18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Stachanov 6.11.2006 12:41

a už je to tady

Jičínský si velmi zvláštně vyložil dohody mezi stranami a najednou je Vlček vyvázán ze svého slibu. Stejně Paroubek sestaví prd.

Pavel 6.11.2006 12:22

takže:

"...zmínil pan prezident výslovně také možnost,že v eventuálních dalších pokusech o sestavení vlády dostane šanci i ČSSD" znamená,že v případě  že v druhém pokusu nebude pověřen pan Paroubek nemusí ČSSD dodržovat žádné závazky.Tato úroveň chucpe zjevně převyšuje dosavadní vrchol,ze který je považována sebeobhajoba vraha rodičů tím,že je sirotek.

občan z kraje města 6.11.2006 12:03

Jičínskému se astýská po jeho staré ústavě

Jičínský vytvářel ústavu ve které byla zakotvena vedoucí úloha KSČ. Celý život prosazoval diktaturu proletariátu a to už v době, kdy komunista Filip ještě nebyl na světě. Jičínský je člověk, který aktivně budoval pilíře zločinného komunistického systému, nikdy za to nebyl potrestán a ve svém úsilí nastolit znovu diktaturu ploretariátu proto nepolevuje.

bruno 6.11.2006 11:22

Jičínského mylné teorie

Je asi potřeba vyložit některé pojmy. President je Ústavou zařazen do hlavy třetí - moc výkonná. To znamená, že svoji moc mj. vykonává i jako správní orgán.Je tedy plně na jeho uvážení rozhodnutí, koho pověří funkcí předsedy vlády. Pro své uvážení je vázán pouze zákonem,( co není zakázáno je dovoleno), dobrými mravy a svým svědomím.Ničím jiným se nemusí řídit, to, že nám vysvětluje některé své úvahy pro rozhodnutí, je jeho slušnost, dobrá vůle a snaha po společenském konsenzu a také podklad pro občanskou kontrolu. Není nikde v Ústavě ani jiných zákonech, že by musel nebo měl jmenovat 2. předsedou vlády předsedu 2. nejsilnější strany, může jmenovat kohokoliv i mimo politické strany.Je třeba se zastavit i u čl. 67 odst. 4 Ústavy ( Vláda ). 3 pokus je definován takto : president jmenuje předsedu vlády na návrh předsedy PS. Z jazykového výkladu vyplývá, že předseda PS učiní návrh, ale tento nemusí být pro presidenta závazný, jinak by ustanovení znělo: president musí jmenovat nebo předseda PS jmenuje přímo.Návrh zůstává návrhem, dokud jej president neakceptuje a podle svého uvážení  jako správní orgán o jeho přijetí nerozhodne a následně jmenuje.Jeho povinnost akceptovat návrh předsedy PS z ničeho nevyplývá.Nemá to nic společného s presidentským systémem, na druhé straně není president jen jakousi loutkou vykonávající vůli jiného orgánu bez vlastní rozhodovací pravomoci. Jičínský a spol. dnes mohou jen dodržovat platnou Ústavu, kterou nedokonale zplodili a jakékoliv dodatečné výklady si mohou nechat pro sebe. Jičínský by měl vrátit peníze, které za tvorbu Ústavy, která je zřejmým nedokonalým zmetkem, obdržel, a neměl by se už proboha do ničeho plést!!!!!!

jarek 6.11.2006 12:02

Re: Jičínského mylné teorie

Ano, pro čestného předsedu by bylo nejlépe jmenovat třikrát předsedu  ODS a ústava bude jistě formálně naplněna, tak jste to myslel ?

Papouch 6.11.2006 12:16

Re: Re: Jičínského mylné teorie

Nejen formalne. Ustava politicke strany nezna/nedefinuje. Takze jestli je zrovna dneska nekdo neceho predsedou (tajemnikem, pokladnikem...) je nepodstatne.

Malý Aston 6.11.2006 15:03

Re: Re: Jičínského mylné teorie

Prezident republiky nemá právo,předat moc bolševikům spojených pod prapor soudruha Paroubka.Beneš to udělal,a známe jak tady bolševik vládnul.Žádná politická strana se neopřela o rudochy,jak ČSSD. Je ČSSD ještě sociální demokracie  nebo již pobočka Filipa?

bruno 6.11.2006 15:25

Re: Re: Re: Jičínského mylné teorie

dodatek

To je právě podstata uvážení presidenta. Z hlediska zákona může jmenovat kohokoliv, ale z hlediska dobrých mravů a svého svědomí nikoliv. Proto president-podle mne správně-vyčkal také na výsledky voleb, které mu daly cennou informaci o tom, jaká je vůle občanů. A vůle občanů rozhodně nesměřuje k návratu vlády soc-kom.v jakékoliv podobě.

Atei 6.11.2006 16:15

Re: Re: Jičínského mylné teorie

A proč ne. Kdyby byl Paroubek presidentem, jak si myslíte, že by to vypadalo?!

fafnir 6.11.2006 17:11

Re: Re: Re: Jičínského mylné teorie

jako v severni Koreji,a tech daru,skoro jako kdyz byl Velkym suplikem

Dušan 6.11.2006 13:45

Re: Jičínského mylné teorie

100% souhlas

honza 6.11.2006 11:14

Díky pane Jičínský

za to, jak jste nám objasnil Vaše záměry i důvody, proč není třeba dodržet Vlčkův slib. Ostatně jistě jste dostal úkol od Vašeho bosse, který již asi před 3 týdny v TV nastínil, že bude třeba pana Vlčka nějak z jeho slibu vyvázat. Bravo, kdo by byl schopen oponovat takovému právníkovi jak jste Vy! Nebojte, na třetí pokus vůbec nedojde, pan Paroubek si může sestavovat tak akorát puzzle, na vládu ať zapomene :-) 

Rik 6.11.2006 11:13

Slib neplatí

No je tady ještě jeden podstatnější fakt. Ti kdo panu Vlčkovi budou připomínat jeho slib, že odstoupí, by si měli pořádně prohlédnout záznam z jeho vystoupení. Když pronášel svá slova, držel prostředník a ukazováček pravé ruky překřížený a každý malý kluk ví, že v takovém případě žádný slib neplatí. Alespoň u nás na pískovišti to tak bylo.;-)

kapitán 6.11.2006 11:24

Re: Slib neplatí

U poslanců je to stejné jako na pískovišti, dokonce nemusí ani mít zkřížený prsty.

Jenže na rozdíl od pískoviště nemůžou dostat tak snadno od napálených občanů PŘES DRŽKU za nesplněné sliby.

RZ 6.11.2006 11:04

vidite jakeho blbce jste si mili volici zvolili a poslance?

Vazeny pane Jicinsky, to ze Vas vudce ma pocit, ze by mel sestavovat vladu a snazi se o to az detinskymi zpusoby (pan prezident mi slibil, jsme druzi vitezove, topolanek uz mel pokusy tri, "levice" o 100 hlasech - cimz zcela nekryte pocita se zapojenim KSCM do moci... a podobne) kazdemu logicky premyslejicimu cloveku musi navodit pocit, ze je to prave Vas pan predseda, ktery je presne ten, kdo by rozhodne nic sestavovat nemel...

honza 6.11.2006 11:09

Re: vidite jakeho blbce jste si mili volici zvolili a poslance?

ještě že toho Klause máme, pane Jičínský. Ale děkuji Vám za to, jak jste odhalil Vaše záměry.

martin 6.11.2006 10:30

nové projímadlo na trhu!

Chcete se férově pos.rat hned poránu, čtěte Jičínského

Slava 6.11.2006 10:36

Re: nové projímadlo na trhu!

Není třeba, stačí takové glosy, jak je ta vaše.

martin 6.11.2006 10:37

Re: Re: nové projímadlo na trhu!

prrrrd!

Jakub Vosáhlo 6.11.2006 10:30

ve druhém pokusu?

Že jsem tak smělý, pane právníku, kde pan Vlček ve Vámi citovaných slovech mluvil o tom, že zástupce ČSSD má být pověřen v druhém pokusu? Nikde, a proto jmenování sociálního demokrata v druhém pokusu v žádném případě nemůže být conditio sine qua non. Závazek pana předsedy Vlčka tak zcela jistě nemůže touto cestou zaniknout. Vnímám Vaše slova jako velmi chabý pokus tuto dohodu obejít (koneckonců, podobné pokusy už jsme mohli pozorovat i ze strany Vašeho předsedy).

Šerlok Homeless 6.11.2006 10:29

Jičínský si nakonec může na českého prezidenta stěžovat u řeckého ústavního soudu.

miroslavb 6.11.2006 13:11

Re: Jičínský si nakonec může na českého prezidenta stěžovat u řeckého ústavního soudu.

jak mohla tato inteligentni chatra byt poverena praci na ustave demokratickeho statu? soudruhu jicinsky, vyuzivam sve mocne duchovni sily, abych vas zatratil. .

Šerlok Homeless 6.11.2006 10:24

Prezident se řídí platnou ústavou České republiky

nikoli ústavou řeckou. A do platné ústavy nepatří zamítnuté návrhy ústavních zákonů, ať je podal kdokoliv.

Tomáš Fuk 6.11.2006 10:14

Soudruh Jičínský

jako největší odporník na ústavní právo měl napsat naši Ústavu tak, aby tato neumožňovala panu presidentovi jeho "velmi volný" výklad. Kdyby tak soudruh Jičínský tenkrát učinil, nemusel dnes psát každý den výklady Ústavy a výklady výkladů Ústavy.

Klouda 6.11.2006 10:21

Re: Soudruh Jičínský

Už by měl děda skončit-mám na mysli v politice. Už se dost naškodil

občan z kraje města 6.11.2006 12:05

jenže on se chce vrátit k ústavě z roku 1960

on ji tehdy psal.

FS 6.11.2006 10:02

Klíšťáci chtějí zpět na ministerstva

Jediný pragmaticky vysvětlitelný důvod tlaku ČSSD na nesmyslnou (a hlavně neproveditelnou) možnost sestavení vlády je výměna lidí na ministerstvu s možností zahladit stopy po defraudaci předešlých ministrů a jejich náměstků apod. Paroubkům a jemu podobným je fuk, že nedostanou podporu parlamentu. Těžko se odtrhávají od prasečích koryt. Klíšťáci.

aTeo 6.11.2006 9:56

No jistěéééé !

Otázka zní, kolik socanských příznivců tímto krokem "vyvážete" z jejich pocitu, že by vás ještě někdy měli podpořit. Někteří budou zřejmě tak "odvázaní", že se přikloní ke komančům. Což by panu profesorovi asi až tak moc nevadilo. Že?

Xlendi 6.11.2006 9:46

Zásadní nesouhlas

Neregauji často na příspěvky kolegů právníků. V případě pana profesora Jičínského ale musím udělat výjimku. Osobně ale doufám, že autorem tohoto článku není kolega Jičínský, protože přes jeho současné lehce extrémní politické názory jsem se až dosud domníval, že mu právo není zcela cizí.

Zajímalo by mě jedno - v čem prezident republiky podle autora výše uvedeného příspěvku porušil Ústavu?? Neznám jediný krok, který by prezident udělal v rozporu s Ústavou!  A pokud nebude úspěšný ani druhý pokus o sestavení vlády, pak nepochybuji, že bude jmenovat předsedou vlády osobu, kterou navrhne předseda Poslanecké sněmovny. A to bez ohledu na to, jestli se p. Vlček zachová v souladu se svým slibem a odstoupí (a nechá se případně "převolit"), nebo zda tento slib v duchu socialistických tradic poruší. Osobně bych si docela přál, aby tento veřejně daný slib porušil. Pak by snad konečně prohlédli i ti voliči, kteří dosud Paroubkově sociální demokracii věří.

Hornát 6.11.2006 9:44

Pondělí = Jičínský v Psu

a mám po náladě. Kdyby to aspoň šlo bez toho ksichtu na fotce....