11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

POLITIKA: Do arény vchází učenec

Překvapení to není, s prezidentskou kandidaturou Jiřího Drahoše se více méně počítalo už proto, že ji sám Drahoš nevylučoval. Od roku 2009 byl předsedou Akademie věd. To už je hodně viditelné místo na veřejné scéně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lepka 1.4.2017 10:00

Re: Považuji Váš článek

Zeman zásadový politik? No jo, on je apríl.

V. Čermák 1.4.2017 14:17

Re: Považuji Váš článek

Můžete zde aspoň naznačit, v čem by Zeman zásadový nebyl? A nepleťte do toho fakt, že může změnit názor a nestydí se zato, neboť jen idiot nemění názory.

M. Moravcová 1.4.2017 10:20

Re: Považuji Váš článek

Zeman a zásadový politik? To ze zásady oddlužil a prodal za 1,- Kč ČSOB? To ze zásady se od poloviny devadesátých let kamarádí s Babišem a pomáhá mu nakupovat oddlužené státní podniky? To máte o zásadách docela zkreslené představy.

O. Zuckerová 1.4.2017 12:30

Re: Považuji Váš článek

Já si naopak myslím, že po tom "zvacím dopise" o něm "z politického hlediska" víme vše, co je zapotřebí vědět! Pro mne nevolitelný.

J. Lepka 1.4.2017 13:07

Re: Považuji Váš článek

Přečtěte si ten "zvací dopis" ještě jednou, no raději vícekrát, možná pak pochopíte, že ve větě :

"Vyzýváme vás, abyste ve věci přijímání uprchlíků zohledňovali skutečné potřeby a možnosti, ne vrtkavé nálady veřejného mínění. VŠEM, kdo v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení", není nic merkelovského - přijďte všichni!

Nebo snad nechcete pomáhat skutečně potřebným a ohroženým ???

O. Zuckerová 1.4.2017 18:23

Re: Považuji Váš článek

určitě českým dětem, bezdomovcům, těm, co si nevystačí s vlastní silou (mezi ně už skoro patřím). Pokud jsou ale "skutečně potřební a ohrožení" zamícháni do zločineckých hord znásilňovatelů žen a podřezávačů kněží - tak mají smůlu. To se měli od onoho velkého morálně promíchaného proudu oddělit prohlášením loajality, nabídnout výměnou svoji pomoc a nechovat se jako majitelé kontinentu. Nic takového jsem zatím nezaznamenala. A rozhodně ne pomoc jako šek bianco!!!

R. Langer 2.4.2017 10:30

Re: Považuji Váš článek

Já jim pomáhám a žádné dopisy na to nepotřebuju. A co vy?

P. Lenc 1.4.2017 9:14

Tak nám

začíná prezidentská kampaň.Milujte Drahoše, vždyť je akademik a je pro ty "slušné lidi", plivejte na "hulváta" Zemana, protože ten je pro tu většinu "primitivů".Hurá, bude sranda.

B. Lukáš 1.4.2017 8:41

Souhlas s autorem.

S příspěvkem autora se ztotožňuji. Je obsahově věcný, naznačuje očekávané nemravnosti prezidentského volebního klání. Máme se na co těšit, jen mám obavu, že mocné síly intrik, podlosti a zákeřnosti zvítězí nad slušnosti a rozumem a k žádné změně k lepšímu nedojde.

F. Navrátil 1.4.2017 8:31

Slušnost není volební program

Nerozumím Astonovu jásotu nad kandidaturou pana Drahoše. Líbí se mu, protože podle prý nejlépe zapadá do bot Karla Schwarzenberga! S jakým programem jde pan Drahoš do voleb? Jak se staví k EU, islámské invazi, jaký má vztah k Trumpovi, k Rusku, Číně? Jak se staví k propadu školství a k inkluzi? Jak se staví k romské otázce? Atd, atd. Rád bych slyšel konkrétní odpovědi , rád bych se podíval na jeho politický program. Jeho fotka, jeho spisovné, ale bezobsažné vyjadřování, by nebylo k ničemu. Asi nejhorší by bylo, kdyby pan Drahoš převzal manýry Andreje Babiše, který se obejde bez volebního programu. Jen výraz "Všetci kradnú" by nahradil "Všichni jsou sviňáci, jen já jsem slušný!"

L. Křivan 1.4.2017 8:41

Re: Slušnost není volební program

Pan Drahoš by se měl k Vaši otázkám vyjádřit. Boty Karla Schwarzenberga nejsou zrovna to pravé !

Z. Lapil 2.4.2017 12:33

Re: Slušnost není volební program

V klidu, jestli dobře chápu, tak aktuální počet kandidátů je nula, zatím se jen v zákulisí shromažďují kandidáti na kandidáty. Volby budou až za nějakých třičtvrtě roku. Do té doby se pánové a dámy k těmto otázkám buď vyjádří nebo nevyjádří. Rozhodnutí koho volit (a jestli vůbec někoho) počká do začátku příštího roku.

M. Moravcová 1.4.2017 8:15

Zatím víme,

Že pan Drahoš kandiduje a co píšou na Wikipedii. Co si pan Drahoš myslí o zásadních politických problémech nevíme. Pro mě je podstatné, aby prezident hájil především české zájmy. Ostatní je druhotné.

L. Křivan 1.4.2017 8:37

Re: Zatím víme,

Co píše Wikipedie o panu Drahošovi je sympatické. Přijatelný věk, inteligentní, inženýr (to hodně vypovídá o inteligenci a způsobu myšlení), ... Chci vědět o jeho názoru na zaplavení Evropy negry a muslimy. Z toho pak logicky plyne i vztah k Israeli a arabům.

Z. Susnar 1.4.2017 9:13

Re: Zatím víme,

Tak jak to dela Zeman nebo jak to delal Klaus? Hajit smerem k Rusku ?

M. Moravcová 1.4.2017 10:30

Re: Zatím víme,

Klaus byl dobrý a především vlastenecký prezident. Zeman není. Rusko sem netahejte. To je strašidlo pro obhájení sviňáren západního světa. Něco jako třídní nepřítel. Kdyby se jich západ skutečně bál, nebyli by rusáci rozlezlí po celém světě. Jejich prachy západu velmi voní.

Z. Susnar 1.4.2017 10:41

Re: Zatím víme,

Ted jsem se zasmal vlastenecký prezident :):):)

M. Moravcová 1.4.2017 11:22

Re: Zatím víme,

Žofko smějte se jak chcete, prodlužuje to život. Nicméně si ujasněte, kdo vlastně jste vy sám-sama, jinak budete k smíchu vy.

Z. Susnar 1.4.2017 13:20

Re: Zatím víme,

Marcelo Moravce Smat se budu kdy chci a to ze tady mas spoustu nicku dokazuje to ze odepisujes aniz by jsi byl tazam Marfuso :):):)

J. Fridrich 1.4.2017 8:15

Je zajímavé, ovšem pro naši podivnou zemi

Je zajímavé, ovšem pro naši podivnou zemi charakteristické, že o slušném, schopném a solidním kandidátu na našeho presidenta - tedy předsedovi Akademie věd České republiky, panu prof. Ing. Jiřím Drahošovi, DrSc., dr. h. c.- se příliš nemluví, neuvažuje - nyní to " napravuje " Zemanův pejsek Ovčáček... Prostě není to člověk do Blesku, Aha - tedy není náš, čecháčků - nemá aféry, nepije, nesprost'ačí, asi by ani nedělal po světě ostudu - tak co s ním....

M. Moravcová 1.4.2017 8:17

Re: Je zajímavé, ovšem pro naši podivnou zemi

Tak to máte blbý. Zkuste Agátu.

F. Navrátil 1.4.2017 8:34

Re: Je zajímavé, ovšem pro naši podivnou zemi

Že nemá aféry, nesprosťačí, nepije a nedělá po světě ostudu, není volebním programem. Takových lidí znám tucty a nepovažují to za dostatečnou kvalifikaci pro kandidaturu na prezidenta republiky.

L. Křivan 1.4.2017 8:47

Re: Je zajímavé, ovšem pro naši podivnou zemi

Váš výčet jeho pozitivních vlastností bych nazval "nutnou, ale nedostačující podmínkou" pro kandidaturu.

S. Ševeček 1.4.2017 8:08

Drahoš je fakt dobrý kandidát

a jeho kariéra za totáče je taky obdivuhodná.

V. Klepetko 1.4.2017 7:48

Dvě otázky...

Mohou si slušní lidé za současné konstelace hvězd zvolit "slušného člověka pro slušné lidi", když musí především umět hájit jejich zájmy proti profesionálním a cynickým praktikům moci? Dokáže Boticelliho Venuše politicky efektivně oponovat Babišovi nebo třeba Martinu Schulzovi? Prosadí se mezi neslušnými gaunery? A nehodí se podobný slušňák spíše do německého ústavního systému, ve kterém prezident nemá žádné výrazné politické pravomoci a může být jen sjednocující morální autoritou a symbolem státu? Na tyto otázky si každý odpoví sám, je to spíše věc názoru, než nějakých nových argumentů... Chci si ale o panu prof. Drahošovi udělat lepší představu a proto mám dvě jiné, na které mi snad někdo odpoví. Petr Kolář, který pana Drahoše dobře zná, o něm prohlásil toto:

1) "V některých otázkách je pravicově vyhraněný". Ptám se - ve kterých otázkách je pan Drahoš pravicově vyhraněný a jak? Jde snad o daně? Nebo o něco jiného?

2) "Je slušný, důstojný, mravně integrovaný, ale zároveň to není žádný Antizeman". Není Antizeman? V tom případě se ptám - co má se Zemanem společného? V čem je Zemanovi podobný?

M. Drašner 1.4.2017 8:38

Re: Dvě otázky...

Nevím, kolik toho víte o Akademii věd, ale její vedení (když se musí navíc shánět peníze na provoz) je slušná škola politiky. Ne sice jako Prognostický ústav pánů Klause, Zemana a Dlouhého, ale i tak. Mohlo by to být ještě zajímavé. A to, že nemá vovčáčka, bych viděl spíše jako plus.

V. Klepetko 1.4.2017 8:55

Re: Dvě otázky...

Ptal jsem se ale, v čem je pan Drahoš vyhraněně pravicový? A v čem je podobný Zemanovi, když není Antizeman?

A můžete mít pravdu - řízení AV bude asi pro politika dobrou školou. Takže žádná Boticelliho Venuše? :-))

Z. Lapil 1.4.2017 10:45

Re: Dvě otázky...

Vyhraněně pravicový bude nejspíš v tom, že coby chemický technolog ví, že peníze jsou za výsledky, ne za okecávání. A coby vědec kecy od výsledků rozezná. Naopak mě nenapadá, v čem by mohl být vyhraněně levicový.

V čem je podobný Miloši Zemanovi? Prvně mě napadlo, že v ničem, na druhý pokus, že má bílé vlasy. Třetí pokus: má smysl pro humor.

A ještě jedna věc: je to muzikant (a dobrý muzikant, ne že ne), takže moc dobře ví, jaký je rozdíl mezi "být správně" a "líbit se". To má společného s Horáčkem.

F. Kusák 1.4.2017 9:39

Re: Dvě otázky...

No, ona i ta Akademie si za totáče stála slušně, to proto, aby se s ní mohla strana a vláda chlubit. Že si pak z ní udělala prostitutku, to už je jiná věc. To takový Prognostický ústav byl tehdy proti Akademii výspou volnomyšlenkářství a liberalizmu. Kým a jak byl podporován je jiná věc. Takže srovnáváte nesrovnatelné. Důležité je, že s tím nemá Prof. Drahoš nic společného.

J. Mrázek 1.4.2017 6:41

Jaro je tu...

Češi jsou smějící se bestie:

Na přírodní zákony se lze spolehnout absolutně: přiletěli tažní ptáci - zase bude jaro! Přiletěl Švejnar - zase budou volby!

Pokud nebudou eurohujeři protestovat proti referendu o nezávislosti Skotska, jistě nebudou protestovat proti referendu o nezávislosti Katalánska či Donbasu......a odvolají protesty proti referendu na Krymu !