4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Chybná výměna

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MK 4.12.2008 17:54

paradox Lisabonské smlouvy

Je pravda, že LS nelze jednostranně vypovědět. Po jejím přijetí však bude možné, aby za mandátu nějaké jiné, otevřeně protievropsky naladěné české vlády, ČR z EU vystoupila. Takže paradoxně by její přijetí mělo být v zájmu všech, kteří se v koutku duše s členstvím ČR v EU vlastně nikdy nesmířili.    

rintintin 4.12.2008 13:47

Trojsky Konik Mach

Prof. Klause promluvil k narodu !  uz zakladate novou stranu? nebo si jeste mame pockat, lhat umite stejne dobre tak jako vas ucitel Prof. vite vy vubec co je smlouva mezi EU NATO POLSKEM A CR !? jamyslim ze to vite a to moc dobre, tak ze neni rozdil mezi vama a napr. strasidlem jmenem Tamaš ! Lis. Smlouva sem patri zrovna jako Radar ! jedno z druhym je pro nas zavazujici , apropo uz jste cetl clanek v komentari Historika a Publicisty Jana Urbana? jestli ano musite myt uz ted hrozne trauma.

Schimanski 3.12.2008 22:06

Hlavně aby se pan profesor nezlobil......

Umístění radaru USA na našem území a "dočasný " pobyt vojsk USA zde bude již na věky věků, v podstatě do té doby, dokud to bude USA bavit. Časem , až se to usadí, bychom si mohli  za ten radar a pobyt vojsk i připlácet, že.  Už vidím nějakou vládu, jak tu smlouvu vypovídá.

A pokud se týká té druhé smlouvy, Lisabonské ,tu také schválit nemusíme. Můžeme vystoupit i z EU a spoléhat na to , že náš geniální pan profesor s Mirkem a "jedničkou" z KDU to tady už nějak ukočírují a udělají z Česka středoevropského tygra.

chytrý horák 3.12.2008 22:35

Re: Hlavně aby se pan profesor nezlobil......

To by tak hrálo, že, připlácet si na to, že nás někdo chrání... Nebudete Vy levičák? Ti se také často diví, že si musí připlácet na svou životní úroveň;-P

Vodák 3.12.2008 23:19

Re: Hlavně aby se pan profesor nezlobil......

Aby jste se nedivil a vládu, která smlouvu o radaru vypoví neviděl velmi brzy. Co se týče druhé smlouvy dizkuze není o schválení. Jste mimo mísu.

JJ 3.12.2008 21:53

Pan Mach je mimo realitu

LS schvalena bude, pokud se za to podari neco vyhandlovat, tak jedine dobre.

majolenka 3.12.2008 21:27

kdyby nebyly napsány některé články

svět by o mnoho, případně o nic,  nepřišel (Y). Pak jsou ale i takové, např. http://zpravy.idnes.cz/z-ods-roste-druhy-klon-po-klausovske-partaji-vznika-dalsi-strana-phq-/domaci.asp?c=A081202_082310_domaci_jba, které jsou poměrně zajímavé. :-)

Damiel 3.12.2008 20:28

ČR=dva mozky

Klaus a Mach ví všechno nejlíp,všichni jsou tu zbyteční,oni jsou ta demokracie,co nám byla ukradena?

stratég 3.12.2008 18:00

Pan Mach je najivní jak půlroční dítě

opravdu si myslí,že vazba na USA zaručuje, že když velmoci v Evropě budou s námi něco chtět provézt,že USA pokud jim to nic nepřinese zasáhnou.Na to teda musí být mozek a zkušenosti a nebo ,a to spíš, fanatismus.

Zaorálek 3.12.2008 16:40

Obojí je bezpředmětné

Až se po vyhraných volbách dostaneme s komunisty opět k moci, nebude platit oboje. Protože v Rusku neplatí ani Lisabonská smlouva a radar bude, ale ruský i s vojáky. Půl milionu lidí, kteří podepsali petici proti americkému radaru, je s námi.

nn 3.12.2008 21:21

Re: Zaorálek

Aááá zase nějaká modrá straka se schovává za "zaorálka" a myslí si, že mu na to naletíme, že vy vole!

kacir 3.12.2008 16:33

Mach = dr. Cvach

...hlavně, aby četl nikoli zahraniční literaturu, ale tu z Hradu ...

Jiří 3.12.2008 15:47

Nepřesné?

Autor článku uvádí jeho vlastní výklad některých částí LS. Vztah LS k ostatním smlouvám uzavíraným bilaterárně je také jeho vlastní konstrukcí. To vše může být správné nebo také zcela ne - nevím! Ale děsí mně, kolik naprosto diletantských názorů tento článek vyvolal. Umí si někdo z pisatelů vůbec někdy o něčem připustit že tomu nerozumí a že to přesahuje jeho obzor, jeho intelektuální úroveň

Karel K 3.12.2008 15:14

Rozlišné případy

Padar lze jen přijmout či odmítnout, lisanbonslkou smlouvu lze vrátit s připomínkami  = pokd ne, tak to není demokratický proces. TReď, když soud v ní nenašel rozpor, je možno zahrnout Brusel připomínkami. Vůbec" jak dalecxe byla smlouva diskutována a odsouhalsena parl

libero 3.12.2008 15:15

Re: Rozlišné případy

Bylo by to možné, nebýt ve vládě lidovci a melouni a Topolánek s Vondrou, celí žhaví na pochvalu z Brusele.

loula 3.12.2008 15:51

Re: Rozlišné případy

Ale vždyt se LS přípravovala nějaký čas,a té přípravy jsme se také zúčastnili.Mimo to premier v Lisabonu tuto smlouvu podepsal.

Šumavák 3.12.2008 18:26

Re: Rozlišné případy

Kdo za ČRse zúčastnil té přípravy?

Premier ji dostal den před podpisem a to ji viděl poprvé !

Fišta 3.12.2008 18:36

Re: Rozlišné případy

LS lze jen ratifikovat. Cokoli jiného je nepřípustné - viz Irsko

Karel K 3.12.2008 20:01

Re: Rozlišné případy

To je právě to, co nám nakecávají" přijmout či odmítnout. To je pitomé ultimatum, to je nepřípustné. Která pravidla Unie tohle nařizují?. Taková ultimata jsou pro malé děti  a je to také nejlepší recept na rozbití unie. Samozvaný parlament mohl schválit danou smlouvu  - ale měli tam poslanci právo svého státu to schválit? Asi ne, většinou jsou to jen odložení politici. Podepsat smlouvu předběžně ovšem byla kravina, ale poskakovat vztekem jako Klaus je také dětinské.

Prostě stačí napsat zpátky do Bruselu, že se nám ve smlouvě nelíbí to a to a že když to změní, tak to podepíšeme. Takový politický tah dá Bruselu za srozuměnou, že neodmítáme, ale také nepřijímáme napolo uvařenou smlouvu.

To chce prostě státnický tah.  Brusel žádá moc, ale na nic nedává záruku. To nejde  - je třeba je naučit, že s námi musí vyjednávat, ne rozkazovat . Přece museli tušit, že se všechno nebude líbit všem.

Šumavák 3.12.2008 20:10

Re: Rozlišné případy

Ano, to je rozumná úvaha.Ale dnes už bezpředmětná!!To měl udělat Topolánek( zmocnění od kongresu ODS na to měl!) když mu ji vrazili do ruky a řekli :PODEPIŠ ! nebo...... Měl říci: podepíši, až ji naši legislativci prostudují a posoudí.

To ho ovšem ani nenapadlo, to by mu Sarkozy nepoklepal na rameno a ani Merkelová by ho nepolíbila.....

Takže v této fázi nic moc jiného, než "Klausovo vyskakování" nezbývá....

Karel K 3.12.2008 21:54

Re: Rozlišné případy

Klausovo vyskakování je ovšem neproduktivní, pokud neřekne, co chce u čerta dělat dál - kdybychom nepodepsali, jaká je naše další alternativa? Vlézt na Říp a dělat tam schůze neuro-sklerotiků? Jaký je jeho akční program? Jako čestný předseda strany měl povinnost stranu přesvědčovat,  ne  zní utíkat. 

Je jasné, že nepodepsáním by naše členství v Unii neskončilo, stejně jako neskončilo u Irska, ale naše prezidentsví Unie by pak bylo jen blbým vtipem. Co tam budeme dělat, když nebudeme podporovat lisabonskou smlouvu? Brojit proti ní? Už teď Frantíci a jiní uvažují, jak by nás toho prezidentství zbavili.

 Musíme nutně hledat třetí řešení.  Já prostě nevěřím, že není jiná šamce  než jen ano nebo ne. Umění diplomace je umění dohody, ne facek. To je apk konec. Klaus ovšem jasně naznačuje, že bychom to neměli podespat ani  s případnou změnou, však žádnou nenavrhuje. Takže národ se jen dohaduje, proč lisabonskou smlouvu odmítá - kolojuí různé dohady, ale mnohé ani neřekl    Nejlepší by bylo referendum, pak je Topolánek i Klaus z obliga.   . Jenže po referendu už není o čem debatovat. Takže jediná třetí cesta je odkládat, odkládat, odkládat. Pokud nám to spolknou :-).

 Chceme-li zůstat v Unii, musíme v ní získat nějakou vážnou roli. Ani přitakávačů, ani robíječů, ale roli dospělého člena, ne stát, který neví, co chce.

chytrý horák 3.12.2008 22:31

Re: Rozlišné případy

Částečně souhlasím, částečně ne. Klaus se nevzteká, ale má dosti věcné a konkrétní výhrady. Pokud chcete, můžete s nimi polemizovat, stačí přečíst si je na jeho stránkách.

libero 3.12.2008 15:11

"Ta by nás totiž zbavila suverenity v zahraniční politice. "

Spíš   Ta by nás totiž zbavila suverenity.

Milan 3.12.2008 15:03

Dosti jiz dotaci...

je nejvyssi cas aby Evropa financovala vlastni obranu a vojenske naklady!!! Amerika konecne dospiva k realite, ze nemuze sebe zbankrotovat temito dotacemi-tudis radar a rakety nebudou! Predpovidam, ze Evropa bude vojensky "de-amerikanizovana" v blizke budoucnosti a 3x huraaa tomu! Vono strejcek Sam uz nebude tak stedrej...ba-humbug.

Ludva 3.12.2008 16:33

Re: Dosti jiz dotaci...

Například, kdyby se Amíci z Evropy stáhli a obranu  by tvořily země, které skutečně v Evropě jsou. Včetně Ruska.

Milan 3.12.2008 16:36

Re: Dosti jiz dotaci...

Yap!

Gregory 3.12.2008 17:38

Re: Dosti jiz dotaci...

Rusko a Evropa ? Nestrašte . Toho bych se nerad dožil .

Monika 3.12.2008 14:46

Kdyby příští vláda smlouvu o radaru vypověděla.....

Kdyby příští česká vláda smlouvu o radaru vypověděla, tak tady po půl roce všichni zemřeme hlady. O to by se USA svými hospodářskými prostředky postaraly. Daleko moudřejší je takovou nesmyslnou smlouvu vyplývající z Topolánkem podporované "Teorie omezené suverenity kapitalistických států" neuzavírat.

George 3.12.2008 15:08

Re: Kdyby příští vláda smlouvu o radaru vypověděla.....

....no, Moniko...a možná by nám tady nasadili i americkýho brouka!!! 

libero 3.12.2008 15:13

Re: Kdyby příští vláda smlouvu o radaru vypověděla.....

Proč jste to neřekla Tvrdíkovi, když se od toho dalo zacouvat elegantně?

S tím hladem, že jste tam zapomněla smajlíka? Takovou 3,14čovinu snad nemyslíte vážně?