3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Dráždit Rusa bosou nohou (1)

Já vím, že se říká „dráždit hada bosou nohou“, a konstatuji, že rozhodně nepovažuji Rusy za hady. Rusko tedy rozhodně není had. Spíše bych řekl, že je to tygr. Možná sibiřský. A někdo, abychom použili další úsloví, začal toho tygra tahat za ocas. A foukat mu sůl do očí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Harvánek 16.4.2020 10:53

Záleží na úhlu pohledu a na tom, jakou váhu kladete jednotlivým událostem. Myslíte, že by západní země včetně USA dokázaly odolávat tlaku Německa? Ta pomoc SSSR byla pro ně jediným řešením jak se ubránit. Zkuste o tom trochu přemýšlet, i když myšlení bolí.

J. Vintr 16.4.2020 11:08

Jasně že Američané nepomáhali Rusku pro nic za nic. Hrozilo reálně, že se po kapitulaci Stalin s Hitlerem spojí a Němci získají neomezený přístup k ruským surovinovým zdrojům. Pokud by se Němcům podařilo tuto situaci konsolidovat, tak by je (z tehdejšího pohledu) už těžko někdo z Evropy vyhnal. O tom, že jednou budou mít k dispozici atomovou zbraň, která by situaci nejspíš vyřešila, ještě na začátku války v Americe nikdo nevěděl. Navíc nebylo vyloučeno, že se k tomu dřív nedohrabou Němci.

J. Jurax 16.4.2020 13:35

Jistě.

Snad by ještě bylo dobré připodotknout, že pomoc SSSR inicioval zavilý antikomunista Churchill pragmaticky soudivší, že nepřítel mého nepřítele je mým přítelem. A to v době, kdy Británie stála už rok proti Německu sama a USA se oddávaly izolacionismu. Kromě britských zbraní přesouval do SSSR i část amerických dodávek do Británie ještě před Pearl Harborem.

J. Ganaur 16.4.2020 18:12

Je to trochu složitější.Ve hvíli, kdy W.Churchill prohlásil:

Budeme pokračovat až do konce,...nikdy se nevzdáme.Už Německo nemohlo zvítězit.V.B. vyráběla víc letadel než Německo, na

britské loďstvo nemělo ani omylem a invaze tudíž nemohla úspěšně

proběhnout.

J. Ganaur 16.4.2020 18:17

A, co je nejdůležitější, armáda USA v době napadení Pearl

Harbouru měla 140 000mužů.Když válka v r.1945 končila, měli ve zbrani

16mil.plně vyzbrojených a zásobených vojáků 100letadlových lodí průmysl

jel naplný výkon.A válka není jen o armádách, ale hlavně o továrnách a

ekonomice.To byl také hlavní důvod proč SSSR prohrál studenou válku.

J. Vintr 16.4.2020 23:04

To je pravda, že Německo na invazi do Anglie nemělo. Invaze přes moře především předpokládá dostatečné zásobování invazní armády. Na to Německo absolutně nemělo prostředky. Angličanům by stačilo vyřadit přístavy, aby nepadly do rukou Němcům v použitelném stavu, a Němci by byli nahraní. Nebyli schopni postavit plovoucí přístavy jako Američani v Normandii ani neměli speciální výsadkové lodě, schopné vyloďovat tanky a jinou těžkou techniku přímo na pláže. Nedokázali by položit do kanálu potrubí, kterým by mohli zásobovat invazní armádu pohonnými hmotami, ani by nebyli schopni dopravit na břeh v dostatečném množství všechen ostatní materiál a zásoby, které bojující armáda nutně potřebuje. Zbýval jim jen pokus Anglii vyhladovět námořní ponorkovou blokádou a doufat, že to Angličani sami vzdaji.

J. Jurax 17.4.2020 18:13

Řekněme ... ono je to coby kdyby. Kdyby Hitler neplánoval Drang nach Osten, kdyby ho Stalin nechal na pokoji, pak by to Británie měla nahnuté. Každopádně v žádném případě sama neměla sílu na invazi na kontinent. A USA zatím vyznávaly izolacionismus, byť Británii materiálně podporovaly. Navíc je velmi pravděpodobné, že by Británie neudržela Egypt.

J. Vintr 16.4.2020 11:17

Nicméně tato pomoc, která svým rozsahem daleko překročila nutnost zabránit porážce Ruska, zachránila mimo jiné desítky milionů životů lidí v Rusku, kteří by zemřeli hlady po totálním ekonomickém kolapsu Ruska, který byl bez americké pomoci nejspíš nevyhnutelný. Němci by Rusy po svém vítězství určitě nekrmili. Z americké pomoci také Rusko těžilo desítky let po válce, protože americká pomoc posunula ruský průmysl na úroveň, ke které by se těžko hrabali vlastními silami.

V. Zadák 16.4.2020 11:25

O žádné americké pomoci po válce nevím. Poučte mne.

Vím, že Churchill chtěl spolu s Wehrmachtem zaútočit na CCCP.

J. Ganaur 16.4.2020 12:04

Vy jste ....no nebudu raději psát.Letadla, potraviny, 100 000 (stotisíc, kdybyste nevěděl, jak to přečíst) náklaďáků (Němci tahali děla především koňmi) atd.A nejdůležitější byla likvidace německého průmyslu a hlavně železniční sítě.

Churchill zaútočit nechtěl, ale byl připravený na válku (hypotetickou) s roztahovačným Stalinem.

V. Zadák 16.4.2020 12:18

Pro hloupější opakuji:

"O žádné americké pomoci po válce nevím. Poučte mne."

M. Krátký 16.4.2020 13:16

malá oprava - těch kamionů spojenci do CCCP dodali 350.000 kusů ( třstapadesáttisíc ) a masových konzerv byly miliony - v CCCP je v té době vůbec nevyráběli - protože to neuměli atd miliony párů bot atd - hezký den všem ( jsem v práci sám - obchod zamrznul )

V. Novák 16.4.2020 14:57

Operation Unthinkable bylo co, Ganaure, jenž nejste?

J. Ganaur 16.4.2020 17:49

Myslíte tohle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Unthinkable

Nicku Nováku, který se skrývá za množstvím nic neříkajících jmen.

J. Jurax 16.4.2020 13:48

Víte, ono je to složitý.

U sovětů byl rozšířený (nevim, zda už za války nebo až po ní) názor "vyměnili svoje konzervy za naši krev". Byl samozřejmě oficiálně podporovaný, nicméně přesto jej nelze jen tak přejít.

V. Vlk St 16.4.2020 11:28

Pane Vintr, nenávist plápolá až skrz klávesnici. Ac mimochodem, sověti tu pomoc zaplatili do posledního kopějky . Svoje dluhy a škody nezaplatilo jen Německo. V tváří v tvář Stalinovi ji Němcům Západ odpustil.

S. Novák 16.4.2020 11:41

...V. Vlk St....i trochu přihlouplí, nemající ánung o dějinách se také radují ze života! Opakuji, napsal jste to výborně !!!

P. Khail 16.4.2020 15:13

Zkuste si přečíst toto pane Vlku:

https://ferohrabal.blogspot.com/2017/04/americka-valecna-pomoc-sovetskemu-svazu.html

Takže buď tvrdíte něco o čem toho moc nevíte nebo lžete. :)

J. Vintr 16.4.2020 22:23

Ještě chybí dodat, že po válce Američani Rusům odpustili doplacení za veškerý materiál, spotřebovaný za války a chtěli doplatit jen to, co Rusům sloužilo i po válce. Také nechtěli nijak nahradit nezanedbatelné množství válečného materiálu, který byl ztracen při nebezpečné dopravě atlantickými konvoji. Rusáci se zkrátka zachovali tak, jak je pro ně typické - jako křiváci.

V. Heidlerová 16.4.2020 12:02

Výborně vystiženo!! Díky

J. Farda 16.4.2020 12:04

Pane Vintře, po včerejšku jste mne opět - tentokrát příjemně - překvapil! :-)

J. Jurax 16.4.2020 14:00

No, teze "Tu válku, kterou pomohl z velké části rozpoutat jejich vůdce Stalin, by bez americké pomoci prohráli" je v obou aspektech přinejmenším diskutabilní.

Už jsme v tomto punktu, pane Vintře, zde zkřížili kordy mnohokrát, takže dál bych to nerozváděl. Diskusí tady to nevyřešíme ... :-)

J. Vintr 16.4.2020 22:50

Žádný historik se o tom nezmiňuje, ale je vysoce pravděpodobné, že peníze, které umožnily Hitlerovi urvat politickoi moc (bez spousty peněz by se mu to jistě nepodařilo), pocházely z Ruska. Taková oplátka za německou podporu Lenina a bolševické revoluce. Stalin to samozřejmě mohl poslat přes nějakou třetí stranu, proto se o tom nic neví. Intriky Rusákům šly vždycky dobře. Známo je už to, že Stalin umožnil Hitlerovi obejít versailleské dohody a vybudovat armádu. Také je známo, že pomohl Hitlerovi s porážkou Polska. Je to sice spekulace, ale není tak nepravděpodobné, že by se Hitler ve proslibu Stalinovy pomoci, možná vůbec na Polsko neodvážil zaútočit. Kdyby útok na Polsko neskončil rychlým vítězstvím a Německo se dostalo do vleklé války, mohlo to Hitlera zničit. Vzpomínky na první světovou válku byly v Německu ještě dost živé. Vsadím se že intrikán Stalin podporou Německa a jeho nasměrováním k útoku na západ sledoval vlastní cíl. Domníval se, že jeho armáda, která byla papírově třikrát silnější než německá, si s Německem snadno poradí a sebere mu jeho kořist. A ještě to bude prezentovat jako osvobození. Útok na Německo chtěl zřejmě uskutečnit v okamžiku, kdy se Hitler pokusí o invazi do Anglie a velká část německé armády bude zaneprázdněna touto náročnou operací. K tomu účelu soustředil u hranic větší část ruské armády v útočné sestavě. Zřejmě ho ani nenapadlo, že by mnohem slabší Německo mohlo zaútočit jako první. Dál už je to všeobecně známé.

J. Jurax 17.4.2020 18:18

Žádný historik se o tom nezmiňuje, ale ... toť signifikantní.

Ale fantazii se meze nekladou ... :-)

A. Reček 16.4.2020 10:21

Tak to je pěkný guláš, ale chuti postrádá!

M. Veleba 16.4.2020 9:38

Když čtu tohle, chápu proč Izraelci museli bloudit 40 let pouští.

S. Ševeček 16.4.2020 9:31

Bingo !

J. Ganaur 16.4.2020 9:12

Autore jste vlastenec, dobrý vlastenec.Jen dobrý ruský vlastenec.Tedy český vlastizrádce.

Sibiřský (ussurijský?) tygr je dost zralý na vyhynutí (kdopak má na tom zásluhu?).

Jsem rád, že nazýváte věci pravými jmény: SSSR dnešní Rusko.

Také bychom měli přijmout podobný zákon tomu ruskému: adorace vrahů je trestná (nepodmíněně).A je jedno, je-li to Němec, Čech nebo Rus.

P. Grigar 16.4.2020 9:24

.. silně zmatené, se zastřeným významem. Dokážete upřesnit a srozumitelně podat, co jste vlastně chtěl sdělit? Děkuji.

P. Zinga 16.4.2020 9:24

Ty nejsi Ganurm tys gauner. Placený nebo obyčejný blb?

V tom seznamu vrahů ti chybí Američan, například.