19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

POLITIKA: Evropskou unii si rozvracet nedáme!

Václav Klaus se konečně veřejně přiznal k tomu, že je euroskeptik. Ve svojí knize Kde začíná zítřek píše: Celek působení [evropského integrování] na nás, na naše životy, může být i dnes stále ještě kladný (i když o tom zcela přesvědčen nejsem).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Bárta 10.10.2013 13:06

Re: Snůška hloupostí a polopravd

Jo, a ano - přesně komu se "přidá" a komu ne, je opravdu rozhodováno u nás, ale na základě pravidel která stanovila... (dramatická pauza)... EU

J. Šimek 10.10.2013 13:50

Re: Snůška hloupostí a polopravd

Aspoň že někdo stanovil nějaká pravidla, jinak by se u nás kradlo o to víc.

Se podívejte, jak jsou z toho ty ROPy rozčarovaný, že je někdo kontroluje a že s kecama o politické odpovědnosti skončily a někdo si dovolí jim dávat pokuty za bordel, který předvedly.

R. Langer 10.10.2013 15:12

Re: Snůška hloupostí a polopravd

A nebylo by raději lepší se postarat o to, aby nebylo co ukrást?

P. Bárta 10.10.2013 15:15

Re: Snůška hloupostí a polopravd

Jojo, aspoň že někdo stanovil nějaká pravidla... A že je hlavním (a někdy v podstatě jediným) pravidlem, že u daného projektu, na který kdosi dostal peníze, musí být důkladné označení "Dotováno z EU" Vám nevadí?

Co kolem sebe vidím, tak se projekty dotované z EU dělí na několik málo skupin: projekty které by se uživily samy, a žádné dotace by nepotřebovaly - proč jim potom ale dávat dotace? Navíc tahle skupina je imho opravdu nejmenší; projekty které by nikdo bez téhle dotace nerealizoval, jsou naprosto na nic, ale protože "někam se ty dotace dát musí", postaví se třeba cyklostezka odnikud nikam; projekty, které narušují tržní prostředí (třeba když jeden podnikatel dostane dotaci na hotel a jiný v té samé oblasti nedostane nic); projekty které jsou od počátku plánované jako tunel na státní peníze...

Pokud by nebylo dotací, realizovaly by se jen projekty, které mají podle svých investorů šanci na výdělek - nebylo by tedy potřeba spolufinancovat projekty které jsou nesmyslné, a stát, kraje, obce by měly na opravy chodníků, silnic, vědu, školství...

J. Šimek 10.10.2013 15:56

Re: Snůška hloupostí a polopravd

Jste obyčejný demagog, protože "Dotováno z EU" měly všechny ty polorozkradené projekty řízené ropem v pořádku.

Nějak zapomínáte, že jsme momentálně ve fázi skutečných příjemců dotací z EU a je čistě na nás, jak je využijeme nebo rozkrademe.

Jinak argumentujete fakt pěkně o tunelech na státní nebo evropské peníze, ale nijak tím nevyvracíte to, že by se to snad zlepšilo vystoupením z EU a to je hlavní myšlénka článku.

Já tvrdím, že je to jen hledání vnějšího nepřítele a zakrývání skutečnosti, že za ten bordel si můžeme z drtivé většiny sami, ale umíme jen nadávat a mudrovat, že nám to kazí někdo jinej.

P. Bárta 10.10.2013 16:07

Re: Snůška hloupostí a polopravd

Děkuji za nálepku. :-)

Nezapomínám na nic - jen tvrdím, že pokud bychom se nesnažili o "dotace" z EU, měli bychom víc peněz na to, co SKUTEČNĚ potřebujeme... Ostatně, "dotace" jako takové by měly být podle mne prohlášeny minimálně za sprosté slovo...

Ano, ty cedule měly ty polorozkradené projekty v pořádku - asi to bylo to jediné, co se kontrolovalo - což ostatně jen potvrzuje to co říkám, že jde o hlavní (jediný) účel - nalejt do hlavy něžným občanům, že EU je ta hodná, co nám dává peníze... Já taky netvrdím, že by to samo o sobě zlepšilo vystoupení z EU - jen by bylo míň peněz na "dotace". A čím míň peněz v rukou úředníkl, tím menší šance že je někdo rozkrade...

J. Boleslav 10.10.2013 16:52

Re: Snůška hloupostí a polopravd

Evropské dotace se používají buďto na naprosté a předražené hňupoviny, nebo proletí komínem zpátky do Brusele a ještě nás za jejich nečerpání buzerují. Kdybychom do Brusele nic neposílali, nemuseli to zpátky pracně dolovat a navíc ještě být za blb.ce, bylo by rozhodně líp.

J. Šimek 10.10.2013 17:53

Re: Snůška hloupostí a polopravd

Píšete to blbě, ne se používají, ale používáme a vystoupení z EU by to nijak nezlepšilo. Za ten bordel tady si můžeme sami, pane.

J. Šimek 10.10.2013 17:52

Re: Snůška hloupostí a polopravd

"pokud bychom se nesnažili o "dotace" z EU, měli bychom víc peněz na to, co SKUTEČNĚ potřebujeme" - a jinak v hlavě dobrý ? Já jen, že těch peněz přitéká víc, než odchází a to jste nerozporoval :o) :o) :o)

P. Bárta 10.10.2013 18:18

Re: Snůška hloupostí a polopravd

A víte co znamená slovo "kofinancování"? To je jinými slovy vyhazování NAŠICH peněz na něco, co nepotřebujeme, z čeho spoustu peněz někdo ukradne, a které tím pádem nemůžeme věnovat na něco, co SKUTEČNĚ potřebujeme... Ovšem pokud tohle neumíte domyslet, asi nemá smysl se Vám cokoliv snažit vysvětlit...

P. Vaňura 10.10.2013 11:36

Uvědomte si, kolik věcí by se nikdy nerealizovalo,

pokud by to nešlo dělat "z peněz EU," přičemž se jaksi opomíjí nutnost spolufinancování. V normálních poměrech by na ty nesmysly nikdo nedal peníze, protože by pro ně měl rozumnější využití. Navíc samotná administrace projektů je tak náročná, že náklady na ni spolknou nikoliv zanedbatelnou část celkové částky (např. EU dá 3,5 milionu, ČR též 3,5 milionu, ale administrace spolkne milion).

J. Šimek 10.10.2013 12:43

Re: Uvědomte si, kolik věcí by se nikdy nerealizovalo,

1/ "protože by pro ně měl rozumnější využití" - a kdo rozhodne o tom, co je rozumější v

reálu našeho prostředí postbolševické pseudotržní klientelistické

oposmluvní naokodemokracii?

2/ spolufinancování neprobíhá v poměru 1:1 a 1/7 ceny projektu na administraci jste si vycucal z prstu kde ?

Vy jste si chtěl jen tak ponadávat, že ?

J. Humpolík 10.10.2013 5:36

perfektní postřehy

je škoda, že to voličům zatím nedochází, je potřeba volit ty ,kteří chtějí vystoupit z UE

P. Sulc 10.10.2013 3:24

C.R. z E.U. zcela urcite nvypadne

Na to neni dosti kuraze, ani u politiku, ale ani u naroda, u toho, aby se nejdrive o tom vypsalo referendum a teprve pak hlasovalo o clenstvi. A tak politici budou dale mit ruce potopeny az k loktum v dotacich a narod bude brblat jen v hospode u piva, ale i tak hlavne o tom, jak si Sparta vede v lize.Takze zadne starosti, devotni uklony smerem k Bruselu budou dale pokracovat, a proud dotaci jeste dlouho pujde plnym proudem.

A. Bocek 10.10.2013 7:22

Re: C.R. z E.U. zcela urcite nvypadne

Přesto, že je většina národa evropsky připos...., stojí za to volit strany, které chtějí odejít. Evropské ( tedy spíše naše) peníze jsou drogou ke ztrátě svobody.

J. Boleslav 10.10.2013 16:54

Re: C.R. z E.U. zcela urcite nvypadne

Přesně tak.

P. Scheck 10.10.2013 2:01

Pane Pánku...

Pane Pánku, stejně jako dlouhosáhlé výplody vašeho šéfa už odmítám číst do poslední věty, promiňte, i vaše nekonečné úvahy. Snažím se najít to podstatné (což mi dává zabrat...), ale jedno mě opravdu pobavilo, říkáte že:

" Co je ovšem to nejdůležitější, po vystoupení z EU se naše obchodní pozice vůči zemím EU nijak nezmění." Tak to je úplná bomba!

Řeknu to slušně - nevím, co si o vašem výroku mám myslet...

I. Lyčka 10.10.2013 7:14

Re: Pane Pánku...

Nemusíte myslet. Stačí uvést protiargumenty.

P. Lenc 10.10.2013 8:25

Re: Pane Pánku...

Ono se těžko něco hledá, pravda se dá nějakou dobu obcházet, ale nejde to věčně.Je zajímavé, že po těch všech průšvizích má EU stále tolik zastánců.Ono je asi opravdu potřeba padnout až na dno.A čím déle budem padat, tím tvrdší ten dopad bude.

K. Frauknecht 10.10.2013 8:30

S těmi zastánci je docela psina.

Velmi živě si vzpomínám na bolševickou agitku proti vstupu do EU. Dnes, když v EU je jako za totáče, už jsou zásadně pro.

J. Barto 10.10.2013 9:11

Re: S těmi zastánci je docela psina.

Mohl byste, nějak vysvětlit vašie přiblblé srovnávání s totáčem ?

R. Langer 10.10.2013 15:16

Re: S těmi zastánci je docela psina.

Tak třeba už zase nejsou ani žárovky... :-D

V. Mlich 10.10.2013 15:58

EU jako za totáče

Za totáče se o všem rozhodovalo v Moskvě (i když je pravda, že jim na rozdíl od Bruselských mocipánů nevadilo, že se u nás slovo "máslo" nepoužívá na označení mazadla do motoru, ale mazadla na chleba). Za totáče taky podíl z Moskvy pocházejících zákonů schvalovaných českým parlamentem nebyl zdaleka 80%, jako je dnes podíl zákonů z Brusele. A kdyby nám za totáče třeba nějaká Kanada zavedla víza, nepochybuju, že Moskva by se za nás okamžitě postavila. Kdyby totalita vydržela déle, možná bychom se taky místo koruny dočkali převoditelného rublu.

J. Barto 10.10.2013 9:10

Re: Pane Pánku...

Na dno, jsme v naší nedávné minulosti padli už dvakrát. Tak tedy do třetice!

Ale sami, hezky stranou, ať si to vychutnáme !

R. Tichý 10.10.2013 12:44

Re: Pane Pánku...

Na jaké dno myslíte?

Máte na mysli, že přestala téct voda, elektřina 2 hodiny denně, 50% nezaměstnanost?

P. Zeman 10.10.2013 8:28

Re: Pane Pánku...

Netřeba. Stačí víra :-D

M. Stuchlik 10.10.2013 8:44

Re: Pane Pánku...

Těžko hledat protiargumenty tam, kde žádné argumenty nebyly.

P. Götze 10.10.2013 9:26

Re: Pane Pánku...

Tak odmitate je cist? Jak je teda mozny, ze na ne reagujete? Tomu se říká schizofrenie, není liz pravda.