28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

POLITIKA: Do arény vchází učenec

Překvapení to není, s prezidentskou kandidaturou Jiřího Drahoše se více méně počítalo už proto, že ji sám Drahoš nevylučoval. Od roku 2009 byl předsedou Akademie věd. To už je hodně viditelné místo na veřejné scéně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Klepetko 1.4.2017 8:55

Re: Dvě otázky...

Ptal jsem se ale, v čem je pan Drahoš vyhraněně pravicový? A v čem je podobný Zemanovi, když není Antizeman?

A můžete mít pravdu - řízení AV bude asi pro politika dobrou školou. Takže žádná Boticelliho Venuše? :-))

L. Křivan 1.4.2017 8:47

Re: Je zajímavé, ovšem pro naši podivnou zemi

Váš výčet jeho pozitivních vlastností bych nazval "nutnou, ale nedostačující podmínkou" pro kandidaturu.

L. Křivan 1.4.2017 8:41

Re: Slušnost není volební program

Pan Drahoš by se měl k Vaši otázkám vyjádřit. Boty Karla Schwarzenberga nejsou zrovna to pravé !

B. Lukáš 1.4.2017 8:41

Souhlas s autorem.

S příspěvkem autora se ztotožňuji. Je obsahově věcný, naznačuje očekávané nemravnosti prezidentského volebního klání. Máme se na co těšit, jen mám obavu, že mocné síly intrik, podlosti a zákeřnosti zvítězí nad slušnosti a rozumem a k žádné změně k lepšímu nedojde.

M. Drašner 1.4.2017 8:38

Re: Dvě otázky...

Nevím, kolik toho víte o Akademii věd, ale její vedení (když se musí navíc shánět peníze na provoz) je slušná škola politiky. Ne sice jako Prognostický ústav pánů Klause, Zemana a Dlouhého, ale i tak. Mohlo by to být ještě zajímavé. A to, že nemá vovčáčka, bych viděl spíše jako plus.

L. Křivan 1.4.2017 8:37

Re: Zatím víme,

Co píše Wikipedie o panu Drahošovi je sympatické. Přijatelný věk, inteligentní, inženýr (to hodně vypovídá o inteligenci a způsobu myšlení), ... Chci vědět o jeho názoru na zaplavení Evropy negry a muslimy. Z toho pak logicky plyne i vztah k Israeli a arabům.

F. Navrátil 1.4.2017 8:34

Re: Je zajímavé, ovšem pro naši podivnou zemi

Že nemá aféry, nesprosťačí, nepije a nedělá po světě ostudu, není volebním programem. Takových lidí znám tucty a nepovažují to za dostatečnou kvalifikaci pro kandidaturu na prezidenta republiky.

F. Navrátil 1.4.2017 8:31

Slušnost není volební program

Nerozumím Astonovu jásotu nad kandidaturou pana Drahoše. Líbí se mu, protože podle prý nejlépe zapadá do bot Karla Schwarzenberga! S jakým programem jde pan Drahoš do voleb? Jak se staví k EU, islámské invazi, jaký má vztah k Trumpovi, k Rusku, Číně? Jak se staví k propadu školství a k inkluzi? Jak se staví k romské otázce? Atd, atd. Rád bych slyšel konkrétní odpovědi , rád bych se podíval na jeho politický program. Jeho fotka, jeho spisovné, ale bezobsažné vyjadřování, by nebylo k ničemu. Asi nejhorší by bylo, kdyby pan Drahoš převzal manýry Andreje Babiše, který se obejde bez volebního programu. Jen výraz "Všetci kradnú" by nahradil "Všichni jsou sviňáci, jen já jsem slušný!"

M. Moravcová 1.4.2017 8:17

Re: Je zajímavé, ovšem pro naši podivnou zemi

Tak to máte blbý. Zkuste Agátu.

M. Moravcová 1.4.2017 8:15

Zatím víme,

Že pan Drahoš kandiduje a co píšou na Wikipedii. Co si pan Drahoš myslí o zásadních politických problémech nevíme. Pro mě je podstatné, aby prezident hájil především české zájmy. Ostatní je druhotné.

J. Fridrich 1.4.2017 8:15

Je zajímavé, ovšem pro naši podivnou zemi

Je zajímavé, ovšem pro naši podivnou zemi charakteristické, že o slušném, schopném a solidním kandidátu na našeho presidenta - tedy předsedovi Akademie věd České republiky, panu prof. Ing. Jiřím Drahošovi, DrSc., dr. h. c.- se příliš nemluví, neuvažuje - nyní to " napravuje " Zemanův pejsek Ovčáček... Prostě není to člověk do Blesku, Aha - tedy není náš, čecháčků - nemá aféry, nepije, nesprost'ačí, asi by ani nedělal po světě ostudu - tak co s ním....

M. Moravcová 1.4.2017 8:10

Re: Dobrý...

Víte, co vás diskvalifikuje jako diskutéra? Lež, kterou neustále argumentuje. I pan Špaček to vysvětlil. Jak může lhář posuzovat něčí slušnost?

S. Ševeček 1.4.2017 8:08

Drahoš je fakt dobrý kandidát

a jeho kariéra za totáče je taky obdivuhodná.

J. Fridrich 1.4.2017 8:06

Re: Za Drahošem jsou mj. sudeťóni.

A za vámi je docent Chocholoušek.....

V. Klepetko 1.4.2017 7:48

Dvě otázky...

Mohou si slušní lidé za současné konstelace hvězd zvolit "slušného člověka pro slušné lidi", když musí především umět hájit jejich zájmy proti profesionálním a cynickým praktikům moci? Dokáže Boticelliho Venuše politicky efektivně oponovat Babišovi nebo třeba Martinu Schulzovi? Prosadí se mezi neslušnými gaunery? A nehodí se podobný slušňák spíše do německého ústavního systému, ve kterém prezident nemá žádné výrazné politické pravomoci a může být jen sjednocující morální autoritou a symbolem státu? Na tyto otázky si každý odpoví sám, je to spíše věc názoru, než nějakých nových argumentů... Chci si ale o panu prof. Drahošovi udělat lepší představu a proto mám dvě jiné, na které mi snad někdo odpoví. Petr Kolář, který pana Drahoše dobře zná, o něm prohlásil toto:

1) "V některých otázkách je pravicově vyhraněný". Ptám se - ve kterých otázkách je pan Drahoš pravicově vyhraněný a jak? Jde snad o daně? Nebo o něco jiného?

2) "Je slušný, důstojný, mravně integrovaný, ale zároveň to není žádný Antizeman". Není Antizeman? V tom případě se ptám - co má se Zemanem společného? V čem je Zemanovi podobný?

J. Mrázek 1.4.2017 6:41

Jaro je tu...

Češi jsou smějící se bestie:

Na přírodní zákony se lze spolehnout absolutně: přiletěli tažní ptáci - zase bude jaro! Přiletěl Švejnar - zase budou volby!

Pokud nebudou eurohujeři protestovat proti referendu o nezávislosti Skotska, jistě nebudou protestovat proti referendu o nezávislosti Katalánska či Donbasu......a odvolají protesty proti referendu na Krymu !

K. Novák 1.4.2017 6:38

Za Drahošem jsou mj. sudeťóni.

Podepsal se pod pamflet proti xenofobii. Nabízí se podezření, že to udělal kvůli penězům. Chtěl prostě peníze pro vědu, tak "vlezl do zadku" těm, kteří je dávají. Zachoval se jako vědecká prostitutka. Místopředsedou vlády pro vědu je Bělobrádek, a černoprdelníci jsou pod vlivem katolického kléru, jehož část je silně prosudetoněmecká (arcibiskup Graubner). O takových lidech jako je Herman netřeba mluvit. A i Herman a jistě i Schwarzenberg mají na peníze pro vědu vliv. TOP09 i lidovci se ihned nechali slyšet, že ho budou podporovat. Tahle vlivová skupina nám bude vždycky vnucovat, abychom dělali všechno jako Německo. Pokud někdo nesouhlasí s přijímáním imigrantů bez omezení nebo se mu nelíbí naše malé platy nebo mizerná kvalita zboží za vysoké ceny a bude volit Drahoše, tak je blázen.

Z. Susnar 1.4.2017 4:58

Za to vy jste az moc barevny a to rude

Jak muze nekdo s anonymnim jmenem ___ I. Dekyský ____kritizovat a dokonce nazvat pana Drahose pomatencem, kdyz tento exot fandi komunistum a jejich privrzencum Sam tento pomateny deda mraz nesaha ani po kolena Pepkovi Vyskoc ze Svejka

V. Plocek 1.4.2017 1:24

Re: Dobrý...

No větší šance by pro současného prezidenta byla. Neodcizuje psací potřeby.

V. Plocek 1.4.2017 1:23

Re: Bezbarvý

Ano z hodně věcí pana Nakyslého souhlasím. Ale celkově je to konečně člověk, na kterého se můžeme zlobit, že fůru našich přání nerealizuje, ale velmi pravděpodobně se za něj nebudeme muset stydět. A to je již pro mě po sběrači tužek, či poslednímu ostudníkovi velká výzva a naděj, že by v budoucnu tento národ mohl vyprodukovat skutečně funkčního, reprezentačního prezidenta.

A jen tak na okraj k p. ostudníkovi. Sledoval jsem včera poprvé Lány s Mistrem a byl jsem šokován. Hovořil rozumně, i když jako vždy provokoval, ale s většinou konstatování jsem souhlasil. Takže je tu absurdistán jako dělo. Opět vnitřní rozpor.

I. Dekyský 1.4.2017 1:17

Bezbarvý

bezpohlavní pan slušný, dokonale odtržený od reality, jehož jedinou starostí je aby nikoho neurazil, je zárukou jediného: ještě větší servility až kolaborantství vůči EU. Tomuhle pánovi, co chce být prezidentem všech, jsou ve skutečnosti názory a přání většiny obyvatel téhle země absolutně cizí, nikdy je nepochopí a vždy půjde proti nim. Podpisem "petice proti xenofobii" dokázal jaký je mimoň a Pražská kavárna už se třese jakou bude mít na Hradě povolnou loutku. Aston také nezklamal - co lze jiného čekat od nesoudného sluníčkáře a eurosvazáckého pomatence?

J. Švub 1.4.2017 1:08

Dobrý...

... a souhlas. Nikdo z kandidátů a tedy ani Jiří Drahoš to jednoduché mít nebudou. Ale věřím tomu, že právě tou slušností a noblesou, která se nesníží k zneuctění konkurentů a lhaní v soutěži o prezidentský úřad, může získat hodně hlasů.

Za druhé zvolení nynějšího pana prezidenta budou tvrdě a nesmiřitelně bojovat ti, kteří jsou nyní hodně dobře placeni z rozpočtu Hradu - ta prezidentská volba nebude boj Miloše Zemana, ale především jejich... Přestože 2 období ve funkci by pro MZ byla velikým zadostiučiněním při pomyšlení na 2 prezidentská volební období jeho životního politického parťáka Václava Klause.