23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Fiat iustitia, et pereat mundus

Tento slogan se překládá jako „Ať se stane spravedlnost, i kdyby měl zhynout svět“. Prý pochází z knihy Johannese Jacobuse Manlia „Loci communes“. A používal jej jako první Ferdinand I., císaře Svaté říše římské1556-1564.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Spálený 8.3.2021 4:35

To je pochopitelně důsledek tlaku kariérních teoretiků, kterých jsou instituce celé Evropy plné. Jejich cílem je zmrtvit jakoukoli reálnou aktivitu, tu chápou jako konkurenční sídlo moci. Někdy se mluví o neomarxistech a v tom je zrnko pravdy, protože ti mají za vědecký základ kritickou teorii. V té je postavená železnice hodnotou rovna té nepostavené a liší se jen z určitých pohledů. Ovšem pak se dívají pouze z toho pohledu, kde je ta nepostavená mnohem krásnější.

P. Hatina 8.3.2021 2:40

Bohužel se pan Vlk mýlí v jedné zásadní věci - totiž že vláda něco nemůže rychle dokázat udělat . protože přece předpisy .. jak se pak vymlouvá. Jenomže, to právě není pravda, právě od toho má vyhlášený nouzový stav, aby některé ty předpisy nedodržovala - jenomže, sakra musí toto zdůvodnit ve svém rozhodnutí..Jak to ostatně správně pak judikují i soudy.

Zatímco se dá dohledat, i spousta jiných rychlých rozhodnutí, která vydala, v rozporu s předpisy, ale potřeba nebyly. Už třeba jen to kuriozní povolení pro papaláše na fotbal...

Čili ani ne tak ".. Fiat iustitia, et pereat mundus", jako spíše "Quod licet Iovi, non licet bovi";-D

V. Bok 8.3.2021 1:12

Hmm, asi bych ještě řadu věcí přidal, ale všechna čest. Tak teď nastane spravedlivý výprask. Tyhle názory nejsou dnes populární, p. Vlk.R^ Mimochodem, Ten Rychecký je jen jeden z asi 12 měsíčků, či kolich jich tsam je. Jak je vidět, přes senát tam už nějaký čas neprojde žádný soudce s nesprávnými názory.:-/

S. Sedlák 8.3.2021 0:44

Vy jste se, Vlku, už úplně pomátnul.

Odjakživa vládne vláda a nikoliv opozice. A ta naše vláda dělá neskutečné ptákoviny, protože má v čele zoufalce, který není schopen vést tým, ale má tendenci do všeho zasahovat a o všem rozhodovat a až se to všechno pokazí, tak to hodit na ostatní a ještě je poslat do míst, která většinou zhusta doporučují pověstní dlaždiči.

Proto kolem něj už není žádný paravan alespoň trochu schopných lidí, ale jen šašci.

Také připojím moudro. Ukazují se limity Finaglova pravidla: Základem je týmová práce. Můžete to vždy hodit na druhého.

P. Válek 8.3.2021 0:40

Takže v podstatě obhajoba Bureše. Opozice je právě špatná proto,že už se dávno nespojila a neukázala,že on je psychopat,který všechno hatí. Už pomalu na veřejnost vychází ta jeho nemohoucnost,bezradnost,neomalenost. Od počátku pandemie to pojal jako jednu velkou volební kampaň (stokrát nám může vykládat,že opatření na podzim neměla žádnou souvislost s kr.volbami).Řídit stát,podle toho,co si přejí voliči ( no velká škoda,že na podzim i podle přání opozice) a vyštvat skoro všechny odborníky, to může fakt jen psychopat. Ne,že by nás to mělo potěšit,ale zdá se, že chudáci Slováci tam mají ještě většího psychopata jak my.

S. Sedlák 8.3.2021 0:46

Slovensko je zřejmě zřídlem takovýchto psychopatů.

J. Kašpárek 8.3.2021 0:34

pan Vlk je zábavnej chlapík;-D V podstatě babiš vůbec není špatnej manažer a ta naše vláda taky není vůbec špatná. Jen jistě nějakou nešťastnou shodou okolností jsme worst in covid na světě. Anebo za to může neschopná opozice, justice, Bradáčová, Ištván, marxista Rychetský , jaro, léto, podzim, zima....Tedy všichni a všechno, co s vládnutím nemají nic společného. Proboha lidi, jak můžete tyto bláboly číst a proč si NP nenajde jiné, poněkud fundovanější glosátory?

J. Sedlář 8.3.2021 0:43

Tak Kašpárku nástup. Bude to sice komedie, ale na tu už sme zvyklí.

M. Rohovský 8.3.2021 7:58

Proboha Kašpárku, jak můžete tyto bláboly číst a proč nečtete něco jiného s poněkud fundovanějšími glosátory?

M. Ih 8.3.2021 0:25

Latinsky vzdělán nejsem, ale ať je to tak nebo onak, příliš rozdílu ve vašem a autorově překladu nevidím, pane Slámo. To, co ale bylo napsáno česky, bylo víc než srozumitelné a patří se R^, za to panu Vlkovi tleskám a mockrát děkuji!

M. Vlasák 8.3.2021 0:18

R^

M. Sláma 8.3.2021 0:13

Nejsa skladníkem ze šroubárny bouří se ve mně alespoň Čech nad výrazem "Ať se stane spravedlnost, ..." a neustále se mi dere na mysl "Nechť nastane spravedlnost, ...".

M. Sláma 8.3.2021 0:20

I když "spravedlnost" - spíš je to praktikováno jakožto "Nechť je splněna litera zákona, ..."