29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Laco 9.7.2009 13:14

Cikáni v Evropě...

Pane Vlku, dobrý den a díky za krásný článek. Konečně jsem se někde dozvěděl, jak to vypadá s otázkou cikánů (Romů) v jednotlivých  státech naší sjednocující se Evropy. Těším se na pokračování.

Starý mukl 9.7.2009 13:13

Re: Na koho a proč?

Ten "čtenář" sotva přeslabikoval Komunistický manifest.

milanS 9.7.2009 13:01

Re: Medvědí služba pana Vlka

Tak to řeknu polopatě ! Klidně ať staví novou hladovou zeď. Náklady na ní budou menší než na sociální dávky. Aspoň nebudou mít "sílu" dělat v noci kravál a třeba se naučí nějakému řemeslu.

A sociální dávky na děti podmínit (a hlavně vymáhat) řádnou docházkou dětí do škol.

A to neplatí jen pro Romy !!!

Falk 9.7.2009 12:53

Poslat panu Kocábovi

tento článek, neboť pan Kocáb si řadu skutečností, které jsou v článku připomenuty, snad ani neuvědomuje...

Starostlivá Maminka 9.7.2009 12:46

Re: Po válce v Česku bylo tak 7 - 10 000 Romů

To číslo 800 se běžně uvádí, a já bych mu věřil. Vámi uváděné počty jsou až po poslední migrační vlně z východu -  ze Slovenska , Maďarska a Rumunska  způsobené tlakem fronty, přesuny i jiných uprchlíků v roce 1945 a 1946 v poválečném bezvládí v těchto oblastech. Týká se to skutečně jen počtu v českých zemích. Na Slovensku válku přežil mnohem větší počet.

MGM 9.7.2009 12:41

Re: Medvědí služba pana Vlka

Tak se mi zdá, že byste dokázal dirigovat i Zeměkouli, co? Zatím vždycky, když někdo porušil zákony trhu,  se to vymstilo všem. Tedy snad kromě toho, co ty zákony porušoval. Ale i ti komunisti slintali po marčičkách a dolárcích. Ovšem svými metodami to dopracovali od únorové revoluce do listopadové. Tak se to nepokoušejte vracet. :-(

abyt 9.7.2009 12:38

Re: Medvědí služba pana Vlka

S tou lichvou máte pravdu. Ale to by musel stát schválit příslušný zákon a ten ho neschválí, jelikož by pod něj spadaly i bankovní půjčky.

darny 9.7.2009 12:34

Ať jdou třeba do perdole....

hlavně, když nebudou otravovat vzduch.

FrantišekN. 9.7.2009 12:24

Re: Po válce v Česku bylo tak 7 - 10 000 Romů

http://www.holocaust.cz/cz2/history/rom/czech/czrom5

Slapsky proud 9.7.2009 12:22

Deti

Proc se nevyplaci davky jen na jedno ci dve deti? Kdyz chces vic tak na ne musis mit. Je to snad neco nenormalniho ci nelidskeho? ?

milanS 9.7.2009 12:19

Medvědí služba pana Vlka

Jsem z toho článku rozpačitý. Co nám autor chtěl sdělit? Že slovo Róm patří do skupiny "smysluplných" objevů Václava Havla z 90-tých let? Nebo to, že jsou problémem i v jiných zemích? A že někdo si na jejich účet mastí kapsy? To jsou přece všechno známé nebo tušené pravdy. Autor pouze plácnul do vody, možná důrazněji a tedy i hlasitěji - ale to je vše.

Můj selský rozum říká, že musíme začít od počátku problému. Tedy od okamžiku, kdy v polovině 90tých let, tehdy ještě Cikánům, sebrali práci Ukrajinci. Tehdejší Telecom potřeboval kopáče pro položení kabelů. Byli kvalifikovanější, pracovitější a hlavně díky tomu, že mnozí pracovali načerno, i mnohem levnější. Navíc tento "kopáčský" biznis ovládali hoši z Východu a ti měli jak peníze, tak i tvrdé lokty. Romové, kteří v drtivé většině nebyli schopni zastávat kvalifikovanější práci se stali dlouhodobě nezaměstnanými. Pracovní návyky, které si za komunismu osvojili, vzaly díky tomu za své. Zahálčivý život přinesl další jevy: kriminalitu, alkohol, drogy a zejména lichvu. Vše bez zájmu státu. Romové začali být na obtíž, zejména, když obývali byty v "lukrativních" částech měst. Takže za tichého souhlasu obcí a státu vznikla getha. Tím problém ještě gradoval. Dneska utíkají před dluhovou pastí do Kanady.

Co s tím v roce 2009? Nejprve přesekat klepeta lichvářské chobotnici. A a pak uplatňovat politiku cukru a biče. Dnes určitě opět Skanska vyhrála výběrové řízení na nějakou státní zakázku ve stavebnictví. Určitě ve smlouvě není, že má zaměstnat přednostně lidi z pracáku, takže opět se na staveništích bude znít Ukrajinština a Slovenština ... Ano, pracuješ, možná nejsi tak výkonný, ale snažíš se. Tvoje životní úroveň musí být vyšší než těch co se práci vyhýbají.

Nemá cenu přilévat olej do ohně takovými články, jako napsal pan Vlk. Je potřeba tlačit na politiky, aby skutečně problémy řešili a nedělali mlhu starostí o squotery či o památník v Letech.

FrantišekN. 9.7.2009 12:17

Re: Na koho a proč?

Popis skutečnosti je už snad v Eurábii ideozločinem?

Starostlivá Maminka 9.7.2009 12:12

Re: Situaci vidím nadějně

Vím co míníte, kývání do stran v ramenou a bocích při chůzi (podobně jako Afroameričané), pohyb hlavy a vzájemná vzdálenost při mluvení, intenzita a hloubka hlasu, odstíny barev, pohyb ve skupině. To u mládeže platilo, někde platí dodnes, v ostravských obchodních centrech Futurum, Shopping Park už ne. Já mám na mysli mladé partnerské páry vždy elegantně oblečené (dnes se boty za třista na dálku nerozliší od bot za tři tisíce) v dražších obchodech, které když jsou samotné jsou nerozeznatelné od mladých turistů bez baťůžku.

čtenář 9.7.2009 12:10

Tento článek je na podání trestního oznámení

Ludva 9.7.2009 12:08

Re: O cikánském názoru na svět nejlépe vypovídá článek v Reflexu

Je to tak - já jsem zase od nich slyšel, že dopadneme jako Gadžové v Jižní Africe. Oni moc dobře vědí, co dělají.

GRUNTORÁD 9.7.2009 12:08

Re: Nakonec se mají nejlépe u nás

ZE SICIÁLKY NELZE NIC SLEVOVAT, BYLA BY TO diskrimináce!!V

FrantišekN. 9.7.2009 12:07

Re: to se mýlíte

;-D;-D

xxx 9.7.2009 11:57

O cikánském názoru na svět nejlépe vypovídá článek v Reflexu

....Pak mě donutí tlustá žena středních let, abych natočil její promluvu:

"Slovenské ženy málo rodí. My rodíme hodně. Jednou nás bude víc než vás

a budeme vám vládnout." "A co byste udělali jako první věc?" ptám se

jí. "Sebrali bysme bílým sociální dávky."....

http://www.reflex.cz/Clanek15608.html

Sven Australan 9.7.2009 11:54

Cikáni jdou do....

Cikáni jdou kamkoliv, kde je ještě neznají, kde se o ně postarají !  I d Austrálie jich hrstka dorazila, samozrejmě, zdejší přihlouplá media je nazývali : Romanians  ! Nevím, jestli pocházeli z Rumunska, Madarska, či z Absurdistanu (tak říkám své rodné zemi), ale jisté je, že už to nejsou "troškaři", kapesní zloději, jako za mého mládí, ale technicky vyspělí kriminálníci, kteří v Sydney a v Melbourne, šikovne zainstalovali v desítkách pouličních ATM (pouliční mašina vydávající hotovost kreditní, nebo debitní kartou) extra elektronický porichtung a během dvou týdnů takhle vyinkasovali okolo čtyř milionů australských dollarů v hotovosti . Mezi krajany, tady mám dva přátele - cikány, kteří sem přišli před 40 lety (díky Brežněvovi a spol.), ovšem, ti zde , až do pense, poctivě pracovali a vychovali děti. Ti si, ovšem, nikdy "nenadávali" -Rom !

Apea 9.7.2009 11:52

Re: Po válce v Česku bylo tak 7 - 10 000 Romů

V první řadě - pozůstalé po genocidě je vždy těžké spočítat a bez Sintů vyvražděných na územích předaným říši (dodnes tuším chybí seriozně provedený odhad, kolik tisíc lidí to bylo) víme desítkách tisíc těch, co nepřežili. Pokud někdo reaguje na masové vraždění slovy "A pak že nebylo v Čechách krásně" je ubohé, rasistické hovado.

První trochu serióznější čísla jsou z roku 1947, tehdy podle soupisu připadlo na české země 16 756 Cikánů, na Slovensko 84 434. Mezi těmi necelými sedmnácti tisíci převažovali přistěhovalci ze Slovenska, ale těch 800 českých Cikánů by bylo málo, jen přeživších tábory bylo víc.

Petr 9.7.2009 11:44

Pane Vlku

mate muj HLUBOKY OBDIV, ze jako jeden z mala jste nezblbnul a nebojite se napsat pravdu.Doufam,ze vam vase clanky multi kulti intosi nezakazou tisknout!DEKUJI a pevne nervy a zdravi!

lucinapes 9.7.2009 11:38

Re: slyšeli jste už někdy o genetice

nejste náhodou rasista? Bohužel, na třídění lidí si nehrajeme, i když by to mělo nesporné výhody. Stěží se genetikům daří aspoň kontrola embryí při umělém oplodnění, aby nebyla implantována ta poškozená a amniocentéza při riziku vážné geneticky přenosné nemoci.

Milda 9.7.2009 11:36

Česká cesta

Navrhuji "českou cestu" - tvrdou represi. A místo vyhozených peněz dávaných cikánům dávat tyto peníze na vězení, represivní složky a nucené chození jejich dědí do školy.

Schumacher 9.7.2009 11:36

Re: Situaci vidím nadějně

Jsou rozlišitelní podle komplexního chování. Podle řeči těla, chůze, pohybů, míře a způsobu komunikace (bez ohledu na jazyk). Turisté se chovají jinak.

lucinapes 9.7.2009 11:30

Re: Róm žaluje český stát!!!!

no, já bych nechtěla, aby moje děti chodily do školy, kde by byly vystaveny šikaně starších romských žáků, a zároveň by se výuka přizpůsoboala žákům, kteří neumějí pořádně česky a ani nemají zájem se to (i cokoli jiného) naučit. Zvláštní školy pokládám za šťastné řešení - až na to, že tam chodí i děti, které  jsou handicapované doopravdy, ne jen sociálně a morálně. Těch je mi opravdu srdečně líto. Jenže pouze "cikánská" škola je v našich poměrech nepřijatelná kvůli odporné "politické korektnosti". Nemyslím, že by někdo bránil nadanému a pilnému dítěti ve vzdělání, ani jazyková bariéra není nepřekonatelná (vietnamské děti), ale "když někdo nechce, je to horší, než když nemůže" platí ve škole dvojnásobně.

vita 9.7.2009 11:29

No jistě - a není to diskriminace necikánů,

že stát zřizuje pro cikány zvláštní školy?

Násobně drahé, se speciálně vyškolenými pedagogy, s takovým počtem žáků ve třídě, že tři třídy speciální vydají na jednu v normální škole.

Není to diskriminace? Je to diskriminace!

Starostlivá Maminka 9.7.2009 11:28

Situaci vidím nadějně

Často v hypermarketech stojím ve frontě (i dneska !) za ženou středního věku s plným vozíkem potravin. Bez problémů poznám etnickou skupinu, doprovází ji, či na ni čeká pár dětí. Pokud procházím přilehlé obchody s módou, nebo kavárny, musím u mladých módně oblečených dvojic vždy počkat dokud nepromluví, neboť od Vámi zmiňovaných Italů, Španělů případně Francouzů z jihu je nerozliším (o Rumunech, Bulharech, turistech ze zámoří ani nemluvě). Jsou většinou sami, případně s jedním malým dítětem. V mém dětství by už v tomto věku měli dětí několik a žena s vozíkem alespoň deset. Na případnou repliku o způsobu obživy mladé dvojice podotýkám, že nejsem ani slepý ani blbý. O další zajímavosti můžete zauvažovat sám, neboť podle st. asi také něco pamatujete - kam zmizela ta část jejich populace, která sice byla v menšině, odhadl bych to kdysi na pětinu, šlo zřejmě o jejich nižší kastu a byla úplně hnědočerná (až do modra) dnes ji téměř nikde nevidím, rovněž zbytek populace jde ohledně pleti cestou M.Jacksona (zřejmě genetický drift). Neblokuje současná populace  v náš prospěch příliv emigratnů z Vámi uvedených zemí (netýká se Slovenska odkud většina přišla a má tam rodiny) z důvodů kmenové a kastovní odlišnosti případně konkurence v přístupu k soc. dávkám ? Chci tím upozornit , že problém (alespoň u nás v Česku) se řeší přirozenou biologickou a u mládeže i kulturně globální asimilací, která se počítá v generacích a ne letech. Tyto jevy se v opačném gardu samozřejmě týkají i nás samých.

Petr hmm 9.7.2009 11:26

Re: Emigrace

otec dceru, matka syna, brácha ségru R^

vita 9.7.2009 11:25

Rom znamená v romštině člověk, muž.

Pro Roma je člověkem jen jiný Rom. Ne už Romňi, natož gadžo.

A ne každý Rom - takový hodně tmavý pan Bílý se musí omluvit, chce-li v hospodě přisednout ke světlejší šlechtě. Když si jakýsi tmavý Rom (a vysokoškolák) dovolil napsat, že nechce, aby za něj mluvil známý profesionální cikán Veselý, že si vystačí sám, dostalo se mu od Veselého takových rasistických urážek, že kdokoli neopálený by za ně (oprávněně) seděl.