19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová reforma

Důchodová reforma je yetti. Všichni o ní mluví, ale nikdo ji ještě neviděl. Nebo paní Colombová. Či jitrnice z pohádky Obušku, z pytle ven! To všechno je důchodová reforma. Obrovský pytel slov, ale nic, co by připomínalo dohodu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 6.9.2019 7:55

Re: Do r.1989 byl výpočet důchodu zśluhový -

Hlavně na delší dobu (zvyšující se doba dožití) důchodů musí být peníze. Kde je vzít je důležitější, než meditace komise "spravedlivých důchodů", jak je rozdělit.

Z. Rychlý 6.9.2019 4:35

smutné čtení,

takové bezvýchodné.

J. Krynický 6.9.2019 1:07

Je hloupost mít odchod do důchodu nastaven podle věku

Měl by být podle odpracovaných let. Kdo začal makat v osmnácti, ať jde do důchodu dříve než ten, kdo si prodlužoval mládí na fakultě degenredových studií do třiceti. Což bude jednak spravedlivé, jednak motivující (idiotů studujících zbytečné a škodlivé obory je příliš mnoho, aby to společnost utáhla) a hlavně z valné většiny to vyřeší zmíněný problém s různým věkem, ve kterém už většina osob není schopná vykonávat to nebo ono povolání.

L. Novák 6.9.2019 15:36

Re: Je hloupost mít odchod do důchodu nastaven podle věku

Důležité je, kdo vytváří přidanou hodnotu zobchodovatelnou na volném trhu a kdo jen parazituje na daních vybraných od občanů, kteří takovou přidanou hodnotu (kdekoliv) vytvářejí. Kvalitní vysokoškolsky vzdělaný specialista může vytvářet přidanou hodnotu několikanásobně až mnohonásobně vyšší, než průměrný trouba, který se hodí jenom na závislou práci, kterou mu někdo přidělí a řekne, jak se má dělat... :-)

J. Krynický 6.9.2019 15:50

Re: Je hloupost mít odchod do důchodu nastaven podle věku

To je možné, ovšem zaprvé to bez těch troubů nejde, zadruhé značná část populace na víc než být takovým troubou nemá a za třetí ten specialista může v klidu a s nohami v teple vytvářet přidanou hodnotu do vyššího věku.

Tedy pokud je to vzdělaný specialista a ne černý pasažér s papírem ze zbytečné fakulty.

Tím, že někoho necháte prodlužovat si mládí na kulturní okecologii, z něj specialistu vytvářejícího jakoukoli hodnotu neuděláte.

L. Novák 6.9.2019 20:10

Re: Je hloupost mít odchod do důchodu nastaven podle věku

Ale o tom jsem psal. Kritériem pro všechny musí být přidaná hodnota zobchodovatelná na volném trhu. Jenomže těch je čím dál menší podíl v dospělé populaci. A těch, co je vykrmuje stát, je čím dál víc. Pracují pro stát, ale nic zobchodovatelného na volném trhu celý život neprodukují. Černí pasažéři...

M. Pivoda 6.9.2019 0:26

Jitrnice, jakou svět dosud neviděl!

Doba minimálního nepodmíněného příjmu pro každého občana demokratického státu se opět poněkud přiblížila.

Samozřejmě teprve až bude patřičná produktivita dosažena technologickými prostředky, se reálně můžeme dostat do toho kýženého stavu. V tom kýženém budoucím stavu ale ještě nejsme!

Trend je nicméně jistý. "Jitrnice" se pomalu vynořuje z mraků. V USA by se měla objevit někdy ve 30. letech 21. století.

Kdy se k tomu stavu propracuje česká montovna?

J. Krynický 6.9.2019 1:08

Re: Jitrnice, jakou svět dosud neviděl!

Jo, něco takového slibovali už komunisté ve dvacátých letech.

Minulého století.

L. Novák 6.9.2019 1:47

Re: Jitrnice, jakou svět dosud neviděl!

Pivoda ještě z komunismu nevyrostl...

Z. Rychlý 6.9.2019 4:38

Re: Jitrnice, jakou svět dosud neviděl!

Musím se pana Pivody zastat, nejspíš by to tak dopadlo s tím nepodmíněným příjmem, kdyby....

Islám a zelení vám nalinkují všechno jináč.

M. Pivoda 6.9.2019 11:00

Pro Jana Krynického

Nezabývám se tím, co kdysi slibovali komunističtí novináři, aby se tím zalíbili svým nadřízeným. (Podobně, jako se dnes nezabývám prognózou do roku 2010, pod kterou je uvedeno i jméno Václava Klause, Sr. a ekonoma Vlastimila Dlouhého, aby tehdejší prognostici vyhověli tehdejšímu požadavku ÚV KSČ).

Ve své předpovědi se opírám o prognózu technologického vývoje mladšího data. Budoucnost rozhodnou technologie, včetně umělé inteligence. A po dnešním kapitalismu prostě přijde jakýsi post-kapitalismus. Nebudu ten budoucí společenský systém zde ale blížeji pojmenovávat (pomocí metafor a analogií). Mohlo by to někomu připomínat naši minulost. A čeští důchodci by zde i proto neúměrně emocionálně řvali. Buďme ohleduplní k jejich šedinám.

J. Jurax 6.9.2019 13:38

Ano.

Každému podle jeho potřeb, o což se postará UI a jí řízení roboti.

A lidi nebudou muset nic dělat a zdegenerují ... :-)

L. Novák 6.9.2019 15:37

Re:

Asi tak. :-P

M. Prokop 6.9.2019 7:57

Re: Jitrnice, jakou svět dosud neviděl!

Až (když) bude nějaká česká montovna. UI zase nějak selhala.