14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
čtenář 17.1.2010 12:45

Re: Už

Americký "dvorek" v praxi.

badaxe 17.1.2010 12:54

Re: Už

Zajímavé podání, má to samozřejmě řadu háčků (nebo lží) třeba ten Aristide, kupodivu ho nesvrhli američané ale místní a on pobýval právě v USA a Panamě, zpět byl do místa prezidenta instalován právě na nátlak USA a potom co jejich vojáci se na ostrově vylodili, jeho bdobí skončilo v roce 1996 a nebyl zvolen (asi to s jeho oblibou nebylo tak silné). Pro druhé období si založil novou stranu a byl zvolen na další období (2000 - 2004) díky tomu že opozice v odpověď na jeho dost nestandardní chování odmítla se voleb zúčastnit. Ono i s jeho kněžstvím je to trochu zvláštní, byl členem řádu Salesiánů, ti ho ale z řádu vyloučili v roce 1985, za vyzívání k násilí a nenávisti. Podobně by se dalo doložit i mnoho dalších účelových tvrzení uvedených v předchozím textu.

ono stačí se jen trochu rozhlédnout, třeba http://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Bertrand_Aristide   ale i jinde a ti hodní najednou nejsou tak hodní a zlý američan se ukáže že tam ani nebyl.

moonshine 17.1.2010 14:39

Re: Už

Svrhi ho mistni je takove lisacke - svrhla ho mistni armada v ozbrojenem puci, po ktere vladla vojenska junta. Vlada junty stejne jako samotny prevrat by byl nemozny bez podpory USA. Kdyz USA doslo, ze vlada junty je jeste horsi nez Aristide, tak tam v roce 1994 poslala marinaky, aby sesadili juntu a dosadili zpatky Aristideho. Nicmene souhlasim ze to byl peknej vykuk.

Haity ma proste historicky smulu. A ted, kdyz ma konecne stabilni vladu a slusneho vzdelaneho reformiho presidenta (Preval), tak prijde zemetreseni...

badaxe 17.1.2010 20:23

Re: Už

To není o historické smůle, to je o lemplovitosti místních. To že na stejném ostrově jsou dva státy, v obou výrazný počet bývalých otroků (84% v DR a skoro 100% na Haiti) v obou měli diktátory, zásahy USA a kupodivu jeden prosperuje a druhý je nejhorší země polokoule, je docela zvláštní (no neni, vedle sebe najdete taky cikána a vietnamce a každý prosperuje jinak). prostě to není o smůle, je to o tom zda jsem pro SEBE něco udělat, nebo sedět s nataženou rukou a čekat na pomoc.

Pro nadšence, neposlal jsem na Haiti ani korunu, ani se to nechystám udělat. Nezdá se mi to rozumné a ani humanitární. To že se neumí uživit, že průměrná doba života je kolem 40 let (v DR za hranicí 65 let) je dle mne jejich věc, nikoli moje, naopak to že staále dostávají od někud pomoc je naučilo jen jedno, "nemusíme dělat, někdo se o nás postará". Můj názor se vám nemusí líbit, nikomu ho nenutím, ale nehodlám ho měnit. Na Thajsko jsem peněz nelitoval, tamní lidé se snažili udělat sami maximum, zde je to spíš naopak.

moonshine 18.1.2010 0:01

jak pisete, mistni jsou stejni, tak jaky rozdil v lemplovitosti?

Historicky rozdil mezi DR a Haiti jsou politicke reformy Duarteho z poloviny 19. stoleti, a nasledna re-kolonizace Spanely, kteri se velmi snazili dat rebelum z Hiati jasnou lekci kam vede snaha o samostatnost na kolonialnich velmocich. Bojkot Haity velmoci (zejmena Spanely a USA - uspesna revoluce otroku za humny bylo velkym varovanim), spolu s neexistenci analogickych reforem, byl pocatkem rozdilu v ekonomickem vyvoji Haiti a DR. BEz externich zdroju, kontaktu na vzdelanost atd, zeme upadla, spalili co se dalo, coz zpusobilo masivni erozi na vetsine Haiti, coz dovrsilo tragedii. Po vetsinu 20teho stoleti zdimal Haity jeden diktator za druhym, a kdyz konecne prijde nekdo slusny - tak prijde zemetreseni.

Ohledne linych lempu - imigranti z Haiti patri mezi ty uspesnejsi

http://www.migrationinformation.org/USfocus/display.cfm?ID=770#15

miller 17.1.2010 13:25

Re: Už

to otroká

to "otrokářství" v USA nebylo nic jiného než zbytek feudálního systému v některých jižních státech, který tam zavedli uprchlí Francouzi.  Tento feudalismus skončil  v polovině 19 století. Otrokářství bylo v  Sovětskéím svazu a také v Ćesku až do roku 1989. Soudruzi učitelé se vám asi nikdy nezmínili o GULAGU, Jáchymově atd. Měl byste si doplnit základní vzdělání

Madla 17.1.2010 14:43

Otrokářství v současnosti

Otrokářství má teď moderní formu: říká se mu dluhová past. Chytají se do ní ti nejchudší a nejhloupější a na rozdíl od některých dřívějších forem otroctví se z tohoto typu není možné nijak osvobodit.

Paměrník starejch dob 17.1.2010 16:44

Dluhové otroctví existovalo např. v Mexiku za vlády Porfiria Diaze, tam se

skutečně dostaly velké masy chudiny do stavu, kdy nemohly dluh nikdy splatit a museli otročit u věřitele, který diktoval podmínky.

Dnes se sice člověk může dostat do nesplatitelných dluhů, ale věřitel nemá možnost ho NUTIT k práci a nemůže mu ani zabavit všechen majetek a všechny sociální dávky. Není tady ani to, co existovalo ještě za první republiky, kdy ho exekutor mohl zastavit na ulici a sebrat mu všechny peníze, které měl momentálně u sebe (pokud znáte film Jestřáb kontra Hrdlička, tam to je také).

m.l. 17.1.2010 18:05

Re: Otrokářství v současnosti

Madlo, zajděte si na soud a požádejete o osobní bankrot. Následujících pět let jste sice v pr..., ale z dluhů se dostanete.

kejki 17.1.2010 23:39

Re: Otrokářství v současnosti

Pokud nemáte majetek, bankrot vám neschválí.

jan 17.1.2010 14:57

Re: Už

váženej dovzdělejte se co byl otrokářský řád (anebo máte dvojku v žile a pak je diskuze zbytečná). Na tom ostrově žili původně indiáni, kteří byli vyvražděni a černoši tam byli jako otroci dovezeni z Afriky. A pokud Vy jste žil do roku 1989 jako otrok, tak jste se zřemě dobře oženil a líbilo se Vám to.   

Pamětník starejch dob 17.1.2010 16:24

Stalinovy pracovní tábory jsou skutečně považovány za novodobé otrokářství

a věznění německých a japonských zajatců až do r. 1955 to ještě zdůraznilo (zdrojem otroků byli ve starověku právě váleční zajatci a bez vítězných válek, dodávajících otroky systém nefungoval). Udávají se ovšem též jako příklad toho, že otroctví bylo zprofanováno tak, že se držení lidí v otrockém postavení muselo va 20 století "zdůvodnit." A je též známo, že za soudruha Gottwalda se zatýkání řídilo též potřebami uranových dolů na počet vězňů a existují i jiné doklady toho, že když byla práce vězňů "plánována," musel se jich zajistit dostatečný počet.

Do roku 1989 jsme měli nevolnictví, protože jsme bez svolení vrchnosti, která je většinou nedávala, nesměli opustit její panství.

JaS 17.1.2010 11:22

Nejchudší země na západní polokouli.

Co to je za zemi, kde nic nefunguje - šmejdově postavené barabizny, vláda nefunguje - co tam vlastně lidi dělají? Čím normálně tráví svůj čas? Maňána, maňána - jako na Kubě? Jak si žije vedení země? Je to ta klasická zlodějina jako v Africe? Teď je průšvih, tak honem, honem, koukejte nám postavit nové baráky a přivezte nám jídlo, máme hlad! Není to tam ani jak dodat - silnice nejsou, letiště nefunguje, nakonec jediná fungující varianta jsou mateřské lodě amerických imperialistů, kteří se najednou hodí. Teď se celý svět zblázní, a co bude potom? Bude se čekat na další zemětřesení?

lary 17.1.2010 11:26

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

Myslím,že jste propásl dobrou příležitost mlčet. Nemusel byste vypadat jako bezcitný hlupák.

rudolf 17.1.2010 11:34

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

ale copak ? Vždyť má pravdu,

hufv 17.1.2010 11:34

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

Příležitost mlčet jste propásl/a Vy, má totiž naprostou pravdu.

Při mé návštěvě Dominikánské republiky (tentýž ostrov) jsem byl jednoznačně varován před výletem přes hranici. V Haiti bílý člověk, který se ocitne po setmění venku, je okamžitě zabit. I přes den je možné se pohybovat jen s ochrankou. Automaticky se předpokládá, že běloch má u sebe alespoň něco, co je možné zpeněžit a proto je okamžitě terčem. Na rozdíl od afrických zemí ho neokradou, ale nejprve zabijí a pak teprve okradou. Místní nedělají naprosto nic s výjimkou dvou věcí - množení se a zlodějin (vražd).

Příroda je nádherná, úrodná země s krásným mořem. Ovšem nikdo nic nedělá, nepěstuje. Potraviny si obstarávají kradením a tzv. humanitární pomocí.

To, že je zde zemětřesení, je dost jedno. 100 tisíc mrtvých je asi tolik, kolik během roku místní zavraždí.  Jakákoliv pomoc do téhle země je jen a jen zhoršování stavu a utvrzování místních v tom, že oni nemusí dělat nic.

čtenář 17.1.2010 11:41

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

Jo, to všechno je možné, nicméně na tahle řeči není vhodná doba. A navíc, o tom všem se ví léta a léta. A během těch let se dostávalo poučení o správném způsobu života mnohým, kteří to ani tolik nepotřebovali. Zato na Haiti se k tomu neustálému chybnému životu a chybným společenským návykům každý jenom otáčel zády. Tedy, kromě katolických misionářů. Ale to jsou černop*delníci a tudíž blbci, žejo ?

hufv 17.1.2010 11:44

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

Vhodná doba je na to vždy, možná právě nyní ta nejvhodnější.

Katolických misionářů si vážím, ale ne lidí jako vy, kteří jim nadávají.

Počet mrtvých misionářů je stejný, jako ostatních cizinců, kteří tam přijdou - bez ochranky nepřežijí noc.

čtenář 17.1.2010 11:51

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

Já nadávám katolickým misionářům ? Kde ?

rudolf 17.1.2010 12:01

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

raděj než katolické misionáře tam poslat ochránce lidských práv a jiné humanitární instituce

čtenář 17.1.2010 12:12

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

Misionáři pečují o ty lidi komplexně a po dlouhou řadu let. Všelijací lidskoprávníci a mnohé humanitární instituce nejsou obvykle k ničemu, jedině k rozeštvávání jedněch lidí proti druhým (to se týká především lidskoprávníků).

Jenda 17.1.2010 12:39

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

A proto by bylo vhodne je poslat na Haiti. Bez ochranky.

čtenář 17.1.2010 12:41

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

:-)

Emil XX 17.1.2010 14:23

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

Také se mi to zdá jako nejvhodnější řešení. Budou mít možnost realizovat své teorie v praxi.

Zdeněk 17.1.2010 14:15

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

Souhlas!!

Emil XX 17.1.2010 14:20

Připomínám, že jeden ČESKÝ kněz, pracovník charity byl právě na Haiti unesen

a propuštěn až po zaplacení výkupného. A neunesli ho profesionální zločinci, ale místní, kterým šlo čistě o peníze.

m.l. 17.1.2010 13:31

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

Nazvat věci pravým jménem je podle vás bezcitnost?

A hloupost to není, na Haiti jsem byl, sice jen jeden den, ale na zjištění, že tam opravdu nikdo nic nedělá, je to až až.

zk 17.1.2010 20:56

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

hm, to vy vypadáte jako hlupák, ale citlivý.....

Jenda 17.1.2010 12:21

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

Letiste bylo oficialne predano do spravy americanum. Aby nejak fungovalo.

bow 17.1.2010 13:20

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

konečně jeden rozumný příspěvek. Souhlasím.