3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Czexit ano, či ne?

Opakování, že od EU dostáváme víc, než kolik do ní odvádíme, dělá českému členství medvědí službu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 20.2.2018 12:49

Re: Kašpárek opět ohlupuje

Velice přesné!!!

J. Macků 20.2.2018 12:47

Kašpárek uvažuje v intencích svého jména.

Založit svou existenci na čerpání prebend od někoho jiného je socanský způsob uvažování a není důstojný svobodného člověka. Mravní hodnotu pana Kašpárka lze vyjádřit je záporným číslem. Měl by zalézt do houští a zde chcípnout a ne si pouštět veřejně hubu na špacír.

J. Kulheim 20.2.2018 12:35

Re: Naši poslanci a jejich páka

Já jsem pracoval 47 let a platil daně.

M. Prokop 20.2.2018 12:22

Re: Máte pravdu

Německu s podporou SSSR.

M. Prokop 20.2.2018 12:21

Re: Máte pravdu

Hlavní zásluhu má NATO.

M. Prokop 20.2.2018 12:21

Re: Naši poslanci a jejich páka

Proč proboha mají naše peníze na vlak, autobus, auta, čističky, veřejné osvětlení chodit oklikou přes Brusel? Kvůli živení korupce a škodlivých úředníků?

M. Prokop 20.2.2018 12:18

Re: Pane Kašpárku výborný článek,

Hlavně že přesvědčil komunistického hňupa - vás.

J. Vintr 20.2.2018 12:13

Re: Máte pravdu

Cha, chá, nenechte se vysmát. Ti šmejdi sice občas prohodí něco o omezení imigrace, ale v praxi dělají pravý opak. Přiznání práva na azyl takzvaným "klimatickým uprchlíkům" a přiznání práva na slučování rodin včetně sourozenců!!! otvírá LEGÁLNÍ a prakticky nárokový způsob, jak do Evropy přestěhovat celou Afriku a Blízký a Střední Východ.

Z. Lapil 20.2.2018 11:45

Re: Naši poslanci a jejich páka

Je to ještě horší: jezdíte vlakem? Autobusem? Autem? Máte v obci veřejné osvětlení? Kdo platil čističku?

Čímže nenaznačuji, že jsou dotace dobré, jen upozorňuju, že "nikdy jsem nedostal ani korunu" je tvrzení poněkud - ééé - nadsazené.

R. Tesařík 20.2.2018 11:45

Re: Máte pravdu

Argument..zdá se , že se blýská na lepší časy....to je jak za zápisníčku agitátora KSČ...Těm se taky pořád blýskalo na lepší časy.

M. Pesat 20.2.2018 11:43

tak tady bych byl hodne opatrny s hodnocenim

"Jugoslávie byla tehdy v EU? Tak to jsem netušil ... nebo jste měl na mysli, že měla vyslat po vzoru Brežněva "internacionální pomoc" než dojde k atd..."

tak tady bych byl hodne opatrny s hodnocenim, on totiz cas/realita nekdy/casto ukaze, ze zmeny nemusi byt nutne k lepsimu, ale ze take mohou vest k tragediim/valkam. Staci vzpomenout na to, jak tzv. "demokraticky" svet jasal nad padem diktatora Saddamma Husseina/Kadafiho ..... , aby se nakonec ukazalo, ze za cca 30 let diktatury zahynul zlomecek lidi, ve srovnani s tim kolik zabitych/zmrzacenych/znasilnenych/vyhnanych/hmonych-nehmotnych skod prinesla "svoboda". A, pokud se vratime k te Jugoslavii, pokud neberu ztratu Kosova, jake plusy/benefity prineslo narodum byv. Jugoslavie ten nasilny rozpad/obcanske valky. Z meho pohledu, diktator, "krvavy pes" Tito, ten sice vnutil nasilim tzv. Jugoslavcum internacionalismus, ale jak historie ukazuje/dokazuje, bylo to asi to nejlepsi, on soudruh Tito znal moc dobre sve papenheimske. Syrie/soudruh Asad, otec i syn, dtto.

Cest :-)

J. Kratochvíl 20.2.2018 11:36

Pane Kašpárku výborný článek,

ale zdejší bublinu primitivních antikomunistických hňupů stejně nepřesvědčíte, melou stále to samé. Papouškují nesmysly takové elity národa jako je Klaus nebo Zeman, Okamura a další.

Z. Lapil 20.2.2018 11:30

Re: Máte pravdu

EU, respektive Schengenu, vyčítám to, že neaktivovala svou sílu (ochrana hranic) už někdy v r. 2014, kdy začalo být jasné, že imigrantů bude OPRAVDU HODNĚ. Že nedokázala ani takovou základní věc, jako registrovat příchozí (aspoň ty, kteří prošli kolem nějakého úředníka) takovým způsobem, že je pozná, až je znovu potká (otisky prstů a možná nějaký doklad, který vesnickému policajtovi na druhé straně Evropy napoví, v jakém registru hledat).

To, že se o to pokouší teď, je fajn, ale je to hodně pozdě. Jednak proto, že škoda už se stala, a jednak proto, že EU předvedla naprosto strašlivou a tím i nebezpečnou setrvačnost "krizového" rozhodování.

M. Pesat 20.2.2018 11:22

tak predne, soudruzi

tak predne, soudruzi, dotacemi z EU mavaji je vyplachle gumky obou taboru, tedy modrobolsani=tzv. ceska "pravice"="nejvetsi zlo" a kavarna/parta Lzi a nenavisti= "nejvetsi vyhoda". Tzv. cisti platci, zejmena Nemecko ci Francie, ti se nejakym odvodum do pokladny EU mohou smat, protoze si ty penize/ciste odvody stahnou z kolonii/montoven skrze zbozi/sluzby/know how ve svych firmach co v koloniich/montovnach vlastni. Pokud sleduji clanky/diskuse na BBC, stran brexitu, tak to je dnes v UK obrovska kocovina, u obou taboru, a to je UK ekonomicky/politicky uplne jina liga nez CR. Nadseni brexiters dnes zjistili, ze nahradit trh EU nebude takova brnkacka jak se puvodne zdalo a zastanci EU/remainers , ti vidi , ze vykonnost/konkurenceschopnost hospodarstvi UK je mizerna dokonce i v Indii, tradicni britsky trh, protoze i tam uz je davno predbehlo Nemecko. Ne zeby cesky odchod z EU byl uplnou tragedii, bohate staty EU/zejmena Nemecko zkratka kolonii/montovnu potrebuji, tudiz by se urcite domluvily na kompromisu, ale "vyhrozovani" referendem, tim si CR a dalsi kolonie/montovny mohou vyjednat daleko dustojnejsi podminky clenstvi v EU.

Cest :-)

P. Rudolf 20.2.2018 11:04

Re: Máte pravdu

Vy čekáte od týhle party argument? Ale paní Václavíková, vždyť ti nevědí která bije.

Z. Lapil 20.2.2018 11:01

Re: Tak "páka"?

Něco takového mě taky napadlo. Bonus EU je v tom, že se ta násada od krumpáče přidá k mnohem větším pákám - viz zásadní úloha myšky v pohádce o veliké řepě.

Samozřejmě jsem si vědom toho, že kvůli vytažení řepy není nutno hned zakládat EU.

Z. Lapil 20.2.2018 10:54

Re: Neříkám tak ani tak

Pozor - změna: sběrači jahod v Anglii nejsou nevýhodou. Nevýhodou jsou sběrači borůvek v Krkonoších :-). Chápete, jak to myslím?

Z. Lapil 20.2.2018 10:52

Neříkám tak ani tak

Počítám se všeobecným souhlasem pro tvrzení: "Spolupráce s každým a kterýmkoliv evropským státem je žádoucí". Tato spolupráce momentálně probíhá prostřednictvím EU.

Spolupráce prostřednictvím EU s sebou nese výhody: relativně - vzhledem k velikosti a síle - silná hlasovací práva, víceméně bezcelní vnitroevropský obchod, zcela svobodný pohyb od šéfmanažerů přes výletníky kulturní i nákupní až po ty sběrače jahod v Anglii; jo, postřehl jsem, že Schengen není totéž co EU, ale zanedbávám to bez obav z vážné chyby v úvaze. Každý nechť si pokračuje dle libosti.

Tatáž spolupráce ale nese i nevýhody: mimo jiné i víceméně bezcelní vnitroevropský obchod, zcela svobodný pohyb od šéfmanažerů přes výletníky kulturní i nákupní až po ty sběrače jahod v Anglii :-). Za velmi podstatné mám to, že proti přehlasování není obrany.

Odpověď na otázku Czexit ano/ne je třeba hledat v porovnání zisků a ztrát v tom nejširším smyslu. Jedna z otázek zní: je lepší mít svoje peníze (neplatit EU), nebo mít těch peněz třikrát(???) tolik, ale být nucen poslouchat jejich dárce? Další otázka: je lepší nechat se čas od času přehlasovat EU nebo vést samostatná jednání s příslušnými státy a - řekněme - odepsat volný obchod s Německem, ale dohodnout zvlášť skvělé podmínky s Portugalskem a sedmi dalšími? To všechno v situaci, kdy jsme zeměpisně uprostřed EU a součástí "zdravého sebevědomí" je, podle mě, i připuštění skutečnosti, že o potížisty nestojí nikdo, to není specialita EU.

Ty zisky/ztráty jsou řekněme celostátní (ne/volný obchod), ale i osobní (svoboda rozhodnutí zajet si nakoupit do kaufáče v Drážďanech nebo v Teplicích). Dostávm se, kam jsem nečekal: myslím si, že výsledek podobného přeměřování - ať referendem nebo parlamentním hlasováním - dopadne zhruba 51:49. Takže si myslím, že každá změna je vždy k horšímu: takovou změnou byl vstup do EU a k horšímu by byl i czexit. Já za to nemůžu :-).

J. Václavíková 20.2.2018 10:30

Re: Máte pravdu

Pseudoargument.

J. Pražák 20.2.2018 9:53

Kašpárek opět ohlupuje

Po logickém úvodu přišla demagogie:

Zapomněl, že Lisabonská smlouva výrazně omezila, až zrušila naši suverenitu systémem hlasování 55/60% obyvatel/zemí pro/proti stačí pro přijetí/zamítnutí návrhu. Učinila tak z ČR Protektorat B und M verze 2.0.

Strašení tím, že by ČR zkrachovala je nesmyslné. 70% výrobních kapacit je ve vlastnictví koncernů z EU a ti by politikům rychle vysvětlili, že kvalifikované levné polootroky jinde tak snadno nenajdou. Obchodovat se dá i na bázi WTO nebo Evropského hospodářského prostoru.

Současná politika EUrovůdců nejvíce pomáhá Rusku. Bez jediného rublu, bez jediného výstřelu, se EU (geopolitický protivník Ruska) odrovnává sama prostřednictvím byrokracie a "uprchlické krize". Rus tak má profit z oslabeného geopolitického protivníka.

Snížením daní pro firmy profituje např. Kypr. Není tam skoro jediná továrna a peníze ze zahraničí se hrnou. Proč Kašpárek srovnává s Kazachstánem?

J. Kulheim 20.2.2018 9:46

Re: Máte pravdu

Máte asi pravdu. Já jsem v té době nežil a tak to nemůžu posoudit.

J. Kulheim 20.2.2018 9:43

Re: Máte pravdu

Spoštěčem střílení bylo uznání Chorvatska Německem, bez toho aby byly vyjednány podmínky. Rozrýpat to uměli doře, řešení nechali na USA.

J. Kulheim 20.2.2018 9:40

Re: Naši poslanci a jejich páka

Nezvonil. Mám jenom jeden klíš. Já jsem při pohovorech v roce 1970 na otázku jestli bylo nutné, aby přijela vojka Varšavské smlouvy odpovědě, že si myslím, že to nutné nebylo.

Ohledně pana Drahoše nevím co máte nna mysli. Nevolil jsem nikoho. Nevybral jsem ani lháře ani dobráka bez zkušeností. Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly.

J. Kulheim 20.2.2018 9:34

Re: Naši poslanci a jejich páka

Pro mne je nejdůležitějším sygnálem to, že nám budou odebrány dotace pokud nebudeme přijímat migranty.

Dotace škodí a proto jsem proto, aby byly zrušené. Jsou dobré pro bohaté, kteří dotace dostávají. Já jsem čistý plátce. Od nikoho jsem nedostal ani jednu korunu. Jenom musím dávat. Ten kdo žije z "ruky do huby" nepotřebuje cyklostezky, když má děravou střechu. Je gto pouze cesta ke krádeží a korupci. My platíme nezanedbatelnou sumu do rozpočtu. Jsem proto, aby se neplatilo nic a nic nedostávalo. Žijme za své. Cizí peníze se dobře rozhazují, ale až nejsou tak začínají problémy.

https://ekonomika.idnes.cz/dotace-z-eu-misto-navysuji-statni-dluh-ceska-fml-/eko_euro.aspx?c=A120426_102044_eko_euro_neh Dotace z EU místo pomoci paradoxně navyšují státní dluh Česka https://zpravy.tiscali.cz/co-si-pocneme-az-nam-eu-zavre-dotacni-kohoutky-295598

Problém s dotacemi ohrožuje obce https://www.lidovky.cz/problem-s-dotacemi-ohrozuje-obce-do5-/noviny.aspx?c=A100326_000017_ln_noviny_sko&klic=236168&mes=100326_0

"O co takhle dojednání koalice pro konkrétní hlasování?" To je stajné jako když jste volil komunisty za socialismu. Pokud by jste se domluvil se všemi občany v ČSSR, tak nemuseli vládnout. Velké státy mají dost prostředků k tomu, aby malé státy rozdělili. Navic levice nemá stajný program jako pravice. Finsko nemá stejné zájmy jako Řecko.

J. Chaloupka 20.2.2018 9:30

Jen se ptám, jak jsme mohli bez EU žít, před rokem 2004?

Dovolte mi parafrázovat Palackého: byli jsme před EU, budeme i po ní.

I. Širůček 20.2.2018 9:28

Re: Máte pravdu

Jugoslávie byla tehdy v EU? Tak to jsem netušil ... nebo jste měl na mysli, že měla vyslat po vzoru Brežněva "internacionální pomoc" než dojde k atd...

O. Uživatel 20.2.2018 9:28

Uživatel požádal o vymazání
I. Širůček 20.2.2018 9:26

Re: Naši poslanci a jejich páka

Vy jste asi před devětadvaceti lety klíči nezvonil ... určitě ne, když si vzpomenu na vaše "důvody", proč nevolit Drahoše, tak je to jasné!

P. Lenc 20.2.2018 9:15

Tak "páka"?

Už jste někdy Kašpárku zkusil odvalit pětitunový balvan pákou velikosti násady od krumpáče?Tak nějak si můžete představit ten balvan v podání Německa a Francie.

P. Rudolf 20.2.2018 8:56

Re: Máte pravdu

Migrační politika EU je vcelku dobrá. Tomu, aby byla ještě lepší, brání jednotlivé členské země, které si asylovou politiku nechtějí nechat vzít Bruselem. Zdá se ale, že pod tíží roku 2015 a hrozící masové imigraci z "rozbitého světa" se už i v tom začíná blýskat na lepší časy. Včetně ochrany Schengenské hranice a větší snahy řešit problém dřív, než k nám utečenci dojdou.