17.6.2024 | Svátek má Adolf


Diskuse k článku

POLITIKA: Holky pro všechno

Pro Jana Fischera to musel být zvláštní okamžik. Stál ve slavnostním obleku na Hradě, kam se přál tolik dostat. Jenže nebyl v roli prezidenta, ale v pozici místopředsedy vlády a ministra financí týmu Jiřího Rusnoka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Reček 24.7.2013 8:53

Re: Miloš Zeman blufuje!

Pane Pavlovský, co znamená zkratka IMHO?  Nevím oč jde.

P. Čech 24.7.2013 9:14

Re: Miloš Zeman blufuje!

Poradím :  In my humble opinion

P. Zeman 24.7.2013 9:17

Re: Miloš Zeman blufuje!

http://zkratky.superia.cz/chat_a_diskuze/imho.php

J. Blažek 24.7.2013 9:05

Re: Miloš Zeman blufuje!

Že by jednal podle ústavní zvyklosti svého předchůdce, který nechal vládnout Topolánka bez důvěry 4 měsíce a pak jej znovu popvěřil? ..... Je zajímavé, že tenkrát žádní novináři neřvali, z čehož mi plyne, že to ústavní zvyklost je.

P. Pavlovský 24.7.2013 9:26

Re: Miloš Zeman blufuje!

tavní zvyklosti kašlal samozřejmě i V. Klaus, když se mu to hodilo.

Znovujmenování Topolánka jsem tehdy interpretoval jako schválnost, namířenou proti němu.

Po mém soudu to neměl přijmout a slušný člověk by to také nepřijal.

J. Vyhnalík 24.7.2013 15:31

Re: Miloš Zeman blufuje!

Ústavní zvyklosti a zdravý rozum. Pořád se všude mluví a píše o ústavních zvyklostech a přitom jde konkrétně o to, koho má president pověřit sestavením vlády.

Podle zdravého rozumu a elementární odpovědnosti k občanům , by měl sestavením vlády pověřit toho, kdo má šanci sestavit vládu, která získá v PS důvěru. Sice se může zdát, že země bez vlády funguje, ale bezvládí je velmi drahé. Samozřejmě, že běžné problémy řídí státní aparát a hodně věcí běží v kolejích nastavených předchozí vládou, ale neřešené problémy se vrší a provizoria jsou zpravidla velmi drahá. Nová vláda tak zdědí stoly plné neřešených problémů a nafouklé faktury za provizorní řešení.

Původně se obecně mělo za to, že president by měl jmenovat představitele nejsilnější strany v PS, ale praxe ukázala, že pokud ona se nejsilnější strana nedokáže s dalšími stranami dohodnout na spolupráci, jednalo by se o zbytečnou ztrátu času (a peněz ze státního rozpočtu) a je vhodnější hledat ne nejsilnější stranu, ale nejsilnější koalici.

Ovšem šedá je teorie a zelený strom života. Ani tato "zvyklost" neřeší vše, pokud nastane situace, že v PS je strana se kterou nikdo spolupracovat nechce a stávající strany a možné koalice nejsou schopné dosáhnout většiny. Tento problém nastal v roce 1998 v době "opoziční" smlouvy, kdy ho ČSSD a ODS vyřešily dohodou o toleranci menšinové vlády, a znovu v době sestavování druhé Topolánkovy vlády. Kritici Topolánkovy nominace ze strany ČSSD rádi zatajují, že ČSSD nebyla schopna získat ani podporu 98 hlasů, kterou měl tehdy Mirek Topolánek.

MZ se pokusil tuto zvyklost překonat tím, že rozhádané PS předložil vládu sestavenou mimo parlamentní dohody. Právě kvůli rozhádanosti PS má jeho vláda šanci získat slušnou podporu (nejspíš ne důvěru) v PS. MZ na jednu stranu věci zbytečně zkomplikoval, ale zároveň je to i šance pro původní koalici, aby se představila jako jediné reálné řešení. Teď bude záležet na každém kroku a slově! Jakékoliv zbytečné rozpory v koalici ji jenom diskreditují!

B. Rybák 26.7.2013 9:56

Re: Miloš Zeman blufuje!

Zeman blufuje, ale určitě nespáchá Vámi navrženou politickou sebevraždu (jemu teď jde o Sobotku a ne o Němcovou). Pokus o "levicovou vládu" a 101 podpisů pro "pravici" mu vytvoří dostatečné alibi pro další aktivity.