16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Hledá se koronaviník

Dříve či později to muselo přijít. Jako u každé krize se hledá viník. Ta koronavirová není výjimkou. Tentokrát je však vše okořeněno tím, že situaci řeší vláda vedená premiérem, kterého část veřejnosti zrovna dvakrát nemusí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Han 22.3.2020 11:01

Jo, Německo si mohlo dovolit solární panely a větrníky, ale dodnes si nemůže dovolit odpovídající přenosovou soustavu. A s tou montovnou už jděte do prdele. Vy byste nedokázal přimontovat ani kolečko ke trakaři, nedivím se, že vás odevšud vykopli.

M. Pivoda 22.3.2020 10:47

Nevěřte, že jsme my (lidstvo) nebyli včas předem varováni.

Viz video (26 minut), TED rozhovor v jazyce anglickém:THIS DOCTOR PREDICTED NEARLY EVERYTHING ABOUT THE CORONAVIRUS PANDEMIC

https://futurism.com/neoscope/doctor-who-predicted-coronavirus-pandemic-larry-brilliant

M. Pivoda 22.3.2020 10:42

Komentář k nadpisu článku: "Hledá se koronaviník."

Celkem 13 let jsem kdysi pracoval na Ústavu řízení. Takže vězte. Ve své knize Vladař (z roku 1532), italský autor Niccolò Machiavelli sepsal patřičná doporučení/zásady pro vladaře, jak řídit stát.

Čtvrtá Machiavelliho zásada zní (volně zde cituji, nechce se mi to hledat): "Začíná-li panovník nějakou novou, riskantní činnost, pak si musí už předem vyhlédnout viníka, na kterého (v případě neúspěchu) ten případný neúspěch svede!"

Být politikem ve 21. století je skutečně riskantní druh podnikání. Budoucnost bude podstatně jiná, než byla naše minulost. Nevěřte proto ani ekonomům, kteří se odvolávají na matematické ekonomické modely z 19. století. Naše budoucnost bude podstatně jiná, než byla naše minulost.

M. Pivoda 22.3.2020 10:29

Každá pohotovost (tzn. včetně té současné ohledně virové nákazy) něco stojí. Otazkou zůstává, jak náročnou pohotovost si mohla a i nadále může dovolit udržovat česká montovna.

I každá ekologická ideologie něco stojí. Je jasné, že například Německo (s ohledem na svou výkonnější ekonomiku) si mohlo dovolit ekonomicky náročnější přístup - viz solární panely a větrníky (a také mnohem dříve) než česká montovna.

V. Církva 22.3.2020 8:26

No ona tato doba odhaluje leccos. a to i včetně toho, že soukromé iniciativy dovedou pružně reagovat a myslet na to co stát moloch nedovede, ale i to, že just-in tme podporují spíš ty soukromé subjekty. Jinými slovy ukazuje že každý extrém je škodlivý, nejhorší jistě modernismus a současná EU, ale i dogmatické spoléhání že vše vyřeší jen liberalismus.

Aneb současná Evropa je extrémně levicová, ochranářská a reguluje co jí nepřísluší a je to problém. Ale role státu jako v Jižní Korei či Tchajwanu nejsou úplně zbytečné.

V. Církva 22.3.2020 7:54

Ano, dá se to takto zneužít. Za coronavirus nemohou výrazně ani migranti, ani globální oteplování. Možná ani ne komunisté. Ale určitě jsou takoví, co to budou tvrdit.

Přesto, my věřící máme pocit, že nějaké duchovní příčiny v různých pohromách bývají. Nakonec války jsou důsledkem nenávisti mezi lidmi. Nemoci, kdyby lidé byli nesobečtí, snažili by se nenakazit ostatní nemocemi.... Takže úcta a láska k bližnímu problémy řeší, a jistě i limity pro ty jsou proti.

V. Církva 22.3.2020 7:43

Tak s tímto článkem nesouhlasím. Byla tu Fukušima, před víc než 10 lety SARS, může být válka, může být sucho i povodně. Vše se vymyslet nedá, ale krizový plán být musí. Za studené války bylo CO všichni měli někde masku (nejsem si jist zda by mi bordeláři komunisti dali tu mou ale byly)

Je třeba mít mít dostatek respirátorů, nábojů, atomobleků (pro zasahující, pro zbytek), plachet pro hasiče nebo lepších způsobů evakuace.

Je třeba, aby hasiči byli schopni zachraňovat když bude třeba hořet "celé" město. Vojáci a policisté dost nábojů a zbraní (i pro dobrovolníky z domobrany). A zdravotníci dost materiálu. Domy bezpečnostní schodiště, nebo jiné možnosti evakuace. Evakuační plány když hoří celý dům. Mít plán kam dat polní nemocnice (hotely, prefabrikáty).

Ano nejsem odborník, ale na to má být nějaký plán CO ke kterému se v demokracii vyjádří všichni občané a specialisté v oboru. Materiál nemusí být ve státních skladech. Může to být povinnost nemocnic, hasičů, policistů nebo dealerů léků, nebo můžou udělit povinnost občanům mít to doma.

Tady by byla výhoda demokracie to diskutovat, kritizovat a využít i soukromé subjekty. Na to je třeba dost peněz, ale je možno tím oživit ekonomiku a dát povinnost abychom měli soběstačnost pro všechny tyto věci. Nejsem odborník, tyto myšlenky by rozvinuli laici i odborníky. stačí ustavit nějaké to CO, či bezpečnostní fórum a pak výkonnou radu...

J. Kalíšek 22.3.2020 1:27

On jim stát nakupovat ochranné prostředky zakázal, tím trh úplně rozvrátil. Když to distributoři zjistili, přestali nakupovat také (proč byste kupovala co nesmíte prodat)? A pak už je to známé.

P. Staronový 22.3.2020 0:22

To neřešte, šachystoši, to je na vás moc složité.

P. Staronový 22.3.2020 0:20

No protože je to stát (a jeho oudové).

P. Han 21.3.2020 23:11

No a za imigranty holt může to voteplování. Kdyby v Africe a Asii mrzlo, seděli by fšichni v houfu, zahřejvali se navzájem a necpali se jinam. Akorát by fšichni měli mít roušky, to dá rozum.

D. Mach 21.3.2020 22:39

Aha, tak to já myslel, že podle paní Bergman můžou za všechno imigranti.

D. Bystriansky 21.3.2020 21:25

Ve Švédsku našli viníka koronaviru.

Grééta nás teď oprávněně uvrhne do totální paniky. Může za to člověk a jim způsobené oteplování planety!!!

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-for-tidigt-att-saga-om-coronaviruset-kan-kopplas-till-klimatforandringar

P. Pavel 21.3.2020 20:30

Familiérní? No to určitě ne, zákopčaníku. Nezlob se ale jakékoli podezření na příbuzenství s tebou to je stigma na celý život.

P. Pavel 21.3.2020 20:26

Zákopčaník alias čermák co by tiskový mluvčí, by jistě každou jím spáchanou zhovadilost podal tím správným pozitivním způsobem. Kam se dneska hrabe ovčáček.

P. Pavel 21.3.2020 20:24

Aspoň, že z něčeho máš radost, zákopčaníku, když už jsi ho musel z osla vytáhnout předčasně. Snad tě kvůli chybějící roušce nenačapali policajti, jak obtěžuješ jinou zvířenu. Pamatuj, že ti by ti to spočítali.

P. Nemec 21.3.2020 19:21

Pan generál by to jistě řešil mnohem lépe, lepšího prezidenta bychom nenašli

D. Mach 21.3.2020 19:17

Možná je to o tom, že si zvykáme na situaci, že stát je neschopný a pomíhat tím pádem musí automaticky neziskovky. Na to si zvykat nechci. Ale ve skutečnosti neziskovky pomáhají. I ty, co jste je jmenovala a jsou vám nejspíš osinou v ... někde. Milion chvilek pro demokracii zprovoznil tzv. "mapu pomoci, Člověk v tísni zprovoznil zdarma výukové materiály pro studenty a provozuje poradnu, jak požádat o exekuci pro lidi v tísni. A co jiného asi podle vás mohou (měly by?) dělat v této situaci, kdy se má co nejvíce omezit fyzický kontakt mezi lidmi?

V. Čermák 21.3.2020 19:15

Oslíku Pavle, já jsem rád, že ve stáji máte ty pohyblivé obrázky. Ale nesmíte u toho moc skákat a dupat. Nebo příjde hospodář a přetáhne vás lopatou. To by byl trudný konec pro rojjíveného Osla Opičku, napodobující chytřejší diskutéry...

V. Čermák 21.3.2020 19:07

Oslíku, je hezké, že jste tak familierní, ale k věci zase nic. K hospodáři buďte ovšem raději mnohem uctivější, nebo nedostanete večeři...

P. Pavel 21.3.2020 18:58

Škoda, že tě Paulus neměl jako tiskového mluvčího, zákopčaníku. To by se Hitler po jeho kapitulaci u Stalingradu, vzdal funkuce a jmenoval ho svým nástupcem.

P. Pavel 21.3.2020 18:51

Helemese, zákopčaník aka čermák je frustrovaný, protože ho musel kvůli karanténě předčasně vytáhnout z osla. Sice nejsem odborník ale domnívám se, že se nemusíš bát. V oslu ti pravděpodobně koronavirus nehrozí, hrozí ti pouze slintavka a pokopání. Mimochodem, teď jsem tě viděl v televizi jak se snažíš přesvědčit svého osla ať shodí nějaké to kilo.

P. Pavel 21.3.2020 18:46

Vidím to tak, že mektající koza němcová nic netuší o názorech odborníků. https://www.info.cz/svet/italie-v-sevreni-koronaviru-proc-prave-tam-je-situace-tak-tragicka-a-co-to-znamena-pro-nas-44579.html

http://www.osel.cz/11082-puvod-nepritele-kde-se-vzal-virus-sars-cov-2.html

Š. Hašek 21.3.2020 18:30

Tak je těch roušek moc nebo málo?

Vědci už desítky let předpovídají, že to vypukne v lednu 2020.

Připraveni vcelku jsme. Operativně.

Nevšiml jsem si, že byste tady někdy nabádal, aby ČR měla v záloze několik ročních rozpočtů pro případ viru.

V. Čermák 21.3.2020 17:56

Vy toho nevíte....

V. Čermák 21.3.2020 17:53

Tak konečně nějaká zpráva, sice z Oslí stáje, navíc sdělovaná Oslem, ale i tak dobré. Jenom bych Osla informátora chtěl upozornit, ať moc neřve. Hospodář to nemá rád a mohl by ho přetáhnout potěhem po hřbetě. A s těma podržtaškama se taky raděj držte zpátky, nebo vás vykráká za ušiska. Jinak dobrý. Toš tak....

V. Čermák 21.3.2020 17:43

Promluvil Generál po boji a na jeho slova vždycky dojde. Stát Selhal v každém případě. Co se týče hmotných rezerv, prostě trestuhodné. Kdyby k ničemu nedošlo, trestuhodně Moc, když došlo, Trestuhodně Málo. Toš tak...

Š. Hašek 21.3.2020 17:09

Uznávám, že má desetinovou pravdu.

My máme doma roušky, a nebyli jseme si pro ně v televizi.

Také neříkám, že mám stopro pravdu.

Š. Hašek 21.3.2020 17:07

Možná také, že něco selhává pouze u Vás. Ve Vás.

M. Němcová 21.3.2020 16:09

škoda., že si ten stát, který selhal, nevzal příklad ze soukromých zdravotních pojišťoven, soukromých nemocnic, soukromých ordinací včetně zubařských i soukromých marketů zpravidla ve vlastnictví nadaných cizinců... ti měli všeho dost rozhodně nesvalují svou neprozíravost na jiné.