14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

POLITIKA: Co kdo vykonal?

Tuto otázku je dobré si pokládat co nejčastěji. A podle odpovědi na ni se rozhodovat, zda někomu věřit či zda jej někam volit. A nebrat příliš v potaz odpovědi dotyčného na otázky novinářů. Spíše si dohledat, kolikrát je kdo "recyklovaný" a pro jaká potřebná rozhodnutí, hlouposti nebo dokonce lumpárny kdy zvedl ruku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Marek 19.1.2013 19:30

Re: Godot nepřijde

Ona vlastně žádná strana není důvěryhodná. A také proč by měla být. Problém je v tom, že lidu českému nikdo v devadesátých letech (ani později) neřekl, že demokracie bude fungovat výhradně za trvalého a aktivního dohledu lidí nad vládnoucícmi strukturami. To ovšem znamená jaksi práci navíc a neplacenou. Také to ovšem např. znamená, že nebudeme volit do parlamentu partaje, ale většinově jimi delegované zástupce - tedy jmenovitě a odvolatelně, pokud se zpronevěří tomu s čím do voleb šli (a reprezentativní referendum občanů volebního okrsku to konstatuje). Jinak,  nenechte se mýlit. Ani pan Zeman, ani pan Schwarzenberg žádný závan nového čehokoliv nepředstavují. I kdyby tomu sami věřili, exitující silové (mafiánské) pole je rychle umravní. Staré přísloví říká: Odstraň příčinu, odstraníš i důsledek. To je princip kauzality popsaný už za Platóna (a možná ještě dříve). Takže nejdřívě odstraňujme příčiny marasmu a pak se můžeme jak a s kým dál. Pak to může mít opravdu smysl.

T. Vodvářka 19.1.2013 21:26

Re: Godot nepřijde

Pokud Vám správně rozumím, Vy nechcete existenci politických stran, ale zástupce vždy v daném regionu /asi okresu a větších měst/. Ti by byli jmenováni po volbách v každém ze zmíněných regionů. Funguje to někde? Mám takový pocit, že vyspělé demokracie /rozhodně nemyslím tu naši/, existují na principu soutěže názorů politických stran. Pokud jedna selže, kupříkladu jen tím, že se v jejím náručí objeví nějaký gauner /nyní třeba Zemanův Palas/, tak je nahrazena druhou. Deputáti možná mohou fungovat v obcích, ve větších celcích to asi nepůjde.

Ke K.Sch. - dnes jsem byl na mítinku s ním v Ostravě, byl vtipný, čelil i rozhořčeným "dělnickým kádrům" a činil tak s noblesou. Jak jsem už psal, jistě i on má své mouchy /kdo je nemá?/, avšak z dvou kandidátů na presidenta je právě on, který spíše než presentaci svého ega bude sloužit tak, jak president republiky sloužit má.

Odstranit marasmus je úkol na roky a nesouvisí s presidentskou volbou.

T. Marek 19.1.2013 23:10

Re: Godot nepřijde

Jen dvě poznámky: neříkám, že nechci politické strany, ale volit bych chtěl konkrétního kandidáta na poslance za můj volební obvod (analogie viz senát) - ne že si tam strana podle jakýchsi pořadí dává kohosi i v průběhu volebního období. A také, aby mohl být reprezentativním referendem (např. více něž 50 % hlasů oprávněných voličů obvodu - tedy na dle účasti, ale evidovaných) odvolán. To by znamenalo, že když má strana dost kvalitních kandidátů do vícero obvodů může vyhrát - tedy musí se snažit, aby je měla. Pokud jde o K.Sch. - nejsem nijak zaujatý, konečně ani jednu z možností nepovažuji za tragickou. Jen upozorňuji, že hlavní problém naší společnosti je v mafiánství, které to jaksi překryje. Souvislost nemusí být s volbou, ale s reálným uplatňováním názorů zvoleného ve výkonu funkce.

T. Vodvářka 20.1.2013 7:50

Re: Godot nepřijde

Vaše představa má hlavu i patu, nicméně skrývá v sobě jisté nebezpečí. Může se stát, že je třeba i nepopulárního rozhodnutí. Ve vámi navrhovaném systému by si pak žádný poslanec nedovolil je provést, protože by riskoval svou budoucnost.

Principem je čitelnost politické strany, její schopnost samočištění od zmetků. Máte pravdu, že zatím je to u nás utopie, většinou volím dle nejmenšího zla než podle programu. Marasmus je u nás dán jednak absencí demokratického vývoje /komunismus způsobil přerušení onoho vývoje a poznamenal cca 3 generace svým totalitním jedem/ a jednak neblahým dědictvím opoziční smlouvy klausovsko-zemanovského pojetí. Politika je v současnosti zaplevelena jedinci, kteří mají v hlavě jen vlastní prospěch, pocit odpovědnosti u nich většinově postrádám /mimochodem - bytostným představitelem je Jaroslav Palas, který je t.č. ve 4 politické straně za posledních 20 let. Neznám pojem, který by jej charakterizoval, protože lehké ženy, živící se tělem, jsou proti němu světice/.

Mám jen drobnou naději, že pokud na Hradě bude jedinec, nespojený s onou opoziční smlouvou, jedinec neúplatný a noblesní, je možná aspoň drobná změna. Přeji Vám pěkný den.

P. Čížek 20.1.2013 9:23

Re: Godot nepřijde

Politické strany, které se skládají z vyslance rodiny a jeho rodinných příslušníků nelze zbavit od zmetků jinak, nežli je zrušit. Ať se zaregistrují jako občanská sdružení (resp. podle nového občanského zákona "spolky"), žijí z vlastních příspěvků a z těchto peněz,  popřípadě podpoří nějakou fyzickou osobu, která bude kandidovat ve většinové volbě v nějakém volebním obvodě. Ale ať nám nesedí jako pijavice na našem hřbetu.

P. Maleček 19.1.2013 6:40

Ano dohodu o rozkradení státu dodržují

Ano oni opravdu své gentlemanské dohody dodržovali. Zvláště tu, že budou společně přes své lidi (oni sami zůstanou z čistýma rukama)rozkrádat rozpočet a majetek státu a Česko vrátí do láskyplného obětí ruského medvěda.. Tu jak vidno Klausovou podporou Zemanovy prezidentské kandidatury - spíš karikatury dodržují dodnes.

A pro klid v druhém táboře. Ona ta schwarzenberská konzerva po jejíž otevření z ní vypadne Kalousek taky stojí - však víte za co.

T. Marek 19.1.2013 19:37

Re: Ano dohodu o rozkradení státu dodržují

Jen dodatek: To rozkrádání zahájil pan Klaus za účinné pomoci pana Třísky a Ježka (atd.) když rozjeli kupónovou privatizaci - navíc bez potřebného zákonného rámce. Jak moc v tom jel i Zeman nevím.

P. Vaňura 19.1.2013 22:43

Re: Ano dohodu o rozkradení státu dodržují

Představa, jak naše soudy řeší privatizační kauzy je buďto k smíchu, nebo je to námět pro horor. Nebýt "útěku před právníky," nebude mimimálně 60% podniků mít dodnes konkrétního majitele. Naší privatizaci předcházela privatizace v Maďarsku, kde se jako nekritičtější ukázala doba mezi vyhlášením privatizace a pčedání podniku novému majiteli. Dosavadní management rozkradl, co se dalo. Přes snahu o rychlost privatizace se to stávalo někdy i u nás.

T. Marek 19.1.2013 23:20

Re: Ano dohodu o rozkradení státu dodržují

Ona ta největší zlodějina začala už při převádění národních podniků na státní podniky. Když píšu o právním rámci, tak nemám na mysli naše "chudinky" soudy, ale výchozí pravidla. A  jestli si myslíte, že podnikům pomohlo, že mají třeba1000 a více majitelů (DIKů), kteří vůbec netuší o co jde, tak se pletete. Kdekdo byl rád když kupónovou knížku prodal za řekněme 10 tis.Kč, přičemž majetková podstata podílu na podniku mohla (a bývala) násobně vyšší. Proč myslíte, že bylo možné tunelování Fondů (a vyplácelo se)? A to nemluvím o Kampeličkách atd.

J. Mihula 19.1.2013 4:35

Dalsi z Klau+Z idiotu

"konstruktivne prispel".. uz se tesim na to smeti, co se tu na Klausexkrementy sleti!... :-D

C. Coton 19.1.2013 18:26

Re: Dalsi z Klau+Z idiotu

A tu se projevil další kultivovaný, sečtělý, vzdělaný inteligent z knížecího tábora :-)

J. Kanioková 19.1.2013 2:11

Pane autore, dík, mluvíte mi z duše...

Zajímavý článek k Eu -  http://jdem.cz/xyyh3

S. Udatný 19.1.2013 10:21

Re: Pane autore, dík, mluvíte mi z duše...

Pani Kaniokova, prosím, mám dotaz zde muj email: janslavzavinacseznam.cz Díky

J. Vyhnalík 19.1.2013 1:25

Souhlas