15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Hledá se koronaviník

Dříve či později to muselo přijít. Jako u každé krize se hledá viník. Ta koronavirová není výjimkou. Tentokrát je však vše okořeněno tím, že situaci řeší vláda vedená premiérem, kterého část veřejnosti zrovna dvakrát nemusí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 22.3.2020 15:19

Jednak je to o prioritách, jednak se do toho dají zatáhnout soukromé subjekty. Třeba distributoři léků bývaly nejbohatší firmy. Tak se je dá "slušně požádat", že buď budou držet sklady nebo nedostanou licenci na distribuci léčiv.

P. Pavel 22.3.2020 15:16

Jiným slovy, neumíte číst mektající němcová.

R. Brzák 22.3.2020 14:45

tak to jste ale chyběl v dějepise - protože skutečnost "politik je především politik" se viditelně proplétá celou historií lidstva.

politik - či obecněji člověk s mocí nad druhými v rukou - je prostě a jednoduše křiven. A toto pravidlo již John Dalberg-Acton formuloval ve své větě - moc korumpuje - a absolutní moc korumpuje absolutně.

I. Polák 22.3.2020 14:41

Pane Pivoda, že se s vámi vůbec bavím. Ale pro příště, až se budete chtít vytahovat, sledujte mne: Mám znalosti z návrhu integrovaných obvodů, ano přímo jsem je navrhoval. Jen jsem si tuhle spočítal, že to bylo před padesáti lety!

Co vy? A do čeho chcete kecat dnes??

V. Církva 22.3.2020 14:36

A manžel je doktor. A taková nám bez uzardění řekne, že není odbornice, nevěděla prý že je to tak hrozné. Tak my inženýři co jsme gynekologové jen ve volném čase jsme tušili průšvih minimálně od konce ledna.

M. Pivoda 22.3.2020 13:58

Pro Z. Lapila.

Je lepší uvádě výslovně na koho reagujete, jinak se váš diskusní příspěvek podtupně propadne hodně hluboko, a člověk ztratí souvislost.

Připomenu, že jsem výše uvedl k tématu následující:

Každá pohotovost (tzn. včetně té současné ohledně virové nákazy) něco stojí. Otazkou zůstává, jak náročnou pohotovost si mohla, a i nadále může dovolit, udržovat česká montovna.

M. Pivoda 22.3.2020 13:53

P. Han evidentně neví jak probíhají revoluce v realitě (tzn. včetně českého poručíka Zifčáka). Toto ale není hlavní téma článku.

O mé kvalifikaci nic nevíte. To zde jen plácáte - což je vám ale v Česku Ústavou demokratického státu zaručeno. Zatímco, já jsem byl v tomto státě cca 30 let umlčován. A zatím mi o tom zde článek nezveřejní. A proto P. Han zde může prohazovat příčinu a následek.

M. Pivoda 22.3.2020 13:45

Dva komentáře pro Z. Lapila

1. Nevedu zde vůbec spor o gravitační zákon, a podobně, ale upozorňuji na dopady exponenciáního vývoje IT. Ten Z. Lapil, bohužel, nemá dosud zažitý, přestože ho ve škole určitě musel odříkat, aby prošel.

2. Necituji zde Marxe! Tím evidentně byl více postižen Z. Lapil než já (při naší povinné výuce ve škole). Exponenciální vývoj plus AI nás dovede do stavu post-kapitalismu (netvrdím ale, že to bude "socialismus"). K dohlédnutí do té budoucnosti ale Z. Lapil (podobně jako ostatní diskutující) nemá dostatečnou představivost.

Na závěr obecná poznámka:

Sci-fi probíhá v technologii, nikoliv v politice (tam je to pořád stejné - viz Niccolò Machiavelli níže). Dobrý sci-fi spisovatel musí mít hluboký vhled do technologického vývoje, nikoliv třicet let komentovat český politický vývoj. Já zde kvalitu těch politických komentářů nekritizuji, já pouze upozorňuji na nedostatečnou lidskou kapacitu zvládnout obojí.

M. Němcová 22.3.2020 13:20

to nesouhlasím,, naopak stát, a je to i pro mne překvapení, zareagoval poměrně pružně a postavil se k problému čelem, nezaznamenala jsem, že by vyčítal zdravotním pojišťovnám,, soukromým ordinacím a nemocnicím, obchodním řetězcům, že neměli dostatek ochranných pomůcek a ti všichni jich měli dostatek mít, rozhodně na delší dobu než pár dnů.

to, co chválíte u dvou neziskovek, je jen pěna, noc víc, navíc je to duplicita toho, co dělá stát, co dělají obce.

A. Nový 22.3.2020 13:17

:-)) :-)) Kašpárku.

Z. Lapil 22.3.2020 13:15

Amen.

Blbý je, že za pár týdnů nikdo neuvěří, ani ti, co šili roušky osobně, že lze existovat i bez přímého řízení vládou.

A. Nový 22.3.2020 13:15

Soudružko domovnice, už máte umyté schody? :-))

A. Nový 22.3.2020 13:14

Pivodovi ještě chybí k certifikátu mladý zlepšovatel, certifikát na blbost. :-))

M. Němcová 22.3.2020 13:11

v realitě ale selhaly všechny soukromé subjekty zdravotnictví, pojišťovnami počínaje, soukromými, městskými okresními a krajskými nemocnicemi konče, nikdo neměl nic. stát pak se snaží zachránit, co sedá a zatím si jakž takž vede slušně.

A. Nový 22.3.2020 13:10

Nojo, není nad marxismus leninismus.

:-)) Že soudružko domovnice. :-))

Z. Lapil 22.3.2020 13:09

Moc málo.

Pardon, neodolal jsem :-)

Z. Lapil 22.3.2020 13:09

Jen připomínám, že slušná provizorní rouška je i šála povytažená pod oči. Nebo spíš nějaký šátek - pletená šála je jedna velká díra a nevyvaříte ji ani nevyžehlíte.

A. Nový 22.3.2020 13:07

Leyenová je perfektní!

Co by německý ministr války vymyslela uniformy pro těhotné členky posádky tanku. S tou odborností bude na tom podobně jako vy s UI. :-))

Z. Lapil 22.3.2020 13:06

Taky na něj nevěřícně koukám.

M. Němcová 22.3.2020 13:05

vojáci? než se ti naši vrátí z exotiky, kde bojují za Prahu a ti zbylí se vymaní z německého velení , bude vymalováno

M. Němcová 22.3.2020 13:04

funguje pokaždé sázka na to horší v nás, kapitalismus s ní žije úspěšně už po staletí.

M. Němcová 22.3.2020 12:58

můžete rozvést co asi? zdravotní pomůcky měl pro sebe i pro své pacienty především včas a v řádném množství objednat náš privatizovaný zdravotní průmysl - ale nevydržel ani týden... takže je to fakt chyba státu?

M. Němcová 22.3.2020 12:57

takže bezúčelnmě mektáte, rozumím, a díky

M. Němcová 22.3.2020 12:56

ano, tak proto zisky nechal zprivatizovat a ztráty perfektně znárodňuje...o vše se pro neschopné soukromníky v případě nouze postará, ale o běžné občany asi ne tak zčerstva.

Z. Lapil 22.3.2020 12:52

Naprostý souhlas. Ale souhlas i s panem Pivodou, že problémem je slovo dostatek: tři dny? Týden?

V téhle souvislosti mi nejvíc vrtá hlavou, jak se postavit k informovanosti. Chyba byla, podle mě naprosto jednoznačně, že minulý čtvrtek/pátek vláda tvrdila, že roušky jsou na cestě. Aspoň já z toho získal dojem, že během víkendu se budou aspoň prodávat, ne-li rovnou rozdávat ve velkém. Ani mně - nedůvěřivého šťouru nenapadlo, že v pondělí budeme ve stavu Roušky nejsou, zachraň se, kdo můžeš. KDYBY bylo řečeno "Budeme-li mít kliku, zásobíme nemocnice", akce Šije celé Česko mohla začít o půl týdne dřív.

Ale: "Praha" má jistě plán pro hromadné neštěstí, ALE: odváží se nějaký politik říct něco jako "je k dispozici pohotovost pro prvních 100(???) těžce zraněných, sto první má prostě smůlu?

P. Han 22.3.2020 12:33

Co do toho proboha pletete Zifčáka??? Chápu, že agent Akát k němu má blízko, ale mně i se Zifčákem visíte u řiti.

Chlubit se diplomem "Nejlepší mladý zlepšovatel podniku"? Pár zlepšováků mám rovněž za sebou a ve svých cca 10 letech jsem obdržel odznak "Buď připraven k práci a obraně vlasti". Který je asi tak stejně relevantní jako ty vaše diplomy. A ne rozdíl od vás vím, jak vypadá montovna.

M. Hartmann 22.3.2020 12:32

Moravec jako obyčejně největší de.il v dnešních Otázkách a VLASTNÍCH odpovědích VM. To zase bude infarktů... Už by ho měl někdo trvale odstranit. Zase se mu nepovedlo získat správné diskutéry, aby mu přizvukovali. Totálně hloupej!

Z. Lapil 22.3.2020 12:31

Ano, budoucnost bude nepochybně jiná, než byla minulost, ale lidi budou pořád lidi, viz onen slavný Čapkův "Člověka nepředěláš, jenom se ti vybarví..."

Neboli: jsem si dost jistý, že se necháváte unést skutečností, že současné a budoucí počty jsou mnohem přesnější a víc 3D a automatičtější, než byly ty v 19. století. Naopak jaksi přehlížíte skutečnost, že gravitační zákon platil i před Newtonem a že když marxismus coby způsob řízení lidské společnosti nefungoval ve 20. století, není důvod, aby fungoval o sto let později. Bagatelizuji-li (strašný slovo) svoje tvrzení ad absurdum: je úplně jedno, je-li Kapitál tištěný na papíře nebo je v počítači ve formátu *.pdf.

M. Pivoda 22.3.2020 11:15

Vlastním dosud dva diplomy "Nejlepší mladý zlepšovatel podniku", (8000 zaměstnanců), ve dvou různých oborech. Mohu to prokázat. Co zde může prokázat diskutér P. Han?

Jako občan má P. Han samozřejmě právo zde vyjádřit svůj osobní názor. Kvůli tomu přece Češi v roce 1989 tak intenzivně zvonili svými klíči, ale také: poručík StB Zifčák musel předstírat mrtvého studenta Šmída na Národní třídě v Praze.

M. Pivoda 22.3.2020 11:06

Poučení z krizového koronavirového vývoje ve 21. století. Toto bude komplexně sepsáno teprve později. Zde upozorním jen na jeden jediný osobní postřeh:

Tvrdím, že politik je především politik. Takže zpravidla nelze vysledovat žádné podstatné ovlivnění člověka v politické funkci svým přechozím odborným vysokoškolským vzděláním.

Dokázali jste například z politického chování (vůči koronaviru) vysledovat, že EU politička Ursula von der Leyenová, cituji z Wikipedie, "... Roku 1987 složila na Hannoverské lékařské fakultě státní zkoušku z lékařství a nastoupila jako asistentka univerzitní gynekologické kliniky. ..." https://cs.wikipedia.org/wiki/Ursula_von_der_Leyenov%C3%A1

???