28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

POLITIKA: Do arény vchází učenec

Překvapení to není, s prezidentskou kandidaturou Jiřího Drahoše se více méně počítalo už proto, že ji sám Drahoš nevylučoval. Od roku 2009 byl předsedou Akademie věd. To už je hodně viditelné místo na veřejné scéně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Bílý 1.4.2017 11:43

I pro mne je člověk, který podepsal zvací dopis ....

.... pro imigranty do České republiky nevolitelný za prezidenta.

J. Matuška 1.4.2017 11:32

Re:

Pane Nováku, volič akademika nebudu, ale máte odkaz, který by potvrzoval vaše tvrzení, že byl členem KSČ? Děkuji.

M. Moravcová 1.4.2017 11:25

Re: Za to vy jste az moc barevny a to rude

Jen paní Moravcová, ano? Nenavážím se. Jen si ujasňuji situaci, abych věděla, s kým mám tu čest. Fakt je, že za to nestojíte. Tak propříště pardon.

M. Moravcová 1.4.2017 11:22

Re: Zatím víme,

Žofko smějte se jak chcete, prodlužuje to život. Nicméně si ujasněte, kdo vlastně jste vy sám-sama, jinak budete k smíchu vy.

J. Kraus 1.4.2017 11:08

Bylo by to pěkné,

kdyby se vědělo, jaká že figura to vlastně je. Možná je v hlubinách internetu ukryt jeho podrobnější životopis, já ho nenašel. Všude jen základní údaje. I kandidáta méně inteligentního by napadlo, že v této etapě svého kandidátství bude lidi zajímat, kdo že se jim to vlastně nabízí a že nejhorší by bylo něco zatajovat. Ono se to jistě časem odtajní, ale to už bude pozdě. Pan profesor absolvoval VŠCHT v roce 1972, v roce 1977 se stává kandidátem věd (CSc.). Třeba projektant se podle staré zkušenosti stává plnohodnotným po patnácti letech praxe, poměry na ČSAV ale neznám. Přesto lze něco odhadnout. Vše naznačuje, že presidentský kandidát musel být komunista, což už dnes není příliš dehonestující. Horší ale, aspoň pro ty, kteří pamatují atmosféru začátku 70. let a typ lidí, kterým bylo povoleno stoupat, je představa jeho tehdejších kolegů nestraníků, jak se na takové dívali. I na pracovištích méně representativních než ČSAV jsme jimi více nebo méně pohrdali a báli se jich, i když říkali, že jim tu stranu budou rozvracet zevnitř. Možná rozvraceli, ale funkce měli. Po Listopadu pak zosobněná Pravda a Láska. Ve prospěch presidentského kandidáta mluví, že v roce 1992 se stává v ČSAV zástupcem ředitele. Tehdy by se jím snad komunista ještě stát nemohl.

Ano, jsem proti tomuto kandidátovi zaujat, zaujat z důvodů více emotivních než věcných. Jeho podoba je dobrá, jeho názory lze odhadnout třeba podle podpisu „petice vědců“ za neomezené přijímání migrantů. Jen tento podpis stačí pro řadu lidí k tomu, aby takovou figuru odepsali. Příslušníka elity, kterému nestálo ani za to založit si internetovou stránku a dát tam svůj pohled na svět nebo aspoň doplnit své údaje na wikipedii nebo na avcsr.cz.

J. Novák 1.4.2017 11:06

Člověk, který podepsal český zvací dopis pro imigranty je pro mě nevolitelný. A co se týče té jeho lidské slušnosti, tak v letech hlubokého marasmu byl členem KSČ. Tím pro mě kausa pana Drahoše coby kandidáta na presidenta končí.

Z. Lapil 1.4.2017 11:01

Re: Vážené ženy a dámy

Tak tak, už dříve jsem vzpomněl, jak se v dobách OF dámy dělily na havlovky, klausovky a dienstbierovky. A to ještě nevíte, jaký je mezi dámami "jeho" zpívacím sboru zájem o čestné členství v druhém basu :-).

Vážně: ten pán je zralá osobnost a když mluví, je mu nasloucháno.

J. Rojšl 1.4.2017 10:58

co pitomý lid rád slyší

„Tým prezidenta Miloše Zemana v tomto týdnu zahájil pod vedením Mluvčáčka, ostrou část předvolební kampaň...“

Populistou je ten, kdo bystře odhadne, co pitomý lid rád slyší, a podle toho naladí svůj kolovrátek. Pitomost lidu, zdůrazněme, je základní předpoklad, bez nějž celý populismus nedává smysl.

Z. Susnar 1.4.2017 10:52

Re: Dobrý...

Marcela Moravec ( Klausovec) obhajce vsech prorusackych hlupaku Stale odpovida aniz by byl tazan chudinka

Z. Lapil 1.4.2017 10:51

Re: Pro orientaci kam ho zařadit stačí jeho "petice"

Neboli "přestaňte hysterčit a začněte uvažovat". Co je na tom špatně?

Z. Susnar 1.4.2017 10:47

Re: Za to vy jste az moc barevny a to rude

Moravce vy jste taky deda mraz/?no asi jo ze? me jste psal abych vas vynechal,ale rad se navazite do lidi co nemaji ruse v lasce ,tak ze vy taky a milicionar??:)

Z. Lapil 1.4.2017 10:45

Re: Dvě otázky...

Vyhraněně pravicový bude nejspíš v tom, že coby chemický technolog ví, že peníze jsou za výsledky, ne za okecávání. A coby vědec kecy od výsledků rozezná. Naopak mě nenapadá, v čem by mohl být vyhraněně levicový.

V čem je podobný Miloši Zemanovi? Prvně mě napadlo, že v ničem, na druhý pokus, že má bílé vlasy. Třetí pokus: má smysl pro humor.

A ještě jedna věc: je to muzikant (a dobrý muzikant, ne že ne), takže moc dobře ví, jaký je rozdíl mezi "být správně" a "líbit se". To má společného s Horáčkem.

Z. Susnar 1.4.2017 10:41

Re: Zatím víme,

Ted jsem se zasmal vlastenecký prezident :):):)

J. Hruška 1.4.2017 10:39

Re: Za Drahošem jsou mj. sudeťóni.

No zahájil jste pěkně nenávistnou kampaň Nováku, kolik hnoje máte ještě v zásobě? Vy podepisujete lži a špínu, není liž pravda?

M. Moravcová 1.4.2017 10:32

Re: Za to vy jste az moc barevny a to rude

nadáváte druhým do anonymů. Sám-sama (ujasněte si laskavě svoje pohlaví, ani to si nedokážete uhlídat) zde vystupuje pod několikátým nickem.

M. Moravcová 1.4.2017 10:30

Re: Zatím víme,

Klaus byl dobrý a především vlastenecký prezident. Zeman není. Rusko sem netahejte. To je strašidlo pro obhájení sviňáren západního světa. Něco jako třídní nepřítel. Kdyby se jich západ skutečně bál, nebyli by rusáci rozlezlí po celém světě. Jejich prachy západu velmi voní.

M. Moravcová 1.4.2017 10:25

Re: Pouze pitomci ignorují tisíckrát objasněná fakta.

poslouchala jste někdy zaujatě něčí projev a přitom dělala věci tak nějak mimoděk? Třeba uklízela pero? Nebo kapesník? U mnohých je právě problém soustředit se na podstatné (třeba na to, co kdo říká) a mají touhu vychytávat něco, čím by se ten nenáviděný Klaus dal dehonestovat, třeba ČT(Proto asi nejezdí po světě za naše peníze dělat reportáže, že ne?).

M. Moravcová 1.4.2017 10:20

Re: Považuji Váš článek

Zeman a zásadový politik? To ze zásady oddlužil a prodal za 1,- Kč ČSOB? To ze zásady se od poloviny devadesátých let kamarádí s Babišem a pomáhá mu nakupovat oddlužené státní podniky? To máte o zásadách docela zkreslené představy.

J. Hruška 1.4.2017 10:10

Re: Pro orientaci kam ho zařadit stačí jeho "petice"

Pane Pražáku, zcestná je Vaše interpretace psaného textu, pokud nějakou máte. Kam jste profesora Drahoše (pro orientaci) zařadil Vy??

"Pravda vítězí"

J. Lepka 1.4.2017 10:04

Co dodat ?

Snad jen :

http://echo24.cz/a/wryxR/vzdy-kdyz-nastvu-lidi-tak-se-zaraduju-priznal-zeman

Předpokládám, že náplní funkce nejvyššího politického představitele státu je něco diametrálně odlišného.

J. Lepka 1.4.2017 10:00

Re: Považuji Váš článek

Zeman zásadový politik? No jo, on je apríl.

J. Hruška 1.4.2017 10:00

Vážené ženy a dámy

pohleďte na toho elegantního ztepilého muže přiměřeného věku a diplomatického chování, vzdělaného gentlemana, no nekupte to, když je to tak levné, jen vhodit svůj hlas.

J. Pražák 1.4.2017 9:58

Pro orientaci kam ho zařadit stačí jeho "petice"

Vědci proti strachu a lhostejnosti

My, zde podepsaní vědci a vědkyně, pracovníci akademických a výzkumných institucí, jsme velmi znepokojeni prudkým nárůstem xenofobie ve společnosti. Mnozí politici i média užívají rétoriku strachu z cizinců a lhostejnosti k jejich utrpení, dříve považovanou za extrémní a nepřijatelnou. O imigrantech, lidských bytostech, se píše, jako by šlo o škodnou zvěř či parazity valící se do naší vlasti, aby vysávali sociální systém nebo rovnou vraždili a znásilňovali. Cizinci žijící v Evropě jsou vykreslováni jako pátá kolona, podvodníci a zločinci...

...Vyzýváme vás, abyste ve věci přijímání uprchlíků zohledňovali skutečné potřeby a možnosti, ne vrtkavé nálady veřejného mínění. VŠEM, kdo v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení.

Prof. Ing. Jiří Drahoš, Dr.Sc.

http://www.vyzvavedcu.cz/

F. Kusák 1.4.2017 9:39

Re: Dvě otázky...

No, ona i ta Akademie si za totáče stála slušně, to proto, aby se s ní mohla strana a vláda chlubit. Že si pak z ní udělala prostitutku, to už je jiná věc. To takový Prognostický ústav byl tehdy proti Akademii výspou volnomyšlenkářství a liberalizmu. Kým a jak byl podporován je jiná věc. Takže srovnáváte nesrovnatelné. Důležité je, že s tím nemá Prof. Drahoš nic společného.

F. Kusák 1.4.2017 9:29

Považuji Váš článek

za přímo sugestivní. Čiší z něj nenávist K Babišovi a k Zemanovi. Budiž, ale např. Zeman byl vždy zásadový politik, o čemž svědčí i jeho postoj za bývalého režimu, případně jeho vztah k Izraeli. ČSSD by mu měla být vděčná, že z ní udělal silnou stranu. Je, spíše byl, vynikající rétor i se svými inteligentními bonmoty. Jenže, postupně se z ironika stal klaun, který je čím dál tím více směšný. Snad je to dáno nemocí a stářím. Obklopuje se podivnými idioty, asi proto, aby více vynikl. Rozpoutává trapné a zbytečné kauzy a ten, kdo očekával moudrého státníka, se nestačí divit. Stáří je prostě sviňa. Bylo by dobré, aby odešel, a to i ve vlastním zájmu.

Vedle něho je Prof. Drahoš elegantní, vzdělaný a uhlazený člověk. Ale upřímně, z politického hlediska o něm nic nevíme a bylo by málo, abychom ho volili jen proto, že je to jednoznačně lepší volba než dnešní Zeman. Prostě uvidíme, jaké bude mít protikandidáty a jak se vymezí k tématům, které dnes hýbou společností.

P. Lenc 1.4.2017 9:14

Tak nám

začíná prezidentská kampaň.Milujte Drahoše, vždyť je akademik a je pro ty "slušné lidi", plivejte na "hulváta" Zemana, protože ten je pro tu většinu "primitivů".Hurá, bude sranda.

Z. Susnar 1.4.2017 9:13

Re: Zatím víme,

Tak jak to dela Zeman nebo jak to delal Klaus? Hajit smerem k Rusku ?

Z. Susnar 1.4.2017 9:11

Re: Za Drahošem jsou mj. sudeťóni.

Pane K. Novák 396 zaspivejte nam zde internacionalu co jste zpival kdyz jste slouzil v LM dekuji:):)

Z. Susnar 1.4.2017 9:07

Re: Pouze pitomci ignorují tisíckrát objasněná fakta.

Pane Krivan vim ze je to blbost od prezidenta ukrast pero a ze je po podepsani jeho Jen me zarazi kdyz se o tom pise proc V.K to pero cpal potaji do kalhot nebo kabatu aby ho nikdo nevidel ? Stejne potom se verejne priznal ze by si ruku radeji usekl:):)

L. Křivan 1.4.2017 8:55

Re: Pouze pitomci ignorují tisíckrát objasněná fakta.

Protokolární pero se stává po podpisu majetkem podepisovatele. Tečka. Tak to platí po celém světě už od nepaměti.

Ale kdo si musí za každou cenu plivnout na Václava Klause ten dělá ze sebe bllba. Typický ochcávač Klausových podrážek. Výš nedocákne.