7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
liberal shark 16.1.2010 9:56

Re: Kubala hlásil,

Viděl jste někdy válečný hromadný hrob ? Nic odborného na tom není.

Hadí oči 16.1.2010 12:02

Re: válečný hromadný hrob

Válečný hrob jsem jistě viděl. Ale v reportážích zatím vidím vojáky se samopaly, jak se bezradně rozhlíží po letišti, jako by spíš hledali svůj hrob. Zatím neumí ani rozdělovat potraviny, vodu, léky.

Nejsem si jist, jestli nějaká technika vyhloubila dostatečně hlubokou jámu, někdo (?) do ní naskládal vrstvu mrtvol, zasypali dezinfekcí, vrstva mrtvol, dezinfekce a atd. Spíš si myslím, že místo pohřbení byly mrtvoly odklizeny a možná v nějaké jamce zasypány trochou písku nebo hlíny. Uvidíme, jestli tamní podnebí předběhne hloubící techniku nebo ne.

 

liberal shark 16.1.2010 10:14

Re: Záchranáře - dnes již zbytečné, tam posílá kdekdo.

Už pohřbili asi 15 000 obětí z odhadovaného počtu 50 -100 000.

liberal shark 16.1.2010 8:55

zhroucený stát

Haiti evidentně náleží do kategorie zhroucených států, do které úspěšně směřuje i naše zem. Mimochodem vyvrací politicky korektní plky věčných flagelantů, podle kterých za bídu třetího světa nesou vinu rozvinuté státy.

Mortimer 16.1.2010 8:49

A jedna osobní

Jak již zde předeslali jiní diskutující. Portoriko není státem USA, ale "přidruženým státemů, přsněji "samosprávné nezačleněné území". stejný status mají Severní Mariany. Pro Haiti je samozřejmě takový status zcela nesmyslný.

Autor článku zjevně patří ke gereraci která vyrůstala v 90 letech. Znám jich řadu. vyznačují se příšernou nevzdělaností, resp. nevzdělatelností, zato obrovským sebevědomím. Výsledky jejich činnosti končí katastrofou, protože ve své tuposti si nikdy nepřipustí, že nemají pravdu. Zato do všeho hodně a rádi kafrají.

M. Zima 16.1.2010 8:46

Pane Šafránek

Pane Šafránek, musel jste připojit ke Kubalovým tlachům o „barikádách mrtvol“ další typicky český blábol? To nestačí, že už i ubožáci z MF tam poslali takové ucho, které stejně jako Kubala nedovede informovat ani na úrovni příležitostního diváka N24 a diví se, že jsou k českým katastrofním turistům domorodci nepřátelští? O tom, že by tito lidé dokázali obsluhovat satelitní pojítko ani nemluvě.

 

Nechte přeci blábolů o hasičském cvičení s kočkou a uvědomte si, že ti Amis, kteří sedí za rohem a dokázali již při vlastních záplavách, jak je jim kvalitní logistika vzdálená, jsou chudý národ vyčerpaný válkami a nedokáží tudíž ani pořádně zprovoznit letiště, takže, co tam teď přiletí musí mít palivo na zpáteční cestu s sebou, protože se tam nedá natankovat, atd. Jestli skutečně chcete v Česku něco zlepšit, podívejte se, jaké reportáže tam natočila ta starší dáma od N24 a požadujte disciplinární opatření proti chaotům z ČT a ostatních medií, kteří se drží klasického českého vyprávěčského stylu „Bylo – nebylo“. Že se tam nebudou plést čeští experti, je jenom dobře.

jezek 16.1.2010 8:44

Jen pro doplnění

Ten vzletný popis "zbavení se koloniálního" jha znamenal povraždění bílých osadníků. Těch, kteří udělali z Haiti jednu z nejbohatších latinskoamerických zemí té doby.

Ada 16.1.2010 9:26

Re: Jen pro doplnění

Čo bolo, bolo. Terazky som ČERNOCHOM!!

čtenář 16.1.2010 8:38

Vysílání záchanářských týmů

je pouze prvotní reakcí na přírodní katastrofu, mnohem důležitější je potom na takovou zničenou zemi nezapomenout a financovat a technicky a materiálně zajistit její rekonstrukci, což je sice méně efektní a méně médii sledovaná činnost, ale záchranáři jsou jenom prvním signálem lidské solidarity.

Navíc se na Haiti zřetelně ukazuje, že mezinárodní společenství není v stavu skutečně účinně katastrofy haitského rozsahu řešit. Těsně před výsadkem záchranářských týmů je potřeba vždy vyslat vysoce specializované vojenské jednotky (v případě Haiti by bylo potřeba cca 30 000 mužů), které by zajistily vytvoření sektorů a vytvoření logistické sítě, na jejímž základě by probíhala distribuce potravin, vody a lékařská péče. Zároveň takové jednotky by musely zajistit pořádek, protože, jak vidno, zouflalí lidé při rozpadu státní moci začínají drancovat a opouštějí i základní civilizační návyky. Proto by musely vojenské jendotky postupovat se strohostí. Bez jednotné mezinárodní spolupráce a vytvoření jednotné metodiky výcviku těchto vojenských jednotek by se to neobešlo, takže země světa stojí před, zřejmě, neřešitelným rébusem. Přitom dnes všude (míním speciálně USA, země EU, Rusko a Čínu) probíhá reforma armád a bylo by možné něco v žádaném směru podniknout. Armády mají na krku jenom válku s teroristy a jako další už jenom tyto přírodní katastrofy.

Shrnuto - zásah českých záchranářů by ničemu nepomohl, skončili by tam, kde ostatní záchranářské týmy v bezradném Haiti. Důležitější je "následná péče", tam by se měla nasměrovat česká pomoc. Taky jsem poslal peníze na konto ADRA a byl bych rád, aby z toho měli lidé na Haiti aspoň nějaký prospěch.

V 16.1.2010 10:26

Re: Vysílání záchanářských týmů

"v případě Haiti by bylo potřeba cca 30 000 mužů"

dejme tomu, ze i to kure muze hrabat zadarmo, ale hrabalo by vubec, kdyby to znamenalo dostat na zobak? Jak treba hlasovala tahle zeme v OSN? proti Americe mozna? atd atd

čtenář 16.1.2010 10:33

Re: Vysílání záchanářských týmů

?

Mortimer 16.1.2010 8:30

Realita

Ani US Marines (kteří to mají za rohem, a co se týče logistiky  vylodění na ostrově a přísunu materiálu jsou zřejmě nejlepší na světě) zatím nedokazali zvládnout přísun pomoci. Vysílat za této situace záchranné týmy je mnohem horší hovadina, než když hasiči sundavají kočku ze stromu. Dá se totiž předpokládat, že letadlo letící přes půl světa by po vyčerpání paliva a nemožnosti přistá skončilo někde na Jamajce.

liberal shark 16.1.2010 8:57

Re: Realita

Přesně tak. Dokud tam USMC nevybuduje vyloďovací zařízení, tak není kam jezdit. Vždyť naše armáda ani nemá odpovídající dopravní letadla. Jednání o nákupu ojetých Herculesů teprve probíhají, ale stejně není kde přistát.

GLOWi 16.1.2010 8:21

Cetl jsem vysvetleni

ze je problem dostat zachranare na zem, vzhledem ke stavu letiste atd. A protoze zachranari musi zacit zachranovat co nejrychleji, jinak uz nemaji koho zachranovat, posle se radeji nemocnice. Me to prijde rozumne.

liberal shark 16.1.2010 8:59

Re: Cetl jsem vysvetleni

A jak se tam ta nemocnice dostane, kde se rozvine a odkud bude čerpat vodu, elektřinu, potraviny ? Zatím je jednou nadějí letadlová loď, která je autonomní s vlastními vojáky, vrtulníky a nemocnicí na palubě.

Realista 16.1.2010 7:58

Sundají si ty brejle, voni Šafránku!

 Haiti není za humny a poslední loď, která by mohla být základnou našich záchranářů, nám privatizoval Kožený.

eva 16.1.2010 7:56

snaživá kočička a liný Haiťan

Pane Šafránku, vy jste mi ale popleta...

Realista 16.1.2010 7:55

Sundají si ty brejle, voni Šafránku!

Penzista 16.1.2010 7:02

Připomínka

Portoriko není státem USA, jeho občané nejsou občany USa, i když mají jejich výhody.

Fafa 16.1.2010 16:25

Re: Připomínka

Portorico neni statem USA, to mate pravdu. Ale obyvatele Portorica maji uz od roku 1917 obcanstvi USA (Jones-Shafroth Act).

ranbow 16.1.2010 5:30

ani se nedivím

že v době kdy je státní dluh někde přes bilion, nemá ministerstvo zahraničí bokem neustále připravených desítky a stovky milionů aby je mohlo posílat na podporu zahraničních neštěstí (a že jich je za rok spousta). Uvědomte si že si na tu zaslanou pomoc budeme muset jako stát vypůjčit. Solidarita je krásná a taky nutná věc,a každý jistě rád pošle co může, ale takový pošetilec aby si na to půjčoval je asi málokdo...

astro 16.1.2010 7:05

Re: ani se nedivím

Mě spíš zarazila jedna zpráva. V TV také chválili Člověka v tísni, že na Haiti poslal 300 000 Kč!  Na jiné stanici zveřejňovali jejich účet s tím, že vybrali už více než 2 000 000. Zřejmě se potom zase dozvíme, že peníze půjdou na dlouhodobé projekty ( jako v případě Thajska, když začal jeden z novinářů vrtat do toho, kde jsou vybrané peníze)? Proč televize podporuje jenom takovéto výdělečné velké organizace ( platy jejich managerů  a organizační výdaje nejsou zanedbatelné)? Proč např. ne záchranáře z Liberce, kteří byli velmi oceňováni při zemětřesení v Turecku i jinde?

čtenář 16.1.2010 10:02

Re: ani se nedivím

Člověk v tísni je "humanitární" organizace, která poskytuje pomoc pouze vybrané klientele. V žádném případě se nejedná o organizaci, která pracuje tak, jak si obvykle lidé o práci humaitární organizace myslí. Mám s touto organizací osobní zážitek, na který se nezapomíná.

lucinapes 16.1.2010 11:49

Re: ani se nedivím

tudle vypadlo ze Svobodové z Kapky naděje, že nadace mají ze zákona n¨árok na 30 % z vybraných peněz na svůj provoz (ona sama řekla, že to neberou, protože by se musela stydět). Na druhou stranu - je to děsivá katastrofa, ale opravdu na druhém konci světa, kde jsou bohaté státy, které mohou po¨máhat rychle a mohutně.  Nechci tu hrůzu nijak snižovat, ale vzpomeňte si na zátopu na jihu USA - dodnes o tom melou ve smyslu světové katastrofy, přitom povodeň v Čechách ve 2002 byla podstatně horší, ale míň medializovaná. Je otázka, jestli masová světová pomoc se nakonec nemine účinkem a nenamastí si kapsu zase jen ti z místních, kdo ji na místě mají rozdělovat.

slávek 16.1.2010 5:27

Tam jsou potřeba vojáci

Tam nejsou potřeba naši záchranáři. Tam jsou v první řadě potřeba ozbrojení vojáci apak těžká technika a pak teprve pomoc. Ale pomoc za to, že budou Haiťané dělat . Ten náš zachranář řekl pravdu - do toho zmatku a bordelu by přinesli jen další chaos a možná ba neměli ani kde přistát. letadlovou loď  jako má USA nemá snad ani celé EÚ a jinak je lepší počkat a pak tam poslat nějakou materiální pomoc - třeba přes církev, která ji použije jasně a konkrétně. Jinak je občas dobré vážený pisalku myslet s jasnou a chladnou hlavou, než pod manipulací televize a tisku. Váš článek je akorát jeden  histerickej blud.

cipísek 16.1.2010 7:36

Re: Tam jsou potřeba vojáci

 "Ale pomoc za to, že budou Haiťané dělat ." Máte pravdu.I já jsem si včera v TV všimnul toho rozčileného Haiťana a jeho argumentace "a nikdo nám nepomáhá".Že by vzal do pracek lopatu a začal pomáhat sám,to ho asi nenapadlo ani náhodou.A byl to chlap jako hora.Ono je zřejmě snazší rabovat.Byl jsem nějaký čas v sousední Dominikánské republice a místní tam na Haiťany obecně koukali jako na příživky a zloděje a měli k nim velmi opatrný vztah.A pokud se týká autorova tvrzení,že je špatné tvrdit,že jako kolonie by Haiti dostalo víc (infrastrukturu) než jako chudý samostatný stát,stačí si jen uvědomit,že pokud my bychom nějaký čas nebyli "povinně" pod Rakousko-Uherskem,tak tady asi nemáme ani pořádnou železniční a silniční síť. Asi tolik.  

Jakub S. 16.1.2010 13:06

RU

A n o !  - historik

...a nikdo nám nepomáhá, nikdo nám nedal - nedává to a ono... copak nám to připomínáá, nóó - !? Jelikož je podmět (obrazně, no) zamlčen, nelze z ničeho nařknout -

NevericiTomas 16.1.2010 14:09

Re: Tam jsou potřeba vojáci

Mno...ta silnicni mozna...ta zeleznicni byla iniciativou obyvatel Ceskych zemi(schavalne nepisi narodnost) a museli se hodne snazit aby ji protlacili.

cipísek 16.1.2010 20:38

Re: Tam jsou potřeba vojáci

Ano,byla iniciativou obyvatel Českých zemí.Ale potřebné peníze pakm přišly....... (ono se i dost málo ví o tom,že jedním ze sponzorů stavby Národního divadla byl František Josef,zvaný Procházka).

LadaHaksna 16.1.2010 19:18

Re: Tam jsou potřeba vojáci

Nevím jak to myslíte, ale průmysl habsburského státu ležel v Čechách a s tím souvisí i dopravní infrastruktura.