17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Evropská vlajka na Hradě

Na Pražském hradě, sídle českých panovníků a prezidentů, od středy 3. dubna 2013 vlaje bleděmodré sukno se žlutými hvězdami. Pro někoho potupa, pro někoho zadostiučinění, pro někoho nezajímavý prázdný symbol.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 7.4.2013 0:58

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Přečtěte si Cameronův projev.

P. Scheck 7.4.2013 0:56

Re: Pár poznámek

Zvláště váš druhý odstavec, pane Pavel, o míru v Evropě je velice důležitý. Bohužel to tu mnozí berou jako samozřejmost.

Je až zarážející, jak málo se zde toto téma objeví. Tedy díky!

P. Scheck 7.4.2013 0:50

Re: Není tomu tak

Váš pohled, pane Pospíšil, se moc nenosí, ale je o to smutněji pravdivý.

M. Stuchlik 7.4.2013 0:47

Re: Myslím, že kdyby to skutečně byla jeho ambice,

utěšujete sebe nebo se to snažíte namluvit okolí, že modrá vlajka nebyla Zemanovou ambicí? Ale dá se v tom s vámi souhlasit. Modrá vlajka není jeho ambicí, ambicí je moc za každou cenu. Stejně jako u VK

P. Scheck 7.4.2013 0:46

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Přijít s alternativou, to zní moudře, pane Vyhnalík, ale strašně, strašně těžko se vymýšlí. Samozřejmě souhlasím, že EU není zrovna dokonalá, ale s chladnou hlavou se velmi těžko vymýšlí něco jiného. Pomíjím samozřejmě histerické výkřiky o výstupu, nebo polovičatá řešení.

M. Stuchlik 7.4.2013 0:44

Re: a ještě dodatek

20 let se vozí v námi placených autech a 20 let škodí. Nejsme blbí?

M. Stuchlik 7.4.2013 0:42

KGBácký institut v každém vydání psa

to už začíná smrdět podporou Gazpromu.

P. Vaňura 6.4.2013 22:46

Čína měla na počátku 15 století nakročeno k tomu

stát se námořní velmocí, mohla ještě před Evropany kolonizovat Ameriku atd. atd. Flotila, kterou disponovala byla ale SPÁLENA a veškeré znalosti skryty veřejnosti v rámci VNITROPOLITICKÉHO boje mezi dvěma klikami u dvora. Centrální moc byla tak silná, že toto mohla zajistit.

V Evropě ve stejné době bylo něco takového nemyslitelné. Pokud se někde prosadilo ideologicky či jinak motivované nesmyslné omezení, jiné země to nerespektovaly a tak to  v rámci neustálého soupeření nakonec musela přijmout i země, kde to vláda nechtěla.

Současná EU je bohužel tak silná, že tu zavádí jeden nesmysl za druhým. Je jediné štěstí, že mimoevropské země toto nežerou a tak se snad bude ta banda šílenců v Bruselu muset alespoň částečně krotit.

V. Kraus 6.4.2013 22:27

Re: a ještě dodatek

Václav Klaus už nejspíše posledních 20 let podobný problém neřeší, protože se vozí jen ve služebních autech. Starosti o konkrétní auto mít tudíž nemusí.

J. Vyhnalík 6.4.2013 22:19

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Já s Vámi souhlasím. Snažil jsem se sebrat důvody proč se EU politici rozhodují tak, jak se rozhodují, ale to neznamená, že s tím souhlasím.

Problém je, že euro propojuje ekonomiky eurozóny a tím jednotlivým zemím zabraňuje reagovat na pokles konkurenceschopnosti národní ekonomiky devalvací. Teoreticky sice vypadá devalvace a snížení mezd podobně, ale prakticky je to obrovský rozdíl. O devalvaci rozhoduje vláda (národní banka) a pro lidi je fakticky neviditelná, snížení mezd by znamenalo přepsání milionů pracovních smluv a všichni by se cítili poškozeni. Navíc jednotná měna usnadňuje porovnávání cena a táhne mzdy v ekonomicky slabších zemích nerealisticky nahoru. Národní ekonomiky si s eurem paradoxně dovolovaly vyšší zadlužování, protože euro bylo pro věřitele silnější zárukou než národní měny. Pokud by Řekové měli pořád drachmu, tak by bankrot nebyl třeba, pouze by drachma dlouhodobě oslabovala až by dosáhla vůči euru relativně stabilní pozici. I v nejhorším případě, kdy by se vládě podařilo ekonomiku přivést na buben, byl by to pouze lokální otřes.

S eurem je to ale jiné. Stejný mechanismus, který vedl k nadměrnému zadlužení Řecka, funguje i v Itálii, Španělsku, Portugalsku, Irsku, ale i ve Francii. Pokud by Řecko zkrachovalo, vlády těchto zemí by si nedokázaly půjčit za splatitelný úrok na splácení úroků ze starých dluhů a nejspíš by Řecko jedna po druhé následovaly. I teď to dlouho vypadalo že situaci nezvládnou a zdaleka nemají vyhráno. Teď jsou všichni vyděšeni z Řecké krize a vlády se většinou snaží chovat zodpovědněji, ale ty obrovské dluhy zůstávají a naprostá většina evropských zemí se stále zadlužuje.

Bohužel právě instituce typu euroval situaci dlouhodobě zhoršují. Krátkodobě sice přinesl euroval uklidnění, ale z dlouhodobého hlediska demotivuje odpovědné a následná krize bude ještě hlubší.

M. Šejna 6.4.2013 21:26

a ještě dodatek

Václav Klaus sám sebe začíná nazývat Institut. Tak by měl zajímalo zda Václav Institut má na svém autě u espézetky sešrábaný ten modrý proužek toho okupanta EU. Je to totiž symbol, který naš Václav Institut z duše nesnáší.

M. Kosejk 6.4.2013 21:23

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Proto říkám, že EU ve skutečnosti řídí bankovní sektor.:)  Ale Německo na tom vydělává jen zdánlivě. I jeho občané to cálují - a mohutně. A ty výhody jsou navíc dost přechodného charakteru - a navíc na dluh. A nakonec - má to i své neblahé konsekvence: např. finanční sektor nenutí nic k racionalizaci chování.

A hlavně - na datech z USA se ukazuje, že čím více "záchran", tím větší a další krize. A zhroucení eurozóny by to nepřineslo, kdyby forma bankrotu byla racionální + bylo racionální chování eurozóny. Bankroty jsou fakt řešení průšvihu - ne průšvih. Bankrot čistí trh a odstraňuje nefunkční. Ekonomika není nic stabilního, musí se upravovat podle stavu reality - a občasnými bankroty to dělá, a tím umožňuje růstu nového. (Jako ty požáry v pralesech, co hnojí půdu a umožňují regeneraci).

M. Šejna 6.4.2013 21:17

Institutu V.K. uniklo ...

Institutu Václava Klause uniklo, že ten vyprázdněný symbol EU máme dnes i na svých automobilech. A nikomu ten modrý pruh s hvězdičkami na espézetce nevadí. Stejný symbol máme i na pasech, nových občankách a řidičských průkazech. A nikomu to nevadí. Každý z nás tedy nosí s sebou symbol EU, případně tento symbol vozí na svém autě. Ale vlajka na Hradě je najednou velký "vlastenecký" problém.

J. Vyhnalík 6.4.2013 21:04

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Na to mne napadá jednoduchá odpověď: "Je třeba se na to dívat politicky." ;-) Politici by ztratili tvář a tím šanci ke znovuzvolení. Hrají podle pravidla: "Ještě horší než udělat chybu, je chybu přiznat."

Nakonec ono je to složitější. Krach Řecka by znamenal krach i jeho věřitelů a to jsou velké banky, od kterých si půjčuje celá Evropa. Krach Řecka by mohl způsobit zhroucení eurozóny a fakticky celé evropské ekonomiky. Jedeme na tygru a sesednout není jednoduché.

EU celý proces protahovala proto, aby si banky mohly restrukturalizovat rezervní fondy a toxických dluhopisů se postupně zbavit. To, že to postupně splácí celá Evropa je fakt, stejně jako to, že nakonec na celém procesu nejvíce vydělává Německo, které bylo fakticky hlavním věřitelem.

J. Vyhnalík 6.4.2013 20:55

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Nejde o to si někoho brát za vzor. Jde o to, zvýšit efektivitu systému. Objektivně si naše zboží a služby na trhu s Čínským konkurují a pokud je Čína schopná vyrábět to samé zboží levněji, ovládne trh. V Evropě máme vyšší mzdy, teď i dražší energii a dražší potraviny. Evropa prostě pod socialistickým vedením ztrácí dech a to, že pod socialistickým vedením dech ztrácejí i USA, není omluvou.

Osobně si myslím, že rozbití EU by bylo chybou, ale obávám se, že pro toto rozbití dělá současné vedení víc, než všichni jeho kritici dohromady. Je potřeba si uvědomit, že v kritice centralizujících tendencí znějí podobně hlasy jak těch, co by EU chtěli demontovat (UKIP) i těch, co chtějí EU reformovat. Přitom ovšem i taková UKIP reprezentuje hlavně názory těch, kdo rezignovali na reformu, protože se obávají, že EU je pod současným politickým vedením nereformovatelná.

J. Barto 6.4.2013 20:42

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

A pane Vyhnalík, kdopak je to ve světě dnes v dobré kondici?

Snad USA, kde neuvěřitelné zadlužení musí permanentně řešit kongres ?

Nebo snad si vezmeme za vzor Čínu, která jde dopředu, nehledíc na nic. Tak jaký vlastně máte model hodný následování??

VB, která se cpala mermomocí do EHS a dnes se kroutí: Ostatně , není to tak jednoznačné, protože u nás se mluví pouze o odporu VB k EU. Ne už tak o kritice v téže zemi, která varuje před odchodem z EU.

Počkejme si pane Vyhnalík!

J. Farda 6.4.2013 20:35

Re: Myslím, že kdyby to skutečně byla jeho ambice,

No, nevím, paní Kanioková, jen doufám, že se ve své dosavadní korektnosti nezklamete. A co se jeho excelencí, nýmanda (ani zemana, ani knížete) jeho exelencí expresidenta Klause, co je už z Hradu aus, mohu jen doufat, že se až tak moc ve svých věštbách nemýlil. Tak se mějte. Tečka.

M. Kosejk 6.4.2013 20:09

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Jo, jo, to ještě chápu. Na začátku byla série chybných ideologických rozhodnutí, od kterých nikdo z dotyčných nechce ustupovat - už jen proto, že s tím spojili kompletně celé politické kariéry - a ustoupením by popřeli svou celoživotní politickou kariéru.

Ale nechápu jinou věc. Když už tihle lidé nechtějí ustoupit od svých chybných názorů na integraci, tak proč dělají vše proto, aby poškodili ten svůj koncept. Zmínil jsem to Řecko jako nejkřiklavější příklad, jak si integrátoři močí do vlastního hnízda. Když už chtějí za každou cenu zachránit ideologický projekt eura, tak prvním krokem měl být bankrot Řecka a jeho odchod z eurozóny.  A co se místo toho děje, můžeme teď všichni vidět (tak malá ekonomika - a tolik problému nadělává integrátorům).

J. Václavíková 6.4.2013 19:42

Re: Že není Klaus alibista, projevil právě tím, co nakonec řekl o amnestii

Ale jakýchpak autorů? Je pouze Klaus a jeho hlásní troubové, nic víc v tom není. Takže nějaké fantazie o neshodách? :-))))

J. Kanioková 6.4.2013 19:38

Myslím, že kdyby to skutečně byla jeho ambice,

že by z toho udělal šílenější záležitost - především by pozval kdejakého eurohujera a jánevímcoještě všechno. Určitě by to bylo o moc pompéznější..

J. Kanioková 6.4.2013 19:35

Snažím se být objektivní,

proto si myslím, že ta vlajka nebyla až tak jeho ambicí, jako spíš určitý ústupek ve jménu lepších možností "vydírat" Brusel, tak jak to s nadšením dělají jiní zemští vládci...

A už vůbec se nezastávám Zemana, ale pro mě je důležitější, co kdo dělá, co dosáhne, než jestli je ješitný či vlídný či jinak. Že Zeman udělá spoustu mně nesympatických věcí, o tom nepochybuju ani náhodou. Ale určitě bude pro mne přijatelnější prezident, než vlídný KS. Protože u Zemana jako ekonom. odborníka přece jen doufám v jakýsi pud sebezáchovy pro nás všechny. To u KS nepředpokládám. Je příliš kosmopolita.

P. Vaňura 6.4.2013 19:29

Pokud se díky Klausovi vyhneme

ekologismu, multikulturalismu, homosexualismu atd. atd., ať je třeba českým císařem.

Je tragikomedií, že islamisté vidí Evropu daleko REÁLNĚJI, než jejich multi kulti politikorektní užiteční idioti. Ono říkají, "podívejte se na Evropu, zásadní hodnoty jako "rodina" jsou tam pošlapávány!

J. Kanioková 6.4.2013 19:26

Že není Klaus alibista, projevil právě tím, co nakonec řekl o amnestii

Naprosto nepochybuji, že ji sám nepsal..

A že se média snaží jeho články zesměšňovat, či se k ním vyjadřovat pejorativně, to snad jistě víte. Takže se chopil jiné strategie, o které nepochybuji, že je to určitý "truc" novinářům.  Kdo chce číst jeho články, ví, že má své stránky a nikdy se za nikoho a nic neschovává. Věřím, že ten institut má víc autorů, a touto strategií to vyřešil. Objektivním lidem to jistě vadit nebude.. vždycky je víc zajímá téma článku, než autor.. A neobjektivní... ať si trhnou...

P. Vinš 6.4.2013 19:01

Vlajka EU na Hradě,

je především naplnění Zemanových ambicí. Ten člověk je mnohem víc ješitnější než Václav Klaus. Celou volební kampaň bylo zřejmé ,že je schopný usilovat o prezidentský post všemi prostředky. Je to velmi chytrý člověk a snadno si spočítal,že nejméně třetina národa je zkratkovitě uvažující a stačí jim nabídnout pár hesel ,aby v nich vzbudil ty správné emoce.

Barrosso jako správný politický hochštapler , dobře vytušil,že ten modrý kus hadru , znamená pro Zemana přiležitost ukázat se jako politik "světového formátu".

Mě když se někdo zeptá kdo je náš prezident , odpovídám,že prezidenta nemáme,ale na Pražském hradě smrdí nějaký zeman = nižší šlechtic :-).

J. Vyhnalík 6.4.2013 18:59

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Osobně také nemám rád, když se něco odmítá, jenom proto, že je to nové. Důležité je odmítat neefektivní a přijímat prospěšné. Otázka je, jak to poznat, když většina změn v sobě nese jak dobré, tak špatné.

Historicky Evropa těžila z toho, že díky své různorodosti, zkoušela často odlišné recepty a až čas ukázal, který z receptů byl lepší. Překotná unifikace nás o tuto výhodu připravuje.

To, že Evropa není v nějaké záviděníhodné kondici prokazuje i současná krize. Podíl direktiv EU na této krizi je zřejmý. Když porovnáte cíle tzv. Lisabonské strategie z roku 2000, kdy bylo vyhlášené vytvoření EU do roku 2010 jako "nejdynamičtější a nejkonkurenceschopnější ekonomiky světa založené na znalostech, schopné udržitelného hospodářského růstu, vytváření více kvalitních pracovních příležitostí a zachovávající sociální soudržnost" a současnou situaci, tak musíte uznat, že se tyto cíle jaksi nedaří plnit. Důvodem jsou ambiciózní sociálněinženýrské projekty, které spotřebovávají stále větší podíl na společenském bohatství.

J. Barto 6.4.2013 18:46

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Už od dob smlouvy" o uhlí a oceli", která je považována za počátek evropské integrace, tedy pozdějšího EHS a nynější EU, se to táhne pane Vyhnaklík.

Při každém dalším kroku, který vedl k větší integraci , odpůrci ječeli, že tohle ne, to před tím úplně stačilo!!

A to i v zakládajících zemích.

Prostě, od počátku se integrace upevňovala, např.v otázce svobody jednotlivce,volného pohybu, vždy pozitivně.

Nářek v českém dolíčku, že do "takovéhle EU" jsme nevstupovali, je kvílení věru přihlouplé.Zpátky k té smlouvě o "uhlí a oceli"_ ? Nebo rovnou do jeskyň ?

J. Navrátil 6.4.2013 18:12

Re: Jen pro jistotu - je to reakce na p. Pospíšila,

Dobré ploty dělají dobré přátele - české přísloví

J. Vyhnalík 6.4.2013 17:09

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Přesně tak. Jenže to je to, co možná IVK nevidí. To, že jsou některé věci jasné odborníkům, neznamená, že jsou jasné veřejnosti (voličům). Názorně tento přístup předvedl Aston ve svém pojednání o EU vlajce. Zeman chce federaci, Klaus vystoupit z EU, nic mezi tím. Vůbec mu nevadí, že Václav Klaus neustále opakuje, že nechce EU zrušit, ale reformovat.

Pokud jde o příčinu a následek, tak příčinou je zapřahání vozu před koně (čím víc integrace tím lépe, tedy hledají se pouze řešení podporující další integraci) a zároveň posilování moci a vlivu rozhodujících hráčů.

Se současnou podobou EU a jejím směřováním spojila velká část evropských politiků svou politickou kariéru a z jejich pohledu jde opravdu o "buď a nebo". Pokud by EU připustila změnu současné sebevražedné politiky, museli by patrně opustit svá teplá místa.

M. Kosejk 6.4.2013 17:06

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Než někomu budete nadávat, tak si přečtěte, co píše. Píšu o hloupém černobílém informování o evropském dění. Média pracují bulvárně a neinformovaně. A dále budu tvrdit, že naše média jsou zahleděná do marginálních domácích problémů a pseudoproblémů. A kdyby EU věnovali jen 20% toho, co věnují nějakým domácím mordům a autonehodám, bylo by lépe.

Jo a např. ČT - ta kritiky eurofušerismu představuje spíš jako nějaké podivíny s fašistickými tendencemi.

J. Barto 6.4.2013 16:51

Re: IVK se v jedné věci mýlí, bohužel

Vy už teď ale opravdu pindáte.

Média dnes a denně uveřejňují skeptické názory k integraci EU.

Na Vás specielně je to přímo vidět,jak jste tím ovlivněn.