29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Dnešní sociální politika státu je úchylná

Jak je všeobecně známo, ministryně práce a sociálních věcí Maláčová (ČSSD) připravuje se svými podřízenými z ministerstva tzv. prorodinný balíček, kde řeší rodičovský příspěvek, dětské skupiny, částečné úvazky a zálohované výživné až za miliardy korun.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Liptovský 12.4.2019 15:56

Re: A čo keď je to inak?

A nie je to aj o morálke každého z nás? Či hľadím len na seba, alebo sa zaujímam aj o to, čo sa deje okolo mňa? O moje schopnosti sa nestrachujte, ani o dôveru vo vlastné schopnosti. Ak si myslíte, že to, čo sa deje v spoločnosti, sa vás netýka a ste spokojný, niet čo dodať... Zabudnime na priateľov, príbuzných, známych, susedov... Spýtajte sa však ich, aké majú pocity...

O. Uživatel 12.4.2019 15:57

Uživatel požádal o vymazání
V. Liptovský 12.4.2019 16:05

Re: A čo keď je to inak?

A...? Ono to je vždy tak - istá časť má z danej situácie prospech, tá iná škodu... Príklad z histórie - za tzv. Slovenského štátu si arizátori židovských majetkov pochvaľovali, aký je štát spravodlivý... Po vojne tzv. národní správcovia sa triasli od šťastia, akí sú úspešní... A neskôr sa len čudovali... Za tzv. socializmu bola tiež skupina, ktorá z toho prosperovala (je paradoxom, že často to boli tí istí, ktorí prosperovali aj v predchádzajúcich dvoch príkladoch)... No, je to aj o morálke... Ale vy hovoríte, že o vlastných schopnostiach... Z istého pohľadu asi áno, ale to je mimo morálnych zásad.

O. Uživatel 12.4.2019 16:11

Uživatel požádal o vymazání
V. Liptovský 12.4.2019 16:15

Re: A čo keď je to inak?

Držím vám palce, aby vám to vydržalo... Ale - za to nemusíme byť nepriatelia (-:

O. Uživatel 12.4.2019 16:25

Uživatel požádal o vymazání
V. Liptovský 12.4.2019 16:41

Re: A čo keď je to inak?

Ale, veď som to ani nepredpokladal... V podstate Vás chápem, rozumiem aj Vášmu názoru. V podstate som to až tak rigídne nemyslel. Svet nie je len taký, alebo onaký, nie je jednoznačný... Inak by neprežil. Samozrejme, ani ja nemám len jednoznačne zlé skúsenosti, mám aj dobré, ale napriek tomu ma se..., pardon, štve, že aj toto sa deje. A to v takom obrovskom meradle, na najvyšších postoch... No, myslím si, že keby sme sa stretli na opekačke pri ohni, mali by sme si o čom pohovoriť... želám Vám všetko dobré...

J. Jurax 12.4.2019 23:43

Mýlíte se. Moc sledujete média, tam se dozvíte jen o všeho schopných pacholcích, ti jen schopní a slušní nejsou mediálně zajímaví, ač je jich většina ...

M. Kosejk 12.4.2019 14:23

-----

Dárečky pro sociálně slabší? No... Nejsem žádný příznivce rozhazovačného sociálního státu. Ale tyhle "dárečky" jsou pakatel proti "dárečkům" pro nadnárodní korporace a proti penězům, které tyto korporace každoročně vyvedou pryč z ČR.

Například "naše" banky! Naše banky vůbec nejsou naše banky, jsou to cizími korporacemi vlastněné firmy, které vydělávají na tom, že hospodaří s penězi českých střadatelů - a pak tyto naše peníze půjčují velkým firmám - a zisky odvádějí svým "matkám". A když průměrný mladý Čech chce hypotéku, tak mu řeknou, že dle podmínek ČNB je na to moc chudý.

Co tím chci říct? Že dárečky pro chudší mají alespoň určitou logiku. Ale kde je logika v podpoře velkých bohatých korporací? Podívejte třeba na to, kolik dotací každý rok inkasuje kupříkladu takový Agrofert, který je vlastněn 2. nejbohatším občanem tohoto státu (a to je jen jeden z příkladů).

M. Prokop 12.4.2019 15:05

Re: -----

Korporace "vyvádějí" zdaněný výnos ze svého majetku. To je jejich právo a naše chyba, že po letech bolševismu jsme nebyli schopni ten majetek provozovat sami. Chyběl kapitál.

Dtto banky. V rukou místních majitelů krachly, koupili si je cizí. A ve frakčním bankovnictví nepůjčují peníze svých českých střadatelů, ale peníze, vytvořené (natištěné) ČNB. I to omezení je dílo ČNB, s dokonale českou bankovní radou.

Dárečky pro chudší by měly logiku, kdyby to byly dárečky soukromých dárců, pak by mohly být i přesněji zacílené. A stát snížit daně.

Dárečky korporacím jsou pochopitelně nesmysl, v tom souhlas.

V. Kún 12.4.2019 15:34

Re: -----

Ten nedostatek kapitálu v českých bankách způsobili jejich čeští privatizéři, kteří je vzápětí vykradli a poslali do konkurzu. Hospodaření původně komunistických bank a celého státu (ČSSR) bylo tehdy totiž vyrovnané, to až za Klause a Kočárníka vznikly dluhy a rozpočty se dostaly do bilionových ztrát. Navíc díky úmyslné devalvaci české koruny právě těmito pány se banky a vůbec všechno, co za něco stálo, dostalo do cizích rukou doslova za hubičku. - A zmiňované frakční bankovnictví? Nic než podvod, Ovšem právě podvodům se v Česku dobře daří. Západ se ho navíc zuby nehty drží.

J. Kanioková 12.4.2019 15:42

Ha, ha, ha, ha, to jste fakt tak naivní ???

"Hospodaření původně komunistických bank a celého státu (ČSSR) bylo tehdy totiž vyrovnané,"

M. Prokop 12.4.2019 17:57

Re: Ha, ha, ha, ha, to jste fakt tak naivní ???

V lepším případě naivní.

M. Prokop 12.4.2019 17:56

Re: -----

Ale jděte, brepto. Nedostatek kapitálu, nejen v bankách, způsobila 50tiletá vláda socialistů, z toho 40 komunistů. To, co po komouších zůstalo, nebyl kapitál, ale zastaralé továrny, infrastruktura, zkažení lidé a bezcenné papírky.

Klaus a Kočárník to dle svého nejlepšího vědomí a svědomí napravovali, celkem úspěšně. Devalvace žádná nebyla. Byl stanoven kurz, který za bolševíka vůbec neexistoval, stanoven celkem správně.

Frakční bankovnictví se mi nelíbí, ale podvod bych mu zrovna neříkal (zvlášť ve srovnání s podvody komoušů).

M. Kosejk 12.4.2019 18:29

Re: -----

a) Většina do zahraničí vyváděných peněz není zdaněna. Zpravidla jsou zisky vyváděny formou nezdaněných kapitálových transakcí uvnitř korporace.

b) Naše banky holt posloužily na financování nákladů porevoluční transformace. Málokdo ale asi v té době čekal, kam až to zajde. Dnes už ovšem naše "elity" cíleně pracují ve prospěch cizího kapitálu a některých západních mocností - a český člověk je jim fuk.

c) Už i Caesar věděl, že musíte mít na své straně obyčejné lidi - a něco jim nabídnout (chléb, hry...).

P. Harabaska 12.4.2019 13:07

Vy si říkáte "vopřesdrštku", Kříži.

Prý: Zlí jazykové tvrdí, že by dala každému. Anebo tohle: Uzeniny z masa, nebo ty kostelecké. Tfuj!

J. Vocilka 12.4.2019 12:43

V podstatě blábol , ano kdo může a nesnaží se ať je pravidly nucen k lepšímu výkonu a i tvrdším způsobem. A co ten kterému prostě není od přírody dáno ? Přerozdělování zisku těch schopnějších je správné a bylo je a bude horší je to , že se zisk používá na některé zbytečnosti a není kontrola efektivity vynaložených dávek to je špatně a to by se mělo změnit.

O. Uživatel 12.4.2019 12:59

Uživatel požádal o vymazání
M. Kosejk 12.4.2019 14:34

Re:

Na druhou stranu ale platí, že ať jste levicový, nebo pravicový politik, tak vaším primárním úkolem je zajistit sociální smír a stabilitu společnosti.

Pokud ovšem čím dál více lidí na Západě má pocit, že systém není správný a sociálně spravedlivý, tak si zaděláváme na pr*ůser.

A mimochodem:

Víte, proč v USA to tak dlouho fungovalo - a proč se to tam teď pomalu drolí? Zejména proto, že Amicí věřili v "Americký sen" - už nevěří.

Americký sen vlastně znamenal, že ve společnosti existoval konsensus na tom, že každý jednotlivec má šanci zbohatnout a pozvednout se nad úroveň své třídy. A že záleží jen na jeho píli a schopnostech. Dnes už ovšem ani v USA lidi na to nevěří. A myslí si, že záleží jen na konexích, rodinném sociálním zázemí a ochotě se chovat jako prase.

V. Kún 12.4.2019 15:08

Re:

Dobře a výstižně řečeno.

O. Uživatel 12.4.2019 15:12

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 12.4.2019 15:10

Uživatel požádal o vymazání
M. Kosejk 12.4.2019 18:06

Re:

Ta společnost se tam drolí už dlouhé desítky let - a můžou za to republikáni i demokraté (stejná verbež, jen kosmetické změny pro kampaně).

O. Uživatel 12.4.2019 18:12

Uživatel požádal o vymazání
M. Kosejk 12.4.2019 18:43

Re:

Jde to tam do kytek o té doby, co se Nixon rozhodl, že podpoří outsourcing práce do Číny (v této době začíná postupný sešup kdysi slavných průmyslových měst jako Detroit) . V době Studené války to mělo geopolitický smysl - tj. odstřižení SSSR. Ale progres šel dál - a podíleli se na něm republikáni i demokraté.

A jediní, kdo z toho dnes v USA těží, jsou vrcholní manažeří korporací a jimi uplacení politici. A lidi tu nespravedlnout vidí - a vůbec se jim to nelíbí.

p.s. kde by podle vás byl takový Trump, kdyby mu v mladí fotřík nedal balík prachů do začátku? Nebo G.W.B. bez rodinné nadnárodní ropné korporace, která se neštítí obchodovat se Saudy? kdo z Američanů měl takové štěstí?

J. Vocilka 12.4.2019 15:16

Ano stím bych souhlasil , ale za předpokladu , že těch svobodných solidárních by bylo dost.

O. Uživatel 12.4.2019 15:27

Uživatel požádal o vymazání
M. Prokop 12.4.2019 13:40

Re:

Přerozdělování od schopnějších k méně schopným, až neschopným, bylo odpradávna. Pokud to ovšem bylo soukromou záležitostí, byli většinou podporováni ti, kdo nemohli, což je správně. Stát svými zákony a vyhláškami neumí a nikdy umět nebude rozlišit ty, kteří nemohou a podporu si zaslouží, od těch, kteří nechtějí a podporu si tedy nezaslouží. Stačí se jít podívat na pracák a pokecat si tam s úřednicemi. Ty vědí, kdo se jim z každého nabídnutého místa neprodleně vrátí, že ho "nechtějí".

J. Kozohorský 12.4.2019 12:33

výborné,

ale asi jen výkřik do tmy, bohužel

P. Lenc 12.4.2019 11:03

Po panu Kurasovi druhý článek který má co říct.Dík!