17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
EmillXX 13.5.2007 19:11

Pozor, naši zemědělci berou menší dotace než třeba francouzští A PŘITOM

ty dotace Francouzům jdou ze SPOLEČNÉHO rozpočtu EU.

DEKUJMEmirumil.USA 13.5.2007 19:06

ROVNOST PRO VSECHNY

Rovnost pro  vsechny  - co se tyka evropskych hospodarskych (obchodnich)  zakonu, A co se   tyka podnikani? Tam rovnost neplati........Nesmi platit!!!!! Chytrejsi vyhrava!  Tim se zvysuje zivotni uroven a prosperita. A jestli se byrokrati budou nezakone vmesovat do  podnikani ...tak to zavani totalitou...komunismem, ktery zapricinil stav dnesni ekonomiky a zivotni urovne v CR. Neco  jineho je...jestli ve Francii ci Nemecku ci jinde maji ochranarske zakony ktere zvyhodnuji domaci producenty, tak je na miste miti stejne ochranarske zakony pro CR. ...Tim se docili rovnost pro vsechny dle zakona.

Wabi 13.5.2007 19:02

Re: nechci smradlavé maso, shnilé brambory plné bláta

No ty budeš asi odborník!!;-D

DJ Bobo 13.5.2007 18:23

Re: Re: Re: "eko", "bio" , "super extra" a další...

Tak to bych neriskoval - v Makru si toho rovnou musíte koupit pár kil, ne?

DJ Bobo 13.5.2007 18:21

Re: Re: Taky ekonom?

Opravdu si pletete pojmy. Pokud jsou stejně rychlí, to znamená, že mají stejnou produktivitu. Kdyby Američan za stejný čas vykopal 2 x tolik, tak má dvojnásobnou produktivitu. Může toho dosáhnout tím, že bude pracovitější anebo použije lepší nástroje (třeba bagr).

To co máte na mysli jsou odlišné  náklady (např. mzda, zdanění, náklady použitého vybavení -třeba toho bagru, atd) - ty však mohou být právě vykompenzovány vyšší produktivitou. Navíc, pro přesné porovnání produktu musíte provést  přepočet podle parity kupní síly (každá země má jinou cenovovou hladinu - kupní sílu, tj. zhruba kolik si za průměrný plat můžete nakoupit zboží a služeb při průměrných cenách v dané zemi). Pokud daná země vyrobí 10 mil. hektolitrů srovnatelného piva a druhá také, tak se to v ekonomice projeví stejně (mají stejně vysoky produkt). Jenže se to může projevit ve finančních ukazatelích - pivo v ČR, v restauraci, bude stát v průměru 25 Kč, ve Finsku 10 x tolik, v Německu 4x, v Británii třeba 6x . No a produkt musíte též přepočítat na obyvatele - aby to bylo srovnatelné, protože je rozdíl, pokud by 10 mil.hektolitrů vyrobila malá země populace Finska nebo velká země populace USA.  Byť má Fin několikanásobně vyšší plat než Čech, tak pivo bude nakonec pro Čecha dostupnější.

OneTearofBlueDeer 13.5.2007 18:19

zajimalo by mne

co ma pani Bobosikova jako clenka a zastupitelka CR v Strassbourgu jako pracovni napln. Predpokladal bych, ze by se tam mela bit za zajmy CR - treba za to, aby byl dovoz (dotovaneho??) veproveho do CR omezen. Nikde ve clanku se o nejake podobne aktivite z jeji strany sama nezminuje (skromnost??), ackoli pri slusnem europlatu by mohla pro CR hnout prstickem. Zato silne zveda hlas a ukazovacek, aby se zviditelnila v cz tisku a ziskala body pro znovuzvoleni. A jeji argument o vlade CR je mozna pravdivy, nicmene pani Bobo neni ve Strassbourgu jako podrizena clenka vlady, ale jako svepravna poslankyne - cili by mela neprprve zahykat v Evr. parlamentu a teprve potom predvest, co se ji podarilo pro CR urvat.

Frantisek H. 13.5.2007 17:49

Re: Re: "eko", "bio" , "super extra" a další...

"bio"  Skuste si koupit  sekanou označenou "KLASA"  v  Makru. To se nedá  ž..t.

DJ Bobo 13.5.2007 17:29

Re: Re: Ochránkyně českých (a hlavně vlastních) zájmů

Brblale, z čí kapsy by asi stát těm zemědělcům dotace dával - z vaší? To byste pak brblal, že máte vysoké daně nebo že není dotováno něco úplně jiného. Jestli chcete, můžete rovnou odevzdat část vašeho platu zemědělcům, ať se jim daří lépe. To se vám bude líbit? Vy máte dotované zaměstnání?  

P 13.5.2007 16:02

Re: Taky ekonom?

Udělejme si příklad. Máme dva dělníky. Jeden český, druhý americký. Oba jsou stejně rychlí a vykopají 50 m rýhu pro kabel, oba berou průměrný plat za tuto práci, atd. Jak se projeví rozdíl v ekonomice obou států? Jsem přesvědčen, že u toho amerického bude vyšší produktivita práce. To nebyl omyl, to byla narážka na tyto odlišnosti.

čtenář 13.5.2007 15:35

Re: nikde jsem nepostřehl

Zato si tu pěkně pobrečela.

Ladislav N. :-))) 13.5.2007 15:15

Re: Re: Re: Re: "eko", "bio" , "super extra" a další...

No konečně se ozvali voliči Bobošíkové a Železného... Už jsem si říkal, kam že se poděli. ;-D

DJ Bobo 13.5.2007 14:29

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Malé zamýšlení

OK, rozumím. Mimo pohyb v rámci  EU se sledují celní statistiky (např. JCD)- finančně. V EU pak hlášení Intrastat, případně přehledy pro finanční úřad (plnění DPH), kde jsou opět hodnotově uváděny fakturované částky.  Ale při použití elementární logiky na tuto otázku naleznete odpověď sám - kdybychom byli finančně dlouhodobě v červených - z čeho bychom stále platili ty další dovozy? Na dluh, který by nám potom někdo odpustil? Jinými slovy, obchodní bilance musí být +/- vyrovnaná, jinak s vámi nikdo obchodovat nebude a vy s ním také ne. Nyní jsou vývozy v plusu, dokonce i jejich struktura, protože páteř českého vývozu dělá zboží s vysokou přidanou hodnotou - stroje, dopravní stroje, elektrotechnika....

Proti teorii vycicávání (vykořis´tování) české ekonomiky hovoří i základní ekonomická data - HDP nyní roste rekordně (rekord od r.1918), cca 4-6% ročně, za poslední období. (Stará Evropa je tak někde na 2%). Rostou mzdy (i reálné), klesá nezaměstnanost. Tzn. že českou krajinou se nepotulují zástupy nezaměstnaných nebo zadarmo pracujících zemědělců, ani ostatních. Toto by nebylo možné, pokud námi produkované výrobky nikdo neodebíral a jen nás odíral "dovozem předražených výrobků, produkovaných jinde".

Samozřejmě dotace zemědělství a lákání investorů na nižší daně či finanční podpory je šlendrián - platíme to jen my ostatní z vyšších daní a podmínky tak nejstou pro každého stejné.

BOMBON 13.5.2007 13:54

Re: Re: Re: Např. takový špekáček

no, jestli je to opravdu tak, tak to jenom potvrzuje muj nazor, ze by mely existovat pouze doporucujici normy, na ktere by se vyrobce MOHL odvolavat, ze je dodrzuje.

a vsechny ty dementy a byrokraty rozehnat, at se zivi necim uzitecnym...

za (zrejme) dezinformaci se omlouvam

Alena 13.5.2007 12:27

Re: Re: Re: "eko", "bio" , "super extra" a další...

:-D:-DR^R^

BOMBON 13.5.2007 12:06

Re: Re: Re: Re: Re: Kvalitní potraviny

naprosty souhlas. za kvalitu si rad priplatim a takovych lidi je hodne.

a luza bude stejne chodit do lidla a kupovat si (receno slovy klasika) "tubus emulgovanych vnitrnosti s vysokym obsahem tuku"

Klokan 13.5.2007 12:05

Re: Re: Např. takový špekáček

No, možná to tak někdy bude:

Pro zákazníka tak mělo být zárukou, že pod názvem "špekáček" či "gothajský salám" je kvalitnější zboží, zatímco třeba "buřt" už může být sojový.

"Jenže tento předpis ztratil logiku. Dovozci z jiných zemí Evropské unie to dodržovat nemusí, a tak naši výrobci čelí konkurenční nevýhodě," zdůvodňuje záměr mluvčí ministerstva Tomáš Loskot.

Více na:  http://suroviny.gastronews.cz/prave-spekacky-uz-jen-pod-znackou-klasa

BOMBON 13.5.2007 11:46

Re: Paní Bobošíková dělá alespoň NĚCO a i takovýmito články

jo jo, s temi francouzi mate pravdu, meli by dostat kopanec do rozkroku, stejne jako ti nasi skuhralove. a kopnout by si mohl kdokoliv, komu stat ukradne penmize a da je jim...

f 13.5.2007 11:45

Re: Re: Re: Jak na to přišla?

to je mozny, ale  stehynky se to pri ty tloustce  neda nazvat

BOMBON 13.5.2007 11:43

Re: Re: Re: Re: Re: A proč je to vepřové drahé?

i v nekterych pohadkach byl cesky honza prezentovan jako dement... nehral jste nekdy v nejake??

kdyz to ti chytri hosi zjistili uz davno (nebo to aspon davni jiz rikaji), PROC TO TEDA SAKRA PORAD DELAJ????

cim mi za to rucite??? svymi penezi? svoji povesti? co si na vas vezme kdokoliv, kdo uveri temto blabolum??

janoryna 13.5.2007 11:35

Re: zrovna pí Bobošíková

ale neslibovala ochranu národních zájmů. chová se v tomto ohledujako standartní představitel ods(vím, žetam není). ale na rozdíl od nich dokáže aspoň pojmenovat věci pravými jmény. za naše potížev eu nemůžou bruselští byrokrati, ale lenostnašich úředníků a politiků. byrokrtům je to jedno. alekdyž slivovici sani neumíme zařadit, tak to nechají tak, jak jsme to předhodili. a mimochodem, proč simyslíte, že čeští byrokrati přejí čechům víc ?

BOMBON 13.5.2007 11:34

Re: Re: Ochránkyně českých (a hlavně vlastních) zájmů

ja vam tleskam!!! doporucuji se zastavat zemedelcu budto tim,. ze jim ty dotace, bez kterych by museli pracovat, budete davat ze sveho (ja si usetrene prostredky promrham zase dle sve uvahy), pripadne muzete za sve penize rozjet nejakou osvetovou kampan typu "zemedelci, nekrmte nas hnusama a budem vase zbozi zas kupovat"

jeff 13.5.2007 11:34

je už odporné

jak bossové agrární komory neustále kňučí ( a Bobošíková se přidala druhým hlasem) o valící se zhoubě českého zemědělství. Trvá to už  více než 15 let aniž by takřka kdokoliv zkrachoval. Když zemědělci usoudili, že od zahraničních  zpracovatelů mléka obdrží o pár haléřů více než od českých, bez milosti je odstřihli a začali vesele vyvážet. Když dnes někteří zpracovatelé zemědělské komodity dovážejí, protože je v zahraničí pořídí levněji a se stejnou kvalitou, řvou jak tygři o své záhubě. A humbuk s řetězci nemá už vůbec opodstatnění. Běžný zemědělec s řetězci vůbec nevstupuje do jakéhokoliv smluvního vztahu, má svého zpracovatele.  Rád bych viděl českého zemědělce, který by si koupil český traktor o 30 procen dražšší než zahraniční konkurence s odůvodněním, že levnější být nemůže, protože výrobce má takové náklady. 

  

BOMBON 13.5.2007 11:30

Re: Re: Re: Hatláma patláma ...

no, jestli je vyfukovali rucne, tak to urcite bylo hodne konkurenceschopne...

tyhle myty o zlatych ceskych rucickach a zlatych ceskych hlavickach, tkere jsou skoro zadarmo me vzdycky pobavi...(Y)

BOMBON 13.5.2007 11:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Malé zamýšlení

jezisi, no to me vlastne nikdy nenapadlo... ze oni jdou zisky hnusnejm majitelum?? :-P

Marie 13.5.2007 11:16

ZemEdělci pláčí, ale sedlák ..., ten si vždycky poradí

BOMBON 13.5.2007 11:09

Re: Např. takový špekáček

ale houby. spekacek je proste normovany a je normovany pro vsechny. aspon na nasem trhu

karel 13.5.2007 10:50

Re: Re: Jak na to přišla?

Nejsou ty kureci"kyty" nahodou z ptaka MOA z Novyho Zealandu,baleny v Holandsku?Jsem si odjakziva myslel ,ze kure ma stehynka.

Český Honza 13.5.2007 10:39

Re: Re: Re: Re: A proč je to vepřové drahé?

Víte za kolik prodávají maso čeští zemědělci zpracovatelům? Až to zjistíte, tak to  se budete divit!!! Jde o ceny, které jsou pod jejich výrobními náklady. Tak prosím pozornost obracejte ke zpracovatelům a prodejcům, pokud se Vám zdá drahé. Až bude česká konkurence zlikvidována, tak se budete nad cenami divit podruhé. Za to Vám ručím. !!

DJ.Giovanni 13.5.2007 10:06

Re: Re: Vepřových hlav máme i na levný export...

Mrkněte na aktuální Lidovky co to jsou ale za kuřata? Neviděla nikdy slunce, trávu a ani jednou si těmi vašimi stehýnky neposkočila? Dobrou chuť!

saša 13.5.2007 10:01

zrovna pí Bobošíková

má co povídat. Hrqabe prachy v unii a co její pan choť?!