27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Fiat iustitia, et pereat mundus

Tento slogan se překládá jako „Ať se stane spravedlnost, i kdyby měl zhynout svět“. Prý pochází z knihy Johannese Jacobuse Manlia „Loci communes“. A používal jej jako první Ferdinand I., císaře Svaté říše římské1556-1564.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 8.3.2021 8:24

Jo popsal. Ale především tvrdí, že zákony není třeba dodržovat, pokud člověk usoudí, že to je vhodné. Budiž, extrémní případy by se našly. Z jedné i z druhé strany, viz Vražda na tyranu není zločinem.

Ale že autor tvrdí, že zákony nemusí tak úplně dodržovat ani vláda a policie, toho bych se bál. Ani to nemusí být nic extra, za socialismu, pokud se člověk znelíbil, mohl mu být odebrán cestovní pas - pozor - na základě zákona, který umožňoval pas NEVYDAT. Dnes je často řeč o chybějící PŘEDVÍDATELNOSTI práva.

Ad kausa Babiš. To, že už dávno není zavřený, znamená jediné: situace není jednoznačná. Dalo by se říct, že je na hraně zákona. To může být důvod Babiše nebo kohokoliv v podobné situaci nevolit, ale nemůže to být důvod ho zavřít. Jak kdosi napsal: když jedu v obci 50km/hod, tak se taky pohybuju na hraně zákona.

O. Uživatel 8.3.2021 8:32

Uživatel požádal o vymazání
Z. Lapil 8.3.2021 9:52

Ano. Ale policajt u radaru není od toho, aby měnil zákony.

O. Uživatel 8.3.2021 10:07

Uživatel požádal o vymazání
Z. Lapil 8.3.2021 11:26

Zákon musí vyjít ve sbírce zákonů, ne že ho dostane policajt do vysílačky.

A. Pakosta 8.3.2021 8:52

Kdyby Babiš nebyl premiérem, tak už by dávno zavřený byl. Že je na svobodě, je známkou pouze toho, že má svou "firmu" pevně v ruce.

Z. Lapil 8.3.2021 9:58

To tvrdíte vy. Já si myslím, že kdyby byl konal jednoznačně nezákonně, už by si na něm nějaký Šlachta s Ištvánem dávno smlsli.

Nečas byl taky premiér a jediným jeho proviněním bylo, že nějaká slepice byla tak pitomá, že požádala spřáteleného rozvědčíka, aby něco našel na jeho manželku, protože jí uniklo, že špinavé prádlo se pere doma. Asi dost zjednodušuju, ale určitě ne víc, než vy.

A. Pakosta 8.3.2021 10:11

Já myslím, že mou tezi nevyvracíte: Poukazujete jen na to, že Babiš to má lépe ošéfované než chudák Nečas nebo Topolánek. to byli totiž ještě demokratičtí premiéři, ano, s trochou toho másla na hlavě. Babiš je ale docela jiná třída - typický oligarcha. Nějaký Ištván nebo Šlachta na něj nemůžou - buď je zaplatí, nebo zastraší.

Z. Lapil 8.3.2021 11:31

Nevyvracím, jen nevěřím (přesněji: opatrně si nemyslím), že máte pravdu.

I formulace "má lépe ošéfované" může docela dobře znamenat, že je o ten milimetr na správné straně. Rozhodně je na straně volitelné. Což osobně nechápu, ale nezbývá mi než uznat, že se do funkce neprostřílel.

A. Pakosta 9.3.2021 8:44

Ani pan Hitler se svého času do své pozice neprostřílel, pokud si pamatuji něco z dějepisu.

Z. Lapil 9.3.2021 9:24

Nezbývá mi než uznat, že ani Hitler se do funkce neprostřílel.

Ke svému naprostému překvapení jsem zjistil, že voličské preference Hitlera chápu, ne že bych si myslel, že bych ho někdy volil, ale voličské preference Babiše nechápu. Na přímočarý vztah "více koblih = více hlasů nevěřím".

A. Pakosta 9.3.2021 10:09

Ano, v tom s Vámi zcela souhlasím, voličské preference Bureše jsou mi rovněž naprostou záhadou.

Z. Lapil 9.3.2021 10:22

Jen mě ještě napadlo: to, že Hitler osobně nestřílel, nemusí být argument. Stříleli za něj jiní - SA a tak. Podobně Stalin, Gottwald a spol. se do funkce sice neprostříleli (Stalin skrz VŘSR možná, ale to nechám stranou), ale ve funkci kolem sebe stříleli/zabíjeli jako diví (Lidové milice; Horáková; Slánský).

V dobách Charty 77 už neměli jejich následníci ten drajv, ale princip zůstával; taky je pravda, že Havel na to šel dost jinak, než Mašínové.

V. Petr 8.3.2021 11:02

Kdyby Babiš nebyl premiérem, žádná kauza Čapí hmízdo by NEEXISTOVALA!

A. Pakosta 8.3.2021 11:14

Jako názor dobrý, ale ne lepší než ten můj.

M. Varadinková 8.3.2021 7:11

Autor to popsal velmi výstižně. R^R^R^

T. Kohout 8.3.2021 6:19

Dneska výborně. Shrnul jste tam téměř vše, co po dlouhou dobu hlásám také. Dík.

T. Vodvářka 8.3.2021 5:59

Není to poprvé, co čtu, jaká hrůza by byla, kdyby nám vládl někdo jiný, než pan Babiš. Takže - rozumím-li článku pana Vlka dobře, ponecháme tam z bezpečnostních důvodů raději egomaniaka, který neumí nic jiného, než poslouchat svůj PR tým, řvát vulgárně po členech vlády a předvádět se na veřejnosti, jaký je to skvělý manažer a být v čele státu, který je zřetelně "worst in Covid". (pomíjím notoricky známý fakt, že je trestně stíhaný a že veřejně lže). Jednoduchá otázka tedy zní, co by musel pan Babiš ještě provést, aly i autor uznal, že je třeba přepřáhnout, jak se tomu koneckonců děje kdekoliv, kde vláda selhává. A dát příležitost jiným. Třeba se znemožní, co já vím. Ale je třeba jim dát šanci, aby ukázali, co umí.

A. Kubeš 8.3.2021 6:36

Já jsem to pochopil jinak. Často totiž argumentuji stejně jako autor. U mě to ovšem znamená frustraci a beznaděj. Nicméně je dobře, že existují i optimisté, kteří si myslí, že se změnou vlády přijde ráj. Bohužel k nim nepatřím. Důvody jsou v zásadě shrnuty v článku. Neuvěřitelná expanze právních norem, nařízení spolu s formalistickým přístupem (ono vlastně i kvůli tomu jich tolik vzniká) žene celou západní civilizaci k postupnému úpadku.

J. Kostelanský 8.3.2021 7:20

Voľby sa blížia. Tak sa určite dočkáte. A tí noví borci, ak sa dostanú ku kormidlu, budú určite úspešnejší. Pretože už bude vakcíny relatívne dosť a veľká časť populácie bude preočkovaná.

A ľudia ako vy budú hovoriť, že "toho Babiša sme mali vymeniť už dávno, veď sa len pozrite, ako čerstvá politická krv zatočila s Covidom". :-)

T. Vodvářka 8.3.2021 7:52

Myslím, že to bude opačně, pane Kostelanský. Totiž - po této vládě zbude obrovský dluh, který bude muset příští vláda korigovat. Takže obecně se bude spíše nést hlas, jak bylo za Babiše dobře a jak je teď zle. To je - dle mých zkušeností - mnohem pravděpodobnější.

J. Drobný 8.3.2021 8:54

Tak to tady přece funguje už 30 let, to jste si ještě nevšiml? A až na tu vládu Babišovu v počátcích žádná nic nekorigovala. A jen tak na okraj, Babiš za ten covid opravdu, ale opravdu nemůže!:-/

J. Veverka 8.3.2021 9:05

Když zemřel Stalin, zanechal Chruščovovi tři dopisy, aby je otevřel, až bude nejhůř. Stálo v nich:

1. Sveď všechno na imperialisty. 2. Sveď všechno na mě. 3. Napiš tři dopisy.

Myslím, že něco podobného zažijeme v dalším volebním období.

R. Meišner 8.3.2021 8:04

pane Vodvářko,--ale od toho jsou přece volby. běžte volit a potom ctěte vládu, která je zvolena. říká se tomu demokracie.

V. Petr 8.3.2021 11:06

Aby bylo třeba Babiše nahradit, nesměli by být opoziční politici o řád či dva řády HORŠÍ než on!

R. Langer 8.3.2021 5:59

No no no, pane autore, jak si to představujete, nedodržovat zákony? Ještě by někoho mohlo napadnou, že ty roušky jsou úplně na houno. Jo, vlastně už to někoho napadlo, teď máme povinné "respirátory". Plynové masky nastoupí příští měsíc. :-P ;-€

J. Strakoš 8.3.2021 5:39

Potřeba souteže a výběrového řízení je mimo jiné transparentnost výběru a definice podmínek i očekávání, nikoliv zákonitě nejnižší cena.

To, že pak v reálu firmy píšou zadání defacto pro sebe a podmínky určují jednoho kandidáta, je bohužel častá praktika a výběrové řízení je pak k ničemu. A pak se není možné divit žalobám.

J. Pokoutný 8.3.2021 10:43

Bohužel, v případě státních institucí, pokud nejde o velmi specializovanou zakázku, se opravdu "jede" na nejnižší cenu. Takže může znovu vyhrát šmejd, s nímž jste se za nekvalitní dodávku přede dvěma roky ve zlém rozešel, a muselo to dodělávat č.2 (pokud tedy bylo ochotno).

D. Stirsky 8.3.2021 5:39

Zde snad po prvé tak z 85 % souhlas s p. Vlkem. Vidím to podobně, až na některé zbytečné invektivy. Prudit, kritizovat a sám nic nedělat, toť je v demokracii úkol opozice.

A. Kubeš 8.3.2021 6:40

"Prudit, kritizovat a sám nic nedělat, toť je v demokracii úkol opozice"

To máte pravdu, ale k opozici by mělo patřit i ti, že má alternativní vize. Pokud je totiž jediným programem "Zničte krtka" je to trochu málo a ve mě to důvěru nevyvolává.