17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová „reforma“ neřeší podstatu

Paní ministryně Maláčová představila tři varianty penzijní reformy, které připravila její důchodová komise. Ovšem ani jedna z nich nepřináší odpověď na hlavní otázku s penzijním systémem spojenou. Tu totiž komisi nikdo nepoložil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 19.1.2020 15:40

Můžete se ke mně přihlásit do kurzu Inovace. Ten kurz je ale zpoplatněn. Bohužel. To víte, zadarmo dnes ani kuře nehrabe. Dnes už nežijeme v socialismu.

Zadarmo vám dnes ekonom Václav Klaus senior možná doporučí následující: v pokleku před Českou národní bankou v Praze intenzivně vzývat Neviditelnou ruku trhu!

P. Aron 19.1.2020 15:27

K tomu si přidejte nárůst armády úředníků, pracovníky neziskovek. A všichni vysávají státní rozpočet. Takže chcete li přemýšlet o reformě začněme tady. A to není jen věc důchodů ale vyrovnaného státního rozpočtu, peněz na infrastrukturu atd.

P. Aron 19.1.2020 15:25

Co se týče důchodové reformy stále mě překvapuje, jak se téměř nikdo nezmiňuje o druhé straně problému. Mluví se o zvyšování veku pro odchod do důchodu ale už vůbec ne o zvyšování věku, kdy mladí lidé vstupují do pracovního procesu a začínají přispívat odvody do systému. To je totiž skoro úplně stejný problém. Dříve studovalo vysokou školu podstatně menší procento populace a byla to skutečně ta část, která na studium měla předpoklady. Dnes se úroveň VŠ studia velmi snížila. K tomu naprosto šílené obory, které nemají uplatnění jinde než v nejrůznějších neziskovkách a státní správě. Pokud by se tito lidé zapojili do práce v 19 letech hned by ta bilance systému vypadala jinak.

J. Kulheim 19.1.2020 15:21

Nevím co by se dalo ještě zdanit.

Jestliže zvýší daně podnikatelům ve výrobní sféře budou muset tyto daně dát do nákladů. Bude to muset započítat do ceny výrobků Pokud tyto výrobky nebude nikdo kupovat, tak by musel snížit platy nebo podnik uzavřít.

Možno omezit výdaje státu - dotace, pobídky, neziskovky mimo neziskovek se sociálním zaměřením, pomoc směřovat pouze k těm, kteří se nemůžou o sebe postarat, Hospodařit tak, aby byla omezena inflace, nechat lidem víc peněz nech se o sebe starají sami.

Pomáhat jenom těm, kteří se o sebe z nějakých důvodů nemohou postarat.

P. Aron 19.1.2020 15:20

R^R^

V. Církva 19.1.2020 14:03

Jo, jo zelenorudý a černorudý mor a Venezuela Maláčová, to jsou oni.

V. Církva 19.1.2020 14:00

Ne že by člověk neměl spořit. Hlavně by ale měl mít děti. A ne, že je bez problémů to, že bude hodně důchodců. Pokud je ale pravda nějaká robotizace zkrátka to, čemu se říká 4G manufacturing, pak by měl pan Babiš pravdu. Vyšší efektivita znamená vyšší platy a z těch skutečně vyšší daně a z těch lze platit důchodce který může žít obstojně.

Naprosto vůbec pak nerozumím jak zpomalí ekonomiku zvýšení daní pokud by je opravdu všechny dostali důchodci. Je přeci naprosto jedno jestli utratí peníze důchodci. jen se to snad projeví na struktuře. Důchodce si nekoupí drahý čínský mobil nebo čínské Volvo, ale české jídlo nebo českou Skodovku. Takže vlastně důchodci mohou tuzemské ekonomice pomoc i líp, než mladý pracující.

Aneb, je samozřejmě teorie, tímto směrem naše ani evropská ekonomika nejde. (Například se velká část prostředků vyplácá na migranty a politické neziskovky, zbytek rozkradou politici a rádoby podnikatelé = kamarádi politiků dík dotacím) Jenže měla by a mohla by

Jen si nesmíme nechat rozkrást republiku Čínany a Arabáči.

V. Petr 19.1.2020 13:06

Pro dnešní mladé jeden starý vtip z éry socialismu.

Potkají se československé a sovětské děti v Čierné pri Čope. Československé děti říkají "Heč, my máme chleba s máslem." Sovětské děti odpoví "Heč, my máme socialismus." Československé děti odpoví "Heč, my budeme mít také socialismus." "To zase už nebudete mít ten chleba s máslem," odpoví sovětské děti.

Chybou mladých voličů pirátů a zelených je to, že si namlouvají, že mohou mít jak (euro)socialismus, tak i "chleba s máslem," což je ovšem nesmysl, prověřený praxí, naposledy ve Venezuele!

A také si myslí, že je možné, aby sociální dávky "pro ty, kdo se rozhodnou nepracovat" zaplatil "zlý kapitalista" a ne oni. Velký majetek třeba A. Babiše představují výrobní prostředky a je jedno, jsou li v soukromém či "socialistickém" vlastnictví, až na to, že stát je řídí zpravidla hůře. Komunisté podstatu prošustrovali, y části i prožrali a nevzpamatovali jsme se z toho DODNES!

V. Petr 19.1.2020 12:53

Těm mladým bych především doporučil, aby nevolili yelené piráty a podobnou pakáž. Pak si totiž vlasní bydlení nepořídí, neboť dotyční zabrání tomu, aby ty domy byly postaveny.

V. Petr 19.1.2020 12:47

Zhodnocení je prakticky vyloučeno emisí nekrytých peněz v rámci "kvantitativního uvolňování."

Roku 1991 poskytovala Česká spořitelna úroky z vkladů ve výši tuším 17%. Ve stejném roce činila inflace tuším 55% (+-).

Z. Lapil 19.1.2020 12:42

Uvažujete způsobem "kup si auto a neřeš, kde na něj vezmeš".

Z. Lapil 19.1.2020 12:40

A kdo ji zvýší?

V. Čermák 19.1.2020 12:39

Platí jen odvody za zaměstnance. Daní také, ale né v ČR, v místě tvorby zisku....

V. Čermák 19.1.2020 12:04

Tak jistě, Řehtale, pro Budoucnost, tedy i s Budoucími Zdroji. A vyřiďte to ve svojí Maštali;-D;-D;-D

P. Grigar 19.1.2020 12:03

R^

P. Grigar 19.1.2020 12:03

..investice s výnosem si může dovolit až člověk od určité příjmové úrovně. Lidem s průměrným platem nic takového téměř nehrozí. A podprůměr je zcela mimo diskusi.

P. Grigar 19.1.2020 11:57

..základním parametrem byla státní účast, v pozdějších dobách se do systému "vedral" podnikatelský princip, kde jsou peníze z veřejných zdrojů, tam je lákadlo velkých zisků. Další deformace způsobuje rozšíření oné sociální složky bez ohledu na zásluhovost cílových skupin.

V současnosti je stále viditelný rozdíl v nákladovosti mezi modelem s převládajícím státním vlivem oproti výrazně tržnímu.

P. Grigar 19.1.2020 11:48

..to navrhuji dlouhodobě, jednotný systém daní a odvodů bez rozlišování OSVČ a fyzické osoby. Rovnost před zákonem.

Fénix se vždy znovu zrodí z vlastního popela, vždy znovu krásnější.. ;-)

P. Grigar 19.1.2020 11:43

.. no jo, zkusíme to rozklíčovat prostřednictvím tabulek pro denní kalorický příjem? Vy se rád patláte v jednotlivostech. ;-)

P. Staronový 19.1.2020 9:51

A viděl jste někdy parametry toho Bismarckova systému? To byla spíš loterie, kdo se dožije výplaty nějaké penze.

P. Staronový 19.1.2020 9:50

Jak by to v případě zvýšení fungovalo, to vidíme ve Francii.

P. Staronový 19.1.2020 9:49

Aniž bych chtěl hájit CSOB, tak nařízené podmínky investování peněz daných do penzijních fondů jsou tak přísné, že nějaké zhodnocení prakticky vylučují.

V. Loula 19.1.2020 9:09

Ono je to těžké. Představte si mladého člověka, který si na skonku socíku uložil na stáří roční průměrný plat. Dnes, kdy jde do důchodu, má z toho pak puldruha, maximálně dvouměsíční průměrný plat.

V roce 2006 jsme podlehli vábení pracovnice CSOB, abychom vstoupili do investičních fondů, právě pro podporu k důchodu. Měsíčně jsme tam s manželkou vkládali 10 tis, fondy plně spravovala CSOB. Po šesti letech jsme šli do důchodu, a ve fondech jsme měli o 40 tis méně nežli jsme tam vložili.

Takže nevím.

J. Kulheim 19.1.2020 9:05

Důchody, sociální a zdravotnictví jsou součástí mandatorních výdajů. Mají pouze zvláštní účet. Pokud se ekonomice nedaří, tak vláda musí peníze sehnat.

V roce 2012 bylo důchodců 2871453, počet poplatníků 4933997, tj. 1,72 poplatníka na jednoho důchodce. Složená daňová kvóta tj. Sociální a důchodové zabezpečení, zdravotnictví a daň z příjmu, je cca 45%, tj. jedna z nejvyšších v Evropě.

Takže pokud vláda zvýší odvody, tak to bude třeba 50%. Je otázka jak dlouho takový systém bude fungovat. Bude v budoucnu sociální smír, když ten kdo pracuje ve výrobní sféře odvede cca 3-4 krát víc, než bude ze systému čerpat? Je ještě jedna varianta, kterou naznačuje pan Babiš, tj. na důchody si půjčit.

Když se zvednou platy, aby se zvýšily odvody, tak se zvýší cena výrobků atd. Je to jak v té písničce o psovi, který jitrničku sežral a na konci je Venezuela,

Stát ho oholí a ostříhá a řekne leť holoubku.

Š. Hašek 19.1.2020 8:54

Viz Váš poslední odstavec: Asi základní otázkou bude definovat -(rozumný) sociální system-.

Domnívám se, že "všem stejně (skoro)" je kolosální hloupost.

Z lidiček kolem mě tohle vyznávají zejména ti, kteří doufají, že právě oni si urvou na stáří poněkud více. A přitom odevzdávali do společného nejméně.

A. Hrbek 19.1.2020 7:53

"K obdobného efektu může vést i snaha dostat do něj víc peněz zvýšením sociálních odvodů. Znamená to totiž snížení čistých příjmů, a tedy i koupěschopné domácí poptávky. Což je v době, kdy právě ona do značné míry stimuluje hospodářský růst, jako střelit se do vlastní nohy."

Vážená paní! Pokud se v průběžném systému zvýší sociální odvody na důchody, tak ke snížení koupěschopné poptávky nedojde, jenom se koupěschopná poptávka přesune od zaměstnanců k důchodcům a poněkud se změní její struktura.

Sice správně upozorňujete na to, že byla léta, kdy se ve státním rozpočtu musel dotovat důchodový systém, ale byly a jsou doby, kdy se prostředky z důchodového systému používají pro jiné účely.

Nutnost rozumného sociálního systému pochopily již ve středověku cechy formou "pokladen" a v 19.. století ultrakonzervativec Bismarck.. Někteří ho nepochopili dodnes.

P. Staronový 19.1.2020 0:40

Klíčové slovo: Investice.

Úspory jsou taky možné, ale ty užírá inflace.

P. Staronový 19.1.2020 0:37

Ty firmy si vybírají zisk PO zdanění ...

P. Staronový 19.1.2020 0:36

To je mimo váš rozsah, šachystoši. Důchodová reforma se vždy dělá pro budoucnost, tedy, mimo vaši stáj či chlívek.

J. Jurax 18.1.2020 23:56

Nezapomínám.

Pojmem "naspořená suma prostředků" nerozumím jen peníze ve štrozoku nebo v bance. Je možno rozličně investovat - především do vlastního bydlení, ale nejen tam, uložit peníze do zlata, drahých kamenů, umění, nemovitostí, do produktů, jež nesou úrok jakž takž srovnatelný s inflací etc. - každý podle svých možností a schopností,