5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
milan007 6.11.2006 22:31

ať žije demokracie a právo

Základy teorie státu a práva, rok 1954, autor Zdeněk Jičínský

kapitola 6: Mechanismus socialistického státu: Základní rozdíl v třídní podstatě buržoazního státu povolaného k udržování panství buržoazie, k potlačování dělnické třídy a pracujících mas a státu socialistického, jehož činnost směřuje k likvidaci vykořisťovatelských tříd určuje i zcela jiný vztah proletariátu k existujícímu státnímu aparátu. Buržoazie v buržoazní revoluci neničí starý státní aparát, ale přejímá jej, přizpůsobuje novým cílům a úkolům a dále jej posiluje. Proletariát nemůže převzít buržoazní státní aparát, ale musí jej rozbít, zničit a na jeho troskách vybudovat státní aparát zcela nový.

Socialistické právo a zákonnost v lidově demokratickém Československu - Rudé právo 1956, autor Zdeněk JičínskýBuržoazní právo a s ním i licoměrná zvetšelá buržoazní ideologie o nadtřídním právu je odklizena na smetiště dějin proletářskou revolucí, v níž se vytváří nové, revoluční proletářské právo, které otevřeně prohlašuje, že je právem proletářským, usilujícím o likvidaci nepřátelských tříd.- Rudé právo 1956, Zdeněk Jičínský

Vládnoucí dělnická třída odnímá pomocí socialistického práva nepřátelským elementům různá práva a svobody, kterých by mohly využívat k působení na pracující vrstvy, k boji proti socialismu. Zbytky svržené buržoazie jsou zbaveny možnosti legálně politicky působit, je jim zakázáno se politicky organizovat, konat schůze, vydávat vlastní tisk a podobně. Socialistické právo otevřeně prohlašuje, že politická práva a svobody slouží pracujícím, nikoliv však buržoazii.. Socialistické právo a zákonnost v lidově demokratickém Československu, Rudé právo 1956, autor Zdeněk JičínskýV socialistickém státě veškerá činnost státních orgánů, tedy i právotvorná činnost socialistického státu, zejména zákonodárství, jsou určovány silou diktatury proletariátu, komunistickou stranou

NOARET 6.11.2006 20:59

Presidentovo právo

Kdo psal výše uvedený příspěvek je na první pohled naprosto jasné.ČSSD se za žádnou cenu nehodlá vzdát svých koryt i když i komunálky jasně ukázaly,že máme všichni napapaných pánů Paroubků plné zuby.Je už trapné jak se toho svého koryta drží.Ani se nadivím,vždyť my jsme celkem dobrá dojná kráva.Kde by to koryto našel lepší? Nikde.Bohužel jsme příliš klidný národ.Trochu bychom se měli kouknout k Maďarům.President by udělal nejlépe,kdyby celý slavný parlament rozpustil a vládou pověřil senát.Ten by aspoň ukázal,že také k něčemu je a my bychom nemuseli živit tolik darmožroutů.Možná by zbyly peníze na důležitější věci např.moderní domovy pro seniory nebo opravy nemocnic.

VIKTOR 6.11.2006 23:01

Re: Presidentovo právo

Plně souhlasím! Paroubek si zřejmě myslí, že si nikdo nepamatuje jeho povolební projev  a také to že od samého začátku říkal, že Topolánkovu vládu nikdo z ČSSD nepodpoří  a že se vrátí,protože po jím pečlivě plánovaném neúspěchu nezbude nic jiného, než ho zase jmenovat premierem. Taková bezpříkladná touha po moci se jen tak nevidí. - Je mi líto pana presidenta.Je prakticky ve stejné pozici jako byl Beneš, který podlehl Gottwaldovi - a následky známe. Věřím, že dobře odhadne  Paroubkovu taktiku a v žádném případě ho znovu nejmenuje. Byla by to cesta do pekel.

divana 6.11.2006 20:45

avizo pro pana jičínského na zítřejší tv

úterý 7.11. čt2 20:50 Pravdě podobný příběh Vladimíra Hučína.

Venkovan 6.11.2006 20:33

Tož tak pravil Jičínský

Ústavu máme a všichni politici si s ní p.....vytíráme.Tak starý a tak můdrý.Bude to tím,že je tak dokonale napsaná a srozumitelná tá naša Ústava.Esi by si z ní tá EU neměla vzít mustr,každý by tam našel to svoje.

Jindřich 6.11.2006 20:19

Tak pravil Vlček 14. srpna 2006

http://www.psp.cz/eknih/2006ps/stenprot/001schuz/s001048.htm#r8

Rád bych k tomu ještě dodal, že v případě podobných politických dohod se zpravidla nejedná o konkrétní osobu. Myslím si, že je tomu tak i tentokrát. Jde o mě, o mé dobré jméno a o mou čest. Proto já, Miloslav Vlček, vám nyní z tohoto místa dávám slovo, že pokud budu zvolen, pak nejenže budu funkci předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky vykonávat v souladu se zákony a ústavou této země, ale přesně a do písmene dodržím vše, co bylo dojednáno.

A nyní bych přečetl veřejné prohlášení kandidáta na dočasného předsedu Poslanecké sněmovny a veřejný závazek politické strany, která ho nominuje:

Strana, která získá pozici předsedy Poslanecké sněmovny, se zavazuje, že předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky rezignuje na svoji funkci nebo bude odvolán hlasy všech poslanců, včetně poslanců vlastní strany:

1. okamžitě po vyslovení důvěry nové vládě Poslaneckou sněmovnou v prvním pokusu a svolání schůze následující,2. okamžitě poté, co je předsedou vlády jmenován kandidát ze stejné strany jako předseda Poslanecké sněmovny,3. odstoupí předtím, než by využil svého ústavního práva předložit prezidentu republiky nominaci na předsedu vlády ČR.

Jindřich 6.11.2006 20:05

POZOR!!!

ČSSD si zvolna připravuje půdu, že Vlček svůj slib nesplní!!! Sviňárna to bude prvotřídní, jakkoli nikoli protiústavní.

Herakleitos 6.11.2006 18:41

Ten vám to zase nandal.

To bude zase rachot v modrém kurníku. Starej ale dobrej ! ;-D;-D;-D

Boží oko 6.11.2006 18:36

Proboha kdy už ten šmejd Jičínský chcípne?

Hamar 6.11.2006 17:42

a co takhle Lidové milice

o těch by se soudruhu Jičínský nedalo uvažovat8-o

zrusksc 6.11.2006 17:28

Tenhle bolševický "legislavec" plácá a plácá

Pan Cepl to řekl jasně, ústava nenařizuje prezidentovi koho má ve druhém kole pověřit takže starý bolševik lže!!

XXL 6.11.2006 17:33

Re: Tenhle bolševický "legislavec" plácá a plácá

Rozhodně si může president zvolit koho chce, ale slib pokusu socanům veřejně dal a Vlčkovo odstoupení bylo vázáno čestným přístupem k tomu , aby, pokud by ČSSD dostala druhý pokus a neuspěla by, nemohlo dojít k tomu, aby dostala pokus třetí z rukou předsedy Sněmovny z ČSSD. Jiný smysl ten slib ani nemá.Proč by jinak byl dáván? Aby dostal Topolánek dva pokusy a aby mohl dostat i třetí? To by byla politická blbost jako hrom.

fafnir 6.11.2006 17:46

Re: Re: Tenhle bolševický "legislavec" plácá a plácá

je videt ,ze axiom plati

huhu 6.11.2006 18:24

Re: Re: Tenhle bolševický "legislavec" plácá a plácá

ten slib si Paroubek vymyslel, nikdo jiný to nepotvrdil..

fafnir 6.11.2006 17:04

opet se potvrdil axiom

socan nikdy nemluvi pravdu,z toho je treba ,byt v nezavaznem hovoru s nim ,vzdy vychazet,a neverit a neverit

sam 6.11.2006 16:59

hahahaaa

ja jsem si rikal, ze poctivej socan je neco jako bilej cernoch :))) Takze mistr Vlcek uz vymyslel (respektive ty chytry hlavy na socdem polytbyru), jak se z toho verejnyho slibu vyvliknout. Super, necham se prekvapit, co bude dal. Verolomnost je v politice pomerne standardni, ale doufam, ze si to volici zapamatuji ;)

Atei 6.11.2006 16:14

slib platí, jen když se to hodí

Soudruh se nezapře.

malstoka 6.11.2006 15:54

Starý kozel nepřestane smrdět

"Vážený " pan ústavotvúrce již začíná připravovat občany na to, že sliby od sociální demokracie se plnit nemusí a že šibalové s Lidového domu budou opět dělat podrazy a vykládat to jako státotvorné jednání. Dobře poslancům tak, jenom opět poznají, že ČSSD s komunisty nikdy nepřijmou porážku a budou kout pykle i kovy , aby mohli vládnout.

bruno 6.11.2006 15:23

dodatek

To je právě podstata uvážení presidenta. Z hlediska zákona může jmenovat kohokoliv, ale z hlediska dobrých mravů a svého svědomí nikoliv. Proto president-podle mne správně-vyčkal také na výsledky voleb, které mu daly cennou informaci o tom, jaká je vůle občanů. A vůle občanů rozhodně nesměřuje k návratu vlády soc-kom.v jakékoliv podobě.

Tomas 6.11.2006 14:34

Za každou cenu .......

Tak jsem se konečně dočkal. Čekal jsem kdy někdo z ČSSD začne připravovat "prostor" pro třetí pokus o sestavení vlády. A už je to tady. Jičínský opět nezklamal. A zase nám voličům trochu více pootevřel dveře do kuchyně ČSSD. A co tam uvařili ? Za každou cenu udržel Vlčka v pozici předsedy PS, ten při třetím pokusu navrhne presidentovi za premiéra Paroubka. Toho bude muset president jmenovat. V případě, že dostane důvěru, bude ČSSD vládnout do řádných voleb. (Pokud by se do té doby  nepodařilo ji odvolat - vyslovením nedůvěry, Paroubek bude toho slavného přeběhlíka totiž potřebovat po celou dobu trvání své vlády, a i tak bude obtížně prosazovat nějaké zákony. A když, tak často na dvakrát, senát mu je bude vracet zpět. Ale to Paroubkovi zjevně nevadí, hlavně že bude vládnout.) Zároveň bude zůstane předsedou PS Vlček. Kdyby Paroubkova vláda důvěru nedostala, zůstane vládou v demisi do mimořádných voleb.

Zde je vidět, že jednání předsedů parlamentních stran 3.11. u presidenta bylo zbytečné. Paroubek po jeho ukončení řekl, že cesta k dohodě bude obtížná, on totiž už v té chvíli věděl, že návrh ze schůzky bude ČSSD odmítnut. A skutečně se tak druhý den - 4.11. stalo. Zároveň v PRÁVU vychází 4.11. výše uvedený výplod Jičínského. Se závěrem, že Vlček vlastně nemusí odstoupit z pozice předsedy PS, jak to v létě po svém zvolení slíbil, když ČSSD nedostane nyní - tedy při druhém pokusu o sestavení vlády - šanci. Já bych jim tu šanci dal. Pokud získají důvěru za pomoci KSČM a nějaké přeběhlíka, bude to vláda s těsnou podporou a stále se ohlížející na zájmy KSČM, ta se bude stále dovolával svého podílu na kořisti. A když ho nedostane,  tak vyvolá hlasování o vyslovení nedůvěry v PS. Což ostatní strany jistě přivítají. Zároveň se ČSSD spojením s KSČM "ušpiní" a některým jejím voličům to snad dojde.

Když důvěru nedostane, je zde třetí pokus. Vlček odstoupí s pozice předsedy PS a  opět se začne jako v létě - volbou nového předsedy PS. A když se to nepodaří tak ....

Malý Aston 6.11.2006 14:57

Re: Za každou cenu .......

V podstatě s Vámi souhlasím.Není jinak možné,celému národu ukázat,že ČSSD+KSČM jedna bolševická strana jest.Když soudruha Paroubka pan prezident nepověří,bude řvát,že by to dokázal.Když ho pověří,musí uzavřít s komanči dvoukoalici a prověří se černoprdelnící a zelení.Takže když bordel,tak pořádný.Pravice byla v opozici 8 let,klidně může počkat.Já si dokonce začínám myslet,že na to soudruh Paroubke spoléhá,že nebude jmenován a on nebude muset konečně a jasně říci,bez komančů není ani soudruh Paroubek.:-D

Tomas 6.11.2006 16:02

Kdo s koho a jak, ČSSD + KČSM, nebo KSČM + ČSSD

Souhlas, i když to bude platit i pro třetí pokus = KSČM bude tahat za nitky. Bude tedy záležet na Paroubkovi zda z něj KSČM udělá loutku a nebo ne. Myslím že ano, neboť chuť Paroubka a jeho bandy po moci je veliká.  A když bude Paroubek - nebo nějaký náhradník zlobit, tak  KSČM  smete  vládu ČSSD a vydělá na předčasných volbách tím, že urve ČSSD pár voličů. Další  získají Zelení a KDU, neboť voličské jádro ČSSD je malé a voliči CSSD jsou nestálí. Lze říci, že se v těchto dnech nerozhoduje jen o budoucnosti naší země, ale hlavně o budoucnosti ČSSD. Supové z KSČM cítí kořist. Z reakce některých Paroubkových soukmenovců v uplynulých dnech lze poznat, že si to začínají někteří v ČSSD uvědomovat. Zároveň paradoxně by taková situace mohla v KSČM vyvolat vznik reforem, které tato strana potřebuje ze svého pohledu jako sůl. Myslím, že např. Dolejš nebo Ransdorf by nebyli proti. KSČM by se potom stala moderní reformovanou levicovou stranou a spolu s oslabenou ČSSD by byla silným protivníkem pravice. Možná, že by potom byla akceptovatelnou i pro Zelené a KDU. Ale to je nyní zatím daleko, ale kdo ví ............. ?

 

joh84ny 6.11.2006 14:18

sance

CSSD sanci ma, pada v uvahu bud jmenovat nekoho z ODS, CSSD nebo nestranika , sance ovsem neni stoprocentni jistota - politickou mluvou receno - budu o tom uvazovat  v dlouhodobem horizontu  -- vidim sanci - probereme to v plenu a blablabla tedy jinymi slovy NE NE a NE- politicky newspeak jste zavedli vy politici tak si ho ted taky uzivejte

Ghost 6.11.2006 14:12

tento nazor je jen dukaz

Tento nazor je jen dukaz ze s bolsevikem se nema vyjednavat - bolsevik at z ksc nebo socksc nikdy nedodrzi slovo,vzdycky se bude vykrucovat ze takle to nemyslel,ze vychazel z predpokladu atd. - vedel jsem to uz v lete ze kdyz prijde na lamani chleba tak komunistickej Vlk neodstoupi.

Kdy uz v tedle zemi lidi pochopi ze s komunistama se nevyjednava a to ani s tema co se sve zlociny z minulosti snazi skryt pod nalepkou socialni demokracie.

Ivanhoe 6.11.2006 14:07

Drzé čelo lepší než poplužní dvůr

- já například, přestože nejsem právník, navíc dokonce specializovaný na ústavu, kdybych zplodil stanovy libovolného spolku, ve kterých bych stanovil počet hlasujících členů řídícího orgánu na SUDÉ číslo, bych chodil kanálama... jenže nejsem a nikdy jsem nebyl komunista, takže sebereflexi a stud nemám atrofované.

Natož abych měl tu drzost mít sto hlasů, blokovat cokoli, co neustaví do funkce právě mě, smát se soupeři do ksiftu a říkat, že zatím předvedl, že nic neumí, a cpát se, abych dostal šanci předvést totéž já  - vědět, že soupeř má taky stovku a může stejně blokovat mě, tak se nikam nehrnu... leda bych věděl ještě něco jiného! Co vy tam v KSČSSD víte, co ostatní nevědí, soudruhu Jičínský - a na koho?

Queribus 6.11.2006 13:19

...a znovu a znovu

nám pan Jičínský předkládá snůšku polopravd výmyslů a lží. Dokonce i vlastním, sociálnědemokratickým výkladem ústavy nás poctil. Nemáte pravdu, pane a Vy to dobře víte!

penzista 6.11.2006 13:00

A opět článěk z (oranžovo-rudého) Práva.

Tento článek byl uvřejněn v Právu v sobotu 4.11.2006. To už se stydíte tuto skutečnost uvést na konci čláku?!!

Jiří 6.11.2006 12:52

Chcípni bolševiku

občan z kraje města 6.11.2006 12:50

no třetí vláda bez důvěry bude vládnout až do předčasných voleb

a to je minimálně půl roku, za tu dobu může lecos "vykonat". Ministrem vnitra může být klidně Přibyl nebo Doležel.