15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Hledá se koronaviník

Dříve či později to muselo přijít. Jako u každé krize se hledá viník. Ta koronavirová není výjimkou. Tentokrát je však vše okořeněno tím, že situaci řeší vláda vedená premiérem, kterého část veřejnosti zrovna dvakrát nemusí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Němcová 21.3.2020 16:07

ano, Babiš se snaží, dělá hodně a možná mohl udělat něco jinak, co ale dělá opozice? Piráti si stěžovali v Bruselu na neschopnost EU? copak tvůrčího k situaci přineslo Milion chvilek? a Člověk v tísni? nebo česká část Lékařů bez hranic? to jmenuji jen ty nejznalejší, nejchytřejší z nás, kteří by vše dělali jinak a podstatně lépe než současné vedení, bohužel, nikdo je nezvolil

M. Němcová 21.3.2020 16:04

vy jste z Číny rodákem? žijete tam léta? nebo jen zase, jako mnozí, bezúčelně mektáte aniž byste o problému cokoliv věděl? Britové žili jako zvěř a proto přinesli nemoc šílených krav? nebo jak to vidíte?

P. Staronový 21.3.2020 15:24

Zatím si vzal místo saka mikinu a o nějakém jeho jiném a dobrém počinu nevím.

P. Staronový 21.3.2020 15:22

Lituji, ale zde má "Pěknýden" pravdu.

Potvrzení moudrosti o slepém kuřeti.

P. Staronový 21.3.2020 15:15

" Kdo jiný by nám ostatně dokázal vysvětlit třeba to, kolik roušek a respirátorů měl mít stát ve svých hmotných rezervách správně uloženo."

Zajisté se lze dohadovat, zda by jich mělo být více či méně. Ale zcela bez debaty je, že jich bylo trestuhodně málo. A že když se koronavirus začal šířit v Číně, tak že nikdo nic nedělal. Nestimuloval české výrobce, nesnažil se zásoby v SHR zvýšit.

Trestuhodné.

Z toho je vidět, k čemu by vedlo nějaké znovuoživení CO. Řídil by to stejný stát, který selhal v SHR.

L. Severa 21.3.2020 13:47

Domnívám se, první zprávy o koronaviru vyvolaly dojem, že se jedná o čínský problém. Také jsme pro Čínu poslali letadlo s ochrannými pomůckami a teď je chceme od nich. Stejně tak dlouho trvalo než byla vyhlášena pandemie, a tím, že si svět neuvědomil co je to za hrozbu, došlo k jejímu rozšíření. Vyhlášení pandemie je jen takové sdělení, že hoří, ale neexistuje celosvětová organizace, která by doporučovala jak se ten svět má při ohrožení chovat. OSN to rozhodně není.

V. Kain 21.3.2020 13:23

Jedna dobrá zpráva.Koronavir postihuje jenom dvě pohlaví.Ostatní těch několik desítek jsou ušetřena.Asi mu moc nejedou.

J. Joudová 21.3.2020 13:10

Cože???

V. Heidlerová 21.3.2020 12:09

Chudák Andy, tolik maká, 18 hodin denně, ještě píše Čau lidi (to je pravá novinářská žumpa), lítá sem tam, dělá presidenta atd. - a ještě je velká část lidí nespokojená. Andy, sorry jako. Všetcí kradnú. Hááááááá

V. Heidlerová 21.3.2020 12:07

AB: Kalousek!

P. Čížek 21.3.2020 12:06

Zřejmě se pam Hamáček na rozdíl od premiéra stačil o hodinu déle vyspat. Není divu, na rozdíl od premiéra ho čekají ve veřejnoprávní televizi škodolibě formulované otázky jenom na jeden rezort. Co se týče zbytku příspěvku pana Lence, neustálých požadavků na přidávání platů, které nutně ústí v inflaci a ke znehodnocování úspor důchodců, pokud ještě nějaké mají, na to byste se museli zeptat nějakých lidí, kteří bývali v té partaji kdysi a už 40 let nejsou naživu. Třeba takového dvoumetrového šlachovitého Rudana Nohy. Myslím, že by Vám dokázal odpovědět tak hlasitě, že by ho bylo slyšet přes celé náměstí a nepotřeboval by k tomu ani mikrofon.

J. Svoboda 21.3.2020 11:49

Dlím v tuto dobu u rodičů, abych se jim postaral o "zásobování" a tak jsem pomocí přispěl mojí mamince ušít asi stovečku roušek pro ty, kteří sami nemůžou.

Vaše vyprávění z mládí o CO je jen jakási vaše nostalgie.

To co jsem napsal jste nijak nevyvrátil.

Pěkný den.

P. Pavel 21.3.2020 11:18

Viník pandemnie je celkem jasný. Je to Čína se svými hygienickými podmínkami života, se svým utajováním a neschopností nebo neochotou zabránit odjezdu nakažených gastarbajtrů ze svého území do Itálie a dalších zemí. Viník čistě českého chaosu je zcela evidentně agent bureš, jehož vláda přes ujišťování ve sněmovně, které se odehrálo už v LEDNU, nebyla schopna zajistit dostatek ochranných pomůcek a místo, věcných rozhodnutí krizového štábu produkuje chaotické hysterické výkřiky pro média. Např. pro formulaci rozhodnutí o uzavření škol a školských zařízení si nepřizval ani ministra školství (zřejmě kvůli jeho epidemickému jménu). Výsledkem byl samozřejmě chaos.

NEjvtipnější na tom je, že když objeví burešova zcela oprávněná kritika, tak jeho místní podržtašky začnou okamžitě hystericky vykřikovat ať už formou článků nebo komentářeů něco o "házení klacků pod nohy".

A. Nový 21.3.2020 11:16

Kdo je šéfem vlády? Maláčová a nebo Babiš?

A. Nový 21.3.2020 11:14

S Babišem je to jako s kofolou, když miluješ, není co řešit. :-))

P. Pavel 21.3.2020 11:04

Jak a kde opozice "nekriticky a nenávistně o obviňuje" bureše? Prosím o konkrétní příklady, jinak tady předkládáte akorát svoje z prstu vycucané dojmy. Realitou je, že kritika opozice na burešovu adresu ve věci epidemie (a nejen epidemie) byla a je naprosto věcná. Např. opozice se už v lednu dotazovala vlády na dostatek ochranných pomůcek. Dle vlády mělo být roušek dostatek. O tom jaká je realita si každý může udělat obrázek sám. Kritika na chaotické pro média určené burešovo jednání, místo toho aby nechal pracovat krizový štáb je kritika faktického burešova chování.

Š. Hašek 21.3.2020 10:58

Trefné připomínky, pane Lenci.

Š. Hašek 21.3.2020 10:57

Vás je tady opravdu škoda ....

Alou do vlády, nebo do ČT09, nebo alespoň šít roušky!

Mimochodem! Jasně si vzpomínám, kterak jsme v rámci CO šili osobní roušku, tuším cca 1972. Tehdy se prostorem potulovali všelijací týpci ....... ale na Peksu, Šabatovou, Hilšera ...... "to tedy neměli". Ani náhodou.

Taky jsme v rámci CO stříleli z malorážky, na siluetu osoby, černé osoby na bílém podkladě.

L. Vrána 21.3.2020 10:48

Modely pandemií např. respiračních patogenů nebo virem černých neštovic ukazují dlouhodobé a devastující účinky na společnost. Zvládnutí pandemie trvá roky - u černých neštovic model vykázal horizont 10ti let.

Svým způsobem je každý svého osudu strůjcem. Takže každý by si měl postupně koupit účinnou respirační ochranu - asi maskou nebo polomaskou. Předpokládám, že se něco podobného objeví. Jak známo trh občas něco vyřeší velmi účinně. Ovšem jako EU nepomůže Česku, tak vláda nepomůže nám.

I. Schlägel 21.3.2020 10:38

Ano.

I. Schlägel 21.3.2020 10:37

Máte pravdu, pane Brzáku. Bohužel, trh již není poptávaná komodita. Na špičce poptávky už zase figuruje státní paternalismus živený našimi daněni a schodkovými rozpočty.

K. Salajka 21.3.2020 10:31

Jen si tak přemýšlím, čím se živí profesionální žvanil, když mu zabrání konat masová setkání roztleskávačů. Nobelovku mu asi nabídnout nemůžete, ale taťka Soroš z Páté ave by mohl pro něj vytvořit cenu za vytrvalé opakování jedné "kvalitní" myšlenky. Navrhuji název té ceny " Carthago delenda est"...(nebo "Cena Marka Porcia Cata" - nezaměnit s Katem komisaře Clouseaua).

R. Szewczyk 21.3.2020 10:17

omyl autora, vláda a uředníci za nedostatek pomůcek mužou, říká se tomu objektivní zodpovědnost, někteří uředníci mohli vědět, někteří měli vědět, a někteří museli vědět, zbytek jsou jenom kecy, kor u p.Babiše , který stát vede jako firmu, je to jasné, neb za průšvihy je firma zodpovědna vždy, to až do doby, kdy firma prokáže opak,

jinak s kroky vlády souhlasím až na jedno, ti co porušují karanténu , bych byl podstatně přísnější, je to vlastně pokus o zabití,

D. Mach 21.3.2020 10:00

Nemá finance na starosti ministryně Švindlerová? Nevím, co má Maláčová společného např. s šestimiliardovou roční dírou jménem sleva na cestovném pro studenty a důchodce.

J. Svoboda 21.3.2020 9:55

Vláda měla první den nákazy v ČR oznámit, že nemá ochranné prostředky pro populaci a vyzvat nás i s návodem, jak si pořídit provizorní roušky.

Místo toho Babiš sliboval, že roušky osobně rozveze, pokud někde chybí.

To až dotaz redaktorky ČT, proč nemá vláda roušky a dětinská výmluva Babiše, že "má odstup" způsobila, že už další den bylo nošení handmade roušek normou, protože tomu šaškovi nikdo "odstup" neuvěřil.

A že je vláda jen ve vleku událostí potvrzuje horečné znovuotevření galantérek, kde je šance sehnat bavlněnou látku na handmade výrobu roušek.

Pěkný den.

P. Lenc 21.3.2020 9:39

Článek dobrý, ale tato krize objevila politika, který má koule.Pro mně opravdu překvapivě jde o Hamáčka, který zastiňuje Babiše ve všech směrech.A to píši já, který socany opravdu nemusí.Problém je, že je "vyvažován"něčím takovým, jako je Venezuela Maláčová a také to, že díky jí a celkové politice ČSSD se v době konjuktury nejenže nevytvořily finanční rezervy, ale ještě se rozpustilo to málo, co republika na účtech měla.Prostě paradox...

D. Mach 21.3.2020 9:23

Koronavirus normálně útočí na plíce. U vás útočí na mozek?

D. Mach 21.3.2020 9:22

Není problém, že něčeho není v době krize dostatek. Problém, že to není vůbec. Vláda podcenila státní hmotné rezervy. Už na podzim jednala o jejich špatné struktuře a výsledkem bylo, že je začala bezmyšlenkovitě rozprodávat. Až skončí pandemie, přijde ekonomická krize, a pak se teprve ukáže k čemu státní hmotné rezervy jsou a co nám bude chybět.

V době, kdy roušky chybí, je asi nesmysl nařizovat jejich nošení každému. Na druhou stranu stát zajišťuje roušky těm, co je skutečně potřebují, megalomanskými akcemi, a přitom každý den vidím na internetu nabídky roušek v neomezeném množství. Co se tedy v tomto státě děje špatně? Samozřejmě se budou hledat chyby a viníci, a je to dobře. Ale je to také nezbytná potřeba, abychom se připravili na budoucí podobnou situaci. Vědci už desítky let avizují, že pandemie podobná této, jednou přijde. A když přišla, jsme nepřipravení. To rozhodně není důvod k tomu, abychom zodpovědné předem omlouvali.

R. Brzák 21.3.2020 8:27

Skutečně není viník existence pandemie. A skutečně nelze vytvořit zásoby všeho (pokud nejsme totalitní stát).

Ale lze mít pružnou společnost, připravenou rychle reagovat na náhle vytanuvší problém. Tato pružnost se nazývá volný trh.

Jestliže se někde náhle objeví velká poptávka po zboží, jistěže toto nejprve využijí ti, kdo "mají čich" na příležitost zbohatnout - skoupí zásoby a zdvihnou ceny. Ano, je to nepříjemné - ale je to zároveň ten nejlepší signál o ceně zboží - na které zareaguje celý trh. Je-li možné na respirátoru na trhu najednou vydělat sto procent a více, toto je signál pro každého, kdo kapitál - ať už peníze, nebo výrobní prostředek nebo třeba surovinu - aby začal horečně vyrábět dané zboží, aby si urval svůj obolus. A nám se to nemusí líbit z hlediska ceny - ale musí se nám to líbit z hlediska dostupnosti zboží. Protože toto je pak doslova vlnou cunami vrženo k nám, kdo si je chceme koupit.

Stát však dělá pravý opak - zakáže "šmelinu", zakáže jednoduchou výrobu svou regulací, zakáže vozit zboží přes hranice a rozhodne se suplovat trh a distribuovat sám. Výsledek je nabíledni - zboží není a stát jej monopolně shání po čertech ďáblech....a pak je nešikovně centrálně rozděluje.

Drobný návrh - abychom zajistili, že výroba u nás nebo i výroba jinde bude hrnout zboží právě k nám, zrušením veškerých daní spojených s konkrétním zbožím (prodejem, převozem i výrobou) na dobu krize dojde ke zvýhodnění místného trhu před okolními - a bude tudíž pro "šmelináře" výhodné zásobovat právě můj trh. Zrušením tvrdých regulací (tisíce předpisů pro otevření nové firmy pro výrobu či prodej respirátorů) na dobu krize - dojde k přílivu kapitálu do tohoto oboru zde, v mojí zemi - a množstvím různých konkurujících si producentů/obchodníků dojde i k zaručenému nárůstu kvality konkrétního zboží. Ale stát toto udělat nechce - a dusí trh, aby nás ochránil...před čím?

Š. Hašek 21.3.2020 8:24

Souhlas.

Určité a jasné zásluhy má/mít bude.

Hyeny, hlupci, krasohledi teoretičtí se probouzejí ...... vláda je už dávno vzhůru.