29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Dnešní sociální politika státu je úchylná

Jak je všeobecně známo, ministryně práce a sociálních věcí Maláčová (ČSSD) připravuje se svými podřízenými z ministerstva tzv. prorodinný balíček, kde řeší rodičovský příspěvek, dětské skupiny, částečné úvazky a zálohované výživné až za miliardy korun.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 12.4.2019 15:35

Re: Co s tím?

Problém je v tom, jak poznat nemajetného. Tuším nějakej Babiš onehdy přepsal majetek na milostivou paní.

S nemocnými a jinak nemohoucnými nápodobně.

Velmi schůdná mi přijde představa nějaké postupně snižované dávky (není to můj nápad). Nechť je minimální nutný příjem 1000,- fufníků. Kdo nevydělává vůbec, dostane je. Kdo vydělá stovku, dostane ne dorovnání do tisíce, ale 990,-: člověk má důvod pracovat. Za pětistovku výdělku řekněme 800,- a ještě za 1000,- vydělaných fufníků pětistovku. Stále musí platit, že čím víc člověk pracuje, tím víc větší má celkový příjem. A dejme tomu na dvou tisícovkách výdělku dávky končí.

Změny budiž co možná plynulé a okamžité. V době, kdy i ten nejprimitivnější účetní program spočte zálohu na skokově definovanou daň z každé měsíční výplaty, by neměl být problém spočítat dávku závislou na výplatě lineárně.

Z. Koutecký 12.4.2019 14:39

Re: Co s tím?

No, s půjčkami máme u nás už bohaté zkušenosti. Vždyť naši občané si už napůjčovali přes 1,5 bilionu Kč. Výsledek je 1 mil. exekucí.

M. Prokop 12.4.2019 8:55

Tak konečně člověk,

kterého v těch volbách do kočovného parlamentu mohu volit, aniž by mne bolela ruka.

Z. Frys 12.4.2019 8:31

Souhlas.

Sociální stát je nejničivější zbraň hromadného ničení. Ničí rodiny, ničí přirozené sociální vazby ve společnosti, vede k degeneraci populace, je hlavním motorem migrační krize a v konečném důsledku vede k idiokracii.

Etický aspekt sociálního státu (použití násilí) považuji za ještě důležitější než aspekt ekonomický. Násilná redistribuce soukromého majetku (sociální dávky, důchody) je zcela amorální a naprosto flagrantně porušuje právo každého člověka na ochranu soukromého majetku.

Jedinou výtku mám k zabezpečení na stáří množstvím dobře vychovaných a vydělávajících potomků. Je to antievoluční a nic takového v přírodě neexistuje. Na stáří se holt každý musí připravit sám.

P. Gábriš 12.4.2019 9:22

Re: Souhlas.

Ale ono to s tím doopatrováním starší generace někde docela funguje. Zažil jsem to v Koreji i Japonsku. Holt, jiné morální aspekty.

R. Brzák 12.4.2019 9:43

Re: Souhlas.

nevím to jistě - ale asijský sociální stát není zjevně ani zdaleka tak rozbujelý, jako ten evropský...

R. Brzák 12.4.2019 9:42

Re: Souhlas.

Souhlas až na Váš poslední odstavec. Co je na výchově svého potomstva směrem k odpovědnosti (a tudíž svobodě) antievolučního? Jistě, v přírodě se potomstvo nestará o svého rodiče. Ale právě evolucí se ze zvířete stal člověk - který díky lásce k životu svému miluje i ty, bez nichž by byl méně úspěšný a nešťastný - své děti, rodiče, bližní a nakonec i lidi všechny.

Z. Frys 12.4.2019 10:17

Re: Souhlas.

Na výchově dětí k odpovědnosti za sebe a své blízké samozřejmě není nic antievolučního, právě naopak. Zatímco ale péče o potomstvo je evoluční, péče o rodiče antievoluční. Člověk je pořád jenom zvířátko, jen nepatrně chytřejší než opice. Svým dětem jsem zakázal, aby se o mě staraly, protože zrovna v té době budou potřebovat všechny svoje zdroje pro péči o svoje potomstvo. Proto jsem se na stáří důkladně připravil a nespoléhám na to, že by se o mě nekdo staral, ba naopak - počítám s tím, že budu mít ještě přebytky pro vnoučata...

Jinak svoje děti jsem vychovával dle zásady: "Neubližuj lidem, neber jim jejich věci, nerozděluj co ti nepatří, a nenech si nic líbit"...

J. Pokoutný 12.4.2019 8:18

Smutné, ale souhlas.

P. Čech 12.4.2019 7:17

"Sociální" politika?

Jakákoliv "sociální" politika státu, jiná než ta, která je směřována k lidem nemocným či jakkoliv jinak zdravotně handicapovaným, je úchylná, socanská a v konečném důsledku nebezpečná. Nebezpečná proto, že vychovává z lidí nesvéprávné lenochy, kteří namísto toho, aby se chovali obecně zodpovědně, raději sedí s nataženou rukou ke státu se slovy : "Státe, dej!".Pokud si tuto základní věc neuvědomíme a nevytěsníme socany ze společnosti zrušením všelijakých socanských dávek, přídavků, příspěvků, dotací a pobídek, nikam , ke smysluplným cílům nedospějeme.

D. Polanský 12.4.2019 6:56

No jo sahat na majetek není v módě

Sociální dávky berou i lidé, co mají pozemky a domy. Ukázkou byla devadesátá léta. Tam se rozdávalo vesele i milionářům.

R. Langer 12.4.2019 7:18

Re: No jo sahat na majetek není v módě

No, ono je to přece jenom trochu složitější.

P. Čech 12.4.2019 7:29

Re: No jo sahat na majetek není v módě

Téměř nic není složité. Všechno lze řešit jednoduše. Toto zejména zrušením všelijakých socanských dávek, přídavků, dotací a pod. s jedinou výjimkou a to těch, které jsou směřovány k lidem nemocným a zdravotně handicapovaným. Jde o jednu zcela zásadní věc. Každý zdravý člověk je schopen se o sebe a svou rodinu postarat sám. Jen chtít! Socanské poskytování všelijakých "dávek" lidem zdravým je cestou do pekel. Vyrábí totiž z těchto lidí nesvéprávné jedince, závislé na socanské politice socanského státu. O socanských politických stranách nemluvě.

K. Keinkopf 12.4.2019 8:38

Re: No jo sahat na majetek není v módě

Pamatujete třeba na Giňu z ČT? Myslíte si, že plat mluvicí hlavy byl až tak nízký, že k němu musel pobírat sociální dávky? Já chápu, že se jednalo o jiné etnikum, ale platí obecně, že pokud je možnost sociální dávky zneužívat, tak zneužívány budou.

P. Čech 12.4.2019 7:20

Re: No jo sahat na majetek není v módě

Hloupý kdo dává, hloupější, kdo nebere. Vykládejte to socanům Jejich existence totiž je na takových dávkách, přídavcích, příspěvcích, dotacích a pobídkách postavena.

J. Holíček 12.4.2019 7:27

Re: No jo sahat na majetek není v módě

Tomu se říká demokracie. Ta současná je úchylná! :-))

P. Čech 12.4.2019 7:33

Re: No jo sahat na majetek není v módě

To, co se u nás odehrává, není žádná demokracie. Demokracie (i parlamentní) je především demos kratos - vláda občanů. Občanů, nikoliv politických stran. Náš politický systém lze nazvat jedině konglomerátem reálného socialismu a klasické anarchie. Jinak řečeno cestou do pekel.

M. Prokop 12.4.2019 8:58

Re: No jo sahat na majetek není v módě

To by bylo krásné, kdyby u nás demokracie nebyla a mohli bychom bojovat za to, aby byla.

Je to horší, u nás i jinde JE demokracie a výše popsané jsou její stinné stránky. Na tom váš patologický odpor ke stranám nic nezmění.

P. Čech 12.4.2019 13:57

Re: No jo sahat na majetek není v módě

Já nemám žádný odpor k politickým stranám. To pouze ti, kteří nechtějí chápat, nechápou. Zásadně ovšem nesouhlasím s mocí politických stran, s tím, že téměř zcela ovládají demokratické moci zákonodárnou, výkonnou a soudní.Politické strany jsou podle mne spolky občanů stejného názoru na věci obecné. Jako takové mohou vypracovávat doporučení k řešení mnoha různých problémů a tato navrhovat moci zákonodárné a výkonné k realizaci. Zásadně nemají jakkoliv prosazovat a protlačovat svá, vždy menšinová řešení. Od toho jsou a nebo mají být v demokracii jiné orgány (poslanecká sněmovna, senát, vláda, ev. prezident). V poslanecké sněmovně mají zaedat poslanci - zástupci občanů, těmito občany přímo a demokraticky volení. Zásadně tam nemají zasedat poslanci - zástupci svých politických stran a jako takoví vnucovat občanům svá politická řešení. Moc politických stran je všude tam, kde absentuje skutečná demos kratos - vláda občanů - demokracie.

J. Holíček 12.4.2019 19:31

Re: No jo sahat na majetek není v módě

To je pravda, jenže na čem je postavena existence ostatních stran? Reálně. :-))

M. Krátký 12.4.2019 4:51

To bude kvílení a štěkotu až se lůza vyspí

dobré ráno

Š. Hašek 12.4.2019 8:07

Re: To bude kvílení a štěkotu až se lůza vyspí

Dobré ráno.

Jsme v situaci, kdy lůza - která za život víc dostane (od ostatních) než odvede (ostatním) asi začíná mít většinu.

Pro označení těch ostatních se používá slovo "stát", s připojením slova "zdarma". Obojí značně nepřesné.