26.5.2024 | Svátek má Filip


Diskuse k článku

POLITIKA: Holky pro všechno

Pro Jana Fischera to musel být zvláštní okamžik. Stál ve slavnostním obleku na Hradě, kam se přál tolik dostat. Jenže nebyl v roli prezidenta, ale v pozici místopředsedy vlády a ministra financí týmu Jiřího Rusnoka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Švrček 24.7.2013 10:39

Ále, no tak.

Hóši, hoši, hoši, všichni bývalí jsou špatní, nová naděje v podobě úřednické vlády?  Když končil Fišer jako premiér, byl nejoblíbenější, protože nic nedělal, takže nic nepodělal. Pak se ukázalo, co že je ve skutečnosti zač. Vaše striktní a absolutní odsudky jsou z oblasti černo-bílého života. Doufám, že už konečně i vy budete jakožto odborníci a rázní kritikové taky figurovat někde na kandidátkách s ambicí ty ministerské "mouly" vystřídat, jinak snad nebude zase koho volit :-/. 

J. Heincl 24.7.2013 16:27

Re: Ále, no tak.

Kdepak nedělal! Jeho vláda prosadila citelné zdražení elektřiny formou podpory OZE i když nemusela. Proč asi?

J. Blažek 24.7.2013 8:56

Další vrtichvost ....

Autor na úvod vyštěkne: Část ministrů nemá se svým oborem žádné zkušenosti  a tak jsem čekal, že v článku budou uvedeni ministři, kteří s oborem žádné zkušenosti skutečně nemají . Nic takového jsem tam nenašel. Jen pokusy dehonestovat některé ministry na prkotinách.  Prostě článek napsaný vrtichvostem ODS a TOP.

P. Han 24.7.2013 12:49

Re: Další vrtichvost ....

Neumíte hledat, zdá se. Pro vás je bezpředmětná každá informace, kterou nemáte předžvýkanou politbyrem.

J. Ptáček 24.7.2013 8:51

Poslouchal jsem včera ministra dopravy

Poslouchal jsem včera ministra dopravy Zdeňka Žáka a myslím, že lehce zastíní jak Bendla tak Stanjuru. Zatím sice "jen vedl řeči" ale má docela solidní minulost.

J. Blažek 24.7.2013 9:00

Re: Poslouchal jsem včera ministra dopravy

Že by i Bendla? Vždyť je povoláním hasič s vysokoškolským vzděláním a to je pro funkci  ministra zemědělství nejlepší. A Stanjura? Mluvit až plácat a bít se ODS-ácky v prsa umí na jedničku. A MUDr. Kuba, další jednička jako ministr průmyslu.

P. Čech 24.7.2013 9:08

Re: Poslouchal jsem včera ministra dopravy

Další MUDr. MUDři nadělali v politice obecně více škody než užitku. Počínaje Čermákem, pokračujíc Sobotkou přes Ratha a Hegera až po Kubu. Mezi Přemyslem Sobotkou a Kubou jich je požehnaně.Asi nepříliš úspěšní MUDři, ,když se živí politikou. Skutečně dobří MUDři totiž své povolání nezradí pro mrzký groš.

P. Han 24.7.2013 12:54

Re: Poslouchal jsem včera ministra dopravy

U nás je to ještě dobré. Když to vezmete dále do historie a šíře do světa, může vás napadnout třeba Che Guevara, Radovan Karadžič, Ajmán Zavahrí. Když vynecháme MUDr. Mengeleho, který byl vědec a ne politik.

E. Heusinger 24.7.2013 9:54

Re: Poslouchal jsem včera ministra dopravy

Bendl - zločinec, Stanjura - moula.

V. Váňa 24.7.2013 7:44

Domnívám se,

že mnohem důležitější než odbornost je na post ministra manažerská schopnost.

Vždyť nám to neuvěřitelným způsobem předvedl p. Fejk v pražské ZOO.

Když nastupoval, jeho nepřátelé tvrdili, že je odborně nemožný. Dokonce koloval vtip, že když mu řekli, že jsou špatné okapy, běžel se dívat na střechu (pomíjím, že pražská ZOO okapy nechová, resp. tehdy stoprocentně nechovala). A přece za ním zůstala úžasná záležitost v podobě velice moderní populárně vzdělávací instituce.

Naopak se ukazuje, že na škodu kvality ministra bývá přílišná loajalita k politické straně, ze které vzešel.

P. Čech 24.7.2013 7:55

Re: Domnívám se,

V poslední větě jste na to kápl.  Nikoliv pouze přílišná, ale všeobjímající loajalita za každou cenu. To je však hlavním kritériem při hodnocení kteréhokoliv politika a všechno to pramení z existence článku 5 ústavy. Tento článek je kamenem všeho zla a jedinou příčinou všech problémů, které se neustále opakují. Pomoci může jedině zrušení tohoto článku bez náhrady a změna volebního systému obecně na většinový, dvoukolový.

P. Pavlovský 24.7.2013 8:00

Re: Domnívám se,

Ministerská odboprnost vede často k fachidiocii nebo ke snaze hájit zájmy pracovníků v oboru.

Ministr ale není odborářský předák, ministr má naopak hájit zájmy občanů, často i proti zájmům pracovníků v resortu!

V. Váňa 24.7.2013 8:14

Re: Domnívám se,

Vážený pane Pavlovský, myslím, že nemáte pravdu.

Ministr tu není podle mého soudu a priory pro občany a jejich zájmy. Myslím, že je tu proto, aby řádně řídil správu státu ve vytyčené oblasti.

Stát je organizaované násilí (nechť mi antileninisté prominou), a není tedy vždy prvoplánově v souladu se zájmy občanů.

Ve svém dopadu ale ano, protože dobře fungující stát je koneckonců zájmem občanů v širším slova smyslu.

P. Pavlovský 24.7.2013 8:23

Re: Domnívám se,

Jaké jiné zájmy, než zájmy občanstva, by měl stát, v obecnosti, sledovat?

Stát, to jsou přece z ústavy občané!

Problém je pouze v tom, kterých občanů.

Demokracie je snahou, aby to byly zájmy většiny občanů.

Ve fungujících demokraciích tomu tak je.

V. Váňa 24.7.2013 8:32

Re: Domnívám se,

Vážený pane Pavlovský, asi jsem se vyjádřil ne dost jednoznačně, neb se mi zdá, že ve skutečnosti v dané věci nejsme v rozporu.

Mínil jsem to tak, že zájmy občanů nehájí státní správa prvoplánově, tj. že nesleduje a priory kvalitu života jednoho každého občana.

Zájmy občanů jsou státní správou hájeny v tom smyslu, že je může efektivně chránit jen fungující stát.

A právě jen na fungování státu je zaměřena státní správa. A ministerstva jsou ústředními orgány státní správy.

P. Čech 24.7.2013 8:51

Re: Domnívám se,

Z ústavy stát nejsou občané, nýbrž nějaký nicneříkající "lid". Ano, ve fungujících demokraciích tomu tak je. Ty fungující demokracie jsou ovšem pouze dvě. Švýcarsko a Lichtenštejnsko.  Tam tvoří stát především občané a od toho se odvíjí všechno ostatní. Občan se přímo účastní na řízení svého státu  a to vedle svých zástupců. Skutečných svých zástupců a nikoliv především zástupců politických stran.

P. Čech 24.7.2013 8:46

Re: Domnívám se,

Ve své 2. a 4. větě si odporujete. Ministr je tu od toho, aby správně řídil svěřené ministerstvo v zájmu státu a jeho občanů. Aby toto mohl činit, musí věci rozumět. Nerozumí-li tomu, je za šaška, jako ostatně naprostá většina dosavadních ministrů, kteří jsou jen poskoky svých politických stran. Nic jiného. Občané a jejich stát jsou jaksi mimo hru.A o tom to je. O volné soutěži politických stran za účelem získání moci nad vším, zejména nad občany.

P. Pavlovský 24.7.2013 9:28

Nerozumí-li tomu,

tak si odborníky zjedná.

Je-li to dobrý politik, ví koho a jak!

P. Čech 24.7.2013 8:40

Re: Domnívám se,

Souhlasím. Viz býv. ministr Heger. Hájil zájmy doktorů proti zájmům veřejnosti.

P. Čech 24.7.2013 7:11

Co tím chce autor říci?

Že část ministrů nemá se svým oborem žádné zkušenosti? A kdypak je měla? Žádná vláda od roku 1993, vzešlá z diktátu politických stran neměla ministry, kteří by svému oboru jakž takž rozuměli. Na takovouto kritiku politici - zástupci politických stran odpovídali, že ministři nemusí být odborníky, že mají politickou odpovědnost (rozumějte žádnou odpovědnost směrem k občanům, nějakou odpovědnost pouze směrem ke svým stranám).Pokud nebude možno (ústava v tom brání) odvolat ministra pod tlakem voličů  či jiného politika (poslance) během mandátu, pokud budou vlády handlovány pod diktátem politických stran, potud to v naší zemi půjde od desíti k pěti. Vláda je moc výkonná a jako taková má být zcela nezávislá na moci zákonodárné. Moc zákonodárná je volena, zatímco vláda je jmenována. Jmenována prezidentem, který je volen a to dokonce největším počtem voličů ze všech volených mocí.Když se politici tak vehementně dovolávají stále voličů, potom by vláda měla být postavena nad parlament a kontrolována pouze prezidentem. Jedná se totiž navzdory hloupému žvanění politiků o činnost opravdu odbornou, kdy nějaké iluzorní stranické zájmy by měly jít zcela stranou. Ono totiž docela stačí, dělají-li politici škodu ve sněmovně (viz kvalita schvalovaných zákonů), nemusejí ji dělat ještě ve vládě. Zatím však politici - zstupci politických stran a nikoliv občanů dělají škodu všude, tedy nejen v moci zákonodárné, ale i výkonné a soudní. Prostě typicky český, specifický a tradiční, kocourkovský systém.

P. Pavlovský 24.7.2013 0:16

Zastaralá informace

 "Benešová rovněž zkouší přemluvit ministra Petra Mlsnu ze strany LIDEM, aby se stal jejím náměstkem. Mlsna na to předběžně kývl. Tento krok může pomoci zajistit důvěru v dolní komoře."

K. Peake dnes na kamery jasně prohlásila, že LIDEM bude hlasovat proti důvěře.

P. Čech 24.7.2013 7:13

Re: Zastaralá informace

Ten Mlsna, to je taky politický dáreček. Stačí si vzpomenout, jak přeneseně vystupoval proti zásadám právního státu, když obhajoval Nečasovy "ústavní zvyklosti", které byly v rozporu s textem ústavy.

J. Dona 24.7.2013 7:44

Re: Zastaralá informace

K. Peake : Rusnokova vláda od nás důvěru nedostane, ale když bude vládnout bez důvěry nebude to žádná tragedie.

P. Pavlovský 24.7.2013 7:57

Re: Zastaralá informace

To se přece vzájemně nevylučuje!

Z taktických důvodů považuji Rusnokovu vládu bez důvěry za  nejlepší přípravu na řádné volby, jakou si vůbec může pravice přát :-)!

P. Čech 24.7.2013 8:59

Re: Zastaralá informace

O jaké pravici se tady stále mluví? Ve srovnání se skutečně pravicovými stranami ve světě je ODS i TOP 09 výraznou levicí a komunisté dokonce extrémní levicí.U nás žádná pravice neexistuje a pokud ano, tak o ní nikdo neví. Každopádně bude Rusnokova vláda vládnout, třeba v demisi, až do řádných voleb.A o to asi prezidentovi šlo. Neučinil nic jiného, než to, co mu ústava svým textem umožňovala. Začínám si myslet, že on má za lubem něco zcela jiného, než o čem se stále kecá. Vzpomeňte si, jak dokázal přivést téměř nevolitelnou ČSSD do sněmovny.

P. Pavlovský 24.7.2013 9:35

Re: Zastaralá informace

Alles ist Dreck, všechno je jen relativní.

To už byste mohl vědět - při vašem vzdělání :-)

P. Pavlovský 24.7.2013 0:10

Miloš Zeman blufuje!

Pokud vláda Jiřího Rusnoka nezíská důvěru v poslanecké sněmovně, prezident Miloš Zeman se prý při hledání nového premiéra přikloní spíše k Miroslavě Němcové než k Bohuslavu Sobotkovi.

IMHO Miloš Zeman blufuje!

Údajně chce vidět 101 podpisů (mimoústavní praxe, zavedená V. Klausem), pak prý dostane šanci sestavit vládu pravice – podle kancléře Vratislava Mynáře.

Je to dost průhledná provokace, vyděračský trik, který má vystrašit ČSSD a vybavit jí argumentem, proč hlasovat jednotně pro Rusnoka.

Žádnou Němcovou po vyslovení nedůvěry Zeman samozřejmě nejmenuje – jmenuje znovu někoho svého, možná zase Rusnoka.

P. Čech 24.7.2013 7:22

Re: Miloš Zeman blufuje!

Možná se ještě budeme divit. Prezident sice řekl, že pokud vláda pana Rusnoka nedostane důvěru, dostane šanci pravice, neřekl však již kdo z pravice. Nemusí to být nutně paní Němcová, může to být pan Schwarzenberg nebo dokonce i pan Cibulka. Ten je také předsedou pravicové strany. A nebo to může být Karolina Peake. Kdo ví? Časově však každopádně již teď dosáhl toho, čeho chtěl. Bude zde vláda v demisi a to až do termínu řádných voleb. Všechno je to vinou špatně napsané ústavy, ovšem nikoliv ve smyslu pravomocí prezidenta. Ve smyslu existence článku 5, tedy ústavní mocí politických stran nad mocí zákonodárnou, výkonnou i soudní.

P. Zeman 24.7.2013 9:11

Re: Miloš Zeman blufuje!

Zeman (Miloš) není až takový idiot, aby se pouštěl do konstrukcí, které jste tady vypotil. Sice se snaží hrát "chytrou" hru, ale na tu zase až taková bedna není. Prvotní překvapení z jeho "prezidentování" pomalu vyprchává a na vyšší a delší strategické hrátky ten alkoš nemá a předpokládám, že si je toho vědom.

P. Čech 24.7.2013 12:23

Re: Miloš Zeman blufuje!

Neřekl jsem, že to prezident takto udělá. Pouze spekuluji, že by to tak mohlo být. Volovina, že jo?Ale čistě teoreticky by to nastat mohlo. Na tom to je jasně vidět, kam můžou vést spekulace, do nichž se obvykle pouštějí novináři. Osobně spekulace zásadně odmítám, zde jsem je uvedl  jen jako příklad, kam může vést špatně formulovaná ústava.