5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Džejpí 30.4.2009 12:57

Re: Zkusenost

Z toho strach nemám, jako blb už umřít nemůžu. Víc mě mrzí, že ty blby kolem sebe pořád nemůžu pochopit. Ten vámi uváděný citát samozřejmě znám, právě proto mě trápí preference "paroubkovců". Proč ty tragedie musíme prožívat znovu? Proč se z minulosti nedokážeme poučit?

Anonym 30.4.2009 12:24

Re: Zkusenost

Obával jsem se, že se chytnete něčeho méně podstatného. Článek pana Janýra není špatný jen proto, že jej otiskly Britské listy, to se na mě nezlobte. Ten článek je psán s obrovským smyslem pro fungování ekonomiky a bankovního trhu ve vzájemných souvislostech. A v tomto smyslu mi je úplně u zad, jestli jej otiskly Britské listy, Rudé právo nebo jiný - pro Vás snad serióznější - tisk.

S tím, co se píše na Wikipedii (Vaši citaci jsem nijak neověřoval) nesouhlasím. Trh nemovitostí je prokazatelně svých charakterem trhem národním (ve smyslu státu či regionu, nikoli politickém). Krize na trhu nemovitostí a hypoték v USA tedy sama o sobě nemohla přerůst v krizi celosvětovou.

Celosvětovou krizi určitě odstartovala ekonomika USA jako světově poměrně určující. USA dosahují dlouhodobě záporné obchodní bilance i běžnéhbo účtu. Za situace, kdy jde o ekonomiku s velmi slabým sociáním systémem a nízkou mírou úspor obyvatelstva, USA naprosto deindustrializovaly zemi, silně dotovaly zemědělský sektor a udržovaly umělou deflaci mezd. Tím se stalo, že jim chyběla základní opora všech ekonomik, tj. reálná výroba. Podniky byly zásadně hodnoceny přednostně podle postavení na kapitálovém trhu. Tak byly vytvořeny pomocí nových bankovních produktů jakési virtuální zisky, které byly generovány jako dluhy z dluhů. To, jak se domnívám, je podstata vzniku celosvětové krize.

Hypoteční trh USA byl první, který se v důsledku vzniku krize zhroutil. Ale označovat jej za příčinu krize je podle mého názoru ekonomický nesmysl. Těžko mě o tom může přesvědčit definice ve Wikipedii.

Džejpí 30.4.2009 12:47

Re: Zkusenost

Souhlasím s tím, že hypoteční krize v USA sama o sobě, bez dalších vlivů, nemohla v celosvětovou hospodářskou krizi přerůst. Byla ale bezesporu jejím spouštěcím mechanismem a tedy rozhodně nezanedbatelnou příčinou. Také souhlasím s Vaším tvrzením, že mezi příčiny krize je třeba řadit i zásahy státu do ekonomiky formou regulací a dotací. Tragedií do budoucna pak určitě je, že vlády odmítají využít velmi významný a důležitý očistný a ozdravný vliv krize. Snaha o záchranu nerentabilních podniků jejich "zestátněním" je určitě cesta do pekel a v budoucnu s nám velmi vymstí. V neposlední řadě to opět prohlubuje onu smrtelnou psychologii nezdopovědnosti: "Nebojte se důsledků svých činů, když bude nejhůř stát se postará."

Džejpí 30.4.2009 11:21

Re: Zkusenost

Tady můžete průběh krize sledovat den po dni: "http://www.ct24.cz/ekonomika/svetova-financni-krize/"

To se ale pak těžko vymýšlí nějaké nesmysly o selhání kapitalismu a potřebě větší reagulace a důslednějšího přerozdělování.

žít a nechat žít 30.4.2009 11:54

Re: Zkusenost

Tým pod vedením oxfordského profesora Davida Stucklera došel k závěru, že překotná privatizace si vyžádala v bývalém komunistickém bloku životy přibližně jednoho milionu mužů v produktivním věku.

S jednou krizí si svět poradí, ale co když se jich sejde víc? Hlavní vědecký poradce britské vlády, profesor John Beddington varuje, že kolem roku 2030 postihne lidstvo znásobený efekt několika krizí najednou, které budou souviset s nedostatkem potravin, pitné vody a energie.

Právě současná krizová situace ukázala, že spoléhání se jen na moudrost hrstky „renomovaných“ ekonomů, kteří „vědecky“ řídí armádu poslušných zaměstnanců (ve smyslu F. Taylora před 100 lety), by bylo pro občany současného demokratického státu velmi nemoudré (MP 09)..

Konkurenceschopnost ekonomiky dle M. E. Portera. Jakékoliv rozumné protikrizové opatření vedoucí ke snížení negativních sociálních dopadů ve společnosti by proto mělo být současně posuzováno z hlediska dopadů na dlouhodobou konkurenceschopnost ekonomiky!

Hrad 30.4.2009 12:43

Re: Zkusenost

Vždyť to s tou Mateřídouškou je k věci. Názor má kdejaký hovězí krk(v tvém případě dnoucí se pýchou), ale znalosti, ty mají jenom někteří. Na jejich získání třeba hodně pracovat. Znalosti po prohlédnutí faktů, jejich prozkoumání často člověka přinutí k tomu, aby zůstal okamžitě němý. Mýt názor, je jako mýt průjem. Dokud je přítomna infekce, tak střeva(pardon mozek) produkují modrou, růžovou, zelenou, rudou tekutinu. Ale ta úleva.....  Džejpí, ta je......:-) mňam... :-P   

Džejpí 30.4.2009 12:52

Re: Zkusenost

No tak podívejte se, názor jste vyjevil, znalosti žádné. Že by "hovězí krk"?

Kelner 30.4.2009 13:13

Re: Zkusenost

Nejsem vědecký pracovník dokonce ani nečtu Le Mond. Přesto si dovolím vyslovit svůj názor na vznik této krize. Stav je takový, že výrobky existují, ale neexistuje kupní síla u obyvatel, kteří by tyto výrobky mohli a chtěli koupit. Tudíž tato krize podle mě vznikla v důsledku nízkých platů a mezd u zaměstnanců . Tedy jednoznačně v důsledku nenažranosti těch nejbohatších, kteří nejsou schopni a nemají za co své peníze utratit. Dávám plně za pravdu francouzskému prezidentovi, že ekonomika XXI. století nemůže být řízena metodami XX. století. Pokud si tento stav "vládnoucí" neuvědomí, může dojít ke katastrofě.

Džejpí 30.4.2009 13:27

Re: Zkusenost

Máte na svůj názor bezesporu právo, já s ním ale nesouhlasím. Budou-li se důsledky krize léčit ještě prohlubováním jejích příčin, jen proto, že se politikům nelíbí tyto příčiny pojmenovat a přiznat, pak to jistě krizi neodstraní ale prohloubí. Právě snaha politiků řídit ekonomiku povede ke katastrofě.

Kuchl 30.4.2009 13:52

Re: Zkusenost

Je to krize z nadvýroby . Lidi jsou zaplaveni tisíci zbytečnostmi , což vede k degeneraci . Virtuální svět přeje robotizaci a člověk se tak trochu ztrácí ...Politici to jistě nevyřeší ! 

Informace 30.4.2009 9:45

Re: Zkusenost

Le Monde je levicového zaměření, je tedy dost logické, že mluví o přerozdělování.

viktor čistič 30.4.2009 10:00

Re: Zkusenost

levicový je La Libération, pravicový Le Figaro, Le Monde je řekl bych někde mezi.

Informace 30.4.2009 10:30

Re: Zkusenost

Nezávislý středo-levicový.

jirka.s. 30.4.2009 10:11

Re: Zkusenost

Tož toto psal, magore, Le Mond určitě už minulý týden, protože to tady už minimálně týden pastuješ! Zkus třeba něco z dnešního!  :-/

30.4.2009 8:50

Největším nebezpečím jsou Zelení, ne ČSSD.

Sociální demokraté nás nechtějí zabíjet.

Zelení ano - snížení počtu obyvatel je jedním ze základních kamenů Zelené ideologie.

ČSSD nám nechce bránit jíst maso, ČSSD nám nechce bránit svítit a užívat elektřinu, ČSSD nám nechce bránit vlastnit auta, ČSSD nám nechce bránit stavět si rodinné domky a vily...

Nemám ČSSD rád, ale největší nebezpečí v nich tedy rozhodně nevidím. Největším nebezpečím jsou Zelení, protože jejich ideologie je zaměřena proti lidem.

JE 30.4.2009 9:37

Re: Největším nebezpečím jsou Zelení, ne ČSSD.

Vy jste skutečně ...

Ano, také komunisté nebránili jíst maso (akorát,  že se nedalo koupit)

Ano, také komunisté nebránili vlastnit "auto" (pokud se ten póvl co vyráběli a prodávali za třicetinásobek až čtyřicetinásobek průměrné mzdy dá nazvat)

Ano, také komunisté nebránili stavět domy a vily těm rovnějším a poslušným.

A ten kus žvance a "jistotu" "zaměstnání" měl taky každý, pokud držel hubu a krok, nevadilo mu, že se musí plazit před neschopnými, sprostými, drzými a tupými kolaboranty, pokud chce, aby mu dovolili podívat se jinam, než do BLR, RSR, MLR, PLR a NDR, pokud chce, aby se děti dostaly na školy atd atd. A nemyslete si, že tohle nehrozí, už se to na krajích děje!!! Hoďte žáby do hrnce s pomalu rostoucí teplotou a žáby se klidně nechají uvařit. Přesně tohle je to, co na vás, hovada volící KSČSSD (ale bohužel i na nás, kteří je nevolí), chystají!!!

astor 30.4.2009 10:53

Re: Největším nebezpečím jsou Zelení, ne ČSSD.

Hele,JE,neber si to tak.Tak to ODS neumí,no.Podle zákonů džungle a volného trhu se to buď jednou naučí,nebo podlehne mnohem výkonnějším predátorům.Nic z toho nezpůsobí,že by zítra nevysvitlo Slunce.A ty plky o těch BLR,PLR atd.si strč..však ty víš kam.Naučte se nějakou jinou básničku,třeba tu o tom,že když se kráčí dopředu,je dobré se i dopředu dívat.Jinak si snadno lze zlámat vaz.

3směsi 30.4.2009 12:44

Re: Největším nebezpečím jsou Zelení, ne ČSSD.

Vy kráčíte kupředu levá s KSČ a ČSSD , díváte se dopředu - vstříc dluhům pro Vaše děti? Ty Vám pěkně poděkují, propapáte jim vše, budete pomáhat  líným a okrádat pracovité, to je  tedy budoucnost.

Mim 30.4.2009 8:50

Nejpopulárnější u blbů?

Jestli je pravda, že Sobotka je nejpopulárnější a vzorak dotazovaných je reprezentativní, pak je tímto průzkumem skutečně také dokázáno, že jsme národ blbců. Jen u těch může totiž být takový pitomeček nejpopulátnější podle úvahy: "podívej jak je blbej a kam až to dotáhl".

občan 30.4.2009 9:12

Re: Nejpopulárnější u blbů?

"podívej jak je blbej a kam až to dotáhl".

Velmi přesné, Bohouš je opravdu jedno z nejvíc slizkých hovad současné politické "reprezentace"  :-((

astor 30.4.2009 11:15

Re: Nejpopulárnější u blbů?

Ano,souhlasím.Ale na takového Kalouska nemá!Chlapci,kultivujte prosím svůj veřejný projev.Takovými výplody odrazujete všechny potencionální slušné voliče ODS,pokud ještě někde nějací jsou.Modré zdar!

Sunny 30.4.2009 11:25

Re: Nejpopulárnější u blbů?

Myslíte finančního iluzionistu Božina Sobotku? Toho, co studoval práva a pak šel rovnou dělat ministra financí? K tomu můžu dodat jen to, že Morava je krásná, ale občas se jí zadaří zrodit pěkný hovado...

Wladi 30.4.2009 9:26

Re: Nejpopulárnější u blbů?

Zlatá slova.

Kef 30.4.2009 10:45

Re: Nejpopulárnější u blbů?

R^

čtenář zdrojů 30.4.2009 8:04

vlasto.232

souhlasíms Vámi, že komunisté se měli hned po sametu zrušit. Nestalo se tak. Bohužel. Doufám, že to senátoři a poslanci brzy napraví. Zrušením komunistů totiž vydláždíme socanům cestu k volebním ziskům okolo 50%. Komunisty totiž zrušit můžete, ale jejich voliče nikoli.

astor 30.4.2009 8:19

Re: vlasto.232

A protože se nezrušili,není možné dnes jimi strašit.Nebo snad nemám důvěřovat nálezům Ministerstva vnitra,které dohlíží na ústavnost politických stran?Pokud nenajde MV pádné důkazy o neústavnosti KSČM,budu brát každé strašení touto partají kýmkoliv jako účelové,vypočítané na efekt lovu těch voličů,kteří uvažují schematicky a ve zkratkách.Upozorňuji,že nejsem voličem KSČM ani ČSSD,ale odmítám všechny neústavní způsoby likvidace politických stran.Všech.Nejsme přeci jako oni!

:-: 30.4.2009 9:39

Re: vlasto.232

R^!!

jirka.s. 30.4.2009 10:05

Re: vlasto.232

Nu, ústava je krásná věc! Klidně si odmítejte všechny neústavní způsoby likvidace politických stran. Oni Vám bolševici (jedno jestli v ksč či  u sosáků) jednoho krásného dne předvedou sice jenom jeden jediný, ale za to velice účinný způsob likvidace jiných politických stran!  Obzvláště když se na sesmolení té naší současné ústavy opět podílel "odborník" na ústavní právo na slovo vzatý !!!

Socialistické právo a zákonnost v lidově demokratickém Československu, Rudé právo 1956, autor Zdeněk Jičínský

Vládnoucí dělnická třída odnímá pomocí socialistického práva nepřátelským elementům různá práva a svobody, kterých by mohly využívat k působení na pracující vrstvy, k boji proti socialismu. Zbytky svržené buržoazie jsou zbaveny možnosti legálně politicky působit, je jim zakázáno se politicky organizovat, konat schůze, vydávat vlastní tisk a podobně. Socialistické právo otevřeně prohlašuje, že politická práva a svobody slouží pracujícím, nikoliv však buržoazii. V socialistickém státě veškerá činnost státních orgánů, tedy i právotvorná činnost socialistického státu, zejména zákonodárství, jsou určovány silou diktatury proletariátu, komunistickou stranou

http://www.lidovky.cz/ln-jicinsky-v-roce-1968-radil-jak-na-cssd-d8z-/ln_domov.asp?c=A080116_213020_ln_domov_fho

astor 30.4.2009 12:13

Re: vlasto.232

No a co?Jaký je rozdíl mezi tím,jestli mně okrádá a ohlupuje stát totalitární a nebo mě okrádá a ohlupuje podnikatelská lobby představovaná dobře vychovanou druhou generací bolševické věrchušky,která používá antikomunistickou rétoriku k zamlžení svých skutečných cílů,to je parazitovat na stání správě co to jde.A co se týká dnešní ústavy,Jičínský se inspiroval v evropských demokraciích.Neuvědomil si ovšem,že jsme národem Švejků,který umí vše obrátit na ruby.Pokud netrváte na ústavnosti,vytáhněte do ulic,rozdejte milicionářům zbraně a jděte si pověsit svého bolševika.Určitě to vyřeší všechny problémy naší země.

čtenář zdrojů 30.4.2009 7:59

Bartoni

ještě, že tu máme hodonou ODS, která narozdíl od socanů po moci netouží. ODS netouží být mocná, naopak snaží se být nemocná.

A jinak by mě Bartoni zajímalo, kolik procent řadových úředníků na krajských úřadech dostalo vyhazov. Konkrétně v jednotlivých krajích. Zatím jste totiž nepředložil jediná fakta a konkrétní jména.