2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová reforma

Důchodová reforma je yetti. Všichni o ní mluví, ale nikdo ji ještě neviděl. Nebo paní Colombová. Či jitrnice z pohádky Obušku, z pytle ven! To všechno je důchodová reforma. Obrovský pytel slov, ale nic, co by připomínalo dohodu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Bocek 6.9.2019 8:41

Nejkvalitnější důchodový systém

je dostatečný počet dobře vychovaných dětí, které nenechají padnout své rodiče ve stáří, v nemoci ve smrti. Navíc to má ještě jeden efekt: při slušném zacházení se svými rodiči si musí mé děti všimnout a zafixovat si ve své hlavě tuto činnost pro léta budoucí.Bohatý člověk nemá dva domy , ale má 3 děti.

P. Hlosta 6.9.2019 8:23

Velmi výstižné! Změnit myšlení.

Přesně to pan autor vyjádřil - potřebujeme změnit myšlení občanů a zdá se to nemožné. Máme zkušenost, že podnikaví lidé, mnohdy velice schopní v oboru, po založení vlastní firmy nedbali na to, kolik odloží stranou na ony staré roky, až budou důchodci. Zpravidla předpokládali slepě, že tak nějak se to samo vyvrbí a oni budou natolik za vodou, že nebudou mít při důchodu nouzi. Svou možnost nemoci absolutně ignorovali, stejně jako problémy na trhu jejich práce. Nabrané hypotéky, neumořené v čase je při důchodu překvapí a oni musí chtíc nechtíc pokračovat v té své profesi, ač síly rapidně ubývá.

Také jsou lidé(zvláště ženy), kteří nepředpokládali nutnost být zaměstnáni a odvádět tak sociální daň státu. Zpravidla jde o typ lidí duševně pomalých, případně líných na práci. S údivem při dovršení důchodového věku zjišťují, že stát jim nedá třeba nic a oni spadnou do sociálního spodku žijícího z podpory v nouzi. Představa, že není potřeba platit sociální je jaksi v lidech zažitá, že stát se přeci musí o ně postarat. Kde na tu blbost přišli... Nějak určité skupině lidí nedochází, že nepomůže jen tak pracovat načerno a pobírat vesele dávky, žít přítomností a ignorovat čas, který přinese stáří.

Takže na místě je otázka, jestli tihle lidé trestaní svou vlastní neschopností domyslet důsledky, mají být udrženi státem. Přitom nejde jen o neschopné duševně, ale i o chronicky vyčůrané.

F. Navrátil 6.9.2019 8:05

Fond starobního důchodu

Rozhodující pro vznik národu na starobní důchod by nemělo být dosažení věkové hranice, ale počet odpracovaných let spojených s platbou důchodového pojištění. Výše důchodu by se měla odvíjet od částky, kterou plátce do důchodového fondu odvedl. Z důchodového fondu by se měly platit výhradně starobní důchody.

M. Prokop 6.9.2019 7:57

Re: Jitrnice, jakou svět dosud neviděl!

Až (když) bude nějaká česká montovna. UI zase nějak selhala.

M. Prokop 6.9.2019 7:55

Re: Do r.1989 byl výpočet důchodu zśluhový -

Hlavně na delší dobu (zvyšující se doba dožití) důchodů musí být peníze. Kde je vzít je důležitější, než meditace komise "spravedlivých důchodů", jak je rozdělit.

J. Strakoš 6.9.2019 6:00

Re: Do r.1989 byl výpočet důchodu zśluhový -

S těmi živnostníky si s Vámi dovolím nesouhlasit - na jednu stranu na důchody nepřispívají tolik, ale obvykle minimum (v čemž se jim absolutně nedivím), na druhou stranu by měli dostat větší důchody "protože se o ně stát nemusel starat".

Zaměstananec si nemůže volit kolik přispívá, nemůže "nadbytečné" peníze investovat dle svého uvážení a pak má vyšší důchod, protože na něj (nedobrovolně) přispívají další zaměstnanci.

Rozhodně nemám nic proti živnostníkům, obdivuji jejich odvahu jít s kůži na trh, nicméně důvod automatický nárok na průměrný důchod nevidím.

A jen dodám - stejně tak nevidím důvod pro průměrný důchod u člověka, který celý život nepracoval a už vůbec nevidím nárok na speciální vysoký důchod u jakéhokoliv jiného povolání (politik, agent STB, voják, celník nebo hasič)

Z. Rychlý 6.9.2019 4:44

Pane Smrčko,

co takhle přidat prvky z východních "důchodových" systémů, kdy se o rodiče starají děti? Jak správně píšete, stojí a padá průběžný systém s demografií. Což takhle umožnit dětem (daňovými úlevami), aby se mohli starat o důchody především vlastních rodičů a teprve potom (přes vybrané daně) o rodiče cizí? Pozvedne to i samotnou demografii.

Z. Rychlý 6.9.2019 4:38

Re: Jitrnice, jakou svět dosud neviděl!

Musím se pana Pivody zastat, nejspíš by to tak dopadlo s tím nepodmíněným příjmem, kdyby....

Islám a zelení vám nalinkují všechno jináč.

V. Mokrý 6.9.2019 4:37

Do r.1989 byl výpočet důchodu zśluhový -

samozřejmě počet odpracovaných let, pro ženy odchod podle narozených dětí, kategorie podle pracovního zařazení, atd.. Ano, nebylo to dokonalé (( nikdy nebude ) ale celkem spravedlivé. Co z toho nakonec zbylo ? A co chtějí reformou získat ? Podle toho co člověk zaregistruje, tak nějaký návrat k uvedenému. Jen by měli zohledňovat živnostníky tak, aby jejich platby na důchod se dali vypočítat a nebyly přehnané, když by platili na průměrný důchod. A také by mělo být u nich zohledněno, že se stát o ně/živnostníky nemusel starat, takže by se nemělo stávat, že dostanou minimální důchod, nýbrž průměrný.

Z. Rychlý 6.9.2019 4:35

smutné čtení,

takové bezvýchodné.

L. Novák 6.9.2019 1:47

Re: Jitrnice, jakou svět dosud neviděl!

Pivoda ještě z komunismu nevyrostl...

J. Krynický 6.9.2019 1:08

Re: Jitrnice, jakou svět dosud neviděl!

Jo, něco takového slibovali už komunisté ve dvacátých letech.

Minulého století.

J. Krynický 6.9.2019 1:07

Je hloupost mít odchod do důchodu nastaven podle věku

Měl by být podle odpracovaných let. Kdo začal makat v osmnácti, ať jde do důchodu dříve než ten, kdo si prodlužoval mládí na fakultě degenredových studií do třiceti. Což bude jednak spravedlivé, jednak motivující (idiotů studujících zbytečné a škodlivé obory je příliš mnoho, aby to společnost utáhla) a hlavně z valné většiny to vyřeší zmíněný problém s různým věkem, ve kterém už většina osob není schopná vykonávat to nebo ono povolání.

M. Pivoda 6.9.2019 0:26

Jitrnice, jakou svět dosud neviděl!

Doba minimálního nepodmíněného příjmu pro každého občana demokratického státu se opět poněkud přiblížila.

Samozřejmě teprve až bude patřičná produktivita dosažena technologickými prostředky, se reálně můžeme dostat do toho kýženého stavu. V tom kýženém budoucím stavu ale ještě nejsme!

Trend je nicméně jistý. "Jitrnice" se pomalu vynořuje z mraků. V USA by se měla objevit někdy ve 30. letech 21. století.

Kdy se k tomu stavu propracuje česká montovna?