26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

POLITIKA: Czexit?!

Aktuálně se u nás rozehrála taková hra: Uměle si vyrob a zastřel svého nepřítele. Tím nepřítelem se pro část společnosti stal Czexit. Tohle není text ani na podporu Czexitu, ani proti němu. Tohle je o uvádění mýtů na pravou míru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 19.2.2018 7:54

První výsledky Brexitu jsou už opravdu známé

Brexit sice ještě nenastal, ale madam Šichtařová celkem správně poukazuje na to, že investoři se na Brexit už předem připravují. A nejen oni, takže nějaké změny už vidíme dnes:

Britové s rodinným původem ze zemí EU nebo sousedního Irska hromadně žádají o cestovní pas země, odkud pocházejí. Severní Irsko uvažuje o referendu na připojení k Irsku. Britská libra devalvovala z hodnoty 1,30 euro za libru na 1,13 euro za libru. Devalvovala tedy o 13%. Zahraniční investoři pozastavili investice do britského hospodářství. HDP Británie nyní roste o polovinu pomaleji, než je průměr EU. Státní dluh Británie přesahuje 88% HDP.

Britové Brexit samozřejmě přežijí, ale rozhodně si Brexitem nepomohou. V Česku by to bylo podobné. Byli jsme před EU a budeme i po ní. Ale rozhodně bychom si odchodem z EU nepomohli.

A. Reček 19.2.2018 9:15

Re: První výsledky Brexitu jsou už opravdu známé

Ano, už teď Britové pociťují ekonomické důsledky odchodu z EU. Některé podniky pozbyly zakázky z členských zemí a nedivím se. Nebudou evropským firmám překážet svou konkurencí.

J. Kulheim 19.2.2018 9:46

Re: První výsledky Brexitu jsou už opravdu známé

Ekononomické dopady po vystoupení EU by nějaké byly. To jenom proto, že svobda rozhodování o bytí v takovém spolku je proti zájmům bruselských úředníků. To, že je možné rozdělit stát bez dopadu na ekonomiku obou států ukázalo rozdělení Československa. Oni chtějí vládnout a rozhodovat o osudech celé Evropy. Pokud občané Německa považují za obohacení své vlasti, příchod lidi, kteří mají jiné náboženství, jiné tradice, tak nech si je přivážejí. Je to jejich rozhodnutí.

Pro mne je podstaně vyšší hodnotou svoboda indivuální a státní. Mám obavu, že to co se odehrává v současnosti je jenom odvar toho co nás čeká. Pokud vznikne federace, společná obrana, tak ČR se rozpusí jako kostka cukru v moři a několik let nebude nikdo vědět, že takový stát existoval. Proč naši předkové chtěli samostatný stát? Protože si chtěli svoje problémy řešit sami a nečekat na nějaké milosti od jiných. Věděli, že svoboda je to jediné za co stojí bojovat.Věděli, že svobodu jim nikdo zadarmo nedá.

Jestliže budeme přenechávat vládě čím dál víc pravomocí, tak budeme muset předat i čím dál víc našich příjmů a svobody rozhodování. Centralizace vlády ničí ekonomiku a tím i blahobyt.

"Historik řeckého původu Polybios ve 2. století př. n. l. považoval Řím za vyvrcholení dějin, za ideální stát, který slučuje výhody monarchie, aristokracie a demokracie. Řím však postupně „udanil“ sám sebe k smrti. Římští občané, zpohodlnělí a apatičtí v důsledku péče státu, nebyli schopni bránit se barbarům. Státní pokladně nezbývaly peníze na obranu, nepomáhaly ani neustálé devalvace měny."

M. Mikulec 19.2.2018 11:40

Re: První výsledky Brexitu jsou už opravdu známé

Brexit sice ještě nenastal, ale mstivá EU se od začátku tak chová: Theresa May nebyla ani pozvána ani vítána na summitech. První se nechali slyšet Francouzi, že vyženou britské celníky ze své strany eurotunelu. Atd., tisíc a jeden naschvál.

J. Fridrich 19.2.2018 12:30

Re: První výsledky Brexitu jsou už opravdu známé

Lehké ekonomické problémy Británie spojené s jejím vystoupením z EU jsou zajisté přijatelné ve srovnání s tím, co by je čekalo s dalším zaplavováním jejich země islámskými nepřáteli naší Evropské civilizace a s rozvrácením našeho způsobu života života..

V. Javora 19.2.2018 1:06

Velmi dobrý rozbor.

Velice dobrý rozbor, paní Šichtařová!

I. Polák 19.2.2018 8:56

Re: Velmi dobrý rozbor.

Naprostý souhlas. Jednička s hvězdičkami.