16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Klokan 13.5.2007 9:39

Např. takový špekáček

Když chce český výrobce uvést na trh výrobek pod tímto názvem, musí dodržet přesná pravidla jak z hlediska složení tak technlologie výroby - nic proti tomu, ale proč je nemusí dodržovat zahraniční výrobce? "Špekáček" vyrobený v Rakousku může být jen směs pilin a vyjetého oleje obalená v igelitu, na kterou pak rakouský dodavatel může nasadit tomu odpovídající cenu, které český výrobce nemůže konkurovat a výsledkem je pak např. reakce pana waltera2000 - viz níže.

Alena 13.5.2007 9:25

Re: Re: Re: Re: Kvalitní potraviny

Pokud ještě pracujete v zemědělství, nenechte se odradit. Spojte se s kvalitním řezníkem, to jest s takovým, který zabíjí a prodává. Lidí kteří umějí rozeznat maso ze zvířat krmených tradičními kmnivy a ne náhražkami je hodně. Dostanete se k zisku, protože se o něj budete dělit pouze se svým řezníkem. Oba pak budete spokojeni.

Klokan 13.5.2007 9:25

Re: Re: Jak na to přišla?

A k těm tržnicím - občas se něco vyskytne v Holešovické tržnici, ale nabídka a kvalita je většinou pod psa Vypadá to, že se zde nesnaží zemědělci prodat svoje výpěstky, spíš se jedná o překupníky snažící se nalákat kupce na iluzi "domácí" produkce.

Klokan 13.5.2007 9:21

Re: Re: Jak na to přišla?

A pokud jsem si všiml v maktetu, tak i u nebaleného masa visí kádrový profil příslušného dobytčete nad pultem - např.: dnes prodávané maso pochází z kusu č. X, chovaného v Kotěhoužvičkách, následuje věk a datum úmrtí (porážky) a další údaje.

Tytéž údaje bývají i  na jídelním lístku v lepších restauracích.

walter2000 13.5.2007 9:20

nechci smradlavé maso, shnilé brambory plné bláta

vyrobene za dotace, ktere jsem navíc sám musel zaplatit! Než české drahé šmejdy, raději kvalitnější dovezené potraviny!

clay 13.5.2007 9:15

Re: Re: Jak na to přišla?

to je ale problém těch našich zemědělců. Než by si to prodali, raději budou úpět v útlaku

Klokan 13.5.2007 9:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Malé zamýšlení

Taky skoro souhlas

Celá diskuse vznikla z toho, že jsem si dovolil pochybovat o výsledcích našeho zahr. obchodu. Pokud SÚ např. uvede, že přebytek ZO v dubnu činil 10mld., zajímalo by mě, co se do toho počítá.  Statistiky sledují pohyb zboží, ale nikoliv pohyb peněz. A v tom je zakopaný pes. Zbožově můžeme být vysoko v plusu, ale finančně hluboko v červených.

O tom co si kdo dělá se svým ziskem, nediskutuji, to je jasné, stejně tak jako lákání investorů na nízké daně namísto přímých finančních podpor.

clay 13.5.2007 9:11

Re: Re: Jak na to přišla?

jaképak narozdíl od ČR. Bio mají přinejmenším v Intersparu a v Plusu. To označení je tam taky, ale chci vidět Bobošici, jak zjišťuje, kolik masa na krámě odkud pochází. Prostě kecá

clay 13.5.2007 9:08

nikde jsem nepostřehl

že se paní Bobošíková za naše zemědělce poprala jako lvice. Ani to nenaznačila

Klokan 13.5.2007 9:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Malé zamýšlení

Tady celkem souhlas.

jerry 13.5.2007 9:04

Co dělat, když se lež a podvod stane legitimním prostředkem soupeření politických stran?

Ale já bych to nedramatizoval. Ta Politika 21 je spíš k smíchu.;-D

Skybird 13.5.2007 9:00

Re: Malé zamýšlení

"Moje žena kupuje potraviny podle ceny". Ovšem zde platí dvojnásob, co je levné to je šmejd - viz. např. uzeniny v relaci 45.- Kč/kg.

Skybird 13.5.2007 8:57

Re: Re: "eko", "bio" , "super extra" a další...

Já mám za krajně podezřelou každou informaci, označenou "Ladislav N.".

Skybird 13.5.2007 8:55

Re: Jak na to přišla?

Gloglo, chce to brýle a umět číst. Na baleném zboží jsou příslušné údaje uvedeny, i když nejčastěji velmi drobným písmem. A jinak je povinen prodávající tento údaj sdělit.

Jinak Gloglo, také dost jezdím po Evropě a mohu Ti sdělit, že kromě jiného všude narazím na tržnice, kde místní producenti, zemědělci atd. prodávají kvalitní produkty (maso, ryby, sýry, ovoce, zeleninu .......). Kolik takových dobře vybavených, čistých a obcí opečovávaných tržnic či obchodů s kvalitními produkty najdeš u nás ?

Ladislav N. 13.5.2007 4:26

Re: Re: Re: Bobovize náš všechny zachrání. Vedení mezinárodních firem je opravdu jedno,

A co chtít po voličích stran, jejichž ministři financí končí v base pro tunelování firem...? ;-P

Ladislav N. 13.5.2007 4:21

Re: Re: Re: Vepřových hlav máme i na levný export...

Jo, ale při průměrné hrubé mzdě v ČSSR tři tisíce (!!) měsíčně. Kolik práce jste na to tehdejší kuře (které rozhodně nebylo volně kdykoli ke koupi) musel odvést? Pokud žádnou, tak se nedivím, že se vám stejská. ;-)

Mimochodem, třeba banány (nebýt vstupu do EU) bychom měli pořád za 17,- Kč/kg  jako za komunistů, ale v množství neomezeném a pro každého, kdo má zrovna chuť.  Bez  úplatků a  stání ve frontách. ;-P

Ladislav N. :-))) 13.5.2007 4:12

Re: "eko", "bio" , "super extra" a další...

Já mám každou potravinu označenou jako "bio" za krajně podezřelou. Podobně jako vše, co má na obalu "eko". Pro mě jsou tato znamení symbolem podvodu a neseriózní reklamy.

DJ Bobo 13.5.2007 0:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Malé zamýšlení

Kde nechá majitel investice svůj zisk, to nám může být vcelku jedno - je to jeho zisk a my na něm nikdy podíl mít nebudeme.Ať si jej uloží třeba ve švýcarské bance, prohraje v kasínu nebo postaví další fabriku u nás (z vašeho pohledu nás stejně ta nová fabrika bude vykořisťovat anebo ji hned jak bude ve ztrátě zase zruší :-)) - je to jeho věc . Možná právě z nějakého jiného zisku tu investici zainvestoval. Pokud chceme zabránit odlivu zisku, tak musíme dosáhnout toho, aby úroveň zdanění u nás byla pro investory atraktivní. A nás musí zajímat, jestli za práci pro takového investora dostaneme mzdu, případně zda dostanou zaplaceno dodavaté. kteří mu postavili fabriku, dodali technologie, či zda dostávají zaplaceno subdodavatelé jeho produkce.

DJ Bobo 13.5.2007 0:19

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Malé zamýšlení

A? Pokud nám chce někdo dodávat dotované zboží tak ať to dělá, alespoň ušetříme. A my můžeme vyvážet nedotované. Směna musí být a zatím jsem si nevšiml, že by naše ekonomika zkomírala. Ať nám sem klidně vozí levnou zemědělskou produkci, páteř našeho vývozu stejně dělají stroje a elektrotechnika. A ve zrušených JZD se chovají akvarijní rybičky, kterými bez dotací jako největší exportér zaplavujeme celou Evropu :-) 

Klokan 12.5.2007 23:18

Re: Re: Re: Re: Re: Malé zamýšlení

Samozřejmě že zaplatí. Otázka je - kam. Do ČR se vráti jen taková část, která drží fabriku na break even, veškeré zisky včetně rezerv na investice jdou jinam. Produkovat ve ztráte podniky nemusí, mají daňové prázdniny. Až skončí, přejde se na ztrátu nebo se výroba úplně zruší.

Eva D. 12.5.2007 23:14

Re: Re: Re: Re: A proč je to vepřové drahé?

Než začnete něco takového tvrdit, měl byste si ověřit fakta. jenže, až to uděláte, budete muset Vaše tvrzení odvolat. není na něm totiž zbla pravdy. Ty levné potraviny jste si zaplatil jinak, neviditelně ( ceny se určovaly centrálně a dotovaly - z kapes "pracujících", jak jinak)) a i tak jste na ně vydělával podstatně déle než dnes.

Eva D. 12.5.2007 23:05

Re: Re: Re: Kvalitní potraviny

Jo, pan Veleba je skutečně odporný a stejný byl pan Hlaváček před ním. A taky Fencl, ten to dotáhl až na ministra. Jenže tihle miláčkové jsou představiteli donedávna soudruhů jezeďáků, a jejich hlavním úkolem je vytlouci co nejvíc peněz pro sebe a svou zájmovou skupinu. Soukromí zemědělci, ne ti přerození ze soudruhů funkcionářů z JZD, bohužel dostávají slovo v médiích mnohem méně. Oni tihle souzi budou křičet vždy a taky vždy křičeli - když bylo obilí moc a když ho bylo málo, když je teplo i když je zima. A pitomoučtí novináři jim budou nastavovat mikrofony. Teď budou Velebovci s vepřovým brnkat na národní strunu, a Bobošíková, aby se na ni nezapomnělo, bude s vlky výti. Prý ekonomka - jak kdy... ;-€

DJ Bobo 12.5.2007 23:01

Re: Re: Re: Re: Malé zamýšlení

Chcete říci, že za vyvážené produkty nikdo nezaplatí? Že pracující nedostanou mzdu a stát všechny ty daně s tím spojené (daň z příjmu cca 20%, sociálka+ zdravotka celkem 50% k mzdovým nákladům)? Nebo snad podezíráte výrobní podniky, že produkují jen ve ztrátě?

cc 12.5.2007 22:47

Re: Re: Vepřových hlav máme i na levný export...

To je fakt, za to bylo celý kuře.

Klokan 12.5.2007 22:27

Re: Re: Re: Malé zamýšlení

No, Ladislave, ono záleží na tom, co za ten vývoz považujete. Když v Kolíně vyrobí 300tis aut a z toho 299tis se vyveze a peníze skončí v Paříži a Tokyu, je to vývoz nebo ne? Zahraniční investice jsou přínosem pro zaměstnanost (možná), ale když odečtete ze statistiky výrobky, za které peníze končí mimo ČR, moc optimisticky to opravdu nevypadá.

f 12.5.2007 22:24

Re: Jak na to přišla?

Lze zjistit  u baleneho masa.Nebo u dobreho reznika.  Mam napr. v lednici steaky. Na baleni stoji: puvod Brazilie, pak adresa s tel. cislem podniku  v Nemecku, kde   to ctvrtili a balili, pak samozrejme par razitek kdo vsechno kontroloval(ty zprisnene kontroly -  reakce na nedavny skandal se shnilym masem), pak  dle normy EG etc, pak jakesi cislo pokud mate zajem o dalsi informace .Dale  mam v mrazaku par baleni kurecich kyt z Holandska, cely kure z Nemecka jen s udajem ze zilo na statku Wiesenhof, ( ale ne jak ) a jen jedno razitko,  kruti maso  az z Australie. Az na tu krutu zakoupeno vse ve filiale Albrecht. Na rozdil k obchodum v CR jsou k mani v jiz zminenem obchode bio-potraviny: jogurty, brambory, rajcata, mrkev . Jinde taky bio :smetana, syry, tvaroh, kava etc.

AeroKarel 12.5.2007 21:44

Re: Re: Re: Malé zamýšlení

K brblání fakt a čísel netřeba.

Ladislav N. 12.5.2007 21:17

Re: Re: Re: Hatláma patláma ...

Když to máte tak jednoduché, začněte ty teploměry vyrábět.

Já bezpečně vím, že patřily do velké skupiny (komunistickým) státem dotovaného zboží. Po odstranění dotací cena vzrostla na nekonkurenční úroveň i s nízkými českými mzdami. Pak ten výrobnjí podnik nejspíš zprivatizovali.

P.S.: Digitální teploměr ("lékařský") se dnes dá koupit i za stovku.

DJ Bobo 12.5.2007 21:14

Taky ekonom?

Lehká poznámka, produktivita není cena práce ale výkonnost.

Ladislav N. 12.5.2007 21:13

Re: Jak na to přišla?

No, když žije v Bruselu (i?), tak těžko... ;-D