Sobota 8. 6. 2024Medard polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 410
  • Poslední: 25.1. 2010 8:06
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
liberal shark 16.1.2010 10:13

Re: Na Haiti není nafta ani jiné suroviny ani nemá

To je hloupost. USA vedou mezinárodní pomoc Haiti, provozují letiště, poslali USAID a námořní pěchotu. Nezájem vypadá jinak.

čtenář 16.1.2010 10:36

Re: Na Haiti není nafta ani jiné suroviny ani nemá

On nejspíš píše o dlouhodobém nezájmu. Se Spojenými státy je ten problém, že svou verzi demokracie a svobody pořád prakticky propagují kdekoliv, jenom nikdy na své "dvorku".

Jinými slovy - Spojeným státům jde o něco jinéhp. A na to teď dojíždějí. Je to, ve skutečnosti, primitvní a zaostalá země, takové pliticko-společenské třetihory.

Pamětník 16.1.2010 12:19

Je to jinak. Pokud by KDOKOLIV chtěl Haiti skutečně pomoci, musel by tam

zřídit vlastní správu s vlastními lidmi. To by ale Haiťané nepřijali, takže jim není pomoci. Haiti je nezávislé od r. 1804 a kdyby byli co k čemu, vypadalo by to tam jinak. Měli STEJNÉ šance, jako samotní Američané, v době svého vzniku měly USA tuším 3 miliony obyvatel.

čtenář 16.1.2010 14:34

Re: Je to jinak. Pokud by KDOKOLIV chtěl Haiti skutečně pomoci, musel by tam

Když to jde v Irálu a v Afganistánu, tak to dávno mohlo jít i na Haiti. Důvod se dá vždycky najít.

m.l. 16.1.2010 13:05

Re: Na Haiti není nafta ani jiné suroviny ani nemá

Totéž platí o Domonikánské republice. Ta leží hned vedle a platí pro ni přesně totéž. Při tom je na tom daleko lépe (i když ve srovnání třeba s námi je také chudá).

lucinapes 16.1.2010 13:06

Re: Na Haiti není nafta ani jiné suroviny ani nemá

se strategickými surovinami jako jsou nepoživatelné pomeranče a cukrová třtina, pro to se můžou Amíci utlouct. Dobrý terč byla Kuba jako dovolenková destinace, dokud nezačala vyhrožovat bolševickým bojem za mír se sovětskými raketami.

badaxe 17.1.2010 13:16

Re: Na Haiti není nafta ani jiné suroviny ani nemá

zkuste zauvažovat, čím se stala Kuba tím terčem? Pokud vím tak váš milovaný Fidel se na Kubu vydal z USA, i první roky po svržrní Batisty proti němu USA nepodnikli žádné kroky (což by asi bylo snadné). Terčem se stala ve chvíli kdy jeden holohlavý horník z Donbasu, proslulý mlácením botou o stůl se pokusil na Kubě instalovat rakety. Nějak se nemohu divit že USA nepovažují Kubu za přítele a to že uvalili embargo na její zboží. Nikomu ho nenutí a vy si klidně můžete koupit cokoli co Kuba vyrábí. Pokud tedy něco najdete. Větším nepřítelem jsou možná propagátoři nekouření, protože po pádu cen cukru je tabák jedním z mála vývozních komodit. Pro USA není Kuba ani jiné ostrovy potřebná jako základny, hospodářsky jsou spíš přítěž, takže se nedivme že se o ně nestarají. To že se starají o to co se jich týká (třeba ropa z Kuvajtu) je logické. Kdyby se nahrnuli třeba do Haiti a začali ji "civilizovat" byli by ti kdo jim dnes vyčítají nečinost první kdo by ječeli o útlaku, intervenci, pošlapání práv a na Haiti nejspíš i o rasizmu. Ať se Haiti postará nejdřív sama, ať prokáže že se vyplatí tam posílat pomoc, budovat tam infrastrukturu a třeba i výrobu. Je to hlavně o nich, nikoli o nás, nebo američanech.

Vítek 16.1.2010 9:55

Jasné ukázka neschopnosti

vládnout si sami. Je to vidět u všech států, které se vymanily z koloniálního područí evropských států. Chtěli si vládnout sami a nakonec to v Africe, v Latinské Americe a dalších státech skončilo tragédií. Jsou to nevzdělaní, neschopní lidé, někdy si říkám až opice, kteří nic nedělají, sdružují se pouze v gangy a vše si vydobudou pouze krádežemi, násilím, pirátstvím, prodejem drog atd. Dokud žili v koloniích, dostávali jídlo, platy, ošetření, vzdělání a nyní jsou z nich opět tlupy. Na Haiti je to jasnou ukázkou nyní. Budeme jim pomáhat a když se zvetí, opět se to vrátí do starých kolejí. Má to význam????

Mrazivý dech 16.1.2010 9:58

Re: Jasné ukázka neschopnosti

avšak na jednu výjimku a to USA

Ludva 16.1.2010 9:59

Re: Jasné ukázka neschopnosti

Máte na mysli taky Českou republiku ?

Vítek 16.1.2010 10:09

Re: Jasné ukázka neschopnosti

u nás je to trochu jiné. My jsme ukázkou zkorumpovanosti, bezcitnosti k nemocným a postiženým a také nevěstincem Evropy.

Fred 16.1.2010 11:24

Re: Jasné ukázka neschopnosti

"My jsme ukázkou..." Pod slovem "my" myslíte zajisté sebe, svoji rodinu, známé a vámi preferované politiky. Nebo se mýlím?

m.l. 16.1.2010 13:21

Re: Jasné ukázka neschopnosti

Dokud u nás budou významným zdrojem příjmů pro velkou část obyvatelstva sociální dávky tak to bude pro nás platit taky :-)

čtenář 16.1.2010 9:59

Re: Jasné ukázka neschopnosti

To záleží na Evropě (Spojené státy se k takovýmto záležitostem nehodí), jak Haiti bude obnovováno. Je to obrovská příležitost něco s tím udělat. Je to ovšem na desítky let práce a spousta vstupních finančních prostředků.

Ivan 16.1.2010 11:17

Re: Jasné ukázka neschopnosti

Zatím to tragédií skončilo všude tam, kde se koloniálním velmocím podařilo nastolit svou postkolonialistickou politiku, tedy za pomocí peněz dosadit diktátorské zkorumpované proamerické vlády, které pak za babku prodávaly surovinové bohatství svých zemí a dovolovaly bezcelní dovoz západního zboží.  Navenek se organizovaly volební maškarády jako nyní v Iráku nebo Afghanistánu, ve skutečnosti byly instalovány americké loutky.

Země, které se z této smrtíci smyčky USA dokázaly vymanit, se postupně rozvíjejí. Čína je nejlepším příkladem, některé asijské státy také. I Kuba, která byla v době počátku Castrovy revoluce na stejné úrovni jako Haiti pokročila o velký kus navzdory embargu, zatím co Haiti upadá stále víc.  Z Haiti prchá víc uprchlíků než z Kuby a to za obtížnějších podmínek. Latinská Amerika se postupně vymaňuje ze smrtícho sevření USA.

Fred 16.1.2010 11:27

Re: Jasné ukázka neschopnosti

Teda Váňo Váňo Ivane, vy jste fakt dobrej :-) Smrtící smyčka USA, ze které se vymanila např. Čína, proboha nechte toho, už mě z vašich příspěvků bolí bránice :-)

m.l. 16.1.2010 13:32

Re: Jasné ukázka neschopnosti

My jsme se také hrdinně vymanili ze smrtící smyčky Marshallova plánu a jak se teď máme :-)

Pamětník 16.1.2010 12:38

Re: Jasné ukázka neschopnosti

Ze smrtící smyčky USA se se Stalinovou a Maovou pomocí vymanila Severní Korea, zatímco jižní Korea žije v bídě...

Víte třeba o tom, že při severokorejském útoku na Jih měli Američané v celé oblasti a to nikoliv v Koreji pouze jedinou divizi, která byla nasazena proti nejméně desetinásobné přesile, aby za cenu obrovských ztrát zbrzdila postup severokorejců, pro které nevycvičená jihokorejská armáda nebyla rovnocenným soupeřem. Zbytky promíchaných amerických a jihokorejských jednotek nakonec bránily bok po boku jen malou oblast na jihu země (Pusanský perimetr), přičemž útočící Severokorejci hnali před sebou přes minová pole jihokorejské civilisty. Teprve po přijezdu posil, včetně tanků, které musely být transportovány z USA po moři (tehdejší letadla střední tank neuvezla) bylo možno přejít do protiútoku.

Člověče, chce to trochu soudnosti.

cipísek 16.1.2010 20:14

Re: Jasné ukázka neschopnosti

Já bych řekl,že u Ivana by to hlavně chtělo si doplnit vědomosti.

NevericiTomas 16.1.2010 13:32

Re: Jasné ukázka neschopnosti

Proboha Ivane zjisti si neco o kube nez tu zacnes takhle placat....

NevericiTomas 16.1.2010 13:29

Re: Jasné ukázka neschopnosti

To neni pravda. Plati pravidlo:Britska kolonie - uspesny samostatny stat. USA, Kanada, Australie, Novy Zeland, JAR, Indie (vzhledem k problemum, ktere mela uz pred Brity je jeji stav ohromny uspech)...I ty staty ktere se mohou jevit problematikce - Egypt, Pakistan drzi dnes pokupe jen diky Britkse tradici...Zbytek kolonii je tragedie. Zajimalo by m,e cim se britska kolonialni sprava tak lisila?

M. Zima 16.1.2010 9:28

Ono to jde i jinak

a to se bude jistě zamlouvat té jednodušeji štrikované klientele. Jak popisuje generál Republiky, El Campesino, který u toho byl a jenom o vlásek se z toho dostal, bylo za Stalina podobně zničující zemětřesení v Centrální Asii (myslím, že Alma Ata). Tehdy nechali týden vylézt z trosek bez pomoci vše, co to dokázalo. Potom přijeli náklaďáky s NKVD, město obklíčili a pročesali. Co se hýbalo, zastřelili. Potom přišli buldozery.

Ada 16.1.2010 9:30

To bylo tím, že Stalin...

ty své černochy dobře znal..

čtenář 16.1.2010 9:48

Re: Ono to jde i jinak

No, on Pepíček, měl podobnou mentalitu jako vládnoucí establishment na Haiti.

Ivan 16.1.2010 11:08

Re: Ono to jde i jinak

Jaký úsudek můžete očekávat od člověka jako Zima, který asi nechápe ani to, co sám napíše.  Ti chodící buldozeři jsou výborní.  "Potom přišli buldozery."    Jakpak by takový člověk mohl potom pochopit nějakou složitější větu?

Pepino 16.1.2010 11:52

Byl to Ašchabád

Město, které zničilo zemětřesení 6. října 1948 se jmenuje Ašchabad a je v (dnes) v Turkmenistanu. Tehdy zahynulo asi 110 000 lidí, 60% obyvatel města. Byl jsem v Ašchabadu za Gorbačovské éry a starší lidé tam vzpomínali, jak přišli o celé příbuzenstvo.

Nevím, jak probíhaly, či neprobíhaly záchranné práce - ale, rok 1948! Jakým způsobem se tehdy mohla přepravovat těžká technika? Kde byly nejbližší stroje (lanové bagry a buldozery)? Patrně v Taškentu, možná vůbec, možná v Baku (cesta přes Kaspické moře). To teprve dneska má lidstvo takové prostředky, aby rychle (letecky) dopravilo těžkou techniku na místo neštěstí. Tím ale nechci tvrdit, že Stalin a jeho věrchuška udělali vše co tehdy bylo možné pro postižené město udělat. Ostatně - pohraničí, nerusové atd. a známá "ochota"  bolševiků informormovat o neštěstí (naposledy Černobyl) v tom hrála také svou roli.

Malý Aston 16.1.2010 9:25

Zvláštní země, zvláštní lid!

Je to již řadu let co jsem měl možnost trávit dovolenou v Dominikánské republice. Krásný hotel, krásná pláž prostě ráj. Jen k večeru kde se vzali, ti se vzali přiběhli ozbrojenci s kalašnikovem a celý hotel až do rána hlídali. V 8,00 hod ráno již tam nestáli.Za 50,00 USD jsem si zaplatil výlet do přírody spojený s návštěvou domorodců. Okna žádná, je tam pořád horko,skříně žádné je tam vlhko a tak všechno je pěkně pověšené na hliněných zdích. A obyvatelé? Spokojení jak  Paroubek. Na třtinových plantážích pracovali jen chudáci tahiťané a jejich obydlí hrůza a děs.Jak je to možné že na jednom ostrově jsou tak dva rozdílné státy?Dominikánská republika žijící z prachů které tam přivezou turisté a Haiti chudá jak kostelní myš? Má smysl tam posílat peníze pro jejich diktátora? Nebylo by lepší tam poslat napřed několik tisíc vojáků, letadlové lodě a pár desítek tanků a až potom humanitární pomoc? Těm chudákům je nutné pomoci o tom není žádných pochybností ale návrat francouzů jako kolonizátorů by byl ještě lepšejší.

Ada 16.1.2010 9:28

Ale no tak

Ada 16.1.2010 9:29

Tolik politické nekorektnosti naráz??

F..A.Kekule 16.1.2010 9:33

Re: Zvláštní země, zvláštní lid!

"Na třtinových plantážích pracovali jen chudáci tahiťané" - tak ti to měli sakra z ruky!

cipísek 16.1.2010 9:39

Re: Zvláštní země, zvláštní lid!

Skoro stejná zkušenost (jen ty tahiťany jste měl asi vyměnit za haiťany,to Vám nějak uteklo).Jen dvě připomínky - ozbrojence s "pumpovací" brokovnicí jsem viděl u Dominikánů jen jako ochranku supermarketu v Santo Domingu a u našeho hotelu byla v noci v areálu ochranka s basebalovými pálkami,areál byl ovšem oplocený vysokým plotem.Jinak obyvatelstvo bylo skutečně viditelně v pohodě včetně "venkovských" .