16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

POLITIKA: Dá mu, anebo nedá mu?

Kdo komu? No přeci Miloš Zeman presumptivnímu předsedovi vlády Fialovi souhlas s jeho návrhem budoucích ministrů. Prezident Zeman totiž – k velikému zděšení mnoha bojovníků za mír, práci a ten pravý, nový, západně pokrokový, genderovou a homosexuální svobodu proslavený socialismus a za jiné „výdobytky“ 17. listopadu – vstal z mrtvých.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 22.11.2021 10:38

Tak mi prosím sdělte, jak budeme řešit problémy v energetice, jak zajistíme dostatek zakázek pro náš špatně nastavený průmysl, nebo jakým zázračným způsobem vyřešíme stabilitu rozpočtu v našem tržně pokřiveném světě, či jak se jednoduše vyrovnáme s covidem atd. atd. A to vše pod vedením profesora politologie s ansámblem, v kterém se nachází Válek nebo Bartoš. Nemám jediný racionální důvod předpokládat, že na to tzv. mají. A Vám Vaše iracionální přesvědčení neberu, věřte si čemu chcete.

J. Jelínek 22.11.2021 10:45

Chcete řešit trochu moc problémů najednou a očekáváte (a nejen vy), že nějaká vláda má patent na rozum a na všechno odpověď. Nikdy, nikde a žádná vláda neměla šanci cokoliv řídit a řešit. A už vůbec ne vláda ekonomů.

F. Kusák 22.11.2021 10:58

No právě, já jsem tomu nikdy nevěřil, narozdíl od různých naivků. A o budování světlých zítřků, krom jiných výtečníků, mluvila právě tato multikoalice. Pokud jste někdy něco řídil a za něco nesl odpovědnost, pak jste k podobným řečem značně nedůvěřivý. Ale diplomatický dodávám "uvidíme".

J. Jelínek 22.11.2021 12:32

Dokážete si představit, že někdo jde do voleb s tím, že oznámí svým voličům, že všechno je v prdeli a že on s tím nemůže nic dělat? Dokonce i budelípovci použili jen první část výšeuvedeného.

V. Kolman 22.11.2021 20:15

Zatím to profesor politologie nediriguje - dosud tomu vládne jiná parta "odborníků", která má "na triku" všechny vámi uváděné nedostatky!

S nářky a lamentacemi bych ještě trochu posečkal. Počkejme na řádné zvolení vlády + ještě 100 dnů hájení a teprve pak suďme!

A. Šír 22.11.2021 11:11

R^

M. Šejna 22.11.2021 12:16

pravdoláskový havloid Jelínek právě předvedl v praxi, co to je to jejich hlásání pravdy a lásky. To se u něho projevůje láskyplným prohlášením, že Zeman by už měl zdechnout.

8-o

T. Kohout 22.11.2021 9:30

Považuji za pozoruhodné, že pořád někdo má odvahu nazývat věci pravými jmény.

J. Kalina 22.11.2021 9:28

Bych pana Vlka upozornil, že Zeman by v 90 letech miláčkem médií a České televize zvláště. Choval se v diskuzích v TV jako prase a zcela rozvrátil do té doby jakž takž slušný průběh debat a tzv politickou kulturu. Bylo to proto, že byl použit jako beranidlo proti Klausovi a ODS. Prošli mu všechny prasácké lži a i jeho chování. V té době jsem prohlásil, že až se dostane do Strakovky předním vchodem, pošle novináře do hajzlu, což také učinil. Oni ho použili proti Klausovi a on je využil v cestě do vlády. Je všechno možné, ale není blbý. To média Zemana protlačila k nejvyšším pozicím, aby nakonec zjistila, že na něj nemají. Nejhorší pro mne bylo, když soupeřil s knížetem o prezidentský úřad neboť jsem musel volit menší zlo (dle mne) a volil jsem proti knížeti, takto kandidátovi redaktorů a novinářů, kteří by překryli jakoukoli hanebnost a chybu, které by se v úřadě dopustil což u Zemana nehrozilo. Média zavinila, že máme Zemana prezidentem neboť neskousla druhou volbu Klause a myslela si, že když přes nátlak nedokázala zmanipulovat a zastrašit dost poslanců a senátorů budou mít dost síly aby vymyli hlavu občanům při přímé volbě. Jinak ještě dodám, že to co je zkutečná nenávist bychom viděli, kdyby se V. Klaus rozhodl kandidovat na prezidenta.

Ještě malou poznámku k rozdělení společnosti. Často je to pouze technická záležitost. Pokud se volí president ze dvou kandidátů, nutně se voliči rozdělí do dvou skupin a jedna z nich prohraje. Když rozdělíte obyvatele na očkované a neočkované vzniknou zase 2 skupiny. To by se muselo volit jen v prvním kole z více kandidátů a u kovidu uznávat třeba protilátky spolu s očkováním a proděláním nemoci.

J. Šebek 22.11.2021 9:23

Doufejme, že nová vláda bude fungovat co nejdříve. Nejhorší pro tuto zemi by bylo dlouhotrvající dvouvládí. Věřím že pan prezident je natolik prozíravý aby pustil pětismečku k lizu co nejdříve.

Š. Hašek 22.11.2021 9:28

Prozíravým bude, vyrazit s Lipavským dveře.

A Fiala zas může navrhovat. Tak chce vládnout nebo nechce? Lipavský bude mít navrch??? Anarchista-mladíček!

Š. Hašek 22.11.2021 9:04

President republiky jmenuje. Jedna osoba mu něco navrhne.

1. Předseda vlády (pověřený presidentem republiky) mu navrhne jména.

2. President republiky zváží situaci, zkontroluje. Předseda vlády může odjet domů (nebo do televize).

3. President jmenuje. Event. "malé nejasnosti" vrátí předsedovi vlády. Možná mu taky poradí, aby se na Kyselu vykašlal. Kysela není předsedou vlády. A Pekarová ať si jmenuje druh kávy do kanceláře.

4. Doplním: Ministry nejmenuje ani Nora. Pekarová hází termínem -veto- jako když hokynářka přihazuje pečené kaštany. Četla směrnice TMobile, Ústavu ČR nezná.

Pokud jde o toho Lipavského - Fialovi se nabízí bezvadná (ústavní) možnost, jak tohoto anarchistu poslat do háje. A zároveň postavit do latě všechny členy svojí vlády. Předseda vlády není vrátný na vládě.

A president republiky není podepisovač.

Zkráceno.

A. Šír 22.11.2021 11:30

Je to překvapivé, že někdo, kdo umí psát, neumí číst. Ústava: "Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády." Takže pokud jmenuje předsedu vlády (v tomto případě skutečně má možnost volby, koho jmenuje), tak potom už respektuje jeho návrh na složení vlády. Není psáno "na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády, nebo taky ne". V tomto (jako v řadě jiných případů) je skutečně jen "podepisovač", je to "právo obřadní" - nemáme přeci prezidentský systém, vláda je odpovědná pouze Parlamentu, nikoliv prezidentovi, a prezident ze zákona naprosto žádnou odpovědnost nemá.

Z rozsáhlého rozboru veškeré právní literatury o této otázce, a všech v úvahu přicházejících možností, cituji závěr:

Ústavněprávní literatura se jednotně přiklání k tomu, že prezident České republiky musí být zdrženlivý při odmítání jmenovat jemu řádně navrženého člena vlády. Je tomu tak proto, že Česká republika je parlamentním systémem, v němž pravomoc jmenovat ministry je následkem vývoje tohoto systému svým významem jen právem obřadním.

Pokud se týká soudní přezkoumatelnosti jeho rozhodnutí odmítnout jmenovat navrženého člena vlády, v úvahu připadá kompetenční spor (viz výše) a nově (po předposlední novele Ústavy č. 98/2013 Sb.) i návrh na obžalobu vůči Ústavnímu soudu pro hrubé porušení Ústavy podle čl. 65 odst. 2 Ústavy.

J. Jurax 22.11.2021 17:45

Ano, psáno jest "a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády".

Nikoliv "a na jeho návrh musí jmenovat ostatní členy vlády". Bylo-li by tomu tak, byla by tam jeho role zbytečná.

Právníci aby mělo kšeft, tak to sepsali záměrně neurčitě.

T. Zlesa 22.11.2021 21:34

:-) Když je tam "a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády", tak MUSÍ jmenovat. Kdyby nemusel, tak by tam bylo např. "a na jeho návrh může jmenovat i ostatní členy vlády". Důležitý bod v ústavě je článek, že prezident je za výkon své funkce neodpovědný. Proč to tam je? Protože je povinen plnit vyjmenované úkoly, i ty, které nejsou z jeho hlavy a s nimiž má nějaký problém. Pokud je ten problém moc velký, měl by odstoupit.

L. Kabelka 22.11.2021 9:03

Pane Vlku, prosím, odpovězte si (čtenářům) na jednoduchou otázku. Může notorický alkoholik, který se propil až k deliriu, vykonávat jakékoli povolání?

Š. Hašek 22.11.2021 9:05

Hochu, nemluvte za mě. Jsem rovněž čtenář.

K jistému druhu deliria se dopracovala parta v ČT09.

R. Langer 22.11.2021 9:20

Jestli mluvíte o sobě, tak se raději poraďte se svým lékařem. Pan Vlk by vám sice mohl poradit, ale osobně vás nezná, a to je celkem rozhodující. ;-)

T. Kohout 22.11.2021 9:52

Mohou asi být i horší úchylky, než býti "notorickým alkoholikem". Nenechal jste si krapet vymýt mozek?

L. Kabelka 22.11.2021 11:04

Čekal jsem, že mi odpoví pan Vlk.

A zatím přišly jenom reakce příznivců jednoho nejmenovaného notorického alkoholika...

V. Povolný 22.11.2021 11:31

Nejsem příznivec žádného notorického alkoholika, ale soudím, že je paradoxní, když jeden "alkoholik" má víc rozumu, než parta "chlapců, co to s námi myslí dobře". To jsme to dopracovali, že? Ale vyčkejme věcí budoucích. Ono se se ukáže, kdo má víc rozumu.

R. Langer 22.11.2021 11:56

Ne, vaším přítelem skutečně nejsem. :-P

P. Pepax 22.11.2021 8:50

Článek docela dlouhý, ale nezbývá než souhlasit.

R. Meišner 22.11.2021 8:25

nejlepší by bylo, kdyby Zeman udělal vyjímku a jmenoval novou vládu ihned. no a vidělo by se. --bohužel návrhy páně Fialy jsou záměrně dostatečně šílené na to, aby to Zeman neudělal. --chtějí to oddalovat co nejdéle, vždyť klidně se teď dá žvanit ve Sněmovně dalšího půl roku o ničem pod taktovkou Markétky. --takže asi tak. 8-o

Š. Hašek 22.11.2021 9:25

??????????????????????????????????????????

Vy si myslíte, že jmenování ministrů je něčím jako "hoďte tam toho Frantu, von si poradí, ukáže se"????

J. Karlík 22.11.2021 8:22

Koalice koalic již svůj hlavní program, odstavení Babiše, splnila. Prolhala se k ne-prohře, ale za všechno se platí, nic není zadarmo. Opravdu nejlépe by asi bylo, aby president ten slepenec jmenoval co nejdříve, i s tím spolupracovníkem s Hamásem, s tím, že veškerou odpovědnost za ni nese pouze a jen premiér a president že se jakékoli zodpovědnosti zbavuje tím, že své výhrady přednesl a ty že byly oslyšeny.

L. Polehla 22.11.2021 8:50

Pokud je přesvědčen že má pravdu, tak to nemůže udělat! Pokud se tedy jedná o Lipavského?! Ustoupil už dost při akceptování i jiných kandidátů!

R. Langer 22.11.2021 9:02

Ustoupil prezidentovi? 8-o

J. Tulejová 22.11.2021 8:12

Výborný článek.R^

J. Gottlieb 22.11.2021 9:34

R^