyť každým rokem jezdím na chalupu, kde se narodil.

No a pokud jsem stejná pohroma, jako teplá zima v Česku, tak si myslím, že to se mnou není tak hrozné.

Ladislav N. 12.1.2007 15:04

Re: tvrzení vás odmítačů mi trochu připomínají ty dlouhé řady troubů v lidské historii...

... co hlásali: "Poručíme větru, dešti..."  Že?  Ale to musíte do Haló novin. ;-)

Možná by bylo rozumné "odmítače" neoznačovat a naopak povinně značit fanatiky - zelené aktivisty,  ideové podhoubí ekoterorismu....

Kyotsky kritik 12.1.2007 23:44

Oakmane:

pokud vase znalosti klimatologie jsou srovnatelne se znalostmi bible, tak nas nejspis ceka doba ledova. Rybar tesar, vsechno jedno. ;-D

oakman 12.1.2007 13:06

Šejno!!!!

Odmítači globálních klimatických změn jako naší reality jsou srandovní a smutní paňácové jako odmítači holokaustu. Tvrdá fakta říkají, že příroda trvá již miliony let, industriální civilizace asi let 200. To je důvod se domnívat, že chyby nejsou na straně přírody, ale na straně lidí, kteří si neumí připustit, že tzv. udržení životního standartu není za současné energetické rovnice možné. Pokud chceme zpomalit dopad našeho životního stylu na okolí, musíme změnit některé technologie. Ne ovšem tak, jak děláme vše ostatní - stavíme dálniční okruh kolem Prahy, ale jeho kapacita se vyčerpá dnem otevření, stavíme "rychlodráhy" na kterých ani dnešní vlaky nemohou jet maximálkou, nahrazujeme uhlí jádrem, tváříme se, že ropa nedojde. Tady je potřeba najít technologie, které dokáží např. využít celou délku štěpné reakce nebo jí aspoň prodloužit o použití odpadu, snížit energetickou spotřebu tím, že přestaneme většinu ropy spalovat v nejšpinavějších a zároveň nejméně efektivních spalovacích motorech atd. To ovšem znamená pozitivní odbornou diskusi - ne politickou přestřelku na bázi demagogie. Pokud technokrat přistoupí na zelenou technologii, může zelené snílky poučovat o průmyslu a technologii - on tomu rozumí. Oni zase celkem rozumí tomu, jaký dopad má vaše současná technologie na současné prostředí. Pokud to nebudete dětinsky zpochybňovat, můžete jim ukázat reálný dopad jejich snů na ekonomiku této země. Bez vzájemného respektu k faktům i názorům (nemusíte souhlasit) to nejde. Skončíme jako první třída na Titaniku - půjdeme pod vodu poslední....

hodne neRath 12.1.2007 13:25

Re: Šejno!!!!

a proto prijmeme socialisticky EUrozavazek, ze nepripustime vetsi zvyseni taploty nez 2stC..... pokud se zvysi o 1.9999 budeme nadelovat EUromedaile, pokud o 2.0001, muzou za to emericti imperialiste....

ja uz tyhle debility fakt nemuzu cist.....

www racek 12.1.2007 14:29

Re: Re: Šejno!!!!

hmm, tak holt musí někdo myslet za tebe, bobečku. průser je na obzoru, víš?

gerontusinza 12.1.2007 14:35

Já taky ne a to jsem levičák. Blbce je nutno brát na paškál z leva i z prava a příležitostně i za prostředek. Re: Re: Šejno!!!!

I když ani potom nedají pokoj. Oni totiž nechápou že v historicky nedávné době byla Grünland (gronsko) zelená(é). Snad jim to dojde. Někteří prostě musejí něčemu věřit, jinak by se asi zbláznili. A ta hrůza. V létě na gronsku prší. Nevídané. Pro ně...................

Ladislav N. 12.1.2007 13:28

Re: "EKO"logističtí aktivisté a jejich hloupé kecy...

Vy nehledíte na ověřená fakta, ale na domněnky a zeleného boha...

Re: "...je důvod se domnívat, že chyby nejsou na straně přírody..." ;-D

Mirek Šejna 12.1.2007 13:42

oakmane

prospělo by Vám nastudovat cosi o historii klimatu. Současná teplá doba, ve které žijeme, je o asi 3°C chladnější, než teplá perioda před 130 až 115 tisíci lety (tzv.Eem). Tehdy to oteplení nezavinil člověk a tehdy například byl severní pól v létě bez ledového příkrovu (a lední medvědi to tenkrát přežili). Celé čtvrtohory patří mezi nejchladnější etapu v celé historii planety Země. Třetihory byly podstatně teplejší, a to až o 16°C nad současným globálním průměrem. V třetihorách rostly na pólech subtropické pralesy a Antarktis byla bez ledu. Ochlazovat se začalo až před asi 6 miliony lety.

Největší klimatická katastrofa (z našeho současného pohledu) za posledních 15 tisíc let byl tzv. Mladší drias před asi 12 tisíci lety. Tehdy se během necelých 50 let ochladilo o 7°C a Evropa byla během  těchto 50 let vržena zpět do doby ledové. To trvalo asi tisíc let, aby se pak opět během jednoho století oteplio o asi 6 stupňů. Tuhle "katastrofu lidstvo v pohodě přežilo. Bylo to asi tím, že tehdy ještě nebyla založena strana Zelených a Greenpeace. Dnes se můžeme podělat strachy z toho, že se nám během 150 let oteplilo o 0,6°C.

oakman 12.1.2007 14:19

Re: oakmane

Ne my máme jen jistou obavu, jak rozhodí klima ten "malý zanedbatelný" nárůst obsahu jistých plynů v ovzduší díky jistému malému nárůstu exploatace zeměkoule v posledních letech. To, čím tu argumentujete, jsou mimochodem poznatky stejného přírodovědeckého původu, jako ta data současná.  Podívejme se jen na konkrétní ekonomické škody způsobené nechutí odsiřovat v 80. letech. Lesní hospodářství, které mimochodem živilo značnou část pohraničí, si tak v Krušných, Orlických horách, Krkonoších, Jeseníkách i Beskydech mohou škrtnout slovo rentabilita ze slovníku na dalších nejméně sedumdesát let, do té doby tam něco snad vyroste. Jedna část systému nemůže antagonizovat druhou, systém tím kolabuje nebo minimálně ztrácí smysl.  Stejně tak ztrácí smysl diskutovat s lidmi, kteří demagogicky tvrdí, že problém neexistuje. Tak my si tu budem dát hrát Stroupežnického a vystrkovat na sebe své kuřecí hrudníčky, v Alpských zemích již berou na vědomí, že ten ledovec je holt o kilometr kratší, tak je třeba se tomu přizpůsobit. Celá alpská ekonomika jede na sníh, obrazně řečeno. Kromě Švýcarů si výpadek tohoto průmyslu nemůže nikdo dovolit, to neznamená jen málo lyžařů, to znamená místní bez práce, to znamená méně na daních pro obec, méně na tržbách pro ty, co se uživí sami, v důsledku méně na socialismus.  To znamená méně vody nejen pro alpské elektrárny.  Problém není v tom, jak roste průměr, problém je v tom, že extrémy, které přicházejí s pomalým růstem, stojí hromadu peněz, zasahují devastativním způsobem území, která nejsou na běžné mapě katastrof, tudíž jsou větší okamžité škody i dlouhodobé náklady. Je proto účinnější se k tomu stavět aktivně ne zadkem demagoga jako vy.

Ladislav N. 12.1.2007 14:35

Re: Podívejme se jen na konkrétní ekonomické škody způsobené nechutí odsiřovat v 80. letech....

Jenomže v 80. letech tady bylo CENTRÁLNĚ ŘÍZENÉ SOCIALISTICKÉ HOSPODÁŘSTVÍ a komunistický totalitní systém jediného vlastníka všeho - komunistického státu.

V normálně fungujícím tržním systému by si nikdo nedovolil poškozovat majetek soukromých vlastníků v takovém rozsahu - okamžitě by musel platit odškodné.

Vy sám jste demagog, který vnucuje ostatním svou víru a hledá cesty, jak je donutit chovat se podle vašich představ. "Poručíme větru, dešti..." Jako za bolševika.

hodne neRath 12.1.2007 14:37

Re: Re: oakmane

jiste dubovy muzicku... a EU poruci vetru desti a oteplovani zarazi... ci spise zakaze = to je tak jedine, na co se zmuze.

Nebylo by lepsi investovat do vyuziti globalniho oteplovani?

Mirek Šejna 12.1.2007 14:51

Re: Re: oakmane

Obsah CO2 je v současnosti kolem 390 ppm. V třetihorách to bylo běžně přes 1000 ppm a ve druhohorách a prvohorách až 7000 ppm. Metan byl v třetihorách příčinou náhlého oteplení poté, co se uvolnil ze dna oceánů. Dnes je tam uložen ve formě hydrátů. O globálních teplotách v dávnověku se můžete dozvědět například zde: http://www.scotese.com/images/globaltemp.jpg , http://www-odp.tamu.edu/publications/208_IR/chap_01/c1_f5.htm

krmič 12.1.2007 15:00

Re: Re: oakmane

Mám dojem, že obchod se dřevem je vysoce lukrativní obor. A že by v Beskydech chyběly lesy jsem si nevšiml.

Stredocech 12.1.2007 15:41

Re: Re: oakmane

Jenže ta aktivita nesmí být nesmyslná. Já bych doporučil postavit několik velkých chrámů Boha Zimy a Bursík z Kuchtovou by tam mohli dělat velekněze. Bylo by to stejně účinné jako Kyoto a navíc by byl od nich pokoj.

Lájoš B. 12.1.2007 17:32

Re: Re: Re: oakmane

Argumenty debila

EmillXX 12.1.2007 21:12

Re: Re: Re: Re: oakmane

Tak mě prosím popište, jak Kyoto zabrání globálnímu oteplování, a to prosím včetně čísel.

Lájoš B. 12.1.2007 21:52

Re: Re: Re: Re: Re: oakmane

No, pod naším Texlenem pamatuju na barevnou vodu s bublinkama. Kdo by to řek, že tam dneska děcka krměj ryby ? A dobře 40 let bolševík taky tvrdil, že to je ta správná cesta k blahobytu. Co například freón z lednic ? To byl taky ekoteroristický kšeft ? Nebo ftaláty v hračkách ? Planý poplach ? Těžké kovy v mořských rybách ? Nic ? Prostě se s tím nedá nic dělat, je to ta správná cesta ?

Stredocech 12.1.2007 15:47

Nepleťe si odsířování s Kyotem, nepříznivý vliv SO2 viděl

každý a můžete si to jít i dnes očuchat do centa mnohých měst i vesnic.

A bez ohledu na to, zda globální oteolování je nebo není zůstává Kyoto drahým nesmyslem. Protože emise CO2 se podstaně stejně nesníží a přijdeme o prostředky, které by se daly vynaloži účelněnji, třeba na přizpůsobení se klimatickým změnám, budou-li jaké.

i.h. 12.1.2007 17:16

Re: Re: oakmane

Treba se bez snehu nauci Rakusaci delat neco jineho ? Mozna jsou blbi, ale tak blbi zase nejsou. Poradte jim neco.

EmilXX 12.1.2007 19:10

Re: Re: oakmane

Teď mi ještě povězte, jak to vyřeší Kyoto... To je opravdu jen stavění chrámu Bohu Počasí.

EmilXX 12.1.2007 19:07

Re: Šejno!!!!

Představy zelených o vlivu jaderných elektráren na člověka jsou snůška výmyslů. Ovšem, o dopadu uhelných elektráren se lze snadno přesvědčit. Přesto dávají zelení přednost uhlí před jádrem, čímž jsou pro mě nevěrohodní.

Ono je to totiž tak, že chtějí "nového člověka" a pak hledají zdůvodnění tohoto svého ideologického požadavku. A ten "nový člověk" má hlavně nábožně věřit jejich výmyslům.

Mimochodem, pokud je nějaká technologie ekonomická, nepotřebuje ke svému prosazení ideology. Na Krétě jsou např. sluneční kolektory na ohřev vody snad na každém domě. Pokud byste ovšem totéž namontoval u nás, nepřečkalo by to bez vypuštění zimu, takže to u nás vyjde jednak dráž, jednak u nás méně svítí slunce.

EmillXX 12.1.2007 21:18

Oakmane, cestující první třídy Titanicu většinou přežili, největší

podíl utopených byl mezi cestujícími třetí třídy.

Jinak, jaderné elektrárny současné generace lze stavět ve velkém, ale nezapomínat na rychlé reaktory, zde je třeba stavět prototypové elektrárny, aby se vychytaly nedostatky. Totéž platí pro reprocessing, ten ale má ještě tu výhodu, že čím "starší" vyhořelé palivo, tím snáze se zpracuje.

Majka 12.1.2007 11:35

jaderné elektrárny

Je potřeba lézt do zadelky zeleným, aby ODS se vůbec někde na špici udržela. Přístup Nera - po nás potopa.-

Mirek Šejna 12.1.2007 11:26

pane Janouchu,

nejsem si jist, zda máte pravdu. Globální oteplování není zatím ve stádiu, že by ohrožovalo ekonomický růst. Teplejší zimy jsou darem z nebes a například Česku ušetří hromadu peněz za dovoz ropy. Osobně považuji strašení lidstva globálním oteplováním za jistý druh kšeftu s lidskou blbostí. Studium historie lidstva nás učí, že v teplejších klimatických érách se lidstvo mělo vždy lépe než v dobách chladných.

Příklad z Českých zemí: vznik českého království spadá do středověkého teplotního optima. Husitské války a společenský chaos spadá do Sporerovo klimatického minima. Doba Jiřího z Poděbrad do teplého mezidobí. 30-ti letá válka patří do Mauderova minima.

Standa 12.1.2007 11:30

Re: pane Janouchu,

Je třeba počítat s tím, že nikdy v historii lidstvo nevyrobilo takové množství skleníkových plynů a myslet si, že to nebude mít vliv na nic není to pravé ořechové.

Historik 12.1.2007 11:51

Re: Re: pane Janouchu,

Jaký vliv - pozitivní / negativní - to také nikdo neví.

Mirek Šejna 12.1.2007 12:24

Re: Re: pane Janouchu,

Vliv to mít bude. Bude se prostě oteplovat. Já ale říkám, že to není žádná katastrofa. Spíš naopak.

orim 12.1.2007 12:52

Re: Re: Re: pane Janouchu,

katasrofy přijdou samy v podobě velkých povodní a hlavně častých vihřic a orkánů, globální oteplování neznamená, že bude jen tepleji, to taky znamená silnější atmosférické proudění,

Mirek Šejna 12.1.2007 13:28

Re: Re: Re: Re: pane Janouchu,

Podle paleoklimatologů byly největší vichřice a orkány v dobách ledových. Naopak v teplých érách se počasí chovalo celkem přívětivě.