26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Drzé čelo a teflonové svědomí

Zatloukat, zatloukat, zatloukat. A když na něco přece jen přijdou, zase zatloukat. Plzákovská strategie premiéra Andreje Babiše, kterou používá ve všech svých problémových kauzách, od Čapího hnízda po střety zájmů a vlastnictví nevlastnictví Agrofertu, se během Babišových čtyř let v čele vlády skvěle osvědčila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Černý 10.6.2021 14:02

Marx od toho mouly abstrahoval pojmem abstraktni práce (množství společensky uznané práce atd. nebo tak nějak). Rozhodně to není tak pitome, jak to může vypadat.

Socialismus dnes máte v každé větší firmě (Team Building_ hrůza). Socialismus je (může mít spoustu podob_zcela rozpornych, jak ostatně uvádíte) sociální jev odvozeny od kolektivismu. Je stejně zavrženíhodný, jako sociální jevy založené na individualizmu. Bohužel, třetí takto vyhraněná možnost neni. Podstatné je, jaká ideologie se na tyto jevy naroubuje. Je ale fakt, že pod prapory individualismu se masy houfuji obtížněji. Individualismu se o to víc musí věnovat lidem milovaní vůdci.

D. Bowman 10.6.2021 14:43

On to jistě Marx psal chytře. To i perpetum mobile dokáží někteří hezky popsat :-) Labor theory of value byla nicméně vyvrácena a to důsledně. Stejně tak 'Shrinking markets' na kterých ujížděl i Hitler.

Do Team buldingu vás ale nikdo nenutí se zbraní v ruce. Což je celý koncept socialismu. Státní donucení.

Nejlepší obrana proti svévoli kapitalistů je konkurence tj. svobodný trh tj. kapitalismus - největší nepřítel všech těch svévolných kapitalistů-despotů ve své firmě. Paradoxně, rostoucí socilalismus ve společnosti tuto ochranu výrazně narušuje. Konkurence ubývá, formují se státem chráněné korporátní monopoly a odejít ke konkurenci je obtížnější.

Což kritizuje ultra-levice a volá po znárodnění. Což je z deště pod okap resp. do hrobu.

Obvykle schované za velmi abstraktní a zhusta arbitrárně aplikovaný např. "veřejný zájem".

Zneužít se dá cokoliv. Kolektivismus velmi jednoduše. Na Individualismus tj. 'Já pán, ty pán' se těžko roubuje nějaká tyranie. Spíš trpí na to, že se těžko brání dobře organizovaným kolektivům, zvláště v prostředí s univerzálním volebním právem.

P. Černý 10.6.2021 14:59

Tak se podívejme, co tu dnes máme. Na rozdíl od socialismu, který byl založen na Marxově vyzdvižení práce jako zdroje hodnot, tu máme byrokratický socialismus, který se snaží přesvědčit, že hodnoty vznikají samy od sebe z éteru jako Bitcoiny. Navíc je ten socialismus prorostlý klientelismem, korupci a ovládaný finanční oligarchii, která už dávno neřeší dosahování zisku v boji na svobodném trhu s konkurencí. Jistě, tohle možná ještě nějakou dobu fungovat může. Dokud to okolní svět nepřeválcuje.

D. Bowman 10.6.2021 16:02

Tak o tom se přít nebudu. Popsal jste to trefně a dopadne to taky asi podobně. Asi to nevezme takový sešup, jako kdybysme to rovnou vyvlastnili nebo kdyby tomu celému velel Spehr ale sranda to bude. Inflace - zastropování cen - nedostatek - teror/hladomor. O to horší, že není kam utíkat.

Okolní svět na tom není o moc líp a to je jediný důvod proč se ty veřejné rozpočty a měna ještě zuby nehty drží.

Až se zvedne prach, tak si snad oprášíme staré Miniarchistické principy, oddělíme stát od byznysu a pojistíme to nějakým šikovným filtrem na to, kdo může volit.

P. Černý 10.6.2021 16:23

Chápu, že toto vidíme podobně. Ale vy si zřejmě neuvědomujete, že prakticky celý Západ stojí na obrovské stále se zvetsujicí finanční bublině, která už dnes bude nejspíš tak ohromná, že až praskne, bude z toho katastrofa rozměrů apokalypsy. Žádný návrat ke kořenům a k soukromé iniciativě tohle nevyřeší. Spíš by snad pomohl nějaký velký celosvětový projekt. Něco jako budování kolonie na Marsu. Začátek Star Trek-u v praxi. Staré dluhy by se zaplatily novými.

A nezpůsobila to teorie hodnoty, která je jako všechno v ekonomii, poplatná panující ideologii. Pro revoluci namezdných pracovníků se víc hodila pracovní teorie hodnoty. Finančním rentierum zase víc samozřejmě vyhovuje subjektivní teorie hodnoty. (Mimochodem, podle mě, například teorie mezního užitku vystihuje pouze část problémů souvisejících s cenou, podobně jako tomu je u Marxem vylepšené pracovní teorie hodnoty.)

D. Bowman 10.6.2021 18:17

Tu bublinu nafoukla iluze. Až praskne, tak to pár lidí poprská ale nejhorší co se může stát jsou Světovládné plány založené na výmyslech pár pseudo-intelektuálů (Klaus Schwab z WEF) a podporovány touhou těch, co bublinu nafoukli, udržet si co nejvíc vlivu na věky věků.

Tyhlety Světovládní vize arogantních vědátorů mají vždy stejný výsledek.

Nejlepší SciFi popis toho jak to dopadne a jak to lze napravit, jsem nalezl v Heinleinově Starship Troopers - včetně Světové Federace. Star Trek scénář je docela podobný.

Každý jiný scénář končí Dunou Franka Herberta - návrat k Feudalismu a poddanství, kde šlechta degeneruje a zbytek je živí. A je jedno jestli si říkají generální tajemník nebo CEO nebo knížepán. Jakmile se jim dovolí ovládnout skrze Stát (donucovací nástroj - nísilí) naši společnost, je zle.

Buďto budem maximalizovat svobodu jednotlivce a nebo centrálně diktovat, jak se má chápat teorie hodnoty. Nechť se každý zařídí podle svého.

Stát je násilí a to je dobré nechat ho působit jen proti jinému násilí, nikoliv tím tvarovat lidi podle nějakých "chytrých" vizí.

Vše ostatní je jen nicotné a egotistické / arogantní snažení pár rozumbradů, které skončí pr-serem nakonec i pro ně samotné.

Lao Tze, Buddha, Ježíš, Meister Eckhart a možná i bájný Hermés tohle chápali na spirituální úrovni. Vesmír prostě preferuje minimum násilí a donucení. Politicky to chápali i třeba Madison a Jefferson. Ti naši moderní filosofové mi přijdou jak třetí cenová. O figurkách typu Klaus Schwabe ani nemluvě.

P. Černý 10.6.2021 19:13

Nevím jak Ježíš, ale ( tuším) v Evangeliu Matouše je zjevný odkaz na Hérakleituv Logos: Na začátku bylo Slovo...

(Boj je otcem všeho i králem všeho... Do stejných vod vstupujeme i nevstupujeme)

J. Černý 8.6.2021 15:04

To takový Rittig, Bakala, Janoušek, Novák....to je jiná kvalita, tu si musíme vážit

V. Církva 8.6.2021 21:58

Přesně to mne při čtení napadlo. Snad to i nějak tak s Babišem je, že to platí na 90 procent politiků.

L. Kubeš 8.6.2021 14:12

Fischer žvaní jako obvykle ;-D;-D;-D

V. Kain 8.6.2021 14:09

Kalousek chybí.Ten ho dokázal vytočit,že mlel jako Husák československy a někdy to naprosto zmotal jako např.motýle.Dneska může lhát a všechny pozurážet ostatně tak jako vždycky,ale není tam nikdo kdo by ho usadil.

L. Novák 8.6.2021 8:22

Agent StB "Bureš" - Andrej Babiš, je na svinstvo dobře vyškolený a jeho aktivní a rozsáhlá spolupráce s StB, která je zdokumentována zejména ve slovenském ÚPN, mu samozřejmě pomohla i k velkému majetku, který získal díky "insider know-how" a známostem na správných místech v době velké privatizace. Legitimaci člena KSČ včas "zahodil", a díky lživé propagandě "všetci kradú," (jenom on je čistý jako lilium :-P) a České televizi, která mu pomohla ke kariéře politika, se díky hloupým voličům (podobní jako ti, co volili Zemana) dostal k moci. No a teď ji využívá ku prospěchu svému a k prosperitě Agrofertu...

A teď se čeká na někoho, kdo se naší slavné "voličské většině" zalíbí stejně nebo víc než Babiš, bude to stejný nebo ještě větší podrazák, a Babiše sesadí z "trůnu"... ;-)

J. Ganaur 8.6.2021 8:52

R^Po třiceti letech to vypadá, že "Sametová revoluce" byla ze závisti, že západně od nás se mají lidé materiálně lépe.:-(:-(:-(

R. Langer 8.6.2021 10:11

A on to nebyl jeden těch zásadních důvodů? Ovšem nevím, jestli bych zrovna tohleto nazval závistí. :-P

J. Ganaur 8.6.2021 12:43

Takže, když to zadarmo nepřišlo, tak hurá zpátky ke komoušům a k russáctvu....No vysvětlení to je.:-(:-(:-(

V. Církva 8.6.2021 22:05

Samozřejmě že to byl ten důvod. A co jiného, jako že jsme chtěli poslouchat hrůzy jako Plastic People? Ne, chtěli jsme žít jako na Západě a v něčem se to podařilo. Pak ale Západ uhnul na Blízký Východ a do Číny a pomalu s ním jdeme do stejné řitě.

J. Černý 8.6.2021 15:08

A že tu rozsáhlou spolupráci nám žádná média neukazala. Jiszě by si pochutnala. Legitimaci KSČ včas zahodil také gen, Petr Pavel nebo rektoři Zíma a Bek i ředitel České televize Dvořák.

Čekáte na Bartoše ?

L. Novák 8.6.2021 16:36

Můžete si zajet do ÚPN a prostudovat si archiv. Mně stačí dlouhý rozhovor s historikem, který v archivech Studoval agenta StB Bureše a jeho aktivity vemi podrobně. A jestli jste líný si to dohledat, tak je to jen a jen váš osobní problém a neschopnost.

J. Urban 8.6.2021 8:15

Babis je holt Babis. Kdyz si cesti lide mohli svobodne volit zlocince a syfilitika Gottwalda, proc by si nemohli volit estebaka a unosce vlastniho syna Babise? A ze Babis lze? No prece prave proto ho lide voli. Taky proto prece zvolili Zemana a to je dokonce soudne vicekrat usvedceny lhar. Nema cenu menit Babise, kdyz nelze vymenit ovcanstvo (ne, narodem to opravdu nazyvat nehodlam).

L. Novák 8.6.2021 8:27

:-) R^

J. Ganaur 8.6.2021 8:53

R^

R. Langer 8.6.2021 10:03

No, opozice má prostě smůlu, když neumí ani za 8 let najít někoho, kdo by LHAL LÉPE NEŽ Babiš. Má prostě jenom takové amatéry, kteří LŽOU ÚPLNĚ ŠPATNĚ. Samozřejmě ale, že taky jenom LŽOU. ;-D

J. Vlček 8.6.2021 13:40

Co je komu do toho, co nějaký disident z povolání hodlá nebo nehodlá. Blbec, který se sám vyřazuje z národa, aby mohl nad tímto národem vykonávat svoje soudy, a při tom není schopen ani používat českou diakritiku, je každému ukradený. Kdyby nebyl k smíchu, ;-D byl by aspoň k politování. :-/

J. Černý 8.6.2021 15:09

R^R^R^

L. Novák 8.6.2021 16:39

Blbec Vlček zřejmě netuší, že mobilní telefony nebo PC/klávesnice někde v zahraničí českou diakritiku vůbec nemají...:-P

J. Vlček 8.6.2021 16:50

Od vás, chytrý pane Nováku, se nechám poučit o telefonech bez diakritiky. ;-D;-D;-D

L. Novák 8.6.2021 18:50

Já takový mám. Nadávat někomu, že píše bez diakritiky, je projev totální hlouposti.

J. Vlček 8.6.2021 20:07

Totální hloupost je psát jako primitiv. Gratuluji vám k úžasně chytrému mobilu. ;-D;-D;-D

L. Novák 8.6.2021 22:34

Vzhledem k tomu, že už jsem vás na nesmyslnost vašich výpadů vůči těm, co píší bez diakritiky, upozorňoval před pár dny slušně a bezvýsledně, musel jsem dnes použít ostřejší výrazy navazující na vaše sprosté ;-O výpady.

Vám zjevně ani "chytrý mobil" nepomůže. :-P

R. Meišner 8.6.2021 7:54

..po přečtení článku nabývám dojmu, že vadný není Babiš, ale autor. nejméně 40x zmínil jeho jméno--zřejmě s myšlenkami na Babiše vstává i usíná. k politování. ---nicméně, abych autora uklidnil,, Babiš opět vyhraje volby. proč? protože ostatní pozitury ve Sněmovně jsou ještě mnohem horší. takže nashle u voleb. 8-o