4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Czexitoví tlučhubové

Začínám být na zdejší czexitáře čím dál víc alergický. Nikoli na ten samotný požadavek vystoupení z EU, nýbrž na tu naprosto nedostatečnou reflexi české i evropské politické situace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. De Winter 5.8.2020 9:31

Orbán a Kaczinki vědí, že k exitu musí být ten správný čas. Protože to samozřejmě bude otřes podobný rozpadu východního bloku, tak to musí mít silnou podporu ve společnosti.

M. Valenta 5.8.2020 10:18

Chápu, nejdřív potřebují dostavět dálnice.

V. Pavelka 5.8.2020 10:22

A zároven vrátit Valentovi kasína a automaty.[>-]

F. De Winter 5.8.2020 10:48

Zjevně nechápete nic. :-/

M. Valenta 5.8.2020 11:01

Ano, já jen nechápu, že jsou pořád tam kde vlastně být nechtějí anebo chtějí? Máte pravdu je to zapeklité.

F. De Winter 5.8.2020 12:08

No, kdyby byl jeden člověk imperátor a ostatní poddaní, tak by to rozhodování bylo jednodušší. Platilo by co chce imperátor.

Takhle ovšem platí, že každý chce v zásadě něco jiného, a proto musí být dosaženo nějakého většinového konsenzu ve společnosti. Alespoň v těch nejdůležitějších věcech. Z pohledu rozhodování je to někdy dobře a někdy špatně.

A z hlediska exitu je část lidí pro, část lidí proti a naprostá většina lidí neví, nemůže se rozhodnout nebo jim to je jedno...

M. Valenta 5.8.2020 13:03

S tím se dá souhlasit. Já jen, že tu mnozí snaží vyvolat dojem, že pro většinu je to členství k nevydržení. No a pokud je někdo členem, tak má dodržovat pravidla - neplést si s držením úst.

J. Zima 5.8.2020 22:59

První problém je v tom, že ta pravidla (čti Lisabonská smlouva) nám byla vnucena velmi hrubým ekonomickým nátlakem. Za druhé, taková základní změna smluv společenství měla být schválena referendem podobně jako vstup do EU. Z tohoto hlediska odvolávat se dodržovaní jejích pravidel je něco podobného jako vyžadovat dodržování Mnichovské dohody.

S. Sidlichovsky 5.8.2020 9:15

Dokud bude u nás o výsledku voleb rozhodovat kolik kdo "dárků" slíbí/ přinese, pak skutečně nelze o Czexitu uvažovat. S tím Czexitem by přišel od EU Everest trestů a pak bychom my, kteří jasně vidíme kam to ten gang žene , ten řev neustáli. Nerad píšu věci tak hrozně smutné.

V. Novák 5.8.2020 10:46

Nikdo vystupujícího člena netrestá. Stejně jako Británii.

Odejmutí výhod člena klubu exčlenu, který klub dobovolně opustil, není trest.

S. Sidlichovsky 5.8.2020 11:11

A co je tohle?

Zvláště směšný mi připadá požadavek EU na přizpůsobování se Británie i budoucím zákonům a směrnicím EU. Nebo požadavek, že by britské automobilky musely cokoliv povinně nakupovat v EU .

Po dobrém se ze strany EU nekonalo nic, vůbec nic. Copak může suverénní země akceptovat exploataci svých přírodních zdrojů cizími zeměmi v britských vodách?Copak může suverénní země akceptovat jurisdikci cizího soudu - ostatně parodie na soud - ve svých záležitostech? Nebo jakési "level playing field" v daních, pracovním zákonodárství, environmentálních otázkách?

Nebo v oblasti státní pomoci svému hospodářství? Ostatně Británie utratila na tuto pomoc 0,38 % HDP, zatímco Německo 1,31 % HDP a Francie 0,78 % HDP. Od roku 1999 Británie prohrála u soudního Dvora EU pouze 4 žaloby na nelegální státní pomoc, Německo prohrálo 67 žalob a Francie 29.. Barnier si prostě zřejmě nevšiml, že UK už nevede Theresa May. Cožpak ten Anglofob neví, že EU má ve zbožové výměně 95 miliard přebytek? Kolik mil. evropských pracovních míst svým postojem riskuje?Můžete ignorovat realitu, ale nemlůete ignorovat důsledky této ignorance. Vždyť ten anglofob se chlubil, že vymyslí pro UK podmínky tak těžké, že UK raději zůstane v EU. Jeho nedávný dopis britským opoziičním stranám je slovníková definice zoufalství.

S. Sidlichovsky 5.8.2020 11:22

Boris navrhuje uzavírání smlouvy s EU rybáři na každý rok - to není kompromis? Tak to má i Norsko. Argument Leyenové, že po celá desetiletí tomu byli rybáři EU zvyklí - to snad patří do rubriky "humor".

Ostatně - kdyby snad v těch věcech EU vyhověl, tak ze dne na den miliony konzervativních voličů přestoupí k Nigelovi F. a konzervativní strana je na dekády zlikvidována..

S. Zemitý 5.8.2020 9:11

Chci-li být členem spolku, respektovat jeho pravidla musím, stejně jako ostatní členové. Není možné, aby se část členů řídila jedněmi, část jinými a část nerespektovala vůbec žádné. Nelíbí-li se mi pravidla, do spolku nelezu. Jakou mám naději na prosazení změny spolkových pravidel, disponuji-li jedenadvaceti hlasy ze sedmisetpěti (v evropském parlamentu) ? Přesto TR slibuje (modrá část programu), že "... vrátí náš vztah k EU před Lisabon". Oni sami tomuto slibu věří ? Sancta simplicitas. Czexit je nepoměrně snadněji proveditelný. Důsledky jsou jiná. O amatérismu TR ostatně svědčí polovina jejího programu. Po bezmála roce její existence. Nenašel jsem v něm jedinou výslovnou zmínku o obraně státní suverenity ve smyslu "... o tom, kdo bude pobývat na našem území rozhodujeme my".

Pokud se uskuteční hrozby Heiko Masse, může se stát, že jednání o vystoupení z EU se rychle vrátí na pořad jednání PS a Mr. Štěpánek může být (ne)příjemně překvapen: místo dubnových 28 osmi "tlučhubů" jich může být pro najednou stovka či víc. Dokáže to pan Štěpánek strávit ? Proto volím SPD.

F. Sojka 5.8.2020 9:46

"Chci-li být členem spolku..." je sice hezká myšlenka, ale prakticky nenaplnitelná. Jakékoli spolky měly po čase vždy vnitřní pnutí a partikulární zájmy. Ostatně "ideální" demokracie s tím počítá. U spolků typu EU jsou navíc členové nerovní, avšak tato nerovnost zároveň omezuje riziko skutečného opuštění, tudíž Štěpánkův přístup je v případě nejen nás, ale i Polska a Maďarska dost naivní.

V. Pavelka 5.8.2020 10:19

Polsko a Madarsko potažmo celá V4 nevystoupí z EU hlavně ze strachu z Ruska ?! NATO je bezpečnostní pojistkou, ale jak se začne rozpadat Brusel i díky imigraci (což je jasný ale těžko pochopitelný záměr Bruselu ). Vzestup Balkánu a Afrického pobřeží i Ruska Turecka nastaví jiné parametry .EU?!

V. Povolný 5.8.2020 10:12

Pane Zemitý, píšete, že "Nelíbí-li se mi pravidla, do spolku nelezu." Pravda. Jenže pravidla jsou dnes významně jiná, než když jsme tam lezli. Takže co s tím? Podle mě by se zásadní změny měly podrobovat referendu. Hlasování o vstupu není bianco šek na cokoliv. Jenže to je zároveň pro EU problém - od krachu referenda o euroústavě už se žádný z EUpolitiků občanů na nic neptal. Pro jistotu. Co kdyby mu to zase neschválili? Takže co navrhujete? CZexit je neprůchozí, to má Štěpánek pravdu.

V. Pavelka 5.8.2020 10:50

To že Brusel je Německo Francouzký koncept , bylo jasno od začátku .Proto taky naplněný Brexit EU?EU projekt má takovou děravou sruktůru a je taková slátanina , při které kritika Polska a Madarska za vlastně procesní prkotiny a neschopnost pochopit minulost těchto zemí, je vylévání dítěte z vaničky celkem úspěšných zemí v rámci EUEU!!

J. Nový 5.8.2020 12:02

Přesně tak. Při vstupu neexistovala žádná Lisabonská smlouva a nikdo nevyhrožoval, že v případě nelegální migrace bude tato podporována a pokud odmítnete převzít část nelegálů, hrozí vám odebrání dotací.

V. Petr 5.8.2020 12:14

R^R^R^

Dokoncxe ani neexistoval Green new deal...

S. Zemitý 5.8.2020 14:35

CZexit je čistě naše věc. Bude-li jednou národní vůle, dojde na něj. Změna pravidel fungování toho spolku je ale věcí spolku. Při poměru sil my/oni je realizovatelná daleko hůře, než exit. Ostatně soudím, že v obou případech se zabýváme fátami. Včera byl na NP článek o Katedrálách v plamenech ve Francii. Na str. 2 diskuze viz můj příspěvek. Než se rozhoupeme k čemukoli, Francie - nejméně v té podobě, v jaké ji známe, přestane existovat. A odhalené spiknutí v Německu dává tušit mocné silné proudy i tam. Takže ? Na to, že bude nějaká EU ještě za 5 let sázím fifty-fifty.

V. Církva 5.8.2020 8:40

Víceméně souhlas. Zatím lze jít na EU švejkovskými prostředky - nesmyslné nerealizovatelné nařízení prostě ignorovat a dělat jak to myslíme vážně, nebo zahltit komise ad absurdum hlášeními, případně zahltit soudy.

Ale taky je třeba jasně vysvětlit. Kdo chce brát ilegální migranty? Němečtí a francouzští Zelení a jiná trdla na Západě (není to jen nějaká náhoda Erokomise), mají už skoro většinu. Fajn znamená to, že je chcete, tak si je vemte. U nás s tím voliči nesouhlasí, vemte si je a nenuťte nám je!

Pravda ale je, že legrace končí pokud by se jim opravdu zadařilo strkat nám teroristy. Pokuty by se nám pořád vyplatili a alespoň bychom ukazovali absurditu Bruselu, ale může přijít nějaký Sobotka nebo Babiš uhne a je to tu. Řešení je tyto nevolit!

Problém taky je že naši politici naprosto nedokážou Západu argumentovat. Němci si myslí, že nechceme migranty, abychom je nemuseli teď živit (tak mi to někteří Němci říkají, že naše ekonomika není tak silná, až bude, budeme je už brát). To si možná pár lidí u nás myslí, ale problém je jinde. My nechceme aby nám někdo bral zemi předků, nechceme no-go zony, tolerování pytlů, zákaz vepřového, šikanování ve školách, kriminalitu... A k tomu dnešní lidskoprávismus tvrdě donucuje! Proto žádný ilegalní imigrant je kvota 0! Tam bych šel i přes Czexit.

F. De Winter 5.8.2020 9:20

R^R^R^

V. Pavelka 5.8.2020 9:55

Žádná televize neudělá veřejné kolokvium o těchto otázkách v EVROPĚ !Kdo má zájem na tom aby se o tomto rozdělení EU a Bruselu nesmělo veřejně diskutovat .Ti kteří mají plná ústa demokracie svobody a eurohodnot mají obsazena média veřejnoprávního typu a nedopustí svobodný prostor ke všem otázkám EU!!Rv8-o

V. Petr 5.8.2020 10:38

R^R^R^

M. Malovec 5.8.2020 8:24

Palec hore, švarný ogare!

B. Lukáš 5.8.2020 8:17

Pane Štěpánku, mluvíte mně z duše. Skvělé napsáno.R^

P. Weisskopf 5.8.2020 8:07

Má mea culpa přijměte pane Štěpánek omluvu popletl jsem strany s podobným ba skoro totožným programem

P. Weisskopf 5.8.2020 8:04

Pane Štěpánek tohle hlavně vysvětlete ve straně která vás nominuje tedy SPD. Již před mnoha lety pánové Okamura, Kobza, Vích a další operovali a dodnes operují tím jak nám bude dobře a jak to referendum nám okamžitě pomůže. Za ta léta to stále opakují a dělají si z toho důležitou součást svého politického a volebního programu. Na rozdíl od Vás ale neříkají to b tedy co bude dál. Tak jim to zkuste vysvětlit na stranické půdě

F. De Winter 5.8.2020 7:52

K vysvobození ze Svazu Skopčáckých Socialistických Republik, žaláře to národů a hrobaře svobody, vedou v zásadě dvě cesty:

1. Czechzit.

2. Zničení Svazu.

Já osobně preferuji variantu 2. Nicméně, ani k jedné variantě nevede krátká cesta a je třeba se na to připravovat, protože to nebude bezbolestné, stejně jako nebyl rozpad východního bloku. Pokud si však chceme zachovat svobodu, není jiné cesty.

Proto volím SPD ! [>-]

V. Chrastina 5.8.2020 17:29

Pane Wintře, přikláním se k vašemu stanovisku, na záchranu samostatnosti je nezbytné volit SPD.!!