6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Co vláda nesplnila

Ministryně práce a sociálních věcí chce ze spravedlivých důchodů udělat chybějící předvolební téma sociální demokracie. Marně tím Jana Maláčová zakrývá fakt, že svou hlavní prioritu, tedy důchodovou reformu, vláda, v níž sedí, nesplnila. Důchody se tak dál lepí jen politicky výhodnými příplatky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Liška 14.8.2021 6:19

Stát důchodovou reformu nikdy dělat nebude...stejně tak nikdy nebude dělat reformu vyplácení dávek nepřizpůsobivým. Tam ale nechá nastavená pravidla - stálé vyplácení bez úprav. U důchodů to bude asi věčné flikování...

V. Čermák 14.8.2021 12:56

"Nikdy neříkej Nikdy." Zatím to vypadá, že Daňové ráje Nikdy zrušeny nebudou, nebo že Nikdy nepřestanou odtékat peníze vygenerované v ČR pryč z ní k našim spojencům. A že jsou to převeliké úniky. Takže až padne to Nikdy, pak Důchodovou reformu udělat bude brnkačka...;-D

J. Basler 14.8.2021 5:56

Pár zkušeností se žádáním o důchod: Jsem poslední léta OSVČ a výpisy ukazovaly že mám všechno OK a bude to brnkačka. Nebyla. Chyběla kupodivu VŠ, musel jsem do archivu UK. Chyběla i 5 měsíční vojna, takže archiv v Olomouci. Důchodová kalkulačka nic nespočítala a ani neřekla proč. A nic si nepamatovala a zadávat to 2x, to tedy ne. Koeficienty pro uplynulé roky jsou fajn, ale můj příjem teď byl 20x vyšší než v roce 1983, kdy jsem začínal jako dělník v podzemí na metru. Spořit nějaké peníze má smysl tak posledních 5 let. Všechno ostatní sežere inflace. Na investice do nemovitostí a pozemků, případně palladia, jsem fakt nevydělal. Možná penzijní pojištění, ale to je cca 700 tisíc. Pro neurčité období 64 let až ??? (jj, 3 otazníky - doufám že do 100). Takže jsem prduch, byť mě výše důchodu příjemně překvapila, ale vyřízení trvalo dost dlouho. Dámy na úřadě ani neřekly, že mám jít do důchodu hned vloni, že to je výhodnější. Takže si všechno musíte stejně sestudovat sám...

Dokud můžu mydlit kód do klávesnice, tak budu.

J. Strakoš 14.8.2021 6:36

V podstatě potvrzujete to, co předpokládám - stát má bandu úředníků, kteří evidují informace o statistických údajích a zaplacených daních, ale už nejsou schopni průběžně kontrolovat chybějící roky zaměstnání. A shánět třeba něco po 30letech potvrzení z neexistující firmy musí být opravdu "zábava".

A druhá věc je zmiňovaná inflace (která minimálně teď poroste zase raketově) - ta požere většinu úspor a obávám se, že nic lepšího než průběžné financování důchodů se nevymyslí.

P. Vychodil 14.8.2021 7:55

já jsem si celý život schovával jakési papírky, kde bylo, kolik jsem si ten který rok vydělal...důchod jsem dostal naprosto bez problému...

s inflací máte naprostou pravdu, dlouhodobé úspory nefungují...

P. Dvořák 14.8.2021 3:42

Neumím si dost dobře představit celoživotní "postarání se o svůj důchod".

V 1970 byla průměrná mzda něco kolem 1.200 Kčs. V r. 1990 něco kolem 3.000 Kčs. Kolik jsem si tehdy měl dávat bokem, abych dnes měl průměrný důchod cca 16.000 Kč ?

R. Langer 14.8.2021 5:29

No, právě. Takhle to prostě nefunguje.

S. Tomáš 14.8.2021 7:54

Nevypočítává se důchod z příjmu za posledních 10 let?

J. Janotová 14.8.2021 9:11

Bejvávalo. Už dlouho se počítá z příjmů tuším od r.1986

T. Zlesa 14.8.2021 10:50

Změnilo se to už v roce 1996. A od té doby se započítává každý rok od 1986. Informace čerpejte na webu ČSSZ. Je tam vše vysvětleno velmi dobře. Dokonce je tam excelovská kalkulačka, kde je možno dosadit své zaevidované příjmy a vyjde vám důchod s přesností 3 Kč. Vlastní zkušenost.

J. Moravec 14.8.2021 11:47

A taky tam je koeficient nárustu. Přepočet příjmů na den odchodu do důchodu.

J. Moravec 14.8.2021 12:38

Oprava

1970 - 1915 Kč,

1990 - 3300 Kč

Koeficient nárustu pro rok 1990 odhaduji 10-11. Takže průměrná mzda v podstatě jako dnes. ́

Z. Koutecký 14.8.2021 2:09

Abychom si nehráli se slovíčky, pane Fischere, jako za totality, kdy snížení cen bylo nazýváno snížení cen a zvýšení cen bylo nazýváno úpravou cen. Reforma důchodů nemůže být nic jiného než snížení výše důchodů, protože důvodem této reformy je, že prý na důchody nebudou peníze.

Za posledních 21 let výdaje ze státní kasy na důchody představovaly jen 1,64% celkových výdajů ze státní pokladny, zbytek byl pokryt příjmem z povinného "pojištění", takže snížit důchody o nějaké to procento by asi státnímu rozpočtu moc nepomohlo. Pan doc. Havránek soudí, že by bylo třeba snížit důchody alespoň o 2/3. Nikdo ovšem nepočítá, o kolik by pak bylo nutno zvýšit jiné sociální výdaje, aby důchodci vůbec přežili. Důchodci také představují téměř 3 mil. spotřebitelů. Peníze, které nedostanou taky neutratí. Co takhle zabývat se spíše než důchody několikanásobně vyššími daňovými úniky do daňových rájů? Organizace Tax Justice Network nedávno publikovala na toto téma hodně zajímavá čísla. Ovšem na nadnárodní korporace se nikdo neodváží, vždyť tu vládnou. Takže po volbách zas uděláme nějakou tu komisi na "reformu" důchodů.

S. Tomáš 14.8.2021 7:59

O peníze na důchody stát nepřijde, protože důchodci mu je vrátí tím, že je utratí v domácích obchodech. Na rozdíl od podnikatelů, kteří dotace od státu utrácejí za hranicemi.V

J. Moravec 14.8.2021 2:04

“Důchodová reforma” podle Maláčové tzv. “Spravedlivé důchody” není nic jiného než krádež. Zdroje jsou a vždy budou ti pracovití a schopní, kteří se o sebe umějí postarat.

Na opravdovou “Důchodovou reformu” těžko kdy dojde. To by politici museli občanovi říci: “Stát ti občane bude v důchodovém věku vyplácet pouze existenční minimum a jestli chceš víc, je to na tobě na tvé zodpovědnosti, na tvém rozhodnutí jak se do důchodu zajistíš”. Tak by totiž měla vypadat pravicová politika nejen při řešení “Důchodové reformy”. Těžko dělat pravicovou politiku a vychovávat občana k zodpovědnosti a samostatnosti, když žádné pravicové politiky nemáme. Máme jen ty, co občanovi říkají že má právo na cokoli a slíbí mu cokoli, aby byli zvoleni.

P. Hatina 14.8.2021 5:13

To sice máte hypoteticky pravdu, jenže má to velký zádrhel. Pokud by stát řekl " občane, stát ti bude v důchodovém věku vyplácet pouze existenční minimum a zařiď se jak umíš, "

tak potom od něj /a taky od jeho zaměstnavatele/ nemůže vymahat poměrně vysoké odvody na důchodové zabezpečení. Ale pokud je ten stát masově vymahat a dostávat nebude, tak nebude mít na výplaty důchodů dnešním seniorům.

Bohužel, právě na této přechodové fázi, nutně každá teorie důchodové reformy pohoří..

J. Moravec 14.8.2021 12:00

Všechno jde, když se chce a je dobrá vůle. Občan si může vybrat co opravdu chce. Svoboda, méně státu, vyžaduje odvahu, zodpovědnost, svědomitost a pracovitost. Životní úroveň nikdy neporoste voláním po sociální rovnosti a “spravedlivém přerozdělování” prostředků.

P. Hatina 14.8.2021 13:54

Dost dobře nechápu co míníte tím "Občan si může vybrat co opravdu chce". Ono totiž jistě že takovejch chytráků co by si teď řeklo "ode dneška žádné důchodové státní pojištění platit nebudeme", by se jistě našlo hodně. Stranou teď ponechám, že řada by si z nich stejně do stáří nenašetřila, ale chtěla stejně potom nějakou "přiměřenou státní sociální podporu"..

Ale pořád jste nevyřešil z čeho by se bez jejich povinných plateb vyplácely důchody dnešním důchodcům (přesněji řečeno, tedy ty desítky let, než si ti ostatní "našetří").

Ještě jinak tedy řečeno, jak píšete, ona "akuální životní úroveň" je vždycky v rozporu se spořením na důchod, to se právě z ní musí odečíst, ať tedy občané sami a nebo přes státní průběžný důchodový systém, ale nelze mezi tím skákat jako nějaký kočkopes...

J. Moravec 14.8.2021 14:45

Občan si může vybrat u voleb. Když bude volit Maláčovou dočká se "spravedlivého důchodu". První pokus, malý krok, ke skutečné reformě udělalo ODS. Následně jej ČSSD zrušilo. Je pravda že dnes a obzvláště před volbami se všichni občanu voliči podbízejí a všichni si již uvědomili, že důchodců voličů je dva a půl miliónů.

Tak jako se postupně posouvá věk odchodu do důchodu, lze postupně přejít na jiný důchodový systém. O tom politici ale nejraději jenom mluví.

Vy i já si můžeme v demokracii svobodně vybrat. Co bude po volbách určí většina.

Ano, ať chceme nebo ne, je to pořád jen o zodpovědnosti a pracovitosti. Již moje babička říkávala: "Jak si kdo ustele tak si taky lehne."

P. Hatina 16.8.2021 8:17

Jenomže v tom je ten největší průšvih, občané si takto nemůžou a nesmí vybírat u voleb. Jak jsem už výše napsal ".. , nelze mezi různými důchodovými systémy skákat jako nějaký kočkopes", protože právě pak se stává to že co jedna vláda spustí jako dlouhodobou reformu (která má běžet desítky let) hned ta další vláda zruší...

Tudíž, dokavad se mezi sebou nedohodnou a to trvale politické strany, nemá smysl do toho pouštět občany. Protože jistě chápete, že potom politický požadavek "občané musí volit napořád právě tu jednu stranu, která jim trvale zajistí..".. by byl protidemokratický.

Jinak souhlasím s tím závěrečným odstavcem, leč to si musí ten občan zodpovědný zajistit ještě mimo (jakýkoliv) oficiální důchodový systém.

J. Jurax 14.8.2021 17:36

Ano.

Ovšem přechodové období každé důchodové reformy, specielně té, kterou navrhujete by vyžadovalo nejméně čtyřicetileté přechodné období, v němž by bylo třeba zajistit výplatu stávajících důchodu a kompenzaci těm, kdož už nějakou dobu platí odvody podle stávajícího systému a tudíž mají ztíženou možnost se o svůj důchod v intencích Vašeho návrhu postarat. A to by se muselo už brát odjinud než z důchodového účtu.