4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kostelník 26.4.2008 12:55

Re: Zastávám názor,

Přesně tak,lépe to nikdo napsat nemohl.

Kostelník 26.4.2008 12:48

Re: Příliš mnoho otazníků

Plně s Vámi souhlasím.Kristus i apoštolové byli chudí.

Dnešní klérus se chová,jako by byl něčím jiným,než jen člověkem /zlaté 

prsteny,řetězy,kříže,oblečení,přepych biskupských paláců/....

Církev by se měla starat o duši,o tělo stát/nepožadovat příspěvky na Charity od státu/.Zaměstnanci Charit:vedoucí a dobře placené funkce si mezi sebou rozdělují rodinně provázaní a jejich známí/.

RomanL 24.4.2008 9:26

Církve

jsou STEJNÉ organizace jako KSČ či NSDAP. Když se jakákoliv církev dostane k moci, začne dělat to samé, co výše uvedené spolky. Mohou si navzájem podat ruku.

RomanL 24.4.2008 9:21

Re: Re: Zastávám názor,

... no jestli nemocnice podle vás vynalezla církev svatá, tak jste na tom ještě hůř, než jsem u průměrného křesťana čekal...

Kudlanka 24.4.2008 8:33

Re: Re: Příliš mnoho otazníků

 Na dnešní církve by platil Mistr J.Hus,ale katolíkům se podařilo jej dobře upálit,zmrtvýchvstání je jen biblický pohádkový příběh,tak vše bude při starém!

Kudlanka 24.4.2008 8:27

Re: Re: Re: Příliš mnoho otazníků

Pane,jste legrační,asi i vzdělaný,i když to není důležité.Tu sdělujete,že nejste ateista,ani věřící,ale vypadá to,že když je třeba,tak na duchy věříte,samozřejmě jen v okamžiku deficitu zdravého rozumu,že.Ale ono to vyjde nastejno s těmi věřícími!Prostě věřit pohádkám je pohodlné a asi to v běžném životě poslouží.Někteří si k tomu užijí i nějakou tu drogu a to je pak maso!

Kudlanka 24.4.2008 8:12

Re: Anoco nejrychleji skončit státní podporu všem církvím!

Ano,máte pravdu v mnohém co tu uvádíte!S vfacením nějakého majetku ať církvím,či nějakým sektám by měl stát být opatrný,neboť je to hloupé!Organizace,které ještě dnes dokáží dospělého člověka zblbnout natolik,že vážně věří na nějaké biblické příběhy,na bohy,peklo,ráj a podobně je ze své podstaty  jsou nebezpečné,zrovna tak,jako ujeté politické ideologie!Tedy stát,by své občany měl před následky činnosti těchto bohulibých organizací chránit!!Tedy s přiměřenými prostředky ať si dělají svoji propagandu a kdo chce věřit v pohádky a Ježíška třeba,ať si věří,tomu stejně není pomoci a může tyto pohádkáře podporovat ze svého!

Minutus 24.4.2008 0:41

Církev se tím připraví o další část

věřících, kteří ještě váhali. Její úpadek žádné prachy nezastaví, právě naopak. Na věřící bude pohlíženo na licoměrné lidi, kteří si nechávají svůj koníček platit námi všemi. Za ty 400 Kč/os/rok to je levná likvidace iluzí, které snad ještě někomu zbyly. :-)

Minutus 24.4.2008 0:02

Mimochodem - je to z roku 1949?

Nenašel by se tedy z podobného období i zákon o konfiskaci církevního majetku?

Minutus 23.4.2008 23:59

V tomto smyslu ano

Měl jsem říct morální. Co se týče těch 250 mld, taky by se našel paragraf? Možná ne, ale aspoň minimální logika tu je.

KLička 23.4.2008 22:04

Re: Re: ... Pane Jelinku, napsal jste hodne slov, ale nerekl v pravde nic ... (pokracovani)

Proboha, pane Tomáši, o jakých faktech zde mluvíte? Prosím, uveďte jediný. Položte si otázky, kdo je člověk věřící, co je objektem víry a co je to církev. Člověk věřící je ten, který bezvýhradně věří dnes již překonaným středověkým dogmatům, uváděným v bibli, zejména v novém zákoně. Objektem víry je mu bůh, či bohové (bůh-otec, bůh-syn a duch svatý). Jen pro vysvětlení, boží trojjedinnost je logický nesmysl, kterému by snad mohl věřit jen nevzdělanec ve středověku. Věří-li člověk v boha nebo bohy, zásadně k tomu nepotřebuje církev. Církev je totiž jen a jen samozvaná instituce, vzniklá dávno jen pro osobní prospěch církevních hodnostářů. Na světě existuje bezpočet církví, každá vysvětluje svého boha či bohy jinak. Kde je tedy pravda? Každá církev se prohlašuje za tu jedinně pravou. Katolická církev ba ani křesťanské církve dohromady nepředstavují na světě většinový názor. Pohlédneme-li na Zemi z výšky a to objektivně, zjistíme , že je vzýváno mnoho bohů, z nichž každý tvrdí, že jedině on je ten pravý. Pozor! Oni to netvrdí. Tvrdí to církve, které nechtějí nic jiného, než ovládat hloupé lidi a docela se jim to zatím daří. Ono je totiž jednodušší nemyslet a nechat se ovládat.

Magor Milda , Mgr. etc. 23.4.2008 21:21

Re: Re: Re: Je to nespravedlivé vůči restituentům

U nás měla největší majetek církev katolická. A sice s obrovským odstupem od všech ostatních, neboť byla za Habsburků církví státotvornou , proto dotovanou. Každý umírající zemědělec si chtěl zajistit místo v nebeské lóži, kde by nemusel obcovat se svými pacholky a děvečkami. Proto církvi odkázal své pozemky. Během času se tam nashromáždily obrovské latifundie, stejně jako u Liechtensteinů, kteří po Bílé hoře hromadili majetky popravených českých šlechticů.

Takže lidovci a Klaus udělali biznes s církví katolickou.

Nic proti tomu, aby se církve emancipovaly a mohly svobodně reprezentovat své ovečky. Stejně jako politické strany by však tyto ovečky měly věnovat své církvi pravidelně nějaký ten obolus, třeba 10% z daně z příjmu navíc. Takhle to běží třeba v Německu. Kostely, kláštery a podobné nemovitosti ať si církev samostatně spravuje, zemědělská půda je však něco jiného. Tam by mělo být rozlišováno mezi půdou, kterou obdělávají řeholníci z kláštera sami a půdou, kterou církev za poplatek propachtuje. Takové půdy by se církvím mělo dostat pouze v nejnutnějším rozsahu.

Škrla 23.4.2008 20:43

Re: Re: Re: ... Pane Jelinku, napsal jste hodne slov, ale nerekl v pravde nic ...

Máte pravdu asi,že je to jedno,morálka je k ničemu!Já jen vím,že církvi vždy chutnala moc a kdo není majetný,není mocný,na slova dá málokdo!Taky vím,že církvi katolické se velmi zajídala slova Mistra J.Husa a dodnes mu nemůže přijít na jméno!A on má pravdu dodnes,ať to Vlk vyvrátí a já se polepším!

KLička 23.4.2008 20:40

Re: Re: Příliš mnoho otazníků

Děkuji za lekci z dějepisu, neřekl jste však nic, co bych už nevěděl. Chtěl-li bych popisovat církve, zvláště církev katolickou přísně historicky, musel bych zmínit války, které vedli první papežové, nesmírné utrpení nevinných lidí při t.zv. čarodějnických procesech, fyzické vyhlazování celých národů ve jménu Krista a kříže a tomu jsem se záměrně chtěl vyhnout.Podle Vás asi každý, kdo není věřící, či nemá kladný vztah k církvím má bolševické myšlení. To je velmi zjednodušující pohled, nedůstojný logicky uvažujícího člověka. Říká Vám něco pojem agnosticizmus nebo agnostici? Lidé totiž nejsou jen věřící a ateisté. Jsou taky agnostici (i já se za něj považuji) a u těch nelze předpokládat bolševické myšlení, poněvadž tito existovali již prvních 300-400 let po údajné Kristově smrti. Jak jistě víte, v té době bolševici ještě nebyli.

Škrla 23.4.2008 20:27

Re: Re: Re: pane Pansky

 Tak to je něco podobného,jako s příslušníky různé šlechty po staletí!Ti také dostávali majetek darem od panovníků!Otázkou věčnou je,za co asi?!A po kom!Já vím,je to dávno,dědici za předky nemohou a když,tak se omluví.Dle vzoru církve,že ano.Církev,hlavně ta katolická se má za co omlouvat,ona ví,že kdyby byli tak svatí,tak se nemusí omlouvat.Pravda se nedá upálit,jako Hus!

KLička 23.4.2008 20:26

Re: Re: Příliš mnoho otazníků

Možná si to ani neuvědomujete, ale máte zde velkou pravdu. Ne každý věřící se totiž musí hlásit k nějaké církvi. Jde totiž o víru v boha, ať už jakéhokoliv, či bohy a nikoliv v církev. Církve jsou totiž samozvané instituce a nikoliv předmětem víry. Je tady však ještě jedna věc, na kterou by se měl brát zřetel. Já sám nevěřím bezvýhradně v žádného boha, avšak jsem ochoten připustit existenci nějaké vyšší moci. Považuji se za agnostika a mám za to, že podobných lidí u nás také není málo.Tedy, nejsem ani věřící, ani ateista. Rozdělování lidí pouze na věřící a ateisty je velmi zjednodušující a myslím si, že i nevhodné. Ve svém příspěvku jsem se však věnoval pouze věřícím a církvím. Je sice pravdou, že církve jako takové jsou tvořeny pouze lidmi věřícími, lidé věřící však nutně netvoří církev.

sociolog 23.4.2008 19:55

Re: Příliš mnoho otazníků

Cirkve "zbohatly" po koncilu v Nicei, kde cisar Konstantin oblekl do tehdy chude biskupy do kralovskeho, t.j. purpuroveho rucha, ktere jiz nosi pres jeden a pul tisic let a ucinil z krestanstvi statotvornou cirkev. DIky tomuto vizinarskemu kroku se zachovaly rimske instituce jako napr. püravo atd. dodnes.

Ovsem Vas zcela ahistoricky pohled na cirkev papouskuje prevladajici bolsevicke mysleni, dle nehoz chudoba garantuje navrat k poctivsoti a vubec k ozdraveni spolecnosti. Vysledky bychom meli po 50 letech totality hnede a rude dobre znat.

Stali jsme se snad poctivejsimi diky arizaci a naseldujicimu vylastnovani nemckych sspoluobcanu a pak po 3 ltech nas vsech?

Anebo je to naopak navrat a nasledna sprava majetku, ktera prave dava nadeji, ze se vytvori puda pro obnovu zodpovednosti vuci okoli, ktera se za socialismu zcela vytratila?

Starý J. 23.4.2008 18:48

Re: Cíle katolické politiky

Pokud jste náhodou přišel o peníze v bance, nebo kampeličce, doufám, že Vám nebylo žádné odškodné rovněž vyplaceno. Až Vás nějaký zloděj okrade, doufám, že se nebudete u jeho soudu dožadovat náhrady. Protiřečil byste si.

Vy jste rozhodně nerestituoval (pochybuji, že byste byl na straně těch, co byli okrádáni, spíše na té druhé, co zde řádila v padesátých letech.) A teď Vám to přišlo líto. Okrádal stát údajně v zájmu pracujícího lidu a pro něj. Tak se nedivte, že teď mají občané státu platit.

edaru 23.4.2008 18:44

Re: Příliš mnoho otazníků

stát je možná statisticky většinově ateistický, ale to neznamená že všichni ateisty jsou, přibývá lidí kteří nemají vyhraněné vyznaní ani se nehlásí k existujicím církvím nebo směrům ale rozhodně ateisty nejsou, to jednak, a za další při posledním sčítání lidu nebylo možno uvest jiné než několik uvedených církví nebo náboženství, to všechno je velmi zkreslující.

edaru 23.4.2008 18:37

Re: Re: Finanční "rekonquista"

:-Djj , nakonec je občan je bit za všechno a platí za všecko svými daněmi, poškodila vás šlechta, církev, kapitalisté, fašisté, komunisté v historii? Zabušte u vládní kasy , občan velkoryse zaplatí vše, co "politici" rozhodnou. Nemluvě o tom jak se oni odškodňují za  účast na politickém dění.

Ale kdo nás, občany, odškodní za ty "politiky"?

vládík 23.4.2008 18:35

Hele, autore, někdo z nás neumí počítat

Celkem se zaplatí v anuitních splátkách 270 mld. Kč. Za šedesát let. Tedy cca 4,5 mld. ročně (minus snižení příspěvku církvím). Protože současný plánovaný deficit cca 80 mld. by byl cca 3,6 % HDP (a 4,5 mld. je jen trochu víc než dvacetina z 80 mld.), zvýší se deficit o cca 0,18 %. Fakt.

Na to číslo 2 ÷ 3 % jste přišel společně s hospodským ekonomem?

KLička 23.4.2008 18:03

Příliš mnoho otazníků

Kdo jsou zmiňovaní věřící (20%)? U nás žijí a tedy musí být do oněch 20% počítáni nejen katolíci, evangelíci, ale i protestanti, židé, mohamedáni, budhisté atd atd. Církve by se měly vrátit ke svým kořenům, kdy nebyly institucemi. Např. první křesťané, ze kterých se vyvinuli také katolíci byli chudí (stejně tak apoštolové, kteří hlásali víru). Církve jako instituce, které vlastní či nevlastní majetek neexistovaly. Stejně tak by majetek neměly vlastnit ani nyní. Pokud chtějí dostát svým kořenům. Navíc jsem přesvědčen o tom, že by ani od státu neměly dostávat žádné peníze. Pokud věřící své církve ke svému životu potřebují a chtějí, nechť si je i platí. Nevidím totiž logický důvod, proč by ze státního rozpočtu, který z 80% vytvářejí lidé nevěřící měly být placeny církevní instituce, nebo samotné církve. Činnost církví vzhledem ke svým věřícím je totiž určitá nadstavba mimo činnost státu. Tak by také měla být placena. Je to nadstandard a kdo má o něj zájem, nechť si jej také platí . Pokud by toto bylo zavedeno a podle mne tomu nic nebrání, pak by mne zajímalo, kolik pravých věřících by zbylo.

Josef 23.4.2008 17:09

Re: Zastávám názor,

Kradla, smelila, zabijela.... Kdo tedy podle tebe vynalezl nemocnice a sirotcince a kdo je platil a kdo tam pracoval? Zdravotni sestra je puvodne radova sestra. Az nekdy uklouznes a vzapeti uslysis houkani sanitek, tak si na tyhle lidi vzpomen ! To se ti v pohanske zemi nestane! Tam po tobe budou navic slapat !! 

Josef 23.4.2008 16:53

Re: Anoco nejrychleji skončit státní podporu všem církvím!

Zas jen blabol! Omezeni vzdelani?? Tak cemu se venovali Jezuite v prazskem Klementinu, Vy nevzdelance? Byla to vira, jez zarazila nelidske gladiatorske zapasy v rimskem Koloseu a byla to prave vytistena bible, ktera v 16. stoleti zpusobila po Evrope obrovska selska povstani proti slechte, ktera se podle bible nechovala !!

Josef 23.4.2008 16:41

Re: Cíle katolické politiky

Clovece, co to tu blabolite? To jako Ante Pavelic byl knez nebo biskup? Neplette si to s Tisem! Potom - o jakem habsburskem teroru mluvite? Komuniste ve 20. stoleti u nas popravili stovky politickych veznu! Habsburkove zadne!

VLK 23.4.2008 16:00

Oddělení církve od státu

Nevím kde autor zjistil,že 4procenta se neučasní na cirkevních obřadech,když je v české republice 20 procent věřících.Politici KDU se stejně neřídí křestanskými zásadami,nedodržují desatero boží,jinak by nemohli tak bezostyšně lhát a podvádět.

KKa 23.4.2008 15:09

Re: bláboly

Že bude mít církev vlastní majetek mi nevadí,ale jen svůj,ne nakradený

KKa 23.4.2008 15:06

Re: Finanční "rekonquista"

Ani v r.1919 nevrátila církev vše,co ukradla po Bíĺé Hoře.Samozřejmě,že dnes už nikdo nespočítá,kolik majetku bylo tehdy ukradeno,ale byla to největší krádež v českých dějinách.Snad by pomohl alespoň odhad,kolik tehdy ukradla církev,církev má dobře spočítáno,kolik jí komunisti ukradli,tak ať zaplatí národu rozdíl a dělá si potom,co chce.

Mě taky nevrátili v restitucích vše,co nám komunisti ukradli,a nevím,proč by měla mít církev mezi ostatními restituenty vyjímku.

Nejsem ochoten ze svých daní zlodějovi zaplatit kradený majetek,který mu jiný zloděj ukradl.Případné nároky církve ba měla zaplatit KSČM,ale proč je mají platit všichni občané ,v minulosti už círví i komunistz okradení.

nepolitik 23.4.2008 14:58

Co nedokázala vláda ČSSD za osm let svého působení

má nyní naději se konečně uskutečnit. Jsem pro přísné oddělení všech církví o státu a jejich zařazení mezi ostatní organizace na státu nezávislé, ale povinné se přísně řídit jeho zákony. Tedy žádná privilegia vůči ostatním spolkům a oranzacím.

lesník 23.4.2008 14:16

Cíle katolické politiky

To, co chce "církev řídící " ve skutečnosti, bylo zřetelně vidět například v nezávislém Chorvatsku v letech 1941-1945. Bestiální vyvražďování statisíců lidí, kteří se provinili jedině tím, že neuznávali papeže za hlavu křesťanské církve. Viníky katolická církev po válce uklidila do Jižní Ameriky (např. do "pokrokové" Paraguaye či Argentiny), aby je v 90. letech reinkarnovala v podobě neoustašovských bojůvek proti stejnému nepříteli. V našem státě, který vznikl v roce 1918 na kořenech husitského odporu proti tmářství katolické církve a habsburskému teroru je provokací, aby jeho občané platili zrovna této církvi jakékoli odškodné a platili si tak provaz, na kterém budou oběšeny jejich děti!