3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Debakl

První přímé prezidentské volby přinesly celou řadu zajímavých fenoménů. Poprvé se masivně vzedmula vlna uživatelů sociálních sítí a prosadila svého kandidáta, poprvé cela řada novinářů a redakcí veřejně přiznala, kdo je jejich favoritem, a také poprvé kandidát ODS totálně vyhořel, a to plošně na území celého Česka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 15.1.2013 13:19

Re: Máte jistě pravdu, ale jen kousek

To jste zhodnotil velice dobře a slušně, já při pomyšlení na ODS už dokážu jenom nadávat... :-(

R. Langer 15.1.2013 13:16

Re: Cituji autora

:-)

J. Vyhnalík 15.1.2013 12:50

Re: Další důvod proč tak málo hlasů

Viděl jsem analýzu, kde to bylo podstatně víc.

Zajímavé je, že podle Volební kalkulačky byl Sobotka kandidát, jehož názory nejvíce korelovaly s názory návštěvníků stránek, kteří si kalkulačku vyplnili (údajně jich bylo cca 300 000, ale já osobně jsem kalkulačku vyplňoval nejméně 3x, takže v reálu to bude méně). Samozřejmě, že za výroky o debaklu ODS je někdy snaha komentátorů ODS potopit, ale je fakt, že Přemysl Sobotka byl jako kandidát velice slabý. Ne kvůli názorům, které zastává, ale kvůli tomu jak je zastává. Bez fantazie, bez vtipu, prostě nezaujme. Slogan Přemysl na Hrad si měl schovat na dobu po případném vítězství, pak by ho po něm média ráda opakovala, před volbou, při preferencích okolo 5 %, to lidi jedině odrazovalo.

L. Machala 15.1.2013 12:45

V. Klaus škodolibě

komentoval volební debakl Sobotky a ODS, ale před volbami nepodpořil Sobotku ani "implicitně". Prohlásil, že jediným politikem mezi kandidáty je Zeman. Myslím, že není pochyb o tom, že tento přístup je plně kongruentní s krásnými povahovými vlastnostmi pana presidenta.

P. Jášek 15.1.2013 12:42

Cituji autora

 pro pravicovou konzervativní stranu poučení... Ale pro ODS těžko!

L. Machala 15.1.2013 12:37

Re: Skutečný představitel nás Čechů

Ja Vám známo, když už argumentujete podpásovými údery, že manželka TGM také měla velké problémy s češtinou?

J. Kuldain 15.1.2013 12:27

Máte jistě pravdu, ale jen kousek

Přemysl Sobotka je nevýrazný kandidát, nicméně myslím, že to bylo jen jedním z mnoha důvodů, proč nebyl zvolen. Resp. proč jej nevolili někteří voliči, kteří jej volit mohli a proč dopadl až tak špatně. Další důvody už zde v diskusi zazněly - nepopularita ODS, amnestie...

Dovolím si přidat mé osobní důvody: Pan Sobotka by byl jednoznačně favoritem mé volby. Jeho nevýraznost by mi nevadila, za přednost bych považoval názorovou stabilitu a žádný skandál, inteligenci a pravicovost. Můj hlas nedostal. Nedostal jej proto, že reprezentuje ODS, která zradila svůj volební program a v rozporu s ním nasílu prosadila zvýšení přímých i nepřímých daní, nezajistila slíbený odvod DPH až ze zaplacených faktur a další kroky. To jsou fauly na pravicového voliče, navíc (sledoval jsem celý kongres ODS), bez jakékoliv reflexe nevůle pravicových voličů. Ať je pan S. jaký je, reprezentuje pro mne stranu, která zradila pravicový program (v době unikátní šance po letech dělat pravicovou politiku a pravicové reformy) a na politické scéně již nemá co pohledávat. Pana Schwarzenberga jsem nemohl volit proto, že reprezentuje levicové názory ("výše daní není záležitost politického názoru, daně se zvyšují, když je potřeba" atd. atd. - rozhovor s ním). Takže já, jako názorový pravičák, jsem volil středovou a sociálně orientovanou lidoveckou Roithovou - alespoň se jí dá věřit. ODS a TOP 09 ve volbách můj hlas nedostane, počkám na novou pravicovou stranu, které budu moci zase naivně věřit.

K. Janovská 15.1.2013 12:06

Re: Další důvod proč tak málo hlasů

v průzkumu jsem se dočetla, že cca 10% hlasů pro K. Schw. bylo od voličů ODS. Zdá se to reálný odhad. Viděla jsem to v okolí - Sobotka nemá šanci, je potřeba dostat od druhého kola někoho, kdo šanci (porazit Fischera) má. Takže to nevidím až tak na potupnou porážku Sobotky, ale na pragmatickou strategii, která (naštěstí) vyšla. Jaký je tedy důvod ve všech médiích zdůrazňovat, že ODS totálně propadla, když její voliči získali to, co chtěli - v rámci možného?

V. Mlich 15.1.2013 11:05

Skutečný představitel nás Čechů

Hlavně ten jeden, kterému sotva rozumět a jeho "první dáma" pro jistotu neumí česky vůbec, je opravdu typický představitel Čecha s velkým Č :-)

A. Bocek 15.1.2013 10:01

Kandidát ODS mohl dosáhnout na 25%

 mínus 5% - není osobnost, mínus 5% - nepodpora ODS, minus 5% - nepopulární politika, minus 5% - neboj proti korupci , minus 2,5 % kotrasignace abolice Nečasem

F. Ryzý 15.1.2013 8:23

Odpověď

na otázku proč ODS nedodala lepšího kandidáta je velmi prostá - protože žádného nemá. A Sobotkův debakl nezavinila jen jeho nevýraznost, bylo to důrazné varování od tradičních voličů ODS.

J. Kočí 15.1.2013 8:23

A co charisma?

Myslím, že všechny důvody z článku, případně z diskuse jsou liché. Tady nejde o stranu.. Hlavním důvodem je pro mě absolutní nedostatek charisma. Nikdo nechce mít za prezidenta strejdu z venkova. A ta jeho nekonfliktnost mi spíše zavání hloupostí. Nechceme přece prezidenta, kterýnás unudí. My chceme skutečného představitele nás Čechů, tak jací chceme být před celou Evropou a světem. A to splňují oba vítězové.

J. Frankl 15.1.2013 7:00

Re: Jenom technická: je i další důvod

Přesné.

P. Maleček 15.1.2013 5:30

ODS ohlásila svůj blížící se mocenský konec

Důvody nenalezení jiných kandidátů na prezidenta uvnitř ODS jsou dva. Všichni ODSáci moc dobře vědí, jak je jejich partaj veřejností oprávněně nenáviděná proto, že ODS už má jediný cíl - co nejvíc v krátícím se čase jejího politického vlivu nakrást z veřejných rozpočtů. Takže volební debakl se v ODS očekával a nikoho nepřekvapil. A také mnozí z čelních ODSáků věděli o Klausově amnestii a dobře si spočítali co vyvolá.

Druhým důvodem, logicky vyplývajícím z prvního bylo to, že nikdo (až na ty dva) ze známých představitelů ODS nemůže připustit, aby se novináři hrabali v jeho soukromých majetcích, což by se v rámci kandidatury na prezidenta nutně stalo.

Prostě většina potentátů ODS ví, že jim zbývá už jen necelý rok a půl, kdy si ještě můžou nahrabat na státním. Tak proč si to zkazit kandidaturou na prezidenta předem odsouzenou k neúspěchu, doprovázenou hrozbou rozkrytí jejich majetků a společenským zesměšněním.

M. Kopřiva 15.1.2013 3:15

Re: Jenom technická: je i další důvod

P. Pokorný, připomeňte mi, prosím ten PODVOD co na Vás udělal tisk a televize. Vy  "víte" a dle Vás prý víme "všichni", kdo má vliv na "všechny" deníky, tak jenom laskavě sám jednejte podle toho co víte. Dobře. Ale jaký je význam Vašeho prohlášení:"  A PROTO (!!!) většina nás, skutečných pravicových voličů na volby na protest nešla."

Jste-li "skutečný pravicový volič" a máte opravdu SVOJE (!) přesvědčení a ne přesvědčení Vašeho řídícího důstojníka, pak si alepoň přiznejte, že nejít k volbám je pitomost, která Vás zbavuje práv remcat. Zvláště pokud jde o "většinu z vás".

Já, ku příkladu jsem dospěl zcela SÁM k závěru, že ODS je stranou pro mne nepřijatelných intrikujících gaunerů, tudíž nevolitelných a můj názor by nezměnilo ani bombardování tiskovinami této strany. A proto jsem k volbám naopak SPĚCHAL !

P. Pavlovský 15.1.2013 3:03

Proč mluvíte o sobě v množném čísle?

"Většina nás... na volby na protest nešla."

Většina nás, skutečných pravicových voličů, volila JJ - kde by se jinak ty hlasy vzaly?

A většina médií, nezávisle na sobě, se vyslovovala také prpo JJ, protože ti novináři nejsou pitomí.

M. Z. volili jenom komunisti (nejenom v KSČM), vidláci a Klaus. A tak to bude, s pomocí Boží, i ve druhém kole!

P. Pavlovský 15.1.2013 2:53

"Dokonce i v Praze, kde ODS má svoji velmi úspěšnou baštu"

Bejvávalo! Podívejte se na výsledky posledních komunáloníách voleb. Vyhrála TOP 09. a to velmi.

První kolo to teď jenom zopakovalo!

J. Vyhnalík 15.1.2013 1:52

Další důvod proč tak málo hlasů

Pokud by se souboj odehrával pouze mezi dlouho vedoucí dvojicí kandidátů, je možné, že by Přemysl Sobotka získal i přes 5 % hlasů. Díru do světa by sice určitě neudělal, ale debakl by nebyl tak výrazný.

Ovšem poslední předvolební týden ukázaly TV debaty slábnoucí pozici Jana Fischera a Karel Schwarzenberg si svým vystupováním jasně řekl o šanci. Proto dostal hlasy i od hodně těch, kteří původně v prvním kole měli vyhlédnutého některého z menšinových kandidátů. Přemysl Sobotka na to doplatil možná nejvíc. Tradiční voliče ODS oslovit nedokázal a ti dali hlas Karlovi Schwarzenbergovi.

V. Plocek 15.1.2013 1:51

Re: Jenom technická: je i další důvod

Pane Pokoný jste velký pesimista. Ale naštěstí Vás tentokrát nebylo tolik.  Proč čtete tisk  a nesledujete pouze neviditelného psa, kde jse v okruhu zajímajících se lídí (a z různými názory) a ne poplašených novinářů. A pokud jste "sám svůj", tak nechť se tisk a všechna media třeba zblázní, držte si svůj názor. Ten Vám dnes nikdo nemůže vzít (kromě Vaší manželky, pokud nějakou ostrou máte). A  doma vás to nemusí mrzet, protože tento druh tvora to s námi myslí vždy dobře. Někdy stejně jako politici.

V. Plocek 15.1.2013 1:45

Debakl

K delegování p. Soboty jako kandidáta je logickým vyústěním dění v ODS. Tj. na vrchol posadit sice slušného ale pro ostatní partajníky "bezpečného, čitelného", zkrátka slabého politika. Není to první případ. Vzpomeňme na vedení lidovců (vyjma Luxe).  A tak místo aby vytáhli ze "zásobníků mladých", možná i méně zkušených ale životaschopných, "vyplave" na povrch ten nejméně aktivní.  A to při přímé volbě nelze, protože to lid nesbaští jako handlung v případě volby prezidenta parlamentem a senátem. Ale ze současných reakcí vidíme, že kromě výrazného Pospíšila si ostatní v ODS krizi nepřipouští. A že by nějak razantně protestovala a jednala členská základna, to také nehrozí. Proč také, kdy jsou to dobře vychované ovce.  

P. Pokorný 15.1.2013 1:07

Jenom technická: je i další důvod

Po podvodu, co udělal tisk a televize, kdy špína dostoupila vrcholu, by nezvítězil ani Barak Obama... Ono v té jejich demokracii se sice příhlásí redaktoři k té, či oné straně, ale kdyby tam všechen tisk a televize přešla do rukou Kuby, tak by asi také volby dopadly jinak. A kdo má vliv tady na VŠECHNY DENÍKY ( ty hlavní včetně regionálních) víme všichni. A dokonce co si dovolily Lidové noviny...V den voleb! A proto většina nás, skutečných pravicových voličů na volby na protest nešla. Stejně by totiž ani Obama po té masáži nezvítězil.