6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Co vláda nesplnila

Ministryně práce a sociálních věcí chce ze spravedlivých důchodů udělat chybějící předvolební téma sociální demokracie. Marně tím Jana Maláčová zakrývá fakt, že svou hlavní prioritu, tedy důchodovou reformu, vláda, v níž sedí, nesplnila. Důchody se tak dál lepí jen politicky výhodnými příplatky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ptáček 14.8.2021 11:02

Co vláda nesplnila ze svých vlastních slibů mně připadá nedůležité. Sliby vlády ANO stejně vedou jenom k jedinému cíli, dalšímu naplnění Babišova konta. Když k tomu náhodou přispějí zvýšené mzdy nebo důchody, příjemná shoda. Důležitější je zachování právního státu, striktní dodržování Ústavy a dalších zákonů. Patří-li sem podivné manipulace s ministry a tajnými službami, zmatky při řešení pandémie s 30 tisíci zbytečných mrtvých a jedno z posledních míst, střety zájmů a to až na nejvyšších místech, čachrování s dotacemi členy vlády nebo parlamentu, to nevím.

Politik a filozof Seneca řekl zhruba před 2120 lety: "Co nezakazuje zákon, zakazuje stud".

Jestlipak naši nejvyšší, president, premiér, ministři vědí co to je stud a bez pardonu se toho drží.

V. Čermák 14.8.2021 11:12

Pane Ptáčku, jak známo, za Nenávistí se schovává Závist a to je právě váš případ...;-D

J. Ptáček 14.8.2021 11:20

Mám řadu špatných vlastností, ale závist mě minula dokonale. Jenže Vám to nevysvětlím, a i kdyby tak určitě nedokážu. Vy to jistě víte nejlíp...

V. Čermák 14.8.2021 11:35

Vy jste zde citoval Senecu, já zase Platona. Když ne závistí ( nepřejícností) , čím je tedy vaše trvalá Nenávist způsobena? ;-DRv

J. Ptáček 14.8.2021 12:11

Mně to připadá, že celou dobu mluvíte o své nenávisti a hlavně závisti. Připadá Vám to taky?

V. Čermák 14.8.2021 12:48

Ale jděte, pábiteli. A sdělíte mi, komupak mám Závidět a kohopak Nenávidět, nebo jen tak plkáte? Mimochodem, ještě k tomu Studu. Mám takový pocit, že Stydlivý Kapitalista by byl brzy na podpoře...;-D

L. Netolická 14.8.2021 22:24

Aha, tak když řeknu o někom pravdu a je kritická, tak závidím nebo nenávidím?

V. Kain 14.8.2021 13:45

Pane Ptáčku nepřete se s nějakými Čermáky.Máte 100%tní pravdu.Veškeré Babišovo jednání má jenom jednu cestu. (a žádnou jinou)Zvyšovat politický a ekonomický vliv a s tím je spojeno bobtnání jeho konta.Jestli si někdo myslí,že Babišovi jde o lidi a tuto zem,tak se brzy ukáže,že to tak není.Jeho podepsání Green Dealu toho je důkazem.

J. Černý 14.8.2021 15:33

Kdyby mel zajem o bobtnani svého konta, tak nejde do politiky, ale koupi si politiky. A měl by klid. Podívejte se na Rittiga. Co mu chybi v Monaku ?

V. Pavelka 14.8.2021 14:04

Oněh 30 tisíc mrtvých ve kterých se má zakrvácený Babiš brodit , je blbost s prostého důvodu . Minimálně polovina jich musela um řít na mnoho nemocí , které běžne doprovází Občany ve věku Nad důchodovém a vyšším , a Covid jen přitukl ,podobně jako chřipka lidičky do nebytí !? Kdyby tam byla jinná vláda nevedlo by se jim lépe !!Tak jako kdekoliv v EUEU

J. Ptáček 14.8.2021 17:51

Stačí jeden, pane Pavelko, opravdu stačí jeden zbytečně ztracený život. A co ostatní země, lepší než my. Ti nemají nemocné, staré, důchodce, úrazy atd.? Ale nakonec dal jste mně, letos osmdesátiletému, co proto. Třeba mně kovid také "přiťukne", jak trefně říkáte.

R. Langer 14.8.2021 20:34

Jo kdyby to JEDEN život zachránit mělo...

Co to tady melete za nesmysly, proberte se! :-P

R. Langer 14.8.2021 20:32

Jací zbyteční mrtví? Ti ostatní byli potřeba?

F. Kusák 14.8.2021 10:23

Stejně si myslím, že kombinace průběžného systému osobní odpovědností je ta nejlepší metoda, jak se zabezpečit na stáří. Rozhodně to není nějaké celoživotní spoření v penzijních a nezajištěných fondech. Lidé nejsou hloupí a proto se tolik lidí upnulo na vlastnictví nemovitosti. Kupovat cenné papíry, virtuální měny nebo investiční kovy či umělecká díla atd., není pro každého. A jak tady někdo poznamenal, stát může rozdělit jen tolik peněz kolik vybere, samozřejmě po odečtení nákladů;-(.

P. Hatina 14.8.2021 14:11

Jasně že jak píšete " kombinace průběžného systému osobní odpovědností je ta nejlepší metoda..", to je vlastně jiná varianta onoho vtipu že lepší je být zdravý a bohatý než chudý a nemocný.

I třeba proto, že aby to mělo nějaký i větší finanční efekt, by muselo být obé - i to druhé důsledkem celoživotní činnosti. Nikoliv tedy nějaký "kšeft párkrát za život" - třeba že se trefí do nákupu nemovitosti, když je zrovna boom. Ono totiž, zrovna dlouhodobé vlastnictví nemovitosti je při dlouhodobém držení dosti náročné na údržbu, jinak z toho mají za pár desítek let ruinu...

F. Kusák 14.8.2021 16:00

Řeknu Vám to jinak. Aby se někdo, kdo měl smůlu nebo se málo snažil, nemusel pást, bude tady spravedlivý průběžný sytém. Nadstandard si každý musí zajistit sám a podle svého svobodného uvážení. Když někdo riskne hypotéku na 20 až 30 let s tím, že nebude muset platit nájem, nebo si pořídí na úvěr více bytů a z pronájmu platí vlastní bydlení, pak to není žádná spekulace, ale normální podnikání, z kterého platí daně. Představa, že se stát postará o všechny a zajistí jim rovnocenné podmínky je nesmysl, který povede jen chudobě a nakonec to dopadne tak, že všichni budou mít holý zadek. Jako kdyby jsme to neznali. Společnost (stát) má pomáhat potřebným a nikoliv všem. Jsem o tom hluboce přesvědčen.

J. Vlček 14.8.2021 9:13

S hledáním rezerv finančních prostředků na důchody by se mělo začít inventurou a následným zrušením všemožných zbytečných neziskovek, zatěžujících státní rozpočet, stejně jako omezením úřadů pro proplácení dávek všem nemakačenkům, navyklých si chodit pro peníze na úřad, namísto si obživu opatřovat svojím přičiněním, to jest prací.

Podobně je třeba zamezit všem tzv. podnikatelům, obohacovat se na úkor zaopatřovacího systému pro sociálně slabé, prostřednictvím přemrštěných nájmů bytových prostor pro tuto sortu obyvatel.

Jistě by se našly i jiné cesty jak šetřit penězi ze státního rozpočtu, například omezením přebujelé administrativy, počtu úředníků a podobně.

Teprve po těchto prvotních opatřeních, kterými je nutno začít, je pak možno přemýšlet o potřebné úpravě důchodového systému.

P. Pepax 14.8.2021 9:23

Vidím to stejně.

J. Janotová 14.8.2021 10:05

Přidala bych k tomu zamezení "daňových optimalizací" a úniků do daňových rájů. Malý živnostník je finančákem popotahován pro každou maličkost, velké nadnárodní firmy platí daně minimální

V. Pavelka 14.8.2021 14:31

Stavební zákon zredukuje část úředníků , To bylo řevu ze strany opozice , kam se chudáci podějí , co budou jíst jejich rodinny !?

J. Stehlik 14.8.2021 8:52

Stárnutí obyvatel se projeví samozřejmě i v ekonomice (pracovnících) . Duchody patří k civilizačním výdobytkum a stačí si říci kolik chceme dávat % z HDP na duchody . A podle toho nastavit daně . Je to stejné jak u zbrojení ;-) . Máme dávat 2% a nebo 3% na zbraně :-P

V. Čermák 14.8.2021 11:43

Zcela správně. HDP roste, adekvátně může růst i položka SR Důchody...;-D

J. Jurax 14.8.2021 17:21

No, v dnešním systému musíte říci, kolik procent svého příjmu byste chtěl odvádět na důchodové pojištění.

Sociální pojištění odvádí za zaměstnance jeho zaměstnavatel. Výše záloh na sociálním pojištění dosahuje celkem 31,3 % z hrubé mzdy, z toho 6,5 % odvádí zaměstnanec, a zaměstnavatel odvádí 24,8 %.

Ergo - odvádite sumu rovnou takměř třetině své hrubé mzdy, protože i těch 24,8 procent musíte zaměstnavateli vydělat, aby je za Vás mohl odvést.

U OSVČ je to průhlednější - důchodové pojištění ve výši 28 % a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti ve výši 1,2 %. Dále si OSVČ může nepovinně hradit nemocenské pojištění ve výši 2,3 %. Vše z vyměřovacího základu, s nímž ovšem OSVČ může na rozdíl od zaměstnance patřičně manipulovat.

Takže - zvýšil byste odvod na sociální pojištění, aby důchodový účet nebyl v deficitu? Nebo byste jej kryl z výnosů jiných daní, což je v podstatě totéž, akorát to není tak vidět? Vždycky to zaplatí daňový poplatník, nikdo jiný!

F. Navrátil 14.8.2021 8:39

Autor pofňukává nad tím, že důchodový systém je v mírném deficitu. Ale nějak nebere v úvahu, že v předchozích letech produkoval přebytky, které stát stejně jako kdysi celý důchodový fond rozfrncal ve státním rozpočtu. Prvním krokem by tedy mělo být oddělení důchodového fondu od státního rozpočtu. Druhým krokem pak důsledná inventura, co všechno se vlastně z peněz důchodového pojištění mimo starobních důchodů platí. No a třetím krokem, který přímo s důchodovým systémem nesouvisí, je zrušení bohatýrských nepojistných sociálních dávek pro lidi, kteří nepracovali, nepracují a pracovat nebudou, i když by mohli. V této souvislosti by bylo třeba se podívat i na desítky miliard korun, které ze státního rozpočtu dostávají parazitické a politické neziskovky.

J. Janotová 14.8.2021 9:51

Jaké "bohatýrské dávky"8-o?. Leda byste hodnotil jako bohatýrský výkon dokázat žít z max. 3800 Kč/měsíc na všechno, jídlo, drogerii, dopravu, šaty... Většinou ovšem jen z 2900 Kč/ měsíc (tzv. existenční minimum). Celkové náklady na tyto dávky jsou "přes palec" asi 1% celkových výdajů na důchody...A za tyto peníze jsou nuceni žít i invalidé, kterým po "Drábkových Lurdech"(zpřísnění podmínek pro přiznání ID) nebyl přiznán invaliďák, ale pracovat nejsou schopni. A k těm "parazitům"- kdo asi zaměstná člověka který má v lepším případě dokončenou ZŠ ? Ani metaře s koštětem dělat nemůže, protože úklidové firmy si spočítaly, že je pro ně ekonomicky výhodnější nahradit metaře s košťaty zametací technikou - od obsluhy požadují řidičský průkaz plus výuční list. Pravidla pro výběrová řízení, která vypisují obecní úřady jsou jasná- ten nejlacinější vítězí...

F. Navrátil 14.8.2021 15:17

Životní minimum je jen jeden údaj o 14 nepojistných sociálních dávkách v široké škále od příspěvku na živobytí přes doplatek na bydlení až po nezbytný jednorázový výdaj na pořízení předmětů dlouhodobé spotřeby. A do toho započítejte deset miliard na začleňování, které nikoho nezačlenilo. Nikdo se zatím neodvážit náklady na nepřizpůsobivé nefachčenky (korektní termín je "znevýhodnění socioekonomické skupiny") spočítat, ale na každé sociálce vám zašeptají, že je to asi 72 tisíc na jednoho takového klienta. Porovnejte výši důchodů lidí, kteří celý život pracovali, platili daně, zdravotní, sociální a důchodové pojištění a pojištění v nezaměstnanosti. Jako poslední záchranný vydírací prostředek mají obhájci rabování státního rozpočtu přichystaný plačtivý argument o tělesně postižených a invalidech. Proto vždy zdůrazňuji, že nepojistné sociální dávky nepatří lidem, kteří nepracovali, nepracují a pracovat odmítají! Ale obránci nefachčenků prostě nejsou schopni pochopit smysl napsaného textu!

J. Janotová 14.8.2021 19:09

Holt to vidím trochu jinak a asi se neshodneme.

Jistě nepojistných dávek je víc, souhlas. ale kolik jich využívají převážně "nefachčenkové", abych se přidržela vaší terminologie? Proberme si to. Dá se tam s jistými výhradami (viz můj původní příspěvek, jasně- vydírám invalidy;-)) zařadit existenční, resp. životní minimum. Doplatek na bydlení, který jde rovnou do rukou provozovatelům ubytoven (vynikající kšeft za státní peníze, že) je už trochu jiná písnička. Přídavky na děti jsou pro nezaměstnané výrazně nižší než pro pracující rodiče....

Doufám, že nebudete chtít rušit rodičovskou, příspěvek na péči a mobilitu pro invalidy, mimořádnou jednorázovou pomoc - např. teď pro lidi z jižní Moravy. Příspěvky na bydlení pobírá i nezanedbatelná část důchodců, aby neskončili na stará kolena na ulici, a lidí s malými dětmi na rodičovské.

72 000 ročně? měsíčně? za dobu co je ÚP eviduje? nebo jsou to jednotkové náklady ÚP na jednoho klienta (platíme v tom úřednice, světlo, topení a kancelářské papíry....) podle mne nic moc říkající hausnumero.

Zajímavější by byl údaj kolik z těch vašich nefachčenků je ne nezaměstnaných (dobrovolně), ale nezaměstnatelných. Což já vidím jako dost podstatný rozdíl. A tenhle stát, bohužel, dělá všechno pro to, aby jich bylo co nejvíc .Viz. moje poznámka o výběrových řízeních na úklid obcí.

Mimochodem i to "začleňování" může mít smysl, když obec a neziskovka nejdou proti sobě. V Rokycanech to pokud vím, před několika lety docela slušně fungovalo (teď už o tamním dění nic nevím). Člověk v tísni a řeckokatolický farář dokázali několika desítkám romských rodin pomoct dostat se z dluhů a normálně se živit. Takže tak.

V. Pavelka 14.8.2021 14:25

Sto deset Romských neziskovek , z toho víc jak polovina jsou Olaši kteří Čechy ostentativně pohrdají , a práce je pro ně urážka ! Všechny ty ochránkyně Nepřispůsobených , by měli pracovat na úřadech při kontaktu , vyplácení peněz , a přestěhovat se ze svých vilových čtvrtí do jejich blízkosti a užít si života s nimi ,a po dvou letech přijít kruhy pod očima , vydat svědectví [>-]!

V. Lukeš 14.8.2021 8:01

Jen tak pro informaci, jak se pracuje v digitální době na ČSSZ. 28.6.2021 jsem podal na ČSSZ Liberec "Žádost o zvýšení starobního důchodu v souvislosti s výkonem výdělečné činnosti" ( tak skutečně jmenuje ten formulář) a po měsíci jsem se zeptal, jak to s mojí žádostí vypadá. Odpověď: podle §85a odst. 2 zákona č. 582/1991 Sb. mají na zpracování moji žádosti 90 dní, ale protože mají na úřadě špatnou personální situaci, lhůta bývá zpravidla delší.

Jsem šest let v důchodu tzn. mají tam šest mých Přehledů, za kterých se dá vše vyčíst. Vyčíslení zvýšení důchodu je podle mě práce na 15 min.

T. Zlesa 14.8.2021 13:18

Trvá to i cca 9 měsíců. Ale vše se doplácí zpětně. I digitální výpočet musí být podložen papírovým potvrzením všech zainteresovaných. Myslím, že tam tisknou i zprávy z datové schránky. Pak to tam někdo nakliká a je to. Ovšem klientů je velké množství, normálních a předčasných každý rok vyšší desítky tisíc. Spousta lidí nemá vše doloženo a musí se "řešit". Pořád se něco počítá, jde o peníze, takže se nedivím. :-(