3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Evropskou unii si rozvracet nedáme!

Václav Klaus se konečně veřejně přiznal k tomu, že je euroskeptik. Ve svojí knize Kde začíná zítřek píše: Celek působení [evropského integrování] na nás, na naše životy, může být i dnes stále ještě kladný (i když o tom zcela přesvědčen nejsem).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 10.10.2013 20:02

Re: Trochu p. Prokopovi pomůžu,

Vláda ČR, jako nevolený orgán, je logicky nedemokratickým orgánem, souhlasíte pane Fraunknechte?

M. Prokop 10.10.2013 14:58

Re: "Nedemokratická" EU

Klidně můžete své zvyklosti přisuzovat jiným. Jako blb pak vypadáte vy, ne oni.

J. Svoboda 10.10.2013 13:36

Re: "Nedemokratická" EU

Pane Hejdo, tomu, komu dodnes nedošlo, že to tak je a EU není demokratická, je zbytečné něco vysvětlovat, protože je jasně vidět, že dotyčný buď není duševně na úrovni, která je pro to potřebná, nebo to z jiných důvodů pochopit nechce a programově se tomu brání. 

B. Hejda 10.10.2013 14:02

Re: "Nedemokratická" EU

To je vskutku elaborovaný způsob, jak říct, že žádný argument nemáte...

M. Prokop 10.10.2013 14:57

Re: "Nedemokratická" EU

Asi jako socialistické Československo. Formálně vše demokratické, praxe nefunkční.

Minimální vazby mezi vlenými a rozhodovacími orgány. Vše naprosto nesystematické.

Je mi jedno, co papouškujete vy, já jsem sám za sebe.

B. Hejda 10.10.2013 15:12

Re: "Nedemokratická" EU

Komunistické Československo bylo nedemokratické, protože existovala jenom jedna, vládnoucí stranou připravená kandidátka, kterou v praxi nešlo odmítnout. V EU vládnou lidé vybraní ve férových volbách, nebo snad máte informace o nějakých masivních volebních podvodech?

J. Boleslav 10.10.2013 16:43

Re: "Nedemokratická" EU

V EU vládne Merkelová s Hollandem.

V. Novák 10.10.2013 16:54

Když nejdete volit do EP, tak se nedivte.

Váš problém.

V. Novák 10.10.2013 17:26

Když nejdete volit do EP, tak se nedivte.

Váš problém.

M. Prokop 10.10.2013 17:09

Re: "Nedemokratická" EU

Vládnou ovšem tomu, do čeho nebyli voleni, to je případ Rady.

Komise je schvalována chaotickým Parlamentem bez vládní většiny a opozice.

Celé je to bez celoevropských stran  - nikdo do nich nechce, nikdo je nechce.

Co je jakž takž funkční na úrovnbi jednotlivých států - volby, většina pro vládu, menšina v opozici (nebo nějaká jiná forma, třeba jasně menšinová vláda), vše, dokud je pro vládu důvěra, v rovině EU neexistuje nebo nefunguje. Celý ten systém je podvod, ne zvexlení nějakých hlasů.

B. Hejda 10.10.2013 18:53

Re: "Nedemokratická" EU

Pokud někoho volíte v národních volbách, víte, že se může dostat do vlády a tam se bude podílet na politice EU (a nevím jak Vy, ale já u strany, kterou budu volit vím i jak se chovají její europoslanci a je to pro mě o důvod víc chtít ji ve vládě).

Europarlament je v první řadě demokraticky zvolený a chaotičnost demokraticky zvolených institucí je přece základním argumentem všech možných zastánců autokracie :-). A evropské strany existují - v podobě sdružení národních stran podobného zaměření. Většina stran svou příslušnost k nějakému evropskému bloku jasně deklaruje.

P. Vaňura 10.10.2013 20:29

Znáte pojem Groupthink, česky se to myslím jmenuje

"Syndrom skupinového myšlení." Vstupem do euroorgánu se člověk přestává chovat normálně a nikdy si nedovolí kritizovat evidentní nesmysly.

Je to nefunkční systém, kterému chybí zpětná vazba. Myslím, že velkou roli při tom hrají levicí ovládaná média. Jako třeba u nás, když signatář Anticharty říká, že by Pravda a Láska neměla rezignovat na snahu nás "vychovávat." A presidentovi Zemanovi káže o morálce...

P. Vaňura 10.10.2013 11:30

Vážení, roku 2003 probíhala na Nově propagandistická

kampaň pro vstup do EU, kde se jednotlivé epizody měly odehrávar r. 2013. Rok 2013 je tu právě teď a tak si můžeme porovnat propagandu s realitou. Stálo by za to celý ten seriál dnes zopakovat.

Nebo si vezměte Lisabonskou strategii, ta měla končit vzrůstem konkurenceschopnosti do r. 2010. To celé mě připomíná kampaň Nikity Sergejeviče Chruščova na téma, jak SSSR předežene ekonomicky USA do r. 1970.

Ale možná, pokud budou v jednotlivých zemích posilovat euroskeptické strany, Evropané nakonec zjistí, že EU není třeba rozpouštět ani z ní vystupovat, pokud se podaří odstranit rudozelenou sebranku, která jí vládne.

J. Kanioková 10.10.2013 17:22

přesně !

M. Hoblík 10.10.2013 11:13

Autor článku je pravděpodobně podplacený!

Anebo hloupý; určitě si ale nemůže pamatovat dobu, kdy tekla voda a svítila elektřina jen někomu. Asi bude najatý a stejně tak i hloupý.

M. Šejna 10.10.2013 10:51

krátká autorova paměť

vystoupíme-li z EU, budeme muset opět vybudovat celnice na hranicích. Pokud nevíte, autore, co to je, tak zkuste jet autem do Švýcarska. Další vymožeností, kterou díky samostatnosti získáme, bude povinnost dodržovat normy EU, aniž bychom se na těch normách podíleli. Vyvážet ze samostatného Česka do EU totiž vyžaduje dodržet normy EU.

Za pár let, až skončí přechodné období, budou se moci naši lidé přestěhovat kamkoli v rámci EU. Kdekoli v EU budou moci pracovat, aniž by museli mít povolení k pobytu a povolení k práci. Vzdělaná česká mládež si tuto ohromnou výhodu uvědomuje, takže politikům, kteří by chtěli naši zemi izolovat od EU, ukáží vztyčený prostředník.

J. Tachovský 10.10.2013 12:28

Re: krátká autorova paměť

To mate ale trosku popletene

M. Prokop 10.10.2013 12:34

Re: krátká autorova paměť

Trochu dost.

J. Barto 10.10.2013 12:50

Re: krátká autorova paměť

A co má pan Tachovský popletené ? Trochu konkrétně prosím !

J. Barto 10.10.2013 12:56

Re: krátká autorova paměť

Oprava.Jsem dnes rozhržitý.Co má popletené pan Šejna? Tak je to správně !

V. Novák 10.10.2013 15:01

Opověd od Prokopa čekáte?

Svatá prostoto!

EU je přece špatná, protože je špatná! A zkuste vyvrátit tautologii!

M. Prokop 10.10.2013 17:23

Re: Opověd od Prokopa čekáte?

Pletete si V.Nováka s Prokopem. Zřejmě úmyslně.

M. Prokop 10.10.2013 15:00

Re: krátká autorova paměť

Hlavně ten závěr, ale nejenom.

V. Mlich 10.10.2013 14:09

Kdy jste byl naposled ve Švýcarsku?

Protože já posledně musel zastavit jen kvůli nákupu dálniční známky. Zlo je schované v Lisabonské smlouvě, od té musíme odstoupit. Volný pohyb osob a zboží řeší Schengen, o tom Klaus nic neříkal.

Největší zlo z Brusele jsou kohézní fondy, z toho bychom se měli vyvázat co nejdříve. Protože Brusel rozhoduje, co si za naše vlastní peníze můžeme postavit a ještě nás vydírá, že nám je nedá. Prý jsme zatím "čistí příjemci", ale nikde není zveřejněno, jak to je ve skutečnosti, když jen letos se prý nestihne vyčerpat 70 mld - to je částka porovnatelná s ročním schodkem rozpočtu! Když X let máme být příjemci, pak Y let vyrovnaní a nakonec Z let plátci, Tak když rozpočítáme současné saldo, pokud nějaké vůbec je, na X+Y+Z let splácení, tak to myslím bez problému vyrovnáme.

Další zlo je eurozóna, konkrétně euroval, do kterého budeme muset okamžitě vrazit 350 mld, to jsou téměř 4 roční schodky! Můžeme se tomu vyhnout, když požádáme o trvalou výjimku ze zavedení EURa.

Teď se na tvorbě zákonů v Bruselu můžeme podílet. A s jakým výsledkem? Naposled třeba poslanci ČSSD hlasovali za zákon znevýhodňující české zemědělce.

B. Hejda 10.10.2013 14:48

Re: Kdy jste byl naposled ve Švýcarsku?

Kdybyste chtěl ve Švýcarsku pracovat nebo něco prodávat, musel byste absolvovat mnohem víc, než nákup dálniční známky.

A společné zákony jsou vždy výsledkem nějakého kompromisu. Teď musí celá EU do těchto kompromisů zahrnovat i zájmy ČR. Koho si myslíte, že by náš názor zajímal, kdyby EU neexistovala?

(Nehledě k tomu, že konkrétně tento zákon by zasluhoval samostatnou debatu a třeba já osobně se jím nijak poškozen necítím, naopak jsem rád, že existuje soustavný tlak na omezování zemědělských dotací - které mimochodem poskytují všechny vyspělé státy a mnohé v daleko větší míře než EU).

J. Friedlaender 10.10.2013 10:51

Hluboké nedorozumění

Je otřesné, jak 90 procent našich suverenistů dokáže ignorovat původní a hlavní smysl evropské integrace, totiž mír v Evropě, a psát jenom, s prominutím, o prachách. I v tom je fůra nepravd, ale není to to hlavní. Suverenisté však mají jednu polehčující okolnost: v procesu vytváření silné jednotné Evropy se už díky jim promrhalo tolik času, že nepostarají-li se o zánik Evropy sami Evropané, najdou k tomu dostatek externích spolupracovníků po celém světě.

P. Vaňura 10.10.2013 11:20

Proboha, jak zajistila EU mír ???

Mír v Evropě zajistili Američané za pomoci části Evropanů, zatím co druhá část, totiž ta sebranka, co dnes vládne v Bruseli, jim přitom akorát okopávala kotníky.

A co válka v bývalé Jugoslávii? EU ji nebyla schopna zastavit a úloha nizozemských vojáků při masakru ve Srebrenici je do nebe volající. Válku nakonec zastavili Američané, i když to třeba udělali blbě.

Pak tu byl ÚZEMNÍ SPOR mezi Španělskem (členský stát) a Marokem (cizí stát) o ostrovy ve Středozemním moři, který hrozil přerůst ve vojenský konflikt !!! EU to nebyla schopna řešit, protože Francie nechtěla podpořit Španěksko (je přímo neuvěřitelné, že si někdo dokáže vymýšlet eurofederaci a přitom není schopen splnit absolutně základní podmínku téhož, totiž podporu územní celistvosti všech členských zemé proti územním požadavkům z vnějšku). Nakonec museli opět zasáhnout Američené a právě ti zprostředkovali dohodu, která zachovává předchozí stav.

B. Hejda 10.10.2013 11:39

Re: Proboha, jak zajistila EU mír ???

Jugoslávie tehdy nebyla členský stát EU a její vzájemně se vraždící obyvatelé přinejmenším ze začátku o žádný vnější zásah nestáli, celá ta doba byla těsně po rozpadu východního bloku dost divoká a EU zdaleka nebyla tak silná jako dnes.

Víc než půl století nedošlo k žádné válce mezi členskými zeměmi EU, přestože jde často o státy, které se historicky vůbec neměly v lásce.

Ale pokud chcete důkaz o schopnosti EU porvádět úpěšné mírové mise mimo své území, podívejte se třeba na současné Mali.

P. Vaňura 10.10.2013 11:46

Umíte si představit vnitroevropskou válku v bipolárním

světě, kde hrají nejdůležitější roli dvě jaderné supervelmoci mimo Evropu? Za trehdejší situace naprosto nemyslitelné.

Ale roku 1937 se ptali slavného ekonoma spíše socialistického zaměření J. M. Keynese, jak se dívá na možnost vypuknutí války v Evropě. Odpověď zněla "Válce by mohlo zabránit jedině angažování se USA v evropské politice, ale vzhledem k tamní situaci to nevidím."

B. Hejda 10.10.2013 11:59

Re: Umíte si představit vnitroevropskou válku v bipolárním

Jestli byla možná válka v době, kdy náš svět byl bipolární, se zeptejte Vietnamců, Korejců nebo obylatel Blízkého východu a Afriky. Každopádně svět už dávno bipolární není, a pokud Evropa chce mít místo na mapě světa, musí být Evropané schopni spolupracovat.