2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Evropská vlajka na Hradě

Na Pražském hradě, sídle českých panovníků a prezidentů, od středy 3. dubna 2013 vlaje bleděmodré sukno se žlutými hvězdami. Pro někoho potupa, pro někoho zadostiučinění, pro někoho nezajímavý prázdný symbol.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 9.4.2013 18:05

Re: Oznaceni aut

Vyvěšování oficiálně neexistujícího, ve všech povolených referendech odmítnutého symbolu je sympatické a skvělé a jeho symbolické škrtnutí, které na tuto nepopiratelnou u skutečnost upozorňuje je ubohost a trapnost? Nějak se Vám to v hlavě plete.

Ano. I takové trapnosti dělala např. B. Němcová, K.H. Borovský ...proti předchůdci EU. Na ně nedoplivnete, stejně jako např. na V.K..

J. Barto 7.4.2013 22:32

Re: Oznaceni aut

Kde jste ho škrtal vy hrdino? Pochlubte se jak jste šel na barikády proti estébákům.

M. Prokop 7.4.2013 21:47

Re: KGBácký institut v každém vydání psa

Zemana sponzoruje i Gazprom?

M. Prokop 7.4.2013 21:46

"Mrtvý kůň prostě nejede:"

Ano. Nejvíce je to vidět v Řecku, Kypru, Irsku, Portugalsku, Španělsku, Itálii, na lopatě jsou další.

Fakt, nejede. Ani nejde.

M. Prokop 7.4.2013 21:44

Re: Evropská unie jsme i my, vlajka je i naše

Kurz země není protievropský, ale protibruselní, proti bruselnímu socíku.  Bylo by žádoucí, aby byl ještě více protibruselní, ale zaplať pánbůh alespoň za tohle.

Čím více budou soudruzi z Brusele blbnout (a blbnou fest), tím více bude Klaus "živý".

M. Prokop 7.4.2013 21:40

Re: Oznaceni aut

Jo, bylo. Ten srpokladivový vercajk jsem škrtal s oblibou a netušil že dveřmi vyhozen s azbuky, oknem mi vleze z Brusele.

J. Barto 7.4.2013 20:42

Re: Oznaceni aut

Česká ubohost a trapnost. Nic nového, už to tu mockrát bylo!!

P. Scheck 7.4.2013 20:04

Re: Oznaceni aut

Toto hloupé škrtání na SPZ nemá větší cenu, než prohlašování některých lidí po volbách, že nemají prezidenta. Nemusí být na něj hrdi, mohou se za něj stydět, ale málo platné, prezidenta mají.

To škrtnutí má zřejmě znamenat, že nepatříme do EU - další Klausova "pravda".

J. Boleslav 7.4.2013 19:49

Re: Oznaceni aut

To je od něho hezké. :-)

V. Mlich 7.4.2013 18:44

Oznaceni aut

Klaus davno jezdi takhle: UpravaSPZ

J. Václavíková 7.4.2013 17:19

Re: KGBácký institut v každém vydání psa

Ono se to vylučuje?

J. Kratochvíl 7.4.2013 17:05

Evropská unie jsme i my, vlajka je i naše

Českou zahraniční politiku tvoří jak vláda, tak prezident. Posun ke vstřícnějšímu postoji vůči EU na Hradě nemusí, pravda, znamenat,že vstřícnější bude i Nečas, jenže politika má svoji symbolickou rovinu. A přinejmenším v této symbolické rovině nás nyní díky Zemanovi vnímá zbytek EU jinak, pozitivněji.

Je také namístě zastat se Zemana, pokud jde o nepozvání ministra zahraničí Karla Schwarzenberga na ceremonii při vyvěšování vlajky. Ten má možná pravdu, že v západních demokraciích by hlavě státu politická kultura velela ministra přizvat.

Jenže zároveň je smutnou pravdou, že tento ministr navzdory svému deklarovanému evropanství a opakovaným výhrůžkám, že v případě „nepodpisu“té které evropské smlouvy Nečasem vystoupí z vlády, neudělal pro změnu protievropského kurzu vlády nic podstatného a je tak plně spoluodpovědný za stav naší evropské politiky. Kromě snad jakýchsi protokolárních ohledů neměl Zeman důvod žádného ze spoluviníků naší otřesné evropské „nepolitiky“ zvát.

 Za politiky mluví nejen slova, ale i činy. Schwarzenberg, který je toutéž částí médií vykreslován jako politik ryze proevropský, neudělal v předchozích dvou vládách nic, čím by změnil protievropský kurz země. Zeman, který je ve skutečnosti možná prý méně proevropský, než tvrdí, na druhou stranu udělal hned na začátku svého prezidentství vůči Evropě zásadní pozitivní gesto, které slíbil. Za to mu patří uznání.

Klaus je politická mrtvola a doufáme, že to tak zůstane nastálo.

J. Boleslav 7.4.2013 15:43

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Postupný rozpad bych si dovolil zařadit jako součást mojí 2. varianty, i když je to asi věc názoru a vedlejší. Zatím se odchodu kteréhokoliv země z EU její vedení brání jako čert kříži, protože by se tím spustila lavina, která by ji pohřbila. Řešit stávající vážné problémy EU v současné podobě evidentně není schopna.

J. Vyhnalík 7.4.2013 12:46

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Já si myslím, že alternativou je i postupný rozpad EU odchodem jednotlivých členů. Odcházející země se budou snažit zachovat to výhodné a tím se jejich vztahy k EU racionalizují. Osobně bych uvítal konsensuálnější postup a společný návrat k funkčnější podobě.

Samozřejmě je to obtížný úkol. Zrušení, nebo odložení institutů, jako je Lisabonská smlouva je obtížně představitelné. Pomohla by racionalizace eurozóny, tedy rozdělení eurozóny podle toho, jak jsou země konkurenceschopné (sever-jih).

Každopádně problémů má Evropa spoustu i bez těch, které uměle přidává EU. EU by měla fungovat tak, že by měla stávající problémy řešit a ne naopak.

J. Vyhnalík 7.4.2013 12:35

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Osobně si myslím, že projev je poměrně srozumitelný, krátké věty, krátké odstavce. O dešti jsem tam nenašel ani slovo.

Hlavní myšlenkou je, že EU musí být pro své členy výhodná a měla by se zaměřit na zvyšování efektivity ekonomiky jako celku i jejích členů. Doposud byla hlavní myšlenka více jednoty, více centralizace. To ovšem narazilo na své meze a dnešní EU se ekonomicky propadá. Vnucuje členským státům ideologicky motivované ochranářské, regulační a různě omezující směrnice.

Problém je, že stále více lidí vnímá EU negativně a pokud se EU nedokáže změnit, porostou tlaky na odchod z EU. Hrozí tedy postupná dezintegrace EU.

Samozřejmě, že Cameronovi šlo hlavně o to, aby zastavil odliv voličů od konzervativců k UKIP. Není náhodou, že podpora vystoupení UK z EU přesáhla 50 % a stále roste.

J. Barto 7.4.2013 9:58

Re: Evropská Unie s DEUrem?

Skoro jsem si jistý, že se jedná o špatný překlad. Mrtvý kůň prostě nejede:

S. Ševeček 7.4.2013 9:36

Evropská Unie s DEUrem?

Jedeš-li na mrtvém koni, sesedni.

(staré indiánské přísloví)

E. Sevrát 7.4.2013 9:19

Re: Institutu V.K. uniklo ...

Nemáte pravdu,mě ta vlaječka či symbol vadí všude.Proto jsem byl v referendu proti vstupu do EU a bylo nás více,Takže to nevadí pouze Eurohurvínkům,kteří potřebují, aby je někdo tahal na drátkách,ale přiznávám že těchto loutek je více než samostatně uvažujících lidí.Ale,tak tomu bylo v dějinách vždy.Běžet se stádem je jistě pohldnější,než jít svojí cestou.

M. Šejna 7.4.2013 9:00

pane Krausi

i na těch služebních autech je od roku 2004 ten nenáviděný modrý proužek s hvězdičkami. Navíc tento náš český vlastenec měl vždy služební auta od "neměckých okupantů".

Ale jinak máte pravdu.

J. Boleslav 7.4.2013 8:10

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Postupné a pomalé reformy podle mého názoru nepomůžou, chtělo by to nějakou zásadní změnu. A té se EU brání jako čert kříži. Potom existují pouze 2 varianty jejího dalšího vývoje. 1. Násilná, kdy dojde následkem omezenosti současných vůdců EU k ozbrojeným konfliktům mezi jednotlivými členy unie i uvnitř nich. 2. Nenásilná, postupná cesta unie do politické i hospodářské bezvýznamnosti z celosvětového pohledu. Doufejme, že druhá varianta zvítězí, ona už konec konců probíhá, a budeme tady mít časem historický skanzen, kam se budou vyspělé světové národy jezdit dívat. Turistika je nakonec taky docela významné hospodářské odvětví. :-)

J. Boleslav 7.4.2013 8:00

Re: Myslím, že kdyby to skutečně byla jeho ambice,

Hlavně, jak vidno, modrá onuce je neexistující vlajka neexistujícího státu.

J. Boleslav 7.4.2013 7:58

Re: Vlajka EU na Hradě,

Ovar.

J. Boleslav 7.4.2013 7:57

Tradičně velmi pěkný

a zajímavý článek, obsahující řadu informací, které naše pravdolásková media s úspěchem filtrují.

J. Boleslav 7.4.2013 7:54

Re: KGBácký institut v každém vydání psa

Podpora Lukoilu Ovarovi Vám nevadí?

J. Boleslav 7.4.2013 7:54

Re: Vyvěšení hadru s hvězami

Z pohledu diskutovaného předmětu bylo totiž bohužel dost jedno, který ze 2 eurohujerů by na Hrad usedl. A Klaus a Havlovci se nemilují, tak si vysvětluji jeho podporu Ovarovi. I s tím, že jsem volil knížete jako menší zlo.

P. Scheck 7.4.2013 2:55

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Děkuji za odkaz. Nebylo jednoduché se prokousat tímto projevem. Budu-li trochu vulgární, celkový můj dojem je: "Nemáš-li toho moc říci, mluv hlavně dlouho!". Cameron řekl mnoho pravd jako: "Nedopusťte déšť, po něm bývá často vlhko a na to si dejte pozor. Je zjištěno, že pak můžete uklouznout na navlhlém listí zvláště, když si stoupnete na nakloněný úsek, což se již v minulosti několikrát stalo a proto bych chtěl upozornit na tuto možnost a v budoucnosti se jí vyhnout!"

Je to projev státníka využívajícího všeho možného k tomu, aby měl šanci podpory u svého národa. Je, pardon, velmi populistický.

Zkuste mi zkrátit, co je tam podstatné, budu vám velmi vděčen.

J. Vyhnalík 7.4.2013 1:55

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

V češtině třeba tady http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2013040104

Já tomu rozumím tak, že se snaží vzít vítr z plachet UKIP, preference pro vystoupení UK z EU jsou opravdu vysoké. Zároveň ovšem říká, že pokud EU bude pokračovat stejným tempem dál, budou odstředivé tendence sílit.

P. Scheck 7.4.2013 1:11

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

OK, dejte mi, prosím, nějaký odkaz na Cameronův projev

P. Scheck 7.4.2013 1:07

Re: Že není Klaus alibista, projevil právě tím, co nakonec řekl o amnestii

OK, paní Kanioková, beru.

Tak ať tam příště někdo napíše aspoň značku nebo něco. Ať to není tak nekonkrétní, bez jediného "myslím si, rád bych, nesouhlasím" a podobně. To psaní ve třetích osobách je skutečně nevhodné pro někoho, kdo si stojí za svým.

P. Scheck 7.4.2013 1:00

Re: O vlajce na Hradě rozhoduje prezident

Správně jste slova nakladl, pane Kraus! Už jsem se bál, že tu takoví ani nejsou.