14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
čtenář 17.1.2010 8:50

Re: Horká hlava

Ono to v konci vyjde nastejno.

Yowda 17.1.2010 9:35

Re: Horká hlava

po dobu francouzské koloniální nadvády bylo Haiti největším exportérem cukru na zeměkouli. Pak Haiťané svrhli koloniální nadvládu - vyvraždili bílé kolonisty, chcete-li pregnantnější odpověď - a od té doby to tam vypadá tak, jak to teď vypadá.

Emil XX 17.1.2010 16:57

Někdy mě napadá děsivá představa, problém, přinutit jisté lidi k práci lze POUZE

formou otroctví, nebo moderněji roboty. Portugalci během svého koloniálního panství v Mosambiku ponechali tam předtím existující systém roboty (corvée) v platnosti až do 60 let 20 století. Podmínky práce, co se kde bude dělat a co za to domorodci dostanou dohadovali s místními NÁČELNÍKY, kteří měli pravomoc robotu příslušníkům kmene nařídit a odměnu rozdělovali podle svého. Tak byla třeba budována infrastruktura.

Jenda 17.1.2010 2:46

Re: Horká hlava

Jake jine zajmy? Myslite, ze je pro americany vyhodne pestovat si za rohem zdroj nevzdelanych ilegalnich imigrantu bez pracovnich navyku a jakychkoli pouzitelnych znalosti? (Dobra, trochu prehanim. Ale jen trochu.)

Dokazete si predstavit kolik lidi by tam museli poslat a kolik penez by to stalo? A ten rev "humanistickych" krasoduchu, ze chudaky haitany kolonizuji, vykoristuji a znasilnuji?

čtenář 17.1.2010 8:54

Re: Horká hlava

Spojené státy (jako každá velmoc ve svém regionu) měly a mají spoustu nástrojů, jak Haiti tamní věci změnit a tuto zemi civilizačně posunout dopředu. Jenže s těmi možnostmi na nakládají ála rudá Moskva. Přitom je v jejich zájmu mít svůj "dvorek" zorganizovaný a funkční.

badaxe 17.1.2010 12:18

Re: Horká hlava

A kdyby USA na Haiti "něco" změnili, byl byste mezi prvními co by ječeli jak se vměšují skvělému režimu do jeho vnitřních věcí. S vámi další levicová sebranka která si myslí že USA je větší zlo než líní černoši kteří nedělají a dělat nechtějí. Proč se v sousední Dominikánské republice podařilo vybudovat stát který funguje a v Haiti ne? Že by ho ti líní prostě nechtěli? Je snažší žít z podpory, než se o sebe postarat sám, to haiťané vyzkoušeli a praktikují. Pomoc bude rozkradena a skončí jako obvykle, tedy na černém trhu.

čtenář 17.1.2010 13:17

Re: Horká hlava

:-) Já bych neječel, ani kdyby to provedl s pomocí armády. Studená válka skončila před 20 lety. Za těch dvacet let už mohly USA svůj "dvorek" trochu uspořádat. A vůbec k tomu nejsou potřeba vojenské aktivity.

Jenda 17.1.2010 13:58

Re: Horká hlava

Svata prostoto. Bez tech vojenskych aktivit vam veskerou pomoc rozkradou a znici.

Jenda 17.1.2010 12:38

Re: Horká hlava

Opakuji: Dokazete si predstavit kolik lidi by tam museli poslat a kolik penez by to stalo? A ten rev "humanistickych" krasoduchu, ze chudaky haitany kolonizuji, vykoristuji a znasilnuji?

Jiste, ze maji spoustu nastroju. Ovsem zmenit "tamni veci" na Haiti by prislo na tak silene prachy, ze si to naprosto nedokazete predstavit. Tam byste musel nejmin tricet let rvat miliardy. A na hlidani a vychovu tamnich obyvatel byste musel nasadit lidi jak na vylodeni v Ardenach. Nebo spis vic.

Bez zaruky uspechu. Posunout civilizacne kupredu byste totiz potreboval ne tu zemi (to by slo jednoduse, vyklucit obyvatelstvo a nastehovat tam jine) ale to obyvatelstvo. A to (aby se humanisti nepotento) bez geneticke probirky, kterou v evrope provedla staleti nutnosti pripravit se na zimu.

Medikolog 16.1.2010 22:51

Náklady dělící symbolickou pomoc od pomoci účinné rostou s čtvercem vzdálenosti

mezi místem potřeby a místem vyskladnění. Haiti je dlouhodobé zájmové území USA a leží relativně blízko  od amerických přístavů - narozdíl od Evropy a tím i od nás. Je proto logické, že pomoc Haiti přísluší USA stejně, jako třeba katastrofa ve Vídni by byla naše, evropanská. Haiťané zůstávají poplatní svým kořenům. Nebyli schopni a mnohdy ani ochotni se racionálně zapojit do záchraných prací a poskytnout pomoc postiženým soukmenovcům. Čekají, až tu práci za ně a pro ně přijede udělat nějaký Číňan, nebo běloch z USA či z Evropy. Prameny a potoky na venkově "fungují", voda v nich je. Tu vodu mohli nosit a vozit sami, místo toho čekají, až ji letecky dovezou z Evropy a dají jim ji až do ruky. Vláda má na tři týdny jídlo, ale postižení si pro ně nejdou - zdraví a silní sedí a čekají. Na venkově jsopu lopaty a motyky, další jídlo a voda. Nikdo pro ně nedošel, nikdo je nepřináší. Pod troskami zbytečně umírají JEJICH lidé, protože domorodci raději podle svého zvyku nedělají nic, nebo rabují. Proto na rozdíl od obdobné katastrofy např. v Japonsku zemřou na Haiti zcela zbytečně navíc desetitisíce zavalených lidí, protože je vyprošťují až přivolaní cizinci.. .. Dnešní USA a Haiti se zbavily koloniální nadvlády takřka ve stejné době. Zatímco na kontinentu dominovala evropanská tvrdá a soustavná práce, kvalita, vize do budoucna, na Hispaniole zavládl africký životní styl - možná i místy stejně namáhavý, ale nikdy nešlo o tvůrčí práci v evropském ani v asijském smyslu slova. O práci se nedá mluvit - dodnes ..

Jakub S. 17.1.2010 0:22

Re: Náklady dělící symbolickou pomoc od pomoci účinné rostou s čtvercem vzdálenosti

Vidíte to docela soudně, logicky, jasně, uznání - historik

AeroKarel 17.1.2010 0:27

Re: Náklady dělící symbolickou pomoc od pomoci účinné rostou s čtvercem vzdálenosti

Dost přesné, řekl bych.

badaxe 17.1.2010 12:25

Re: Náklady dělící symbolickou pomoc od pomoci účinné rostou s čtvercem vzdálenosti

Zkuste si srovnat katastrofu třeba v Thajsku (tsunami) a na Haiti, v Thajsku lidé okamžitě začali pracovat, pohřbívat mrtvé, vyprošťovat zavalené a nečekali až přijede někdo zvenčí a udělá to za ně. Zde ale sedí a čekají až přijedou ti hnusní cizinci (jinak zdroj pro únosy) a vykopou jejich vlastní příbuzné. Pokud si myslíte že takovým se vyplácí pomáhat, jste na tom lépe než já, já si tím jist nejsem. Místní politici už dnes nafukují počty obětí (a to minimálně o řád) asi aby se dostali k větší pomoci a tím k příjmům z jejího rozprodeje. To že se místní nesnyží vůbec o nic, je dostatečně motivující pro pomoc pro ně.

Jurajda 16.1.2010 21:13

Soucítím s postiženou zemí!

Ovšem to je tak vše čím jim mohu pomoci,sebekriticky přiznávám.Ať se to někomu líbí nebo ne,mám svých starostí dost!

emil 16.1.2010 20:30

tragedie

haiti je složení obyvatelstva.veliké přemnožení,neschopnost většiny pilně pracovat a spořit.je přes 200 let svobodná. acelou tu dobu je nejchudší zemí regionu

Jakub S. 16.1.2010 21:04

Re: tragedie

ne svobodná - nezávislá. Místo svobody (viz moje vyjádření níže) byla celou tu dobu v područí střídajících se brutálních primitivních do čela se dostavších diktátorů. Lidé, občané, řečeno moderně, nejsou nijak svobodnější v nezávislé zemi než v závislé (kolonii ap.) - není jaksi podstatný rozdíl mezi tím, deptají-li vás pohůnci místních či ne-místních vládců...

Emil XX 16.1.2010 22:38

Máte i nemáte pravdu

Lidé mají takovou vládu, jakou si zaslouží. Vyjímku může představovat jen vláda, držící se na cizích bodácích nebo okupační moc. Čím to je, že se do čela Haiti dostávali primitivní diktátoři, udělující lidem kolem sebe šlechtické tituly???

Ale vraťme se domů. Čím to je, že všude kolem nás v politice i na úřadech bují korupce. Jak to, že provinilci nejsou defenestrováni jako v minulosti?

Jakub S. 17.1.2010 0:20

Re: Máte i nemáte pravdu

Jo, defenestrace neměla upadnout v nemilost... poctivá, ryze česká cesta řešení nazrálých problémů. I v německých pracích se jí odevždy říká "klasický český Fenstersturz." Domácí metody jsou osvědčené, vyrostly z naší půdy...

sysel 16.1.2010 18:35

dvorek USA

Haiti - je paradoxně nejchudší zemí na jižní polokouli a přitom pod patronátem USA již víc než 2 století svobodně buduje kapitalismus a to se jí vyhly jak války, tak komunistě.

Fafa 16.1.2010 18:44

Re: dvorek USA

Vase politologicke usudky jsou temer stejne kvalitni jako vase znalosti zemepisu.

Novotný 16.1.2010 19:41

Re: dvorek USA

asi si myslý že na Portoriko je to coby kamenem dohodil, a černoch jako černoch, tak snad proto

cipísek 16.1.2010 20:40

Re: dvorek USA

Mě ta jižní polokoule taky dostala....

Jakub S. 16.1.2010 21:05

Poradím: kupte si šupem globus. Zeptejte se někde, co to je.

No kdo umí, umí...!

cipísek 16.1.2010 22:18

Re: Poradím: kupte si šupem globus. Zeptejte se někde, co to je.

Port-au- Prince : 18 o 12 ´ S / 73 o 48 ´ Z  . Globus Kardašovy Řečice jsem si koupil nedávno,voni jeden geodete . 

Jakub S. 17.1.2010 0:26

Re: Poradím: kupte si šupem globus. Zeptejte se někde, co to je.

Choleriku - to bylo ovšem syslovi... tož tak. To jste mě pěkně sejmul... a proč?

cipísek 17.1.2010 10:20

Re: Poradím: kupte si šupem globus. Zeptejte se někde, co to je.

Jakejpak cholerik - když si popletete "vlákno" a šoupnete Vaši dobrou radu pod můj příspěvek,tak se snad nemůžete divit.Ale : když jsem pak jel po diskuzi dál,tak mi to celé bylo pořád a pořád divnější (na ten Váš možný omyl jsem při odpovědi původně ani nepomyslel),ale už bylo pozdě a moje odpověď už byla nenávratně venku.Tož tak.Omluva (ale s mírnou rezervou).

Jakub S. 16.1.2010 19:56

Re: dvorek USA

S\slíku, proboha, nefušujte do historie ani politologie, buďte tak hodný!

YK 16.1.2010 17:10

Pane Stepanek - mate pravdu - haitany nikdo nechce ani okupovat.....

..respektive jsou obcas okupovani stridave USA a OSN - ale nebere to zadne kloudne konce.  Jde o byvale otroky, kteri po vyhnani otrokaru uspesne zotrocovali sami sebe, coz jest mnohem castejsi pripad, nez se v "protikolonialistickem stoleti" lide odvazi politicky korektne vyslovit. 

Bida Haiti vypada jako dlouhodobe neresitelny problem. Snahy o napravu Haiti vypadaji bezutesneji nez snahy o zlepseni situace v Chanove nebo ve Slovenskych romskych osadach - lepsi nejaka pomoc nez zadna, ale opravdove zlepseni neni nejak videt.    

Jakub S. 16.1.2010 19:58

Re: Pane Stepanek - mate pravdu - haitany nikdo nechce ani okupovat.....

Obecně, už od antiky: otrok nechce svobodu, svobodu pro všechny - neví, co to je; chce se stát tím otrokářem, pánem. A mít co nejvíc otroků.

Emil XX 16.1.2010 22:42

Re: Pane Stepanek - mate pravdu - haitany nikdo nechce ani okupovat.....

Je ale ještě jedna verze, otrok nechce svobodu, ale hodné pány. Asi víte, že podle islámu je k propuštění otroka na svobodu třeba jeho souhlas.