20.6.2024 | Svátek má Květa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
čtenář 25.12.2006 12:42

Re: Re: Dejte pokoj s temi sasky aspon o Vanocich !

Existuje slůvko - parvenu. :-)

čtenář 25.12.2006 12:38

Re: Re: Re: Lze najit i jine vyklady zmineneho clanku ustavy

Ano, to je otázka, kterou si je třeba položit a případně na ni reagovat při příštích volbách.

loula 25.12.2006 12:03

Re: Re: Lze najit i jine vyklady zmineneho clanku ustavy

Ale ano, složení vlády je věcí dohody zúčastněných stran. Pouze mě poněkud uniká, proč v rámci vyváženosti těchto dohod vytvořili dvě nové funkce ministra bez portfeje, když se před volbami zaklínakli, jak zeštíhlí státní strávu

čtenář 25.12.2006 12:03

Re: Re: Heleďte vy, co se zlobíte na Klause, četli jste dnešní úvodník - tady, na Psu

Pana Topolánka se snaží kdekdo z levičácké strany politického spektra a z Hradní "rodinky" dehonestovat. Přesto přesevšechno, je to jediný politik, který splňuje, i přes občasné úlety, mezinárodní standard. Je totiž státotvorný. A jako takový to nemůže mít v českém prostředí snadné.

loula 25.12.2006 12:00

Vážený pane autore,

předpokládám, že jste stejně vehementě protestoval, když Klaus jako podmínku jmenování premiera a vlády CSSD vyžadoval písemně 101 podpisů, že budou mít podporu ve sněmovně. Pokud ne, potom je to u vás pouze farizejství.

M. Zima 25.12.2006 11:57

Pane Mlejnek, proč nenapíšete

rovnou, že kLaus chce teď okounět a šaškovat tak dlouho, dokud Bém neskoordinuje partu, která Topolánkovu vládu shodí?

Možná, že jste se také nemusel zabývat Profesorovými nejenom rozporuplnými, ale i vyloženě idiotskými aktivitami kolem přeběhlíků a pod, ale jednoduše konstatovat, že kLaus nemá formát a kompensuje tento deficit ubohými intrikami. Buhužel není s touto kvalitou v české politice sám. Když se podíváte na to, co se odehrálo nedávno kolem Dalíka, nebo na složení té "vlády" musíte si položit otázku, pro koho vlastně pracují Topolánkovi poradci?

vládík 25.12.2006 11:45

Re: Ani vy nemáte patent na výklad Ústavy.

Už to tady bylo napsáno: Kdyby měly obdobný názor na "cizáky" v USA, neměla by Kalifornie jednoho guvernéra, neměly by USA jednu ministrini zahraničí (ta byla dokonce z Evropy východní).  Jinak pan hrabě je rodem Čech (bez ohledu na jméno) a občanství má ČR.

vládík 25.12.2006 11:42

Re: Lze najit i jine vyklady zmineneho clanku ustavy

"Proč by měly strany...". Důvod je prostý: protože se tak dohodly. Protože politika je obchod (což nemyslím až tak moc pejorativně).  A v obchodě je správná cena jediná: ta, na které se dohodnete.  A nic na tom nemění fakt, že to sposta lidí (v politice ani v obchodě) neumí pochopit.

vládík 25.12.2006 11:39

Re: Heleďte vy, co se zlobíte na Klause, četli jste dnešní úvodník - tady, na Psu

Myslím, že to bylo trochu jinak: Klausovi jsme rozuměli tak, že nejmenuje premiéra, který nemá potřebnou většinu. Což udělat může.

Jenže Klaus premiéra jmenoval. Že při tom doufal, že sestaví velkou koalici (tj. novou, samozřejmě opět hnusnou oposmlouvu)?  Jeho problém. Topolánek se zachoval lépe než Klaus: drží barvy ODS a nikoliv barvy maniaka, kteřý chce mít moc za každou cenu.

čtenář 25.12.2006 11:39

Re: Ani vy nemáte patent na výklad Ústavy.

Běž si zase číst Jiráska, ty buditeli z 19. století. ;-D  "....jmenování cizáka ministrem.... " - ten rozkošný slovník ! ;-D

čtenář 25.12.2006 11:35

Re: Heleďte vy, co se zlobíte na Klause, četli jste dnešní úvodník - tady, na Psu

Samozřejmě, že Klaus nemá co slibovat, je v tomto směru bez nároku, na to, mít svůj názor, také nemá nárok ;-D, protože: Článek 54 (Ústavy ČR) praví: (1) Prezident republiky je hlavou státu. (2) Prezidenta republiky volí Parlament na společné schůzi obou komor. A teď to přijde: (3) Prezident republiky není z výkonu své funkce odpovědný;-D;-D;-D

čtenář 25.12.2006 11:31

Re: Lze najit i jine vyklady zmineneho clanku ustavy

"Proč by měly strany, které se dostaly do parlamentu téměř jen s odřenýma ušima obsadit klíčové ministerké posty?"  -  Proč? Protože to umožňuje současný český volební systém. A že stojí za pendrek !! Nejsem voličem ani jedné ze stran zůčastněných ve vládě, ale už mám plné zuby nekončícího porušování ústavy ! Je plně v pravomoci jmenovaného premiéra, jestli do navržené vlády jmenuje více ministrů z menších koaličních stran, než jak by mělo automaticky vyplynout z volebního výsledku zmíněných menších stran.

Lájoš B. 25.12.2006 11:24

když chybí argumenty

nastupují hulváti. Že, pánové ?

Lájoš B. 25.12.2006 11:21

Blábol ohledně min. zahraničí.

Vztah lidí k němu je takový, že ho zvolili senátorem. Takže podporu lidí má skvělou.

Chorche 25.12.2006 11:00

Heleďte vy, co se zlobíte na Klause, četli jste dnešní úvodník - tady, na Psu

Je úsměvné, jak někteří zúčastnění před pár měsíci po Klausově příslibu, že nepřipustí vládu založenou na přeběhlících „ať zprava nebo zleva“, prezidenta chválili za jeho zásadovost a poté, co mu dostál v praxi, nemohou mu najednou přijít na jméno. Tehdy totiž šlo o riziko, že šéf ČSSD pro svůj hypotetický kabinet získá přeběhlíky zprava, nyní jde o realitu již identifikovaného(-ých) přeběhlíka(-ů) zleva hotovícího(-ch) se podpořit Topolánka. Takhle to nejde, zlobí se naši konzervativci nemile zaskočení tím, že prezident ;-Ddodržel ;-Dslovo, hlava státu navrženou vládu jmenovat musí - máme přece parlamentní demokracii, žádný prezidentský systém!

Pavel 25.12.2006 10:53

Lze najit i jine vyklady zmineneho clanku ustavy

Prezident jmenuje vládu na návrh premiéra. Ale je někde zmínka o tom, že by se o tomto návrhu už nesmělo diskutovat?

Návrh vlády mi připadá vytvořený pod něčím silným (ná)tlakem. Proč by měly strany, které se dostaly do parlamentu téměř jen s odřenýma ušima obsadit klíčové ministerké posty?

PRASI DENT 25.12.2006 10:31

Re: Ani vy nemáte patent na výklad Ústavy.

 Hradní  PLES UPÍRŮ  graduje........

miroslavb 25.12.2006 10:30

Re: Dejte pokoj s temi sasky aspon o Vanocich !

pane "chuchvalec", vas prispevek je zajimavy. ale zapomnel jste dodat, ze prave nas pan president je prototypem cloveka zdanlive spolecensky vzdelaneho. jeho chovani svedci o jeho nedostatecnem prospechu v teto discipline. otazka: kdo ho vychovaval? anebo to byl synek tyranizujici sve rodice, sve spoluzaky, sve spoluhrace. v teto cinosti byl tak dusledny, ze ti rozumnejsi ho nechali blbnout. jenze v urade presidenta to neni zrovna pro ceskou republiku vyhodne.

Brmboš 25.12.2006 10:15

Ani vy nemáte patent na výklad Ústavy.

Přijde mi divné, když někdo kritizuje jiné vykladače ústavy a sám ji také vykládá. Bohužel naše Ústava je napsaná velmi obecně a její výklad není jednoduchý. Proto si myslím, že prezident využívá všeho co mu dává Ústava včetně neurčené doby ke jmenování k tomu, aby sdělili svůj názor. Pan Topolánek není nemocný člověk, aby nemohl vládu s panem prezidentem prokonzultovat a to je prosím slušnost. V jednom však je třeba dát prezidentovi za pravdu a to co se jmenování kníže pána týká. Naše země není ani Rakouskou ani Německou, ale ani Americkou kolonií proto ministrem by měl být Čech jako poleno. Víte až opět budete přemýšlet kde se bere podpora pro různé nacionalistické organizace pak i jmenování cizáka ministrem jim nahrává. Kdyby toto řekli zelení před volbami, tak volby pro ně dobře nedopadly. Toto je svinstvo, které v této zemi seje Václav Havel. Znechucení a bezmocní lidé, kteří se utvrzují v tom, že to jednou někomu spočítají. Hraní na humanisty bez hranic skončilo snad Čunkem nebo jeho jednání se hodí? Proč MV sleduje Národní stranu nebo Vlasteneckou frontu, když větším nebezpečím jsou zelení s knížetem jako ministrem.

Old 25.12.2006 10:06

Říci pravdu neslyší rádi

Tedy někteří tady na Psu. Oni myslí, že máme krále. Ale kdyby tohle udělal Havel, který si také dovoloval dost... Nebo kdyby byl zvolen prezidentem Zeman a takhle se choval... To by mluvili opačně...

historik 25.12.2006 9:58

Re: jaká je kvalifikace politologa?

Kdo politiku umí, založí a úspěšně vede politickou stranu. Kdo toto neumí, je politolog.

Terry 25.12.2006 9:50

Re: tak nevím autore, jste-li vůbec při smyslech - Vám připadá normální a přijatelné - že

Herdekbabo, tohle není dotaz na autora (ten při smyslech zřejmě je, ne rozdíl od tebe, a jak je vidět i od prezidenta), ale na designovaného premiéra: jen ten je odpovědný za seznam ministrů, který předloží prezidentovi ke jmenování, a ten vládu podle ústavy JMENUJE. Ale tady si i prezident usurpuje víc, než mu ústava dovoluje. 

Pokud tady bude tento volební systém a pokud budou výsledky voleb takové, že nestanoví absolutního (nadpolovičního) vítěze, který by si mohl dělat, co chce, tak pořád budou povolební rozhovory o kompromisech.

čtenář 25.12.2006 9:48

Re: Promarněná příležitost

Nejspíš není zájem o vytvoření systému, který by skutečně umožňoval sestavení vlád se silným mandátem. Česká tradice.

čtenář 25.12.2006 9:41

Re: autor to má nějak popletené

Vládu skládá premiér, kterého jmenuje prezident. Na návrh premiéra prezident vládu jmenuje. Vláda je odpovědná PS PČR, která vládě buď dá nebo nedá důvěru. Jinými slovy, ústava ČR nedává prezidentovi žádné pravomoci zasahovat do složení vlády. Autor nic neinterpretuje, jen popisuje skutečný stav.

čtenář 25.12.2006 9:37

Re: tak nevím autore, jste-li vůbec při smyslech - Vám připadá normální a přijatelné - že

Složení a struktura vlády je pouze a jen na jmenovaném premiérovi. O dalším si přečtěte v ústavě. Podle příspěvků soudím, že si čeští občané sami sebe moc neváží, jinak by si spoustu věcí nenechali líbit. Takhle s nimi politici vořou, jen to sviští. Rv

čtenář 25.12.2006 9:34

Radši si tu ústavu přečtěte a pak se k tvrzení v článku vyjadřujte milí klausiáni

http://www.psp.cz/docs/laws/constitution.html

ODSák 25.12.2006 9:31

Mlejnku, může se Ti to nelíbit...

můžeš s tím dokonce i nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeš dělat...:-)))

Halama 25.12.2006 9:28

Re: tak nevím autore, jste-li vůbec při smyslech - Vám připadá normální a přijatelné - že

R^R^R^R^R^

herdekbabka 25.12.2006 9:11

Re: koukám

třeba patří k těm géééééééééniům - CO SE NEHODÍ ŠKRTNĚTE....

herdekbabka 25.12.2006 9:09

Re: jaká je kvalifikace politologa?

Obávám se, že spolu s VUMLem a dalšími školami - pozapoměli zrušit i školy na politology - patří stejně jako některé další - ideologické -na smětiště - podobně jako sexu... A DALŠÍ ...ologové - když je DOBŘE PLACENÉ ...zdůvodní cokoliv...