8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Chcete změnu? Začněte u sebe!

Bývalý ministr Kalousek a jeho bývalý šéf Topolánek se zamysleli nad tristním stavem veřejných financí. Vydali společné prohlášení, ve kterém radí vládě Petra Fialy, jak by měla postupovat, aby se český stát nepropadal do astronomických dluhů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Koutecký 2.8.2022 21:35

Ano, pane Kosorine, politika je služba a naši politici také poctivě slouží EU a lobbistům. Samozřejmě, že by mohli být spokojeni třeba s českým průměrným platem, protože jako nadprůměrně šikovní lidé dokáží jistě využít možnosti, které s jejich postavením souvisí. Jenže je přirozené, že ti lidé, kteří mají hodně, chtějí ještě víc. Úspěšnost se tady totiž vesměs hodnotí podle výše získaného majetku. A, jak jste se jistě mnohokrát dočetl, pro tuhle společnost mají cenu jen ti úspěšní, kteří vlastně živí ty bezvýznamné socky.

J. Prikner 2.8.2022 15:34

v rozprodaném a rozkradeném česku se těžko budou uplatnovat strukturální změny, že všechny výroby - tj. základní produkce financí patří komukoliv cizímu majiteli, který nemá zájem o strukturální změny. jednoduchá výroba subdodávek do 4.říše není moc přínosná pro rozpočet. dále je z těchto chudých peněz placeno stádo obecních, krajských a státních úředníků, neziskových organizací a dotačních podvodníků kteří vydělaný peníz pouze spotřebují. všechny peníze, rozdělené mezi obyvatele se utrácejí za cizí zboží z hyper- super - a jiných marketů jejich výnosy jdou zpět do 4.říše. to je hlavní průser česka.

J. Novotný 1.8.2022 22:32

Pane autore. Váš návrh je jednoduchý a logický jako kolumbovo vejce. Řeknu vám hned, proč to nepůjde: přečtěte si příspěvky v diskuzi. Ti lidé tam plantají okolo a dokola a do ztracena, jenom aby se vyhnuli prosté pravdě, že by měli placení za práci.

J. Novotný 1.8.2022 22:35

Oprava: být placeni za práci

A. Renjascu 1.8.2022 19:35

Článek má sice hlavu a patu, ale vyhýbá se tomu nejdůležitějšímu a to, kdy problém s vysokými mandatorními a quasi mandatorní výdaji vzniknul. A ten problém vzniknul před v roce 2006 (tzv pastelkovne) a podílely se na něm všechny strany v tehdejší PS včetně ODS, KDU - ČSL a US, ČSSD, TOP 09 zatím ukryté v KDU. Výsledkem bylo rekordní zvýšení státního dluhu vůči HDP, které měly na svědomí údajně pravicové vlády. Dalším opomenutím je, že ODS zcela nedávno hlasovala pro zrušení superhrubé mzdy a tím zvýšila sekeru v rozpočtu minimálně o 130 mld ročně a nakonec autor opomenul, že ODS se chlubila tím, že navrhovala a prosazovala mnohem štědřejší covidove výdaje a obvinila vládu ANO, že od nich opisuje, ale dělá to pomalu a méně štědře. To vše odhodlání současné squadry o boji s deficitem dosti zpochybňuje a její poslední kroky to dokonce zcela popírají. Jedná se jen o další z populistických vlád, které zde vládnou v posledních letech, kdy jedinou prioritou je dostat se k lizu a udržet se tam co nejdéle i za cenu taktiky po nás potopa.

A. Renjascu 1.8.2022 21:50

... před volbami v roce 2006...

L. Netolická 2.8.2022 9:34

Jenomže, na covid opatření za Babišovy vlády šlo pouze maximálně dvacet procent z téměř bilionové sekery.

T. Hraj 1.8.2022 15:44

"Radost z toho nemám, ale podepsat se to musí" - Topolánek o Lisabonské Smlouvě.

Těžko od takového člověka přijímat rady o nutnosti hlubokých, strukturálních změn. A to ho ještě řadím spíš k těm lepším, z našich politiků.

P. Brich 1.8.2022 18:24

R^

A. Renjascu 1.8.2022 19:12

Topolánek je podvodník, který nalákal voliče na slib, že nikdy nepodepíše nic takového jako je euroustava, aby je pak zradil přijetím LS.

J. Sládeček 1.8.2022 14:40

Už vrátil Topolánek tu "výpůjčku" z důchodového účtu?

J. Jurax 1.8.2022 15:21

Když se ptáte, tak Vám zjevně ne ... :-)

L. Severa 1.8.2022 14:01

Milí rádcové, vy asi chcete aby se říkalo "za Fialy bylo líp", ale zapomínáte, že nabádání k sebevraždě je trestné.

J. Kulheim 1.8.2022 13:17

Mandatorní výdaje jsou největším výdajem SR. V roce 1995 činil jejich podíl na příjmech státního rozpočtu 44 %, 184,5 ,ůd.korun V roce 2003 to bylo 62,1 % tj. 422,5 miliardy Kč. Před sněmovními volbami na jaře roku 2006 prohlasovala koalice ČSSD a KSČM zvýšení mandatorních výdajů státního rozpočtu na rok 2007. Od té doby mandatorní výdaje vyrostly až na 82 % příjmů SR. Vláda má k dispozici pouze 18 % příjmů na výdaje.

Česká republika je státem s nejnižší daňovou kvótou ve výši 21,6 %; při porovnání složené daňové kvóty, tedy včetně pojistného, tomu tak však již není. Důvodem je největší podíl sociálního a zdravotního pojištění na celkových daňových příjmech ve srovnání s zeměmi EU, který u nás činí 43,9 %. Z toho plyne paradox, kdy ČR jako stát s nejnižší daňovou kvótou (poměrově daňovými příjmy) má nejvyšší míru sociální ochrany.

Poslanec je také člověk a musí platit plyn. Jeho přirozeným zájmem je mít co nejvyšší příjmy a jeho zájmem je sloužit občanům ČR několik volebních období.

Na to, aby si dovolil šáhnout do mandatorních výdajů by museli vládnout jiní sekáči. Já si myslím, že nejméně bolestivé by bylo na začátku začít tím, že nebudeme všichni přispívat na dotování politických neziskových organizací. Potom by se mohli snížit a postupně zrušit dotace.

Výdaje na důchody a zdravotnictví budou čím dál větší. Ve zdravotnictví máme solidární systém a přitom stát ještě platí za důchodce. Atd.

O. Zuckerová 1.8.2022 17:04

Máme asi 70 neziskovek jen se zaměřením na Romy a jejich "integraci". To je vyhazování a placení zbytečných úředníků. Spočítejte náklady!! Myslím si, že člověk, který má vůli k integraci, k ní nepotřebuje peníze a když tu jeho rodina žije několik generací a není "integrovaná", je zřejmo, že v penězích to nebude. Nemluvím o všech Romech, bydleli jsme v domě s jednou jejich milou rodinou.

P. Molík 1.8.2022 13:01

Kalousek a Topolánek opět prokazují, že lidé je právem proklínali.

J. Kulheim 1.8.2022 13:19

Mohl byste k tomu napsat trochu víc?

J. Jurax 1.8.2022 14:53

Někteří lidé, ano ...

Máte za to, že je špatné snažit se nežít na dluh?

A. Renjascu 1.8.2022 22:48

Za Kalouska došlo k rekordnímu zadlužení státu z 23% v roce 2006 na 42% v roce 2013. To se v dějinách ČR ještě nikomu nikdy nepodařilo a doufám, že současná squadra to nepřekoná, ale jistý si nejsem.

L. Netolická 2.8.2022 9:38

Kalousek byl ve vládě v době celosvět. hospodářské krize.Babiš nastoupil do vlády rozjíždějící se konjunktury.

P. Adámek 1.8.2022 11:59

"...naši poslanci berou tak vysoké platy, že se pochopitelně necítí oprávněni snižovat mandatorní výdaje a sahat někomu na neoprávněné sociální dávky (a že takových lidí je!)."

Takže a) to málo podstatné: kdyby poslanci brali tolik, kolik bere matka-samoživitelka, tak by se cítili oprávněni sahat někomu na sociální dávky ...?

A b) to hlavní: jak en gros sáhnout na neoprávněné sociální dávky (to jsou které?) a nesáhnout na oprávněné sociální dávky? Vy máte nějaký recept v kapse, pane autore? Sem s ním!

L. Harvánek 1.8.2022 13:56

A k té matce samoživitelce: Kdyby žila ve spořádaném manželství, jistě by ji její manžel podporoval celým svým výdělkem a ne nějakou ubohou almužnou. Jenže to by se oba dva rodiče museli chovat o dost odpovědněji než je tomu teď.

J. Jurax 1.8.2022 14:59

Ehm ... jednak není matka samoživitelka jako matka samoživitelka, jednak nevíte-li, jak sáhnout na neoprávněné sociální dávky, resp. jak revidovat sociální systém podle názoru mnohých přebujelý, má to znamenat, že bychom se o to neměli ani pokoušet?

V. Petr 1.8.2022 11:36

Článek je blábol.

Když chtějí politici šetřit, musí zrušit grýndýl a "dekarbonizaci!"

P. Hatina 1.8.2022 10:32

Politikům se nedá věřit, a většině médií taky ne.

Ono je totiž zásadní rozdíl mezi mandatorními výdaji, které jsou skutečně a nezbytně nutné - mezi něž patří třeba výplata důchodů a soc dávek , navíc tyhle dávky už se osekaly právě za Kalouska. Ale těhle mandatorních výdajů ,zase není tolik.

A mezi quasi mandatorními výdají. Což jsou totiž výdaje které si vláda rozhodla formou nějakého zákona vydávat.. Takže je "jen tak" nemůže škrtnout či omezit, musela by napřed zrušit ten zákon..

Poměrně klasický příklad, vlaďa si vymyslí zákonem nějakou reformu, na tu reformu si zřídí nový úřad, do toho úřadu najme stovky nových úředníků. A tyhle úředníky teď stát povinně musí platit, nemůže říct že jim od ledna omezuje platy, protože stát šetří .

Takže když už, zrušit reformu, zrušit zákon, zrušit úřad, propustit úředníky, taky jim vyplatit odškodné.. (jest to ještě složitější, stát by jim měl nabídnout jiná úřednická místa), což se určitě nestihne za těch pár týdnů co se projednává rozpočet, to je spíš až na ten přesdalší rok..

Mimochodem, na poslance bych to nenechával vůbec, ti jsou tak neschopní, že by museli přijmout dalších pět set právníků, aby to udělali za ně...;-D

P. Dvořák 1.8.2022 10:48

Propustit úředníky a platit jim dávky. Nebo jinak totéž: Z pobíračů dávek udělat úředníky. Co ušetříte?

V podstatě se jedná o rovnici 1 = 1.

Z. Lapil 1.8.2022 11:29

Zdaleka ne. I kdyby dávky byly stejné, jako je plat, tak A/ přinejmenším zdravotní pojištění platí stát v nějaké minimální výši a především B/ neplatí pracovní místo, od osezené židle přes elektřinu do počítače a plynu/mazutu do topení.

P. Hatina 1.8.2022 11:38

To se nebojte, mezi platem státního úředníka a socdávkou je sakra rozdíl, že by se to i státu vyplatilo.

Nicméně, při troše snahy by si i ti úředlníci našli jiná místa podobné kancelářské práce..

Kór v dnešní době když i privátní firmy musí vyplňovat kvanta výkazů pro stát i pro Brusel...

P. Molík 1.8.2022 13:04

Mezi pobírači dávek je mnoho slušných lidí, kteří by dokázali být v rolích úředníků slušní, hlavně by furt nechtěli dostávat přidáno, když to prostě z objektivních důvodů nejde. Dokázali by za méně peněz odvést více poctivé práce.

J. Jurax 1.8.2022 15:11

Z čeho tak soudíte?

Mimoto slušnost je jistě nutnou, avšak zdaleka nikoli postačující podmínkou k výkonu funkce úředníka.

A k tomu nechtění furt dostávat přidáno, když to prostě z objektivních důvodů nejde - Vy zajisté s opovržením odmítnete zvýšení důchodu zářijové i lednové, když objektivní důvody velí šetřit na výdajích?

Mimochodem já jsem též důchodce ... :-)